FACEBOOK

Elutazott a válogatott Hollandiába - újoncot avatunk a keddi Világliga-meccsen

Elutazott a válogatott Hollandiába - újoncot avatunk a keddi Világliga-meccsen
hozzászólás, 2017.12.11.

Jó nagy késéssel, de végül elindult a magyar válogatott Hollandiába, ahol holnap Világliga-meccset játszik. Ferihegyi riportunkban Kovács Gergő, Vogel Soma, Jansik Szilárd és Märcz Tamás nyilatkozata.


​A keddi az első meccsünk lesz a Világliga 2017-18-as európai csoportselejtezőinek sorozatában, mert a november 14-i első fordulóban szabadnaposak voltunk.

Märcz Tamás rendhagyó módon nem keretet, hanem utazó csapatot hirdetett és arra sem volt példa még talán soha, hogy a meccsre egyetlen hazai edzés nélkül indul útnak a válogatott. Ennek ellenére egyöntetű az utazók véleménye a tekintetben, hogy Hollandiából erl kell hozni a három pontot.

A csapatunk:

Nagy Viktor, Vogel Soma - kapusok,
​Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Salamon Ferenc, Vámos Márton, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.

A névsorban szereplők közül egyedül Vogel Soma kapus nem játszott még hivatalos meccsen a felnőtt válogatottban. Mint ferihegyi nyilatkozatainkból kiderül, Märcz Tamás mindenképpen szerepeltetni fogja őt, így újoncot avat a csapat.

A Hollandia-Magyarország Világliga-selejtező kedden este 20.45-kor kezdődik Alphenben. Tévéközvetítésről nem tudunk.


VILÁGLIGA-MENETREND


FERIHEGYI VLV-VIDEÓK:


Kovács Gergő a vlv-nek

- Szervusz, Gergő! Feriegyen vagyunk, A csapat hamarosan elindul Hollandiába, Világliga-meccs lesz. Mennyire érzed, hogy most új korszak kezdődik ezzel a meccsel? Nincs benend ilyen érzés?


- Nem, egyáltalán nincs bennem olyan érzés, hogy új korszak kezdődik. Szerintem a fiatalításnak már nem az elején van a csapat és emiatt nem érzem, hogy új korszak kezdődne.

- Mire készülsz? Hollandia az ellenfél, ez egy sima meccsnek tűnik. 

- Játszottunk már ellenük, az Universiade-csapatuk gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint a felnőtt válogatott vagy az Alphen csapata, egy-két játékossal kiegészítve. Így arra számítok, hogy uralni fogjuk a mérkőzést és magabiztosan megnyerjük.

- Mit kell tudni róluk, milyen játékot játszanak, kikhez lehet hasonlítani őket?

- Hasonlítani nem hasonlítanám őket senkihez, a holland vizilabda egy kicsit sajátos, ahogy a japánok játéka is, - teljesen más, de magvan a saját stílusuk.

- Milyen eredménnyel lennél elégedett? Egy sima győzelem "elég" vagy egy kicsit most meg kell mutatnia ennek az új csapatnak, hogy nagyon odateszi magát, sokra képes?

- Mindenki bizonyítani szeretne szerintem és emiatt muszáj megmutatni azt, amit tudunk.

- Szóval milyen eredmény, hány gólos győzelem...? :-)

- Mondjuk öt-hat gólos győzelem szerintem elég magabiztos.

- Köszönöm szépen, jó utat kívánok! 

- Köszönjük.



Jansik Szilárd a vlv-nek


- Szervusz, Szilárd!

- Szervusz!

- Ferihegyen vagyunk, útnak indulsz, válogatott meccs jön. Elég fiatal vagy, de borzasztó régen voltál válogatott. Nem vagy újonc, szerepeltél már a nemzeti csapatban, de ez kicsit mégis olyan, mintha az első lenne "megint", nem?

- Igen. Örülök, hogy itt lehetek. Tényleg, ahogy mondod, nem is tudom, négy vagy öt éve lehetett, még Benedek Tibor első évében, ott szerepeltem legutóbb. Tényleg úgy érzem, mintha újonc lennék, de azt gondolom, hogy valamennyire azért több tapasztalatom van, mint egy újoncnak.

- Egy ilyen meccs előtt hogy készülsz fejben, mit gondolsz végig? Mire számítasz?

- Azt gondolom, hogy nem kell nagyon máshogy készülni, mint bármelyik másik mérkőzésre. Nyilván szombaton még mindenkinek komoly mérkőzése volt, egyelőre még nem is edzettünk együtt. Úgy készülök, mint mindig, hogy a legjobbamat tudjam nyújtani és hogy meggyőzzem a szövetségi kapitányt, hogy a jövőben is számítson rám.

- Együtt fogsz játszani a testvéreddel, ez most már egész biztos, mert csak 13 utazó van. Ehhez mit szólsz?

- Jó érzés. Ez volt mindig az álmunk, amikor elkezdtünk vízilabdázni, hogy milyen jó lenne egyszer együtt játszani a válogatottban, vagyis hogy nem egyszer, hanem sokáig jó lenne... Játszottunk már együtt, talán kétszer is, ha jól emlékszem, de most újra itt az alkalom. Élvezni fogom. Örülök, hogy együtt szerepelhetünk a válogatottban.

- Mire számítasz Hollandia ellen?

- Nem ismerem annyira az ellenfelet, de azt tudom, hogy nagy testű, fizikálisan erős játékosok. Biztos, hogy brusztos, kemény mérkőzés lesz, de magabiztos győzelmet várok magunktól.

- Köszönöm szépen, jó utat kívánok!

- Köszönjük.



Vogel Soma a vlv-nek


- Szervusz, Soma! Ferihegyen vagyunk, hamarosan elutaztok. Tagja vagy a 13 tagú csapatnak, de ugye, nem vagy mezőnyjátékos, tehát nem lehet azt mondani, hogy biztosan játszani fogsz, de szerintem Tomi nem azért visz ki erre az útra, hogy végig a kispadon ülj. Márpedig ha beugrasz a vízbe, akkor ez lesz az első válogatottságod. Milyen érzés ez? Mennyire magasztos a pillanat?

- Természetesen hatalmas élmény itt lenni a felnőtt válogatottal. Én is reménykedem, hogy nemcsak utazni fogok most, hanem vízbe is szállok éles mérkőzésen. Nagyon vártam már ezt a pillanatot és szeretném kihasználni - minél jobban.

- Mire számítasz? Hollandia viszonylag gyengébb csapat, a magyarhoz képest, mi lehet ott?

- Nem ismerem a hollandokat, Manóval beszéltem róluk - ő jobban ismeri őket -, hogy mégis milyen mérkőzésre számíthatunk. Az biztos, hogy kemény, brusztos vízilabdát játszanak. A lövőket nem ismerem, Viktortól meg fogom kérdezni, remélem, ő ismeri őket, biztos tud mondani egy-két tippet. Meglátjuk, kíváncsian várom, hogy milyen mérkőzés lesz.

- Ha játszol, akkor ez egy hosszabb életpálya kezdete lehet. Mi a távlati elképzelés? Mi a terv? Mi a cél?

- Távlatokba nem nagyon szeretnék nézni, először mindig a következő lépés jön. Most az első az, hogy Hollandiában jól játsszak, utána az, hogy a bajnokságban és az Eurokupában is megfelelő szintet hozzak, aztán, úgy gondolom, ennek lesz a következő lépcsője az, hogy esetleg nyáron megíhvást kaphatok a válogatottba.

- Sok sikert kívánok, jó utat!

- Köszönjük.



Märcz Tamás a vlv-nek


- Szervusz, Tomi, köszöntelek Ferihegyen! Útnak indul a csapat, Világliga-meccs. Mennyire új korszak ez, ami most kezdődik, ezzel a meccsel?

- Üdvözlök mindenkit, olvasókat és nézőket. Valamennyire igen, új korszak. Lehet látni, vannak olyan játékosok, akik nem voltak az utóbbi időszakban az általam vezetett keretedzéseken, ebből, a szempontból mindenképpen új. A vb-csapathoz képest is egy kis frissülés látható, hat játékos utazik most a vb-csapatból. Világliga-sorozat ez, amin jómagam még nem vettem részt, a játékosok nagy része már igen, de lesz olyan, akinek debütálás lesz ez a Világligában. Azt elmondhatjuk, hogy tétmérkőzésen már mindenki játszott, kivéve Vogel Somát, aki még csak edzésen, tehát ő debütálhat is a válogatottság szempontjából...

- ...közbevágnék! "Négyszemközt" elmondanád: fog játszani Soma?

- Szeretném, hogy játsszon, nem azért jön ki, hogy csak a létszámot töltse ki. Jó formában van, mind a két kapusunk jó formában van, meg szeretném osztani a négy negyedet két-két negyedre köztük.

- Közbevágtam. Mit vársz a csapattól?

- Mindenképpen győzelmet, annak ellenére, hogy ismerve a hollandokat, egy jó erőkből álló csapat, jó fizikummal rendelkeznek, most már jó pár éve együtt dolgoznak, nincs is igazi frissülés a keretükben. Azt várom, hogy motvált legyen a csapat, hozza azokat az energiákat, azt a fajta játékstílust, amiket a hétvégéken is mutatnak a játékosok a nemzetközi kupákban - ugye, szombaton játszott minden játékos, aki itt van.

Győzelmet várok. Nem lehet kérdéses hogy a magyar válogatott Hollandiába győzelemért megy, függetlenül attól, hogy éppen milyen kerettel utazunk. Egyébként azt gondolom, hogy ez egy jó, erős keret ahhoz, hogy nyerni tudjunk.

- Köszönöm szépen, jó utat kívánok!