FACEBOOK

Japán-Magyarország 7:14

Japán-Magyarország 7:14
hozzászólás, 2018.06.20.

Japán megnehezítette a dolgunkat, de nem borított papírformát. Csütörtökön 18.15-kor Horvátországgal küzdünk meg a négy közé jutásért. Helyszíni vlv-riport- eredmények, nyilatkozatok, fotók - Világliga-szuperdöntő harmadik napjáról:

A mérkőzéseken készülő vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruhá


Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23., Budapest, Duna Aréna

Csoportkör, 3. forduló

Japán-Magyarország 7:14 (1:5, 2:3, 2:3, 2:3) - VLV-KÉPEK

Budapest, Duna Aréna, v.: Tiozzo (horvát), Colominas (spanyol)
Japán: Kacujuki, Josida, Okava 1, Siga, Adacsi 1, Inaba 5, Arai. Cs.: Koppu, Szuzuki, Takata, Mijazava, Araki. Szövetségi kapitány: Jodzsi Omoto
Magyarország: Kards, Manhercz K., Erdélyi 2, Jansik D. 1, Bedő 2, Zalánki 1Kovács Gergő. Cs.: Vámos 2, Mezei 3, Bátori 1, Angyal 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 1/7 ill. 1/3,
Gól - ötméteresből: 1/2, ill. 1/1​

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

A meccs legjobbja a magyar csapat kapusa, Kardos Gergő lett, amiért egy nagy vázát vehetett át társai elismerő tapsa közepette.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Gratulálok Tomi! Nem tudom, hogy most a fejedben van-e, hogy hány nyilatkozatot adtál itt viszonylag rövid idő alatt. Én vagyok az utolsó, meg tudod mondani, hogy hány mikrofonba beszéltél most?

- Hát..., most olyan hat-hétbe biztos, volt ez rosszabb is a világbajnokságon, bár ott azért jobban "összehúztuk a mikrofonokat" és akkor volt, hogy egyszerre öt-hat kamerát is "meg lehetett csinálni", meg négy-öt diktafont is, most külön mentek az interjúk.

- És akkor hogy csinálod ilyenkor? Van egy "vezérvázlatod", és azon mész végig, vagy éppen ami eszedbe jut?

- Éppen ami eszembe jut. Nagyjából azért szerintem nagy különbségek nem voltak, de kaptam eltérő kérdéseket itt az elmúlt percekben. Nem feltétlenül mindenki csak erre a mérkőzésre kíváncsi és volt egy-két speciálisabb kérdés akár a csapatkialakítással kapcsolatban, amit nem mindenki tett fel, volt egy angol nyelvű riport is a FINA-nak, de hát egyelőre még azért "viselem", bár azért ez is energiát fogyaszt. Hat nap alatt minden alkalommal leadni hat, nyolc, tíz riportot, az egy hét alatt hatvan-nyolcvan riport, és azért egyébként beesnek még nap közben is jó néhányszor olyan elfoglaltságok, amik szinte kötelességek, de állom a sarat még. :-)

- Na, hát akkor fussunk neki egy utolsónak a mai este során. A meccsről mi a véleményed?

- Többé-kevésbé tetszett, a japánok nagyon könnyen lehet olyan meccset játszani, amelyen végig ott vannak a nyakán az embernek és vért izzadva lehet behúzni a mérkőzést, mert minden hiba végzetes lehet ellenük. Láttuk, hogy egy eladott labda a kapustól és már ott vannak a mi kapunk előtt, s már az volt a kérdés, hogy Kardos kivédi-e vagy nem védi ki éppen az adódó helyzetet.

Elterveztünk egy játékot, amit hellyel-közzel megcsináltunk, szerintem lehetett volna egy kicsit jobb is, majdnem azt mondom, hogy az Universiadén, amikor a japánokkal játszottunk, szerintem ennél még egy picit jobban csináltuk. Azért nem volt rossz, a nagy fegyvereket elvettük tőlük, viszonylag kevés labdát szereztek, hogy gyorsan átjöjjenek rajtunk.

Elég korán eldőlt a mérkőzés, bár azért bosszantott, hogy Kardosnak ziccereket kellett védenie az első-második negyedben, ott azért nem feltétlenül volt minden rendben. Nagyon gyorsan ritmust váltottak a japánok, ott voltak mellettünk egyébként is, de nem feltétlenül volt leforduláshelyzet. Belealudtunk, nem hittük el, hogy ennyire gyorsan megmozdulnak és az egyik másodpercben még mögöttünk van egy méterrel a japán játékos, a következő másodpercben pedig előttünk egy vagy két méterrel.

Ezen azért érdemes elgondolkozni, hogy mit lehet kihozni az emberi testből, mert én azt gondolom, hogy egy dolog a testi adottság, de biztos vagyok benne, hogy ezért ők sokat is dolgoztak, hogy ilyen dinamikusak és gyorsak legyenek. A kezükből is félelmetesen gyorsan jön ki a labda. Ez nem azt jelenti, hogy ők a világ legjobb lövői, de azért kellemetlen pillanatokat okoztak ma is - úgy láttam, hogy a többi csoportellenfelünknek még inkább.

- Jó, hát akkor lépjünk túl a japánokon, holnap a horvátok jönnek. Olyan furcsa ez, hogy itt találkozik a két csapat. Most tudom, világbajoki döntő, nyilván ez nem visszavágó, mégis, nem lehet, hogy a horvátok itt akarnak erőt demonstrálni, hogy ebből maradjon bennünk valami?

- Nézzük meg akkor, hogy mit tudnak a horvátok holnap. Nagyon kíváncsi vagyok. Hogyha így alakult vagy így alakították a sorsukat, akkor az miért volt. Ha alakították, akkor én azt gondolom, hogy az nem feltétlenül szokott jó útra vezetni, ha így alakult, akkor ez a sors keze. Megnézzük, hogy a két csapat között jelenleg mekkora a különbség.

Azt gondolom, hogy az előző időszakhoz képest a csapatunk előrébb lépett, jobban játszik, mint egy-két hónappal ezelőtt, ezt láttuk már azért a Montenegró elleni  mérkőzésen is - az előző Montenegró-meccsel összehasonlítva. Az biztos, hogy ez egy nagyon stabil pontokkal rendelkező horvát csapat, a gerince, úgy mondhatnám, itt van, akik esetleg nincsenek itt sztárjátékosok, egy-két fontos pontjuk, azok helyett is remek "hiánypótlás" érkezett. Ez egy nagyon komplett csapat még az egy-két hiányzójuk ellenére is.

Úgy gondolom, hogy ők az esélyesek, ki merem mondani, hogy papíron többen inkább rájuk voksolnának, mint a mi fiatal csapatunkra. Ennek ellenére azt gondolom, hogy vannak olyan erényeink, és kvalitásaink, amiket ha felszínre tudunk hozni, akkor ezt a holnapi meccset akár mi is megnyerhetjük.

- Köszönöm szépen és gratulálok!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


JODZSI OMOTO japán szövetségi kapitány a wpnews.eu-nak:

"A legnagyobb erőnk az ütemünk és igyekeztünk ezt kihasználni Magyarország ellen, mert híresek a jól szervezett védekezésükről.

Több terület megnyitásával akartunk gólokat szerezni és ez a taktika bevált, hiszen hétszer is betaláltunk, de mivel a magyaroknak erősebb csapata van, végül megnyerték a meccset. 

A negyeddöntőben az USA-val találkozunk. Kiváló csapat, ők nyerték a Világliga interkontinentális selejtezőjét. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly nyáron legyőztük őket a világbajnokságon és ez a mostani találkozó ugyanolyan fontos számunkra, mint az akkori volt."


KARDOS GERGELY a vlv-nek:


- Hát akkor Pipi, szívből gratulálok neked! Nehéz ez a váza? Lesz még nehezebb is a kezedben, biztos vagyok benne...


- Nagyon szépen köszönöm! Hát van azért súlya, remélhetőleg lesz még nehezebb is, nem is egyszer, és nemcsak különdíj...

- Tudtad nyilván, úgy jöttetek ide, hogy te fogsz védeni, hogy készültél fejben?

- Hát készültem, aludtam egy órácskát meccs előtt még délután három óra körül, aztán volt egy kis megbeszélés a csapattal, utána kávézás, mindenki evett egy kis szendvicset. Ezután taktikai megbeszélést tartottunk Tomival, aztán szépen elvonultam és zenét hallgattam és már fejben igazából a meccsre koncentráltam.

- Milyen zenét hallgattál?

- Általában mindig ugyanolyan típusúakat, főleg R’n’B-s zenéket, nem szeretem ezeket a nagyon techno zenéket, úgymond, de úgy veszem észre az R’n’B és a rap jó hatással van rám. :-)

- Na, hát akkor jött a meccs, és elkezdtél baromira megfogni mindent. Akkor úgy megnyugodtál?

