FACEBOOK

Berta József: ,,Alkalmasak vagyunk a felsőházi szereplésre,,

Berta József: ,,Alkalmasak vagyunk a felsőházi szereplésre,,
hozzászólás, 2018.06.25.

Az alsóház élén végzett a 2017-18-as bajnokságban a Kaposvár, amelynek keretében szinte alig történik változás az új bajnoki szezon előtt. Berta József vezetőedzőtől kértünk értékelést.


BERTA JÓZSEF (Kaposvár) vezetőedző a vlv-nek:

- Nem volt egyszerű szezon, de a vége jó lett, hiszen a 9. helyet sem könnyű megszerezni ebben a magyar bajnokságban. Ennél jobb hely nincs azután, hogy egy csapat nem tud felkerülni a felsőházba, tehát végül a maximumot kihoztuk az év közben kialakult lehetőségekből. Ezt egy 13-as veretlenségi sorozattal értük el, ráadásul úgy, hogy közben pontokat vesztettünk, ikszeltünk olyan fontos meccseken, amelyek megnyerése jobb pozíciót jelentett volna számunkra a bajnokság következő szakaszában. A rájátszást végül a 10. helyen kezdtük meg, innen sikerült még egyet előrelépni. 

- Mi volt az eredeti cél?

- Mindig a legjobb nyolc, a felsőház. Tulajdonképpen ez majdnem minden csapat célja. Véleményem szerint a keret alkalmas is erre, el tudtuk volna érni azt, amit a Debrecen vagy akár többet is.

- De hát nem sikerült bejutni...

- Így van és pont ellenük nem, úgyhogy igazságos, ami történt. Kulcsfontosságú mérkőzést játszottunk velük, ami iksz lett, de akkor már egy negatív széria elején voltunk, három játékosom beteg, volt, sérüléssel küszködtek többen is, aztán a Szeged elleni meccset még le tudtuk játszani, de a Tatabánya és a Szentes ellen halasztanunk kellett, már nem is tudtunk kiállni.

- A szezon egyik fontos eseménye volt nálatok az edzőváltás, hiszen a bajnokságot még Szécsi Zoltán irányításával kezdte el a csapat.

- A munka benne volt a fiúkban, az biztos, csak nem úgy jött ki, ahogy kellett volna és a vezetés talán kicsit türelmetlenebb volt. Az a baj egyébként ezzel a kétcsoportos bajnoki lebonyolítási rendszerrel, hogy tulajdonképpen már az elején rangadókat kell játszani, s hamar eldőlhet egy csapat sorsa. Nekünk akkor impulzusváltásra volt szükségünk, mert úgy ítélte meg a vezetés, hogy különben nincs esély a nyolc közé kerülésre. Így sem sikerült sajnos, de kétségtelenül közel voltunk a cél eléréséhez. 

Ami az én szerepemet illeti, korábbi segédedzőként volt annyi előnyöm, hogy ismertem a játékosokat, volt elképzelésem arról, hogy hol tudnék segíteni. Nyilvánvaló, hogy minden edző a saját arculatára szeretné formálni a csapatát és ezt két hét alatt nem lehetett végrehajtani.

- És a szezon végére sikerült?

- Mindenki láthatta, hogy valamilyen szinten sikerült. A bajnokság végén voltak problémáink, jött a sátorbontás, nem volt uszodánk, utazgattunk Miskolcra, Székesfehérvárra.

- Ez meg is viselt titeket, emlékszem az ezzel kapcsolatos nyilatkozataidra.

- Nyilván. Ki is kaptunk Pécsen, amikor elmentünk az első helyosztó meccsre. De meg is mondtam, hogy ez addig fog tartani, amíg nem tudunk rendesen edzeni. Ez így is történt, rögtön jöttek az eredmények, amint megfelelő ritmusban tudtunk dolgozni.


Fotók: Andrássy Zoltán/kapospolo.hu

- A vezetőség hogy értékelte az évet? 

- Mivel én is a vezetőség tagja vagyok, kicsit másként kezelik nálunk ilyen szempontból az irányítást, úgymond "hivatalos értékelés" nem volt. Nyilván mindenki nagyon szerette volna, ha nyolc közé kerülünk, erre meg is volt a lehetőség, tulajdonképpen egyetlen gólon múlott. Ezt mindenki sajnálja.

- Látom a következő szezon kaposvári keretét, amivel kapcsolatban a legérdekesebb fejlemény talán az, hogy megduplázódik nálatok a Berták száma... Ezen kívül nem sok változás lesz.

- Úgy gondoltam, hogy már most egységet képvisel ez a csapat. Hazahívtam a fiamat Miskolcról, ezzel próbáltam még egy kicsit erősíteni. Azt gondolom, a jelenleginél kicsivel jobb játékosok igazolása kockázatos, nem biztos, hogy zökkenőmentesen sikerülne a beillesztésük a csapatba, nagyon drága játékosok szerződtetését pedig az anyagi adottságaink nem teszik lehetővé. A mostani csapat tagjai jól teljesítettek, közben már barátokká váltak, jól kijövök velük, ők is velem, kár lett volna ezt megbontani, ezért én azt képviseltem, hogy maradjon együtt ez a csapat. Büszke vagyok egyébként arra, hogy két, az ifikorból kiöregedett kaposvári fiatallal sikerült bővíteni a keretünket, amely így nagyobb lesz, mint tavaly volt.



- Bennük van a fejlődés lehetősége? Mondjuk például reális cél lehet a felsőház elérése az új bajnokságban?

- Elválik, de nem egyenes arányosan mennek ezek a dolgok. Nagyon sok mindenen múlik egy ilyen ugrás, első helyen például a sorsoláson. Valószínűleg nem ugyanazokkal a csapatokkal fogunk találkozni, amelyekkel tavaly küzdöttünk az alapszakaszban. Az ellenfelek játékos-összetétele pedig nem egyformán változik, van, aki erősödik, van, aki gyengül.

- Gondolom, azért a cél a legjobb nyolc mezőnye.

- Természetesen. Minél jobb eredményt szeretnénk elérni, lehetőleg a felsőházban szerepelni.

- Mi a helyzet az immár veteránnak nevezhető világbajnok játékosotokkal, Varga II. Zsolttal? Ő szerepel még majd a csapatban?

- Kapott egy csapatot, edzősködik az utánpótlásunknál, de ő is szeretne még valamilyen szinten edzeni és játszani is, amire én azt mondom, hogy ha olyan állapotban lesz a bajnoki rajtra, akkor egy jó Varga Zsoltra mindig szükségünk van akár centerben, akár bekkben.

- Köszönöm a beszélgetést!


A Kaposvár 2018-19-es kerete:

Krémer Balázs, Nemes Balázs - kapusok,
ifj. Berta József, Dobos Dávid, Juhász-Szelei Norbert, Kovács Olivér, Lukács Ábel Benedek, Nikola Giga, Németh Botond, Németh Levente, Pataki Gergely, Sántavy Máté, Tóth Kristóf, Varga II. Zsolt, Vindisch Ferenc - mezőnyjátékosok.