FACEBOOK

Magyar bírók a nemzetközi meccseken - Székely Balázs a vlv-nek

Magyar bírók a nemzetközi meccseken -  Székely Balázs a vlv-nek
hozzászólás, 2018.01.31.

Az MVLSZ elnöksége decemberben jóváhagyta a magyar játékvezetők két, 2018-as nemzetközi keretét. Ez azt jelenti, hogy a FINA, illetőleg a LEN által szervezett idei versenyeken, nemzetközi mérkőzéseken magyar részről a listán szereplő játékvezetők közül bíznak majd meg egyet-egyet a bíráskodással. A részletekről, az eddigiekhez képest történt változásokról érdeklődtünk Székely Balázstól, a Játékvezetői Bizottság elnökétől.


FINA-keret (2018)
1. Fodor Rajmund
2. Kovács Cs. Tamás
3. Kun György
4. Marosvári Attila Dr.
5. Molnár Péter
6. Székely Balázs
7. Vogel Gábor


LEN-keret (2018)
1. Kun György
2. Marjay Zsolt
3. Marosvári Attila Dr.
4. Molnár Péter
5. Németh András
6. Petik András
7. Székely Balázs
+1. Birri Gabriella


​Címlapképünkön a 2017-es budapesti világbajnokság bírói kara. A kép jobb szélén áll a magyar spori, Molnár Péter. Forrás: WWR 


SZÉKELY BALÁZS a vlv-nek:

- A legnagyobb változás a korábbiakhoz képest az, hogy a LEN szűkítette a kereteket, eddig 10 játékvezetőnk szerepelt a listán, most hét van és további "plusz egy", aki csak női játékvezető lehet. Így a tavalyi keretből értelemszerűen ki kellett maradnia három embernek. Ők: Dodog Szabolcs, Kovács Cs. Tamás és Vogel Gábor. Utóbbi kettő a FINA-listán szerepel. A LEN-lista "plusz egy fője" Magyarországról Birri Gabriella. Egyébként a FINA-keretünk összetétele nem változott a tavalyihoz képest.

- Ezeket a létszámokat hogy határozza meg a két szervezet, minden ország ennyi játékvezetőt jelölhet?

- Nem. Az alap három bíró és ez a szám annak arányában nő, hogy az adott ország az előző évben hány nemzetközi eseményen vett részt, tehát, mekkora a súlya a nemzetközi vízilabdaéletben.

- Min múlik az, hogy egy-egy eseményre a most meghatározott keretből ki mehet végül bíráskodni? Erről ki dönt?

- A két szervezet. Korábban gyakorlat volt, hogy kértek javaslatot, ez most már nem jellemző, főleg a nemzetközi klubtornák esetében. Ami a felnőtt és utánpótlás válogatott versenyeket illeti, ezekre igyekszünk javaslatot tenni - a kerettagok arányos foglalkoztatásra törekedve - és az indítványunkat Molnár Tamás, a FINA és a LEN vízilabda bizottságának tagja "menedzseli", próbálja érvényre juttatni.

- Láttam, hogy a soron következő első nagy eseményen, a februári Európa Kupa-selejtezőn Marjay Zsolt képviseli Magyarországot...

- Igen, méghozzá nem az általunk rendezett tornán, hanem Splitben, ahol a szerbek, a görögök, a horvátok, a hollandok és a máltaiak szerepelnek. Ez ezért lényeges, mert eddig általában az zajlott, hogy egy adott versenyen szereplő válogatott "vitte magával" a saját játékvezetőjét, aki tehát ugyanazon a tornán bíráskodott, amelyen a saját országa csapata szerepelt. Ez nem volt szerencsés megoldás, kifejezetten örülök, hogy e téren változtatott a LEN.

- Lehet-e már tudni, hogy a bírói karból ki képviseli Magyarországot a nyári barcelonai Eb-n?

- Nem. A LEN-nek még nincs meg a kerete, ennek kialakítása akkor lesz esedékes, ha befejeződnek a selejtezők és kialakul a női és a férfi torna teljes mezőnye. 

- Lesz beleszólásotok a választásba?

- Nyilván igyekszünk majd Papeszen (Molnár Tamáson - a szerk.) keresztül érvényesíttetni a javaslatunkat.

- Van már indítványotok?

- Van, de nem publikus.

- Tavaly ősszel született egy döntés, hogy FINA-eseményeken 55 évről 60 évre emelkedik a foglalkoztatható játékvezetők korhatára. Egyrészt érdekel, hogy ezt a LEN is átvette-e, másrészt mennyiben érinti ez a változás a magyar bírói kart?

- A FINA novemberben jelezte, hogy 60 éves korig lehet jelölni. Nálunk nem volt olyan bíró a keretben, aki éppen kiesett volna a korábbi korhatár miatt, egyelőre nincs is döntés arról, hogy hivatalosan "átvezetjük-e" ezt a szabályt, ahogy a LEN sem adott még ki erről "papírt", de a bíróküldés alapján látható, hogy alkalmazkodott a FINA által tett módosításhoz.

- Hogy fogalmazzak finoman... Van esetleg olyan játékvezető a nemzetközi pólóéletben, akinek "jól jött" ez a módosítás, esetleg éppen a kedvéért született meg...?

- Egy-két sejtésünk van. Az életkorból kiindulva például az ausztrál Daniel Flahive, az orosz Szergej Naumov és az olasz Filippo Gomez jöhet szóba, ők az életkor-módosítás következtében folytathatják.

- Végezetül: nagy port kavart tavaly egy szabályértelmezés, amelynek "utóéletét" a vlv igyekezett nyomon követni. Történt-e valami a tekintetben, hogy a kétséges értelmezésű szabályok esetében leírt, tehát határozott álláspontot kapjanak az országok?

- Ígéretet kaptunk erre, konkrét, leírt szabályértelmezést eddig még nem. Mi egyébként összeírtunk öt értelmezési kérdést, amit Kemény Dénes elnök továbbított a két nemzetközi szövetségnek, egyelőre csak nem hivatalos reagálás érkezett a kezdeményezésünkre.

- Köszönöm a tájékoztatást!