- Megmondom őszintén, hogy az első lövésnél, amit kaptam, abszolút reflexből védtem, mert félig takarásban volt, amit kiadtak a blokk mögül. Szerencsére sikerült belekapnom és így nem ment be. Igazából onnantól kezdve úgy éreztem, hogy meccsben vagyok és jó lesz, meg nem is izgultam akkor már annyira, az izgalmam abszolút elszállt az első védés után.

- Maga az egész meccs? Ez a különleges japán stílus furcsának tűnt kintről is, de egyébként sima volt a győzelem, nem?

- Egyébként sima volt szerencsére, igen. Kellemetlen ellenfél ez a japán, tényleg ez a japán szoros, amit te is mondasz, elénk állnak, nem engedik a hosszú passzokat, ezért rövid passzokkal próbáltunk operálni és szépen összejött, de így is volt egy pár olyan eset, amikor lefordulgattak sajnos. Igazából ők csinálják ezt a világon egyedül, úgyhogy nagyon nem fogunk ez ellen gyakorolni, maximum egyszer-egyszer, ha a későbbiekben összekerülünk velük, de nem hinném.

- Egyet mondj még meg, mit fogsz tartani ebben az oldalán lyukacsos vázában???

- Hát ez egy nagyon jó kérdés..., szerintem semmit. :-)

- Megy a vitrinbe? Van még hely?

- Megy a vitrinbe, van még hely. Nagyon remélem, hogy egyszer majd megtelik. Jók voltunk ma, gratulálok magunknak!

- Én is nektek! Jó pihenést!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- A meccs elején pontosan megcsináltuk, amit szerettünk volna, kevés emberrel próbáltunk támadni, hogy sok hely legyen. Az elején elmentünk, és Pipinek gratulálnék mindenképpen, mert igazából ő tartotta meg a különbséget, nagyon sok ziccert kivédett.

Ilyen a japán csapat, nagyon kellemetlen ellenük játszani, kistestűek, a bírók se fújnak ellenük, ezért örülök ennek az eredménynek.

- Mit szólsz a horvátokhoz?

- Csodálkoztunk nagyon, hogy az amerikaiak megverték őket, aztán megnéztük, van néhány hiányzójuk, vagy pihentetik őket. Szerintem egy jó mérkőzés lesz mindenképpen holnap, és ezen dől el, hogy ki megy a négy közé, tehát mindenképpen meg kéne nyerni.

- Örülsz annak, hogy erős ellenfél jön?

- Igazából ez egy felkészülés. A Világliga is az EB-re készít fel, így minél több erős meccset játszunk, annál jobb.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)


JANSIK DÁVID a vlv-nek:

- Gratulálok a mai meccshez! Erről is kérek szépen pár mondatot, meg ha lehet, a korábbiakról is, azokról nem volt módunk beszélni...

- Köszönjük szépen a gratulációt. Először is gratulálok a Pipinek, hogy debütált és hogy MVP lett! 

A mai mérkőzés egy nagyon furcsa mérkőzés volt, nem sűrűn találkozik az ember ilyen pólóval, de ezt is meg kell érteni, aztán kihozni belőle a legjobbat és tanulni belőle amennyit lehet, mert szerintem, - úgy érzem, - annak ellenére, hogy teljesen más kultúra, lehet tőlük tanulni.

A holnapi mérkőzésről: úgy néz ki, hogy a horvátokkal játsszunk. Megmondom őszintén a tegnapi vereség után, ahogy számolgattunk, nem őket vártuk, de hát ma az USA megverte a horvátokat, így ez egy nehéz feladat most. Ki-ki meccset fogunk játszani, kicsit hamarabb mint vártuk, de nem baj, meg kell birkózni velük.

A Montenegró-meccsel kapcsolatban pedig annyit, hogy három negyedig nagyon jól működött a játékunk, vezettünk is 9:7-re, aztán - nem azt akarom mondani, hogy elfáradtunk fizikálisan vagy fejben, mert láttam a Montenegrón is, hogy ők is nagyon fáradtak voltak, de valahogy egy picit több maradt bennük a végére és elkövettünk pár olyan hibát, amilyen hibákkal nem lehet megverni ezt a mai erős Montenegrót.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


BEDŐ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Szervusz Krisztián! Jól játszottál, gratulálok! Nyertetek simán, jó kis meccset csináltatok szerintem. Ennél többet ebből nem lehetett kihozni ma. Nem így látod?

