FACEBOOK

Rendkívüli hír: Hosnyánszky Norbert játékjogát felfüggesztették!

Rendkívüli hír: Hosnyánszky Norbert játékjogát felfüggesztették!
hozzászólás, 2018.11.27.

Az MVLSZ illetékes bizottságai fegyelmi eljárást folytatnak Hosnyánszky Norbert ellen, s az Eger vízilabdázójának játékjogát felfüggesztették. Az olimpiai bajnok így nem játszhat a ma este 18.30-kor kezdődő FTC-Eger bajnoki rangadón. Részletek:


A vlv információi szerint az eljárás alapját az a közösségi oldalon közzétett videó képezi, amely a BVSC-Eger bajnokin készült. E videót előbb a BVSC hozta nyilvánosságra facebook-oldalán, nem sokkal a mérkőzés befejezése után, majd - a gólok szokásos bemutatása alapján - a jelenet a vlv-n, továbbá portálunk közösségi oldalán is látható volt.

A vlv megkereste dr. Deák Pétert, az MVLSZ Fegyelmi Bizottságának elnökét, aki elmondta, hogy folyamatban lévő vizsgálatról nem szoktak részleteket nyilvánosságra hozni, de azt megerősítette, hogy brutalitás alapján valóban fegyelmi eljárás folyik Hosnyánszky Norbert ellen. Az eljárás megindult, a játékos közreműködői joga jelenleg fel van függesztve.

További kérdéseink alapján megtudtuk, hogy az illetékesek kellően alapos előzetes eljárást folytattak le, videót elemeztek, játékvezetőket hallgattak meg és minderről az egri klubot is értesítették. A közösségi médiában közzétett videó képezte az alapját az előzetes eljárásnak, amelyben a szövetség több bizottsága is részt vett. Az ok pedig az, hogy szeretnék kizárni a brutalitást a rendezvényekről, s mivel itt "nagy valószínűséggel víz feletti ütés történt", elkezdődött a fegyelmi eljárás, amely az előírásoknak megfelelően zajlik majd le. Ha megállapítják a brutalitás tényét, Hosnyánszky Norbert két mérkőzéses eltiltást kap.

Arra a kérdésre, hogy volt-e már példa a vízilabdában videófelvétel alapján történő utólagos felelősségre vonásra, a fegyelmi bizottság elnöke igennel válaszolt. Hozzátette: erre a szövetség versenyszabályzata is lehetőséget ad, sőt, a FINA általános rendelkezései kifejezetten előírják azt, hogy a brutalitás ellen fellépjenek a szakszövetségek.

Szécsi Zoltán, az egri klub ügyvezető elnöke a vlv-nek a következő nyilatkozatot adta:

"Meglepődve értesültünk Hosnyánszky Norbert közreműködői jogának felfüggesztéséről. Más klubok facebook-posztjait eddig sem véleményeztük, ezután sem véleményezzük. Bízunk a Magyar Vízilabda Szövetség vezetőségében, bízunk abban, hogy mindenki a versenyszabályzat betűjének megfelelően jár el és bízunk abban is, hogy nem abba az irányba fog elmenni a sportág, hogy minden mérkőzést nyolc másik csapat vesz fel videóra, hátha talál ütést vagy ütésnek látszó mozdulatot. Érdeklődésünkre mind a két játékvezető, mint az ellenőr megerősítette, hogy Hosnyánszky Norbert mozdulatát lökésnek érzékelték a helyszínen.

Természetesen, ha egy későbbi fegyelmi vizsgálat felmentené Hosnyánszky Norbertet, nem szándékozunk semmilyen jogi lépést tenni a Magyar Vízilabda Szövetség ellen az ügyben, hogy a mai, Ferencváros elleni rangadónkat ki kell hagynia az egyetlen olimpiai bajnok játékosunknak."


Az egri klub kedden délután két olyan videófelvételt is eljuttatott a vlv-hez, amely ugyanazon az ominózus, november 24-i BVSC-Eger mérkőzésen készült. Jelzésük szerint "ezek a jelenetek is beleférnek az eladható vízilabdasportba".

Első videó

Második videó

Az ügy fejleményeire természetesen visszatérünk.