FACEBOOK

Szirányi Balázs a Reggeli Startban

Szirányi Balázs a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.10.17.

A Fradi simán jutott túl az Eurokupa második, hazai rendezésű selejtezőtornáján. A három győzelemről és a további várható útról faggatták a tornán csapatkapitányi szerepet is betöltő centert, Szirányi Balázst.

Mivel a Fradi negyedik lett a legutóbbi bajnokságban, a BL-ben nem indulhatott, Eurokupa-elsőségét próbálja megvédeni. Az új igazolásokkal tovább erősödő csapat vajon mire vitte volna az idei BL-ben? - tették fel a kérdést Szirányi Balázsnak, aki nem kente el a választ:

- Talán nem szerénytelenség azt mondani, hogy ez a csapat a BL-ben szerepelve is belőhetné magának a nyolc közé jutást.

A játékos úgy ítéli meg, hogy az Eurokupában a tavalyihoz hasonlóak az erőviszonyok, talán annyival könnyebb a zöld-fehérek helyzete, hogy a csapat erősebb lett.

- De aki nyert már bármit is, tudja, hogy megnyerni egy sorozatot nagyon nehéz, minimális figyelemkihagyás elég ahhoz, hogy kicsússzon a kezünkből a trófea, de tény, hogy mi vagyunk az Eurokupa egyértelmű esélyesei - mondta.

Az első Eurokupa-selejttezőkört a "túlzsúfolt" szóval jellemezte Balu, akkor négy nap alatt hat meccset kellett játszani, ráadásul olyan fázisban, amikor még az alapozás volt napirenden. Nem is játszott százszázalékosan a csapat, úgymond "hozta a kötelezőt".

Szirányi kifejezetten könnyebbségnek érezte, hogy otthon tudtak játszani a második körben, nemcsak a hazai pálya miatt, hanem azért is, mert így megúszták a fárasztó utazást.

A mia  budapesti ellenfeleket illeti: Kotor, Jadran Split, Mataro - nem túl erősek, de jól összerakott csapat volt mindegyik. Nemzetközi tapasztalata viszont nagyon kevés játékosuknak volt, s ezt a különbséget ki is tudta domborítani a Fradi.

At első meccs után inkább a védekezést kezdték előtérbe helyezni, de nem voltak gondok elöl sem. A Kotor elleni sok kapott gól oka talán az lehetett, hogy viszonylag hamar elkezdtek tartalékolni. A fiatalok kerültek előtérbe és kicsit ráült a csapat a már megnyert meccsre.

A torna tapasztalatai alapján Szirányi Balázs úgy ítéli meg, hogy az FTC legnagyobb erőssége a gyors, lendületes játék lesz. Ha ezt tartani tudják és a védekezést még pontosítják, akkor nagyon kis energiával tudnak majd meccseket nyerni és képesek leszen "nagy károkat okozni" élcsapatoknak is.

A várható negyeddöntőbeli ellenfelet illetően nincsenek különleges kívánságaik. Az olaszokat általában szeretné mindenki elkerülni, bár a Veronát már megverte ebben a szezonbana  Fradi. A jelenlegi zöld-fehér csapat összetétele olyan, hogy igazából nem kell aggódni, bárkit is sorsolnak velük párba az Eurokupa elődöntőjébe jutásért. A játékosokban megvan a kellő magabiztosság, ők idén a BL-címvédő Szolnokot szeretnék itthon letaszítani a trónról, ami azt jelenti, hogy nekik tulajdonképpen mindenkit le kell tudni győzniük, sőt, még annál is jobban kell játszaniuk, mint ami ehhez szükséges.

Szombathy Pál műsorvezető kérésére Szirányi Balázs összehasonlította egykori BL-győztes csapatát, a Barcelonetát a mostani Fradival. Mint mondta, a keret erősségét tekintve az FTC erősebb, de annak idején az hozta meg számukra a kupagyőzelmet, hogy a csapat régóta játszott együtt, a gerinc majdnem egy teljes évtizedet, volt egy dinamikája a fejlődésüknek. Azért ez a Fradinál természetesen nincs még meg. Komoly edzői feladat Varga Zsoltra, hogy a különböző helyekről érkezett játékosokat három-négy hónap alatt csapattá formálja - figyelmeztetett Szirányi Balázs, aki egyébként örülne, hogy a Fradi jövőre a BL-ben játszhatna, s ha ő is részese lehetne annak a menetelésnek is.

A teljes beszélgetés felvétele: