FACEBOOK

Sike József: Létayt a miskolci színházba!

Sike József: Létayt a miskolci színházba!
hozzászólás, 2018.05.25.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek azután, hogy a Miskolc a BVSC ellen ötméteresekkel elveszítette a bajnokság 5. helyét és ezzel az Eurokupa-szereplés lehetőségét. Eldőlt, hogy Sike József marad a Miskolc vezetőedzője, aki a megyei lapban élesen kikelt egy szerinte sorsdöntő bírói döntés ellen, úgy fogalmazott, hogy elvették tőlük az EK-indulási jogot. Részletek:


A BVSC és a Miskolc évek óta éles harcot folytat egymással a bajnokság 5. helyéért, amely a presztízs mellett nemzetközi kupaszereplést is jelent. Előbb a BVSC indult az Eurokupában (még a Szeged ellen harcolta ki), tavaly a Miskolc szerezte meg a jogot a BVSC legyőzésével, s most a fővárosiak nyerték a párharcot - a lehető legkisebb különbséggel, a rendes játékidőbeli döntetlen után ötméteresekkel.

A múlt szombati találkozón 6:4-re vezetett a Miskolc, amikor - a harmadik negyedben, 20 másodperccel a befejezés előtt - Berta József és Létay Krisztián "afférba keveredett". Bertát csere nélkül, végleg kiállította a játékvezető (sajtóinformációk szerint azért, mert Berta sima kiállítása után a víz alatt megrúgta ellenfelét). A BVSC ötméterest lőhetett és négy percig emberelőnyben játszott.

A meccs góljait és a találkozót követő sajtótájékoztatót (a nyilatkozatok általunk leírt változatával) megmutattuk, miként az ominózus bírói döntést megelőző esetet is.


Sike József vezetőedző a meccs után néhány nappal az Északmagyarországban, Molnár Istvánnak így nyilatkozott:


Úgy érzem, elvették tőlünk az EK-indulási jogot, ezt a meccs után is nyilatkoztam. A mérkőzésen körülbelül 30 hasonló eset volt, amiből 26-ot a BVSC követett el, tehát bármikor, bármit lehetett volna befújni, de ez csak a mi kárunkra történt meg. Véleményem szerint, amikor ekkora a tét, amikor a csapatok nagy vehemenciával dolgoznak a vízben, nem biztos, hogy szándékos brutalitást be szabad fújni, ami nem is az. Ha mindig befújod, az káoszt okozhat, így viszont egy meccset befolyásoló hiba lett belőle. Volt a mérkőzésnek egy ritmusa, az első negyedben négy kiállítást kaptunk, mégis kihoztuk 1:1-re ezt a felvonást. Aztán hozzászoktunk a felfogáshoz, magabiztosan vezettünk 5:2-re, 6:3-ra, uraltuk a találkozót, amikor történt ez a tévedés. Ez a 4 perces büntetés azt hozta, hogy az utolsó negyedben még 3 perc 40 másodpercig emberhátrányban kellett játszanunk, ami extra energiákat emésztett fel, nem meglepően a BVSC 7:6-ra átvette a vezetést. Amikor egyenlő létszámba kerültünk, a mi erőnkből már csak arra futotta, hogy a döntetlent kihozzuk a rendes játékidőben. Az ötmétereseknek – amiknél mi már negatív impulzusok után voltunk – ehhez már nincs közük, mert eddig nem jutott volna el a meccs, ha nincs ez a téves bírói ítélet.

Magával a játékvezetéssel egyébként elégedett voltam, de ezt a momentumot hibának veszem, elhamarkodott döntés volt. Úgy gondolom, a sérelmet szenvedett felet, Létay Krisztiánt nyugodtan alkalmazhatná a miskolci színház, olyat alakított, úgy rájátszott a dolgokra. Persze nem vagyok naiv, tudom, hogy a sporthoz, a pólóhoz hozzátartozik a játékvezetők félrevezetése is, és ez semmit nem von le az ő zsenialitásából, a csibészséget nem szabad senkitől elvenni. Tudjuk, hogy a több mint 100 éves múltra visszatekintő klubnak a családfája alapján milyen gyökerei vannak. Ezek a gyökerek szerteágazóak és nagyon erősek ahhoz, hogy a sportdiplomáciában bármilyen versenyre tudjunk kelni velük. Többek között az ebbe a gyökerekbe tartozó és jelenleg nálunk dolgozó dr. Horkai György olimpia bajnok – aki egész életét a BVSC-ben töltötte – megítélése szerint sem szabad egy téves ítélettel eldönteni egy ilyen mérkőzést.

Többszörösen törvénytisztelő állampolgárként tudom, hogy a gól az, amit a bíró megad, a kiállítás az, amit a bíró megítél, így semmilyen további lépést nem teszünk az ügyben. Viszont az igazságérzetem, illetve a csapatom, a város, valamint az új játékosok felé való elköteleződés miatt, ezt nekünk el kell mondani, és azt is, hogy mi a tőlünk telhetőt megtettük az Ek-indulásért, de rajtunk kívülálló dolog miatt nem kerültünk a helyünkre. Ennél markánsabban nem tudtuk volna ­összekapni magunkat a három, ellenük elszenvedett vereség után, hiszen itthon magabiztosan nyertünk, és az ottani utolsó meccset is uraltuk… Éppen emiatt nem tudom elfogadni azt, ami történt, nem fogok meghajolni, a győzelmet nem az ellenfél vette el, hanem a helyzet.


Kiderül a cikkből, hogy kedden eldőlt: Sike József marad a Pann­Ergy-MVLC-nél, folytatja azt a munkát, amit három éve kezdett el: „Sokat gondolkodtam azon, hogy mi legyen, de mindig valamilyen feladathoz kötöttem a következő évemet, és a klubvezetés döntéséhez, hogy ha úgy látja, nyugodtan cseréljen le. Azonban a tavalyival ellentétben fel sem merült bennem, hogy megfutamodjak. Ez a zárómeccs pontosan az ellenkezőjét váltotta ki belőlem, a jövőben sokkal nagyobb tűzzel fogom bebizonyítani, hogy igazam van.” - nyilatkozta a vezetőedző az Északmagyarországnak.