FACEBOOK

LEN Európai Szuperkupa - sajtótájékoztató Budapesten

LEN Európai Szuperkupa - sajtótájékoztató Budapesten
hozzászólás, 2018.11.29.

Huszonöt éve nem fordult elő, hogy a "gyengébbik" európai klubtorna győztese legyőzte volna a BL-(Euroliga)-aranyérmest a LEN Európai Szuperkupáért vívott mérkőzésen. Arra készülünk, hogy ez most újra megtörténik.


Ki ne tudná: az egyre izmosodó Fradi az elmúlt két évben megnyerte a "régi LEN-kupát", az Eurokupát. (Tavaly a zöld-fehérek ötméteresekkel maradtak alul a Szolnokkal szemben.) A BL idei győztese pedig az Olympiakosz Pireusz. Ez a két csapat küzd meg a LEN serlegéért péntek este 20 órától a Komjádiban.

A szokásos beharangozó sajtótájékoztatónak a házigazda megadta a módját: a Groupama Aréna harmadik emeletén rendezték meg a programot, amelyen a hazai sajtó szép számmal képviseltette magát.

A LEN vezetői, képviselői (Gianni Lonzi és Alekszandar Sosztar) és a magyar házigazdák (Vári Attila MVLSZ-elnök és Madaras Norbert, a Fradi vízilabda-szakosztályának elnöke) valamennyien elmondták az ilyenkor kötelező protokolláris mondatokat, megadva az esemény kellő ünnepélyességét. A görög csapat kapitánya, Joszip Pavics a pihenést választotta, nem volt jelen, a két vezetőedző viszont szívesen nyilatkozott a sajtó képviselőinek, miként a magyar csapat kapitánya, Varga Dénes is.

Teodorosz Vlahosz (aki az Olympiakosz irányítása mellett - csekélység - a görög válogatott szövetségi kapitányi tisztét is betölti...) minőségi játékot, a trófea rangjának megfelelő mérkőzést ígért, s reményét fejezte ki, hogy játékosai a legjobb arcukat mutatják majd.

VLV-VIDEÓK:


Varga Zsolt a vlv-nek

- Szervusz, Zsolt! Nagy nap előtt álltok, ez egy egész komoly rendezvény. Mekkora szakmai siker lenne megnyerni?

- Azt gondolom őszintén, hogy nagy szakmai siker lenne, hiszen ha azt nézzük, az idei BL-győztes Olympiakosszal játszunk.amely - egy picit mélyebbre tekintve, -  nemcsak egy BL-győztes csapat, hanem évek, évtizedek óta ott van a final eightekben, a final sixekben, a final fourokban, és egy olyan csapatról van szó, amelynek a gerince évek óta együtt játszik, és ők alkotják a görög válogatottat is. Tehát én azt gondolom, mindenképpen nagy kihívás az Olympiakosszal játszani - nemcsak nekünk, szerintem mindenkinek, aki találkozik velük. Talán ezért is volt érdekes a tavalyi BL-döntő, és szerintem mindenki egy picit másra számított ott is. Én ezért gondolom azt, hogy az Olympiakoszra nagyon precízen, nagyon jól fel kell készülni, hiszen nagyon-nagyon jó, összeszokott játékot játszanak.

- Hogy sikerült ez a felkészülés, sikerült-e nagyon jól felkészülni? Illetve van-e konkrét terved? Nyilván nem mondod meg, hogy mi, de megvannak-e azok a taktikai elképzeléseid, amikkel meg lehet őket verni?

- Mindig vannak ilyen taktikai elképzelések. Edzőként az egy fontos tanulási folyamat, hogy egy mérkőzés talán 50-60 százalékig lekottázható, 50 százalék maga a játék. Hogy ott igazából mi történik a vízben, az nagyon sokszor ténylegesen a játékosokon múlik, hiszen ez a játék kiszámíthatatlansága. Szerintem ezért fontos az, hogy a játékosok frissen, pihenten tudjanak egy mérkőzésre készülni, egy mérkőzéssel szembenézni. Összességében tehát azt gondolom, hogy amennyire lehetett ebben a sorozatban - akár felhasználva a mögöttünk álló mérkőzéseket is arra, hogy fel tudjunk készülni erre a mérkőzésre - felkészültünk, úgy, hogy ne sérüljenek máshol, más sorozatban az érdekeink. Azt azért látni kell, hogy akár a héten lejátszott bajnoki mérkőzésünk is nagyon fontos volt a bajnokság tekintetében, és a jövő hét szerdán játszandó, Barcelonata elleni mérkőzésünk is nagyon fontos lesz a BL szereplés szempontjából. Fontos az, hogy igen, ez egy kiemelt rendezvény, kiemelten fontos, hiszen el lehet vinni egy kupát, egy Szuperkupát, ami nagyon jó dolog, de összességében ezt egy sorozatban kell látni, fontos nekünk, ami előtte volt, és ami utána történik.

- Milyen állapotban vagytok, felépültek-e a betegek, sérültek?

- Boban (Szlobodan Nikics - a szerk.) még nem épült fel, az ő gyógyulása hosszabb folyamat lesz sajnos, de azt mondták, hogy mindenképpen jól fel fog épülni rehabilitációval, illetve fizioterápiával. Mitrovics ezen a héten tért vissza a vízbe, úgy gondolom, hogy ő rendben lesz, de azért még folyamatos kezelés alatt van. Dumi már játszott, úgyhogy ő rendben. Még kisebb betegségek voltak a héten, de ezeket is kezeltük.

- Köszönöm szépen! Sikeres szereplést kívánok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Varga Dénes a vlv-nek

- Szervusz, Dumi! Köszöntelek a nagy meccs előtt. Az előkészületekből ítélve úgy tűnik, hogy ez egy egész komoly rendezvény lesz. Egyrészt maga a program, másrészt meg hát az egésznek a súlya nagy. Hol helyezed el a pályafutásodban?

- Igen, én is most szembesültem vele, hogy egy kicsit komolyabb sajtótájékoztató kerekedett, mint amire számítottam. Ez is mutatja, hogy ez egy különleges esemény. A mi szempontunkból azért, mert a gyengébb kupasorozatból érkeztünk, és ritkán van esélye megnyerni a gyengébb kupasorozatból érkező csapatnak ezt a Szuperkupát. Velünk így volt ez tavaly is, ugye nem is múlott sokon. Én azt gondolom, hogy azóta jobb csapat lettünk, és hogyha ki tudjuk adni magunkból a maximumot, akkor meg is tudjuk nyerni ezt a meccset. 

- Elmondtad a sajtótájékoztatón, hogy rendkívüli fizikai állapotban vagytok. Ez mit jelent egész pontosan?

- Én azt gondolom, hogy egyrészt a szezon közbeni edzésmódszerünk is kiemelkedik a mezőnyből. Illetve tudom, hogy aki nem volt válogatott, köztük én is, az milyen munkát végzett el nyáron, és ez mennyire segítette elő azt, hogy formában legyen most. Ezért emeltem ki ezt, mint a mi erősségünket, mert ezt folyamatosan, mérkőzésről mérkőzésre érzem én magam is, és tudjuk bizonyítani. 

- Azt is mondtad, hogy "egész jól vízilabdáztok". Ezt nem kérdezem meg, hogy mit jelent... 

- Igen, mert ez önmagában nem lenne elég, mert akkor olyanok lennénk, mint mondjuk az orosz válogatott, hogy iszonyatosan jól nézünk ki a parton, de folyamatos lefordulásgólokat kapunk, ami alapvetően elvi hiba. Szóval azt gondolom, hogy fej és test harmóniában van, és magas szintet képvisel. 

- A görögökről kérdeznélek még. Van-e benned bármiféle személyes ambíció, motiváció amiatt, hogy ők az ellenfelek?

- Nem tudom, most így hirtelen nem jut eszembe semmi, de az, hogy a görög vízilabdát fel kell törni, mint valami diót, vagy nem is tudom, hogy egyben maradjon a bélés, hogy aztán hozzájussunk a lényeghez, az mindig nehéz. Meg lehet őket fenyíteni fizikálisan, de nem célravezető, mert egy különleges, passzív játékot játszanak. A legfontosabb szerintem az, hogy elkerüljük, hogy akár csak egy negyedig is az történjen, amit ők akarnak. És akkor azáltal, hogy mi irányítjuk a meccset, meg tudjuk őket verni.

- Sok sikert kívánok holnapra!

- Köszi!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


vlv-képek a sajtótájékoztatóról