FACEBOOK

Bajban a Tatabánya: összeomlott a sátor, megállt a helyi sportélet

Bajban a Tatabánya: összeomlott a sátor, megállt a helyi sportélet
hozzászólás, 2017.12.14.

Elmarad a szombatra tervezett Tatabánya-Eger bajnoki mérkőzés, miután a tatabányai versenyuszoda sátra keddre virradó éjszaka, a szélviharban összeomlott, s a helyreállítás legalább hetekig tart majd. A klub illetékeseitől érdeklődtünk: mit állapítottak meg a károk felmérésekor, mikorra lehet kész a megjavított sátor, s milyen gondokat okoz edzések, versenyek szempontjából az uszoda kiesése?


A szélvihar a hétfőről keddre virradó éjszaka száguldott végig az országon. 

A tatabányai OB1-es csapat hétfő esti edzése már elmaradt, mert látható volt, hogy a medence feletti sátor állapota nem teszi lehetővé a munkát. Éjjel kettő körül érkezett az a szélroham, amely a tatabányai Gyémántfürdő területén lévő versenyuszoda egyik bejáratánál előbb beszakította a sátrat, majd az egész forgóajtós bejáratot berántotta a medencébe és ezt a "változást" a sátor már nem tudta követni, összeomlott az egész. Súlyosbította a helyzetet, hogy a világítórendszer a sátor elemeihez volt rögzíve, így a vízben landolt, miként az eredményjelző is. 

SZOLNOK ISTVÁN technikai vezető (Tatabányai VSE) a vlv-nek:

- A károk felmérése még tart, egyelőre szárítjuk a berendezéseket. Mivel a világítórendszer és az eredményjelző nem volt áram alatt, reménykedünk abban, hogy egyik sem károsodott. A bejáráson azt állapították meg a szakemberek, hogy a sátor tartóelemeinek károsodását hegesztéssel helyre lehet hozni, a két bejáratot "újra kell építeni", a lakatosok jövő hétre ígérték érkezésüket. Ha mindez elkészül, felfújják a sátrat, akkor lehet majd végleges kárfelmérést végezni, hiszen még nem tudjuk például, hogy a lámpatestek megsérültek-e, szükséges-e a cseréjük. Kérdés, hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, hiszen az év végén, karácsony előtt vagyunk, ilyenkor a szokásosnál is nehezebb megoldást, szakembereket találni a különböző munkálatokra. A sátor felállítása, illetőleg lebontása normál esetben is másfél-kéthetes leállást okoz.

- Milyen következményei vannak az uszoda kiesésének?

- Kedden lett volna nálunk a megyei diákolimpia úszversenye - természetesen elmaradt, ugyanígy a szerdai női OB1-es meccsünk is a Szegeddel. Szombaton két utánpótlás-mérkőzés és az OB1-es Tatabánya-Eger meccs szerepelt a programban, ezeket sem tudjuk megrendezni, miként a vasárnapi utánpótlásrangadónk is elmarad a Szolnokkal. Hál' Istennek, utána már nem volt meccs betervezve az év vége miatt.

Mintegy 300 víziladázó gyerek és 150-200 úszópalánta edzési, versenyzési lehetősége szűnt meg időlegesen. Most Tatára, Oroszlányra, Bicskére és Székesfehérvárra járunk át úszni, edzeni, oda, ahol éppen befogadnak minket. Január első felében ez még biztosan így lesz. Segítséget kértem a Nemzeti Sportközpontoktól is, hiszen a felnőtt OB1-es csapat december 27-én megkezdi a munkát, talán most, az év vége miatt csökken a budapesti uszodák zsúfoltsága, elképzelhető, hogy a főváros valamelyik uszodájában kapunk pályát. Természetesen sok nehézséget, kényelmetlenséget okoz ez a helyzet, buszokat is rendelni kell, csak még nem tudjuk, hova és mikorra, közben az élet kezd megállni az országban az ünnepek miatt...

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE) vezetőedző a vlv-nek:

- Előrébb hoztuk a pihenőt, hiszen a szombati lett volna az utolsó meccsünk az idén. Ennek következtében viszont előbb is kezdjük meg a munkát, közvetlenül karácsony után, már december 27-én - azt egyelőre nem tudjuk, hogy hol. Az ünnepek alatt elfogyasztott sok kaja miatt mindenkinek jól is fog esni egy kis mozgás :-).

Ilyen volt...:



...és ilyen lett: