FACEBOOK

Benedek Tibor a következő szezonban leül az UVSE kispadjára!

Benedek Tibor a következő szezonban leül az UVSE kispadjára!
hozzászólás, 2018.03.07.

Internetes oldalán tette közzé az UVSE szerdán reggel, hogy a 2018-19-es szezonban Benedek Tibor irányítja az UVSE férfi csapatának munkáját. A klub által közzétett interjút az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.


1. Egy éve vagy az UVSE-nél, hogy látod a klubot?

Ezalatt az egy év alatt rengetegen megkérdezték tőlem, hogy most akkor biztosan könnyebb az életem, mint szövetségi kapitányként. Erre inkább azt mondanám, hogy nem könnyebb, inkább más. Egész pályafutásom nagy részét azzal töltöttem, hogy először magamból próbáltam kihozni a legjobbat, aztán pedig egy szűk csoportból még játékosként, majd edzőként. Ez a szűk csoport viszont mindent tudott a vízilabdáról, legalább annyit mint én, és a legtöbb esetben semmi más nem foglalkoztatta, csak, hogy a legjobb akarjon lenni. Ebből a világból csöppentem az UVSE-be, ahol teljesen más oldaláról kell figyelnem a felnőtt és utánpótlás játékosokat, edzőket, szülőket, azt mondhatom, hogy még mindig tanulom a szerepem. A felnőtt női csapatunkban szintén nagyon tudatos és példaértékű munkát végeznek a lányok, megszerettették velem a női vízilabdát, amit például korábban szinte alig követtem.

2. Mik a célok, milyenek a napjaid az UVSE-nél?

Elég korán indulnak a napjaim, kedden és szerdán hajnalban például bent vagyok a gyerekekkel a vízben, ahol egyéni képzést végzünk, ez még mindig a napom egyik legjobb része. A többi reggelen is szinte úszom minden nap, mert ahhoz jó erőben kell maradnom, hogy a gyakorlatokat be tudjam mutatni. Szeretem ha a fiatal játékosok mesternek szólítanak, mert egyértelműen a sportág mesterének tartom magam, aki meg is tudja mutatni amit magyaráz és ez még nagyon sokáig így is lesz. A reggeli edzés után hamar el tudok kezdeni dolgozni az irodában, szerencsére ez is az uszoda területén található. A munkámat, összetettsége miatt csak akkor tudom jól elvégezni, ha pontosan előre el tudom tervezni a napi feladataimat, amiket általában előző este állítok össze. Ebben szakmai programok összeállításától, a támogatókkal való kapcsolattartásig minden beletartozik, így természetesen sokszor vagyok külső helyszínen is. A válogatottal szemben például nagy különbség, hogy ott legtöbbször a támogatók keresik meg a csapatot, a klubban pedig mi próbáljuk valahogy idecsábítani a szponzorokat, ebben az elmúlt évben rengeteg kudarc ért.

3. Korábban szakmai igazgatóként főképp az irodában "ültél", most hogy a férfi csapat edzője leszel, hogyan változtatja meg a napi rutinodat ez a feladat?

Mire 2018 szeptemberére hivatalosan edző is leszek az egyesületben, addigra az általam elképzelt szakmai rendszer teljesen működni fog. Ennek alapja a tervezhetőség és az ellenőrzés, amely a szakmai munka legfontosabb két pillére. Az időm legnagyobb részét így is az uszodában töltöm, a feladatokat kell majd jól átcsoportosítani. Szerencsére nagyon jó munkatársakkal dolgozom, a napi szervezési feladatokat ma is Tóth Erzsébet és Kis József látják el, gazdasági ügyekben, pedig a klub vezetése, Lovas Péter vezetésével hátteret biztosít az Egyesület számára.

4. Egy korábbi interjúban szó volt már arról, hogy vannak-e olyan tervei az UVSE-nek, hogy idővel a férficsapat is felsőházas, netán top négyes klub legyen? Talán ez a döntés ezt a célt hivatott valóra váltani?

Szerintem én sosem ígértem ilyet, bár tudom, hogy nagyon sok újpesti szurkolónak ez lenne a vágya. Több kísérletet tettünk, hogy az újpesti szálakat megerősítsük, egyelőre sikertelenül, de azzal, hogy UVSE néven teljesen önálló Egyesület vagyunk, sosem vehetjük fel a gazdasági versenyt a nagyobb klubokkal. Felnőtt férfi csapat megerősítése kizárólag gazdasági kérdés, ebbe az egyesület nem akar és nem is tud versenyezni, ezért azt tűztük ki célul, hogy inkább az utánpótlás-nevelést helyezzük még inkább előtérbe, még azon az áron is, hogy esetleg a csapat akár egy-egy szezonra kieshet az első osztályból is. Ehhez viszont olyan szakmai háttér szükséges, amit úgy gondolom, jelen pillanatban én tudok megadni a fiataljainknak. Természetesen ha ez az elképzelés szimpatikus lesz valamelyik leendő támogatónknak, akkor annak nagyon örülünk, de nagy csapatot mi nem tudunk ígérni a közeljövőre.

5. Tervezel-e valamilyen radikális változtatást a férfi csapat összetételében, vagy főképp a fiataloknak kívánsz lehetőséget és példát állítani, hogy a felnőtt csapatban kapnak helyet?

Aki követte a kapitányi munkámat, az tudja, hogy még azon az áron is fiatalítok, hogy esetleg a csapat gyengébben szerepel, de meg kell találni azt a játékstílust ami egy fiatal csapathoz illik. A mai gladiátor típusú vízilabdázók között normális esetben egy 17-18 éves gyereknek semmi esélye, így az eddigiekhez képest egy kicsit más stílusú vízilabdát szeretnék majd játszani.

6. Mi lesz a korábbi edző Németh Zsolttal? Hogyan fogadták a játékosok az edzőváltást?

Először is szeretném megköszönni Németh Zsolt eddigi munkáját, türelmét és megértését, hogy egy ilyen kész helyzet elé állítottam. A válogatott másodedzőjét gondolom több klub is szeretné edzői között látni. Amennyiben egy másik OB1-es csapat hívja, természetesen megértem ha eligazol, az Egyesület továbbra is számít rá az utánpótlásban, ahol sok-sok évig sikeresen dolgozott korábban.

7. Hogy látod ma a saját szereped a vízilabdában?

Nagyon szerettem eddig mindent, amit csináltam a vízilabdában, és egyetlen döntésemet sem bántam meg, feltehetően rengeteg nagy feladat vár még rám. Amikor péntekenként edzést tartok a 10 éves gyerekeknek, akkor pont annyira érzem a helyemen magam, mint korábban a válogatott kispadján, vagy délelőttönként az íróasztal mögött. A nyári masters VB felkészülését az UVSE-vel végeztem el, 3 hétig edzettem velük a balatoni edzőtáborban és közben azt gondoltam, hogy akár újra is kezdhetnék játszani. Aztán a második mérkőzésen megsérültem és úgy játszottam végig a meccseket. Ugyanilyen önbizalommal állok mindenhez, amit csinálok, aztán ha közben "megsérülök", azt is megoldom valahogy.

UVSE

Címkék:
Benedek Tibor UVSE