- Szerintem lehetett volna. Hiába tűnik úgy, hogy egy sima mérkőzés volt. Azért úgy gondolom, hogy ez csalóka, pont azért mert Pipi nagyon jól védett, sok ziccert megfogott az elején. Hogyha azokat bekapjuk, akkor egészen más lehetett volna a meccs vége és egy nyögvenyelős, nehéz mérkőzés is simán benne volt. Jól védett és így persze kicsit lazábban tudtuk venni az egészet, de én úgy gondolom, hogy ez a védekezés holnap nagyon kevés lesz. Persze, itt most megengedhettük magunknak, de holnapra azért össze kell raknunk, mert egészen más egy Japán elleni mérkőzés, nem is lehet rá normálisan készülni én úgy gondolom, mert olyan vízilabdát játszanak amit senki más, de a végén tudtunk győzni, úgyhogy ez a fontos. A holnapra koncentrálunk mostantól.

- Szerinted a horvátok a holnapi meccset fontosnak tartják, akarnak egy kicsit, hogy mondjam, erőt demonstrálni?

- Biztos vagyok benne, hogy komolyan fogják venni. Nem is kérdés. Ellenük mindig nehéz, hiába, hogy most nincs itt egy-két kulcsjátékosuk. Ez egy horvát-magyar, a tavalyi VB döntő ismétlődik meg most. Várunk sok szurkolót szeretettel. Kell majd a biztatásuk!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Tudtuk hogy nehéz lesz, erre is készültünk. A japánok ellen mindig nehéz, és ezt nem az eredmény miatt mondom, hanem az a játékstílus amit ők képviselnek, az egészen egyedi. Ez adódik az ő fizikalitásukból, abból, hogy kisebbek és gyengébbek mint mi, viszont rettentően fordulékonyak, robbanékonyak, dinamikusak, úgyhogy ilyen meccsre számítottunk.

Kicsit sokallom a kapott gólok számát, kicsit olyan butuska gólokat kaptunk, mondjuk ellenük nagyon sokszor ez van, mert teljesen máshogy játszák a vízilabdát, mint a többi nemzet.

Azt gondolom, hogy ezt itt most le kell zárni. Már tudjuk, hogy a horvátokkal fogunk holnap játszani, velük még ebben a szezonban nem játszottunk. Nagyon várom már ezt a meccset, hazai közönség előtt biztos, hogy fantasztikus lesz. Azt már így előre lehet mondani, hogy nem lesz elég az a két és fél negyednyi koncentráció, amit Montenegró ellen mutattunk. Ha meg szeretnénk verni holnap a horvátokat, akkor négy negyednyi koncentráció, és magas szintű játék kell és főleg védekezésben szükséges minél inkább hibamentesen játszani.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)


MEZEI TAMÁS a wpnews.eu-nak:

"A japánok már jó ideje játsszák ezt a fajta "unortodox" vízilabdát. A kisebb méretüket gyorsasággal és agilitással akarják pótolni. Nagyon jó technikai képzettség társul a gyors, sokmozgásos taktikájukhoz. A vízilabda világában szokatlan stílusuk ilyen furcsa meccsekhez vezet, kint ez volt. 

A horvátokkal fogunk találkozni, akik "papíron" nagyon jól néznek ki, de nálunk is vannak jó játékosok. Természetesen a negyddöntő nehéz lesz, de ugyanilyen nehéz lenne akár a spanyolok, akár az USA ellen, akiknek a tejesítményét láttuk ezen a tornán."


A nap további eredményei:

Horvátország-USA, 10:11 (1:2, 2:5, 5:4, 2:0) - az egyik játékvezető Székely Balázs volt - VLV-KÉPEK
G.: Vukicsevics, Vrlics 2-2, Benics, L. Fatovics, Krapics, Lovre, Setka, X. Garcia, ill. Bowen 5, Cupido 2, Irwing, Hooper, Daube, Roelse

Montenegró-Ausztrália 10:8 (3:2, 3:2, 3:2, 1:2) - VLV-KÉPEK
G.: M. Janovics, Gyurgyics, Ivovics 2-2, Drasko Brguljan, Radovics, Misics, Draskovics, ill. Roach, Younger 2-2, Kayes, Power, Hollis, Brooks

Kazahsztán-Spanyolország 3:11 (0:2, 1:2, 0:4, 2:3) - VLV-KÉPEK
G.: Sakenov, Ukumanov, Ruday, ill. Mallarach 3, Granados, Espanol 2-2, Cabanas, Larumbe, Bustos, Munarriz


Ez történt a torna első két napján:

Június 18., hétfő, 1. nap


Horvátország-Kazahsztán15:5 (3:1, 3:1, 4:3, 5:0) -  az egyik játékvezető Székely Balázs volt - VLV-KÉPEK
G.: L. Fatovics 5, Lovre, Buslje, Basics 2-2, Benics, Vukicsevcs, X. Garcia, Krapics, ill. Ukumanov 2, Medvegyev, Aubakirov, Shmider

Montenegró-Japán 14:8 (4:1, 3:4, 5:2, 2:1) - VLV-KÉPEK
G.: M. Janovocs 4, Ivovics 3, Misics, Spaics 2-2, Drasko Brguljan, Petkovics, Gyurgyics, ill. Siga 2, Adacsi, Koppu, Josida, Inaba, Okawa, Araki

Egyesült Államok-Spanyolország 8:6 (2:3, 3:1, 1:1, 2:1) - VLV-KÉPEK
G.: Hallock, Cupido, Daube 2-2, Hooper, Bowen, ill. Mallarach 4, Munarriz 2

Ausztrália-Magyarország 5:12 (1:3, 1:1, 2:5, 1:3)
Budapest, Duna Aréna, v.: Rakovics (szerb), Tiozzo (horvát)
Magyarország: Nagy V., Jansik D., Bátori 2, Erdélyi 2, Bedő 1, Kovács Gergő 1, Vámos 2. Cs.: Kardos (kapus), Manhercz K. 1, Angyal, Zalánki 3, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Ausztrália: Hrysanthos, Hollis, Younger, Putt, Kayes 2, Campbell, Ford. Cs.: Power 1, Edwards, Elphick 1, Roach 1, Brooks. Szövetségi kapitány: Elvisz Fatovics
Gól - emberelőnyből: 3/6, ill. 4/9
Gól - ötméteresből: -, ill. 3/3
Kipontozódott: Putt (az utolsó percben), Pohl (az utolsó percben)
Kiállítva cserével, végleg: Brooks (a második negyedben)

Június 19., kedd, 2. nap

Ausztrália-Japán 11:7 (4:1, 2:2, 2:1, 3:3) - VLV-KÉPEK

G.: Younger 6, Kayes, Power 2-2, Edwards, ill. Inaba 3, Adachi 2, Koppu, Okawa

Horvátország-Spanyolország 10:13 (4:3, 1:4, 3:2, 1:0 - 1:4) - ötméteresekkel - VLV-KÉPEK
G.: Javier Garcia 4, Vukicsevics 3, Fatovics, Buslje, Krapics, ill. Perrone, Mallarach 3-3, Fernandez, Espanol 2-2, Munarriz, Granados, Tahull

Egyesült Államok-Kazahsztán 11:4 (2:0, 3:2, 3:0, 3:2) - VLV-KÉPEK
G.: Daube 3, Roelse 2, Hooper, Vavics, Hallock, Cupido, Bowen, Irwing, ill. Ukumanov 2, Sakenov, Ruday

Montenegró-Magyarország 12:9 (3:2, 3:5, 3:2, 3:0) - VLV-KÉPEK
Budapest, Duna Aréna, v.: Vojvodin (orosz), Möller (argentin)
Montenegró: Lazovics, Radovics 2, Drasko Brguljan 1, Ivovics 1, Spaics 1, M. Janovics 3, Petkovics 1. Cs.: Banicsevics, Vidovics 1, Gyurgyics 1, Misics 1, Draskovics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Magyarország: Nagy V., Bátori, Erdélyi, Jansik D., Bedő, Angyal 2, Vámos 2. Cs.: Manhercz K. 1, Zalánki 3, Mezei 1, Kovács Gergő, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 8/11, ill. 4/8
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Draskovics (a 3. negyedben), Erdélyi (a 4. negyedben)


A további menetrend (mi csak a magyar meccset élőzzük, de a wpnews.eu oldalon valamennyi mérkőzés szöveges élő tudósítása olvasható):

Negyeddöntők, június 21., csütörtök

15.15 Montenegró-Kazahsztán
16.45 Ausztrália-Spanyolország
18.15 Magyarország-Horvátország - Duna World, vlv (szöveges élő)
19.45 Japán-USA

Helyosztók és elődöntők, június 22., péntek

15.15 (az 5-8. helyért)
16.45 (az 5-8. helyért)

18.15 (elődöntő)
19.45 (elődöntő)

Helyosztók és döntők, június 23., szombat

15:15 (a 7-8. helyért)
16:45 (az 5-6. helyért)
18.15 (a 3-4. helyért)
19:45 - döntő