FACEBOOK

Kállay Márk: ,,Ilyen lehetőséget meg kell ragadni!,,

Kállay Márk: ,,Ilyen lehetőséget meg kell ragadni!,,
hozzászólás, 2018.06.11.

A Fradi új balkezese Debrecenből érkezik. Érdekes, hogy pályafutása során másodszor igazolják Madaras Norbert helyére... vlv-interjú.


KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Gratulálok! Mennyi időre szerződsz?

- Egy évre.

- Hogy történt?

- A szezon vége előtt bő másfél hónappal Nyéki Balázs írt rám először, hogy tudunk-e beszélni. Vele vettem fele először a kapcsolatot, utána beszéltem Varga Zsolttal, a legtöbbet pedig Madaras Norbival. Érdeklődtek, hogy lenne-e kedven a Ferencvárosban játszani - természetesen az volt a válasz, hogy igen. Nyilván a Debrecennel el kellett rendeznem a dolgokat, hiszen nekem még egyéves szerződésem volt ott. Ez nem okozott gondot, amit ezúton is szeretnék megköszönni, miként azt is, hogy mindenben támogattak az elmúlt években. A két klubnak sikerült megállapodnia, így nincs akadálya annak, hogy a következő egy esztendőt a Fradinál töltsem.

- Hát igen, 2018 nyarának elején a Fraditól érkező ajánlatot senki nem utasítana vissza. Hogy értékeled az új csapatodat? Mire számítasz?

- Követtem a szereplésüket, egy csoportban is szerepeltünk az alapszakaszban. Természetesen az egyik legjobb csapatnak tartottam az idei évben őket, a játékosállományt tekintve mindenféleképpen. Ahogy a döntő is megmutatta, azért a Szolnok bőven ott volt a nyakukon és nüanszok választották el egymástól a két csapatot, a legjobb végül a Fradi lett. Norbi abbahagyja, ezért kerestek még egy balkezest. Természetesen két balkezessel sokkal több variációs lehetőség van támadásokban is, valószínűleg ez volt az oka annak, hogy igényt tartottak rám. És ez azért az elmúlt évek munkájának egyfajta visszaigazolása is számomra.

Játszottam már nagy csapatban, ugye Montenegróban is, most a neveket nem kezdem el sorolni, a Vasasban is, örülök az újabb nagy lehetőségnek. Meggyőződésem, hogy mindig komoly, magasztos célokat kell kitűznie az embernek maga elé, mert akkor tudja a legjobb teljesítményt kihozni magából. Ez most itt minden téren megvalósulhat a Ferencvárosban.

- Emlékszel arra, hogy mikor csináltuk mi az első interjúdat?

- Bizony, ez nekem is eszembe jutott... Amikor a Reccóba távozó Madaras Norbert helyére leigazolt a Vasas. Fontos pillanat volt az az életemben és hát, milyen érdekes, a történelem most megismétlődik. Újra Norbi posztjára igazol egy bajnokesélyes csapat! Remélem, a hármas sapkát is megkapom!

- Nem lett kikötve a szerződésben? :-)

- Ez nem került szóba. De szívesen játszanék benne, mert a pályafutásom nagy részét a hármas szám bűvöletében töltöttem. Itt szeretném megjegyezni, számomra is nagyon jó érzés volt látni, hogy Varga Dániel és Madaras Norbert így fejezte be pályafutását. Egyrészt aranyéremmel, másrészt ilyen fantasztikus teljesítményt nyújtva utolsó mérkőzésükön, amely éppen a bajnoki cím sorsát döntötte el! Nagy dolog, hogy ez megadatik egy sportolónak, szívből gratulálok nekik!



Fotók: Nagy Anita/DVSE

-  Hogy érezted magad Debrecenben? Már utaltál rá, hogy mindenki segített, barátian váltatok el, csapatkapitány voltál, mindenki megérti a döntésedet, de mégis, egy kicsit nem "cserbenhagyásos" ez a történet?

- Az elmúlt években is volt több lehetőségem, hogy máshova igazoljak, ám Debrecen mindig biztos pont maradt számomra, kötődtem, kötődöm a városhoz. Hat évet játszottam ott, ezért szerintem fel sem vetődhet, hogy "cserbenhagyásról" lenne szó. A vezetőség is megértette, hogy egy játékos számára egy ilyen lehetőség mit jelent. Abból a szempontból még örültek is, hogy ez a Debrecennek is egyfajta visszaigazolás: lám, középházas csapatokból is, ha olyan teljesítményt nyújt az ember, felfigyelnek rá. Ez motivációt ad a fiataloknak. És hát, csapatkapitányként is eltöltöttem pár évet, sok dologra volt rálátásom, játékosok jöttek, mentek, de Süveges Mátéval maradtunk, végigéltünk mindent. Ő most hat év után fejezi be, edző lesz. Ez most olyan pillanat volt, amit meg kellett ragadni, mert néha egyébként is váltani kell. Szerintem a debreceni klub vezetőiben nem marad hiányérzet velem kapcsolatban.

- Hány éves vagy?

- 32.

- Olyasmi eszedbe jut-e még, hogy válogatottság? Bár erre nyilván a mostani helyzetben, amikor Vámos és Zalánki ott van, sok esély nincsen. De azért gondolsz erre?

- Természetesen. Szerintem e nélkül nem lehet csinálni az élsportot. Mindig ott van a fejemben, már csak azért is, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból, ez a fajta motiváció meg kell, hogy legyen a hétköznapokban. Természetesen figyelem a posztomon játszó játékosokat, elismerem a jó teljesítményt, sőt, nagyon sok olyan technikai finomságot lehet tőlük tanulni - elsősorban lövéstechnikára gondolok - amit érdemes elsajátítani. Erős ez a két balos, akit említettél, természetesen, de hát versenysportról van szó, úgyhogy mindig kell keresni a kihívást, úgy állok neki, hogy a legjobb teljesítményt hozzam jövőre és meglátjuk. Bármi lehetséges.

- Ebből a szempontból a Fradi egy plusz lehetőség? Bár lehet, hogy azért ott kevesebbet fogsz játszani...

- Ez így van, ez egy szintlépés. Már a középmezőnyben is csak úgy lehet jó teljesítményt nyújtani, ha nagyon jó fizikális és mentális állapotban van az ember, hiszen három és fél negyedeket kell játszani minden meccsen. Ez sokszor nagyon sokat kivett belőlem és itt talán egy kicsit fókuszáltabban tudom majd mozgósítani az energiákat, tehát hatékonyabb lehetek. Nem hiszem, hogy annyit kell majd játszanom, mint amennyit Debrecenben kellett, de hát majd ez év közben elválik.

Sokat várok a felkészüléstől, kíváncsi vagyok, hogy milyen metódusban dolgoznak a Fradinál. Van tapasztalatom, nem fiatal játékos vagyok, Montenegróból is vannak emlékeim, hogy miket edzettünk, a nagy Vasasból is. Bízom abban, hogy nagyon jó fizikális állapotban, jó lábtempóval tudok majd belemenni a bajnokságba, és hogyha ezek megvannak, akkor utána nyilván kellenek a jó passzok meg azért a gólok. Fontos a precíz védekezés is, mindehhez nagyon jó edzésmunka kell majd.



- Magadban van-e valami cél, amit elszeretnél érni, nyilván nemcsak rajtad múlik, hanem a többi játékoson, a csapaton is, az edzőn is, de mégis, mi az, amivel úgy egy év múlva elégedett lennél?

- A magyar bajnoki címmel, az mindenféleképpen a fejemben van, szeretnék ismét magyar bajnok lenni. Ez megadatott egyszer a Vasassal, tehát tudom, hogy milyen jó dolog ezt átélni. A BL-ben legalább a nyolcba, a final eightbe szeretnék eljutni és ott meglátjuk, az érmet akár már most aláírnám. Apró különbségek vannak, a pillanatnyi forma dönt a csapatok között, ahogy Genovában is láttuk.

- Van-e bármi, még amit mondanál?

- Szeretném megköszönni a Debrecennek az elmúlt hat évet és nagyon örülök, hogy idén a felsőházba került a csapat. Sok sikert kívánok nekik a következő szezonra!

Számomra pedig mostantól "Hajrá Fradi!".


(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)