FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Csúnya volt, de nincs nagy baj,,

Märcz Tamás: ,,Csúnya volt, de nincs nagy baj,,
hozzászólás, 2018.07.19.

A szövetségi kapitány a vlv kérésére csütörtökön, két edzés között részletesebben elemezte az olaszok elleni, súlyos vereséggel végződött mérkőzést. vlv-interjú:


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Hogy telt az éjszaka...?


- Az első részében megnéztük a stábbal az esti mérkőzést. Bár eredetileg azt gondoltam, hogy csak ma vesszük elő, de nem bírtuk ki, hogy ne nézzünk bele. Csak az első negyedet akartuk, aztán csak megnéztük a másodikat meg a harmadikat és a negyediket is. Fura álmaim voltak, jól nem aludtam, annyit mondhatok...

- Láttál újat visszanézés közben vagy ugyanaz a véleményed, ami este volt? Volt-e valami, amit most fedeztél fel?

- Volt, és ez érdekes módon pozitív. Abban erősített meg, amit láttam, hogy egyértelműen felvettük azt a fajta agresszivitást, amivel tudtuk, hogy szembesülni fogunk. A mérkőzés kezdete a feszültség szempontjából megfelelő volt. Ezzel hála Istennek nem volt baj és azt kell, mondjam, tulajdonképpen az egész mérkőzésen felvettük a harcot az ellenféllel, a harcmodort illetően egyáltalán nem maradtunk alul. Ezt már akkor is így éreztem egyébként. Sajnos az is egyértelmű volt már a helyszínen, amivel most újra szembesültem: gyermeteg hibákat követtünk el, az olaszok első hat góljának mindegyikét ilyen gyermeteg, buta hiba előzte meg. Ráadásul mindegyik olyan volt, amiről kifejezetten szó esett a mérkőzés előtti megbeszélésen.



- Vegyük sorra...

- Tudtuk azt, hogy nem fognak nekünk fújni, főleg az elején. Biztos volt, hogy ők könnyebben kapják majd a kiállításokat és ez így is történt. Nem lett volna szabad emiatt fejben "kicsúszniuk" a játékosoknak, mégis, valahogy meglepődtünk azon, hogy könnyedén ítélik meg nekik a fórokat. 

Kifejezetten lassan rendeződtünk, pedig megbeszéltük, hogy ennek gyorsan kell megtörténnie - lásd Bodegas-gól.

Az Európa-bajnokságon készülő vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház


Akciógólokat kaptunk centerből, manapság három mecsen összesen nem engedhető egyetlen ilyen gól, mi pedig egy negyeden belül kaptunk kettőt... Az volt a tervünk, hogy inkább legyen nagyon sok kiállítás, de semmiképpen ne kapjunk "egyszerű" gólokat. Ezekből is kaptunk.

Volt, hogy szétcsúszott a védekezésünk, olyan indokolatlan mozgások kerültek bele, amelyek abszolút nem részei a játékunknak.

Midegyik gól köthető volt valamilyen saját hibánkhoz, érdekes viszont, hogy a hibáink akkor nem vezettek lefordulásos helyzethez. A mérkőzés első szakaszáról beszélek. Ez azért fontos, mert aztán a végén, amikor sorra kaptuk a lefordulásgólokat, az már egy teljesen más jellegű periódusa volt a meccsnek. Nagyon szerettünk volna felzárkózni és igazából nem tartottuk kontroll alatt a játékot, próbáltuk rálőni, ezek eredményeztek egy-egy lefordulást, de korábban ez nem volt jellemző.

- Milyen a hangulat a csapatban? Egy sima vereség is megvisel mindenkit, nemhogy egy ilyen. Ráadásul nagyon nagy volt a várakozás, tudta mindenki, hogy milyen fontos ez a mérkőzés. Hogy éli meg a csapat ezt a vesztes meccs utáni időszakot?

- Nem szabad ezt túldimenzionálni. Az egyik pillanatban, amikor valamilyen sikert érünk el, mindenki azt gondolja, hogy ez már egy evidencia, sorra jönnek majd a jó eredmények. Én akkor is azt mondtam, hogy még azért könnyen kicsúszhat a talaj a lábunk alól abban a pillanatban, ahogy nem figyelünk kellően oda, nem úgy dolgozunk, ahogy kell, hibákat követünk el. Sokat kell még azért dolgoznunk, hogy a legjobb csapatokkal jó meccset tudjunk játszani és nyilvánvaló, hogy nem férnek bele a hibák.

Azt se felejtsük el azért, hogy komoly gondot okoztunk az olaszoknak és ez mindenféleképpen erőt kell, hogy adjon a csapatnak. Egy nagyon kellemetlen helyzetből, 1:7-es állásból feljöttünk 4:7-re és Jansik Dávid lövését bravúrral védte a kapus, tehát zárhattuk volna a félidőt akár 5:7-tel is. A harmadik negyedben öt helyzetet kreáltunk három perc alatt, amiből egyetlen gólt se lőttünk. Simán visszajöhettünk volna teljesen a mérkőzésbe, amiért rendesen megdolgoztunk. Éreztem a riadalmat akkor az olaszokon, nem véletlenül kért időt is Campagna. Rendezni akarta a sorokat, mert érezte, hogy valami nagyon nem stimmelt náluk abban az időszakban. Szerintem akkor bizonyította a csapat, hogy van kellő erő bennünk, ha rendezett minden és precízen játszunk, ahogy kell. Aztán, ugye, ha a sok kidolgozott helyzetet nem lőjük be, törvényszerű, hogy előbb-utóbb mi kapunk gólt.



Szóval nem dramatizálnám túl az általános helyzetet, a mérkőzés az eredmény szempontjából csúnya volt, "rossz ránézni", de ha összességében nézem és azt vagyok kénytelen megállapítani, hogy a kapott góljaink elkerülhetőek lettek volna egy picivel jobb odafigyeléssel, akkor azt gondolom, hogy ezek kijavítható dolgok.

Eszembe jut most erről egy korábbi edzőm mondása: "A vereségek és a győzelmek között néha nagyon kicsi a különbség". Én is azt mondom: icipici nüanszok miatt nyílt úgy ki a meccs, hogy 12:5 lett a vége. És ezeket a pici dolgokat szerintem könnyű kijavítani. Ezért úgy gondolom, hogy nincs nagy baj.

- Ez egy nagyon logikus levezetés volt, amit felvázoltál, nem látok benne hibát, de minderről a játékosokat is meg tudtad győzni vagy meg fogod tudni győzni még ma? Mert ők lelkileg nyomasztó helyzetben vannak...

- Biztos, hogy fogok velük most erről beszélni. Tegnap már szóba kerültek köztünk ilyen dolgok. Nem szabad, hogy elhagyja a játékosokat a hitük. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy nagyon-nagyon kemény évközi munka kell ahhoz, hogy még egy komoly szinttel feljebb lépjünk és a legjobb csapatok mellé kerüljünk, méghozzá stabilan. Ennek ellenére most is azt mondom, amit korábban is: ha egy-egy konkrét meccsen minimalizálni tudjuk a hibáink számt, akkor igenis tudunk éles meccset játszani akár ezzel az olasz csapattal vagy másokkal, olyanokkal, akik nem feltétlenül a mi szintünket képviselik, egyelőre. Láttuk ezt egy héttel ezelőtt Horvátországban, korábban a Világligán a horvátok és Montenegró elleni mérkőzésen. De: sok tapasztalat, sok mérkőzés kell még, akár ilyen meccsek is rávíilágíthatnak a hibáinkra, serkenthetnek minket arra, hogy még többet és még jobban dolgozzunk. Egyénileg is és hozzá kell tennem: a jövőben muszáj ennek a csapatnak sokat együtt lennie, hogy a kitűzött célt elérjük, azt, hogy két év múlva úgy tekintsenek ánk is, mint a következő olimpia egyik érmes helyezésének komoly várományosára.

- Most mi következik, mi a programotok?

- Ma délelőtt tartottunk egy inkább átmosó jellegű edzést, amely a tegnapi mérkőzés utáni regenerációt segítette. Videózunk, majd ma még lesz egy célirányosabb foglalkozás, amelyen már a holnapi meccsre felkészítő edzés, hiszen a németek ellen 12.30-kor szállunk vízbe, így értelemszerűen pénteken délelőtt már nem edzünk.

- Köszönöm a beszélgetést!



A magyar csapat legközelebb pénteken 12.30 órakor száll vízbe, az ellenfél (a csoportkör utolsó fordulójában) Németország válogatottja lesz.​

A VLV EB-ALOLDALA