FACEBOOK

Märcz Tamás az Európa Kupáról, a Világligáról, a válogatott menetrendjéről

Märcz Tamás  az Európa Kupáról, a Világligáról, a válogatott menetrendjéről
hozzászólás, 2017.10.02.

Februárban nemzetközi válogatott-tornát rendez Magyarország, az új LEN-versenysorozat, az Európa Kupa egyik selejtezőcsoportjának adhatunk otthont. A szombati sorsolást követően nemcsak azt kértük a szövetségi kapitánytól, hogy véleményezze csoportunkat, hanem arra is kíváncsiak voltunk, hogy az új torna lebonyolítási rendjének a tervezetthez képest radikális megváltoztatása milyen hatással lesz a válogatott programjára.

Märcz Tamás számára új korszak kezdődött a budapesti vb után. Mivel az eredeti terv szerint az Európa Kupa három fordulós lett volna (novemberre tervezték a selejtezőtornát és egy további - februári - fordulóban alakult volna ki a szuperdöntő mezőnye), a válogatott felkészülési tervét ennek tudatában állította össze, számolva azzal, hogy párhuzamosan zajlik majd a bajnokság, az Európa Kupa és a Világliga versenysorozata. Most viszont kiderült, hogy idén nem lesz Európa Kupa-meccs, jogos lehet a kérdés, szükséges-e az "újratervezés".

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Annyira nem meglepő a tervezett lebonyolítási rend megváltoztatása, a színfalak mögött hosszabb ideje folytak erről az egyeztetések. Annyi történt, hogy az eredetileg három hétvégére tervezett torna két fázisú lesz. Ennek az az oka, hogy az éves versenynaptárba való bekerüléshez fél évre van szükség egy rendezvény meghirdetésétől számítva és ez a novemberre tervezett első selejtezőtornák esetében nem volt meg. 

Így egy kicsit rövidebb lesz az Európa Kupa programja, ugyanakkor sűrűbb, lehet, egy meccsel többet is kell játszani, hiszen ötös csoportban vagyunk.

- Hogy értékeled a sorsolás eredményét?

- Három csapat jut tovább a csoportunkból, reális elvárás, hogy hazai pályán ezt elérjük. Ami az ellenfeleket illeti: a spanyolok szerintem erősödni fognak, mert Perrone visszatér hozzájuk, várhatóan már az Európa Kupa-meccseken szerepelni fog és ő azért egy-két helyezést mindig húz azon a válogatotton, amelyben éppen szerepel...

A románokkal és a franciákkal idén játszottunk, ennyiben ismerjük őket, a grúzok több külföldit honosítottak az elmúlt években, láthatóan sokat tesznek azért, hogy fejlődjön a vízilabdasportjuk, ennek ellenére a verhető kategóriába sorolom őket is. Ezt a tornát egyébként összekapcsoljuk majd a Volvo Kupával, vagy úgy, hogy maga a torna lesz a Volvo Kupa, de ha ehhez nem kapunk hivatalos engedélyt, akkor "A Volvo Kupa hete" néven töltik majd együtt azt az időszakot a válogatott játékosok. Ez egy "hosszú hét" lesz, hiszen négy meccset játszunk az új verseny első tornáján és elképzelhető, hogy ez a fázis összekapcsolódik egy Világliga-fordulóval is.

- A Világligával mi a helyzet? Síri csönd van e körül a torna körül...

- Mi tervezzük az indulást, de a rivális válogatottaknál nagy a hezitálás. Az előzetes tájékozódás alapján úgy tudom, hogy Horvátország és Olaszország nem vesz részt az idén a tornán. Ez mindenképpen gyengíti kicsit az európai csoportokat, de hát tavaly Spanyolország és Magyarország nem indult... Úgy tudom, a nevezési határidő hamarosan lejár és még ebben a hónapban a csoportbeosztást is elvégzik, rövidesen kiderül tehát minden.

- Neked van arról információd, hogy az Európa Kupa szuperdöntője hogyan lesz lebonyolítva? Az eredeti terv szerint ott is körmérkőzések lettek volna, de hát most úgy alakult, hogy nyolc csapat jut be oda, négy nap alatt nem tud mindenki játszani mindenkivel...

- A két ötös csoportból az első három helyezett, a harmadik csoportból pedig a legjobb kettő jut be oda. És mivel ezek szerint csak három csoportelső lesz, nehéz kitalálni, hogy e három csapat "részsikerét" miként honorálják majd a szuperdöntőben. Lehet, hogy hozzájuk sorsolnak egy negyediket, elképzelhető, hogy a legjobb második helyezett kerül ebbe a pozícióba és így lehetségessé válik valamiféle kiemelés. Majd kitalálják.

Úgy tudom, hogy a szuperdöntő mezőnyét két négyes csoportba sorolják, előbb körmérkőzések lesznek, majd a két csoportelső játssza a döntőt, a két csoportmásodik a bronzmeccset.

Tradíciója nincs ennek a versenysorozatnak, viszont az a cél, hogy kellő presztízsű legyen, ezt szolgálja a pénzdíj is. Fontos tovább, hogy a szövetségek utazási támogatást is kapnak a LEN-től. Ez valóban segítheti a vízilabda fejlődését, hiszen nem minden szövetség van olyan helyzetben, hogy egy utazással járó tornán elindítsa a válogatottját.



- A versenynaptár módosulása milyen következményekkel jár itthon?

- Mi az eredeti, novemberi időpont környékére mindenképpen összetartást terveztünk, egy Világliga-meccsel, amelynek ünnepélyes külsőségeit Hódmezővásárhely adná, adja. Szerintem szerencsés lenne kicsit újragondolni a bajnoki naptárat, és mivel úgy alakult, hogy arra az időszakra csak ez a Világliga-mérkőzésünk esik, célszerű lenne "oda tolni" bajnoki meccseket, hogy ne az áprilisi időszak legyen elviselhetetlenül zsúfolt, De hát majd ebben a Liga állást foglal.

- Mikor lesz meg az új vb utáni első Märcz-keret? A versenynaptár véglegesítésére vársz ezzel?

- Az Európa Kupa mezőnyét és lebonyolítási rendjét most már látjuk, még egyszer végiggondolom az elképzeléseimet, így azt mondom: hamarosan.

- Köszönöm a beszélgetést!


Az I. Európa Kupa mezőnye (a selejtezőcsoportok besorolása szerint):

A-csoport (a rendező Magyarország):

Magyarország,
Spanyolország, Franciaország, Románia, Georgia (Grúzia)

B-csoport (Horvátország):

Szerbia, Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország

C-csoport (Olaszország):

Montenegró, Olaszország, Oroszország, Németország

A selejtezőtornák időpontja február 15-18. Az öttagú csoportokból az első három, a négyesből a legjobb két válogatott jut be a 2018. április 5-8-i szuperdöntőbe, amelynek helyszíne még nem ismert.