FACEBOOK

Mit jelent a BL-főtábla az Egernek? - Dabrowski Norbert a vlv-nek

Mit jelent a BL-főtábla az Egernek? - Dabrowski Norbert a vlv-nek
hozzászólás, 2017.09.22.

"Simán hoztuk a kötelezőt!" - válaszolta az egyik egri játékos, amikor ma gratuláltunk neki a ZF Eger BL-főtáblára jutásához. De az örömteli változás mennyire alakítja át a csapat szakmai programját, a felkészülés és a most következő egy hónap menetrendjét - erről faggattuk Dabrowski Norbert vezetőedzőt.

Támogatónk a HerbaDoctor

Mint megírtuk, a LEN az Egernek ajánlotta fel (két évre) a Nizza visszalépése miatt megüresedett szabadkártyás helyet a BL-főtábláján, amit az egriek el is fogadtak. Ennek megfelelően nem kell játszaniuk a selejtezősorozatban.

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Mit szólsz ehhez a fejleményhez??

- Rettentően dühös vagyok... :-)

- De azért lehiggadsz majd valahogy...

Amikor ma ismertté vált a hír, hogy szabadkártyát kap a BL-főtáblára az Eger, többen felvetették internetes fórumokon, hogy furcsa helyzet állhat elő, ha a most kezdődő bajnokságban az egriek netán lecsúsznak a dobogóról. A szabályok szerint ugyanis a magyar bajnokság első három helyezettje vehet részt a következő szezon BL-küzdelmeiben, nekik viszont már eleve helyük lesz a következő évi főtáblán. Ez vajon azt jelenti-e, hogy adott esetben  négy magyar BL-csapat lesz (ez esetben furcsa légkörű lenne a bajnoki bronzcsata, ha abban az egriek lennének az egyik szereplők) vagy előáll olyan helyzet, hogy a bajnoki harmadik nem indulhat a BL-ben, a negyedik viszont igen?

Nos, a LEN-től nyert információink szerint a helyzet a következő:

A szabadkártya három évre szól, az Eger a Nizza szerződését veszi át, de abból egy év már eltelt, maradt kettő. A szerződés úgy szól, hogy a wild card érvényesüléséhez meghatározott feltételeket kell teljesíteni és ezek között nemcsak bizonyos pénzösszeg megfizetése szerepel, hanem az előírt eredményességi szintet is tartani kell. Ez Magyarország esetében a bajnokság első három helyének valamelyike. Ha ezt nem éri el az illető csapat, akkor elveszíti szabadkártyás jogosultságát.

Amikor Dabrowski Norbertnek felvetettük, hogy a jövő évi wild card miatt az Eger számára óriási jelentősége lesz annak, hogy a most kezdődő bajnokságot érmesként fejezze be, nem jelent-e esetleg ez majd túl nagy pszichés terhet számukra 2018 tavaszán, a vezetőedző így válaszolt:

- Ez maximum a bronzmeccs esetében lehet bárki fejében. Az én fejemben most az van, hogy magyar bajnokságot akarok nyerni!


- A viccet félretéve: ez nyilvánvalóan nagyon jó hír. Ahogy Bárány Attila elmondta már: nagy elismerés és sportdiplomáciai siker is az egri vízilabda számára. Úgy gondolom, meg is érdemeljük. Nálunk mindig minden rendben van a rendezéssel, tökéletes a háttérmunka, a csapat pedig jól teljesít, nem pofozógép, amikor ide jönnek komoly klubok. Arról nem is beszélve, hogy Egerben olyan körítése van az összes meccsnek, mint amiről ennek az egésznek szólnia kell, hogy mást ne mondjak, rendszeresen kétezer ember van a lelátón...

Úgyhogy én ma reggel írtam egy köremailt, nemcsak a saját stábomnak, hanem mindazoknak, akik a háttérben dolgoznak azért, hogy egyaránt világszínvonalú legyen a játékunk és a rendezésünk, gratuláltam, mert ez a döntés az ő munkájuk elismerése is. Mi adjuk a produkciót, de mindenki tudja, hogy a zongorát is hétről hétre oda kell vinni valakinek...

Ami a konkrét következményeket illeti: a jövő hét programját már megcsináltam és jó hír a játékosoknak, hogy lett most egy szabad hétvégéjük, egészen a karácsonyig szóló időszakra előre tekintve ez lesz az egyetlen... Viszont erősek lesznek az edzések, a következő egy hónapban módunk lesz arra, hogy nagyon keményen dolgozzunk. Hiszen így nem kell utaznunk, nincsenek nagy tétre menő meccsek. Nyilván fontos a Magyar Kupa meg a bajnokság addigi összes meccse is, de azért ez így egészen más.

Azt mondhatom: aki időt nyer, életet is nyer, ráadásul új a csapatunk, most formálódik úgyhogy ez most nagyon jól alakult számunkra.

És aminek külön örülök: ez a döntés két évre szól.

- Nem fognak hiányozni a "felvezető" komoly tétmeccsek - éppen a mielőbbi összeszokáshoz?

- Nem, mert így is sok mérkőzésünk lesz. Most gondolj bele: szombaton és vasárnap egyaránt hat órán belül játszunk két meccset, összesen tehát négyet. Teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, erre nem lehet felkészülni, 17 játékossal kell végigcsinálni, de ha lehetne, 19-cel kellene. Ha komolyan vesszük a tornát és a saját sportágunkat, akkor ez egy rettentő nagy erőpróba, komoly fizikai igénybe vétel.

Muszáj időt hagyni a regenerálódásra, viszont már csütörtökön játszanunk kellett volna a selejtező miatt és a sok meccs "az edzések rovására ment volna", márpedig én azt tartom, hogy a fontos mérkőzéseket sem magán a meccsen, hanem az edzéseken nyerhetjük meg. Rendkívül fontos, hogy formában lehessen tartani a játékosokat, ami folyamatos edzés nélkül nem megy.

- Mit szólsz a csoporthoz, hiszen most már az is tudott, hogy a Nizza helyén, a főtábla B csoportjában lesztek, az ellenfelek pedig: Steaua Bukarest, AZC Alphen, Pro Recco, Spandau 04, Szolnok és a selejtezőkből érkező két csapat.

- Így ránézésre ez tűnt a könnyebb csoportnak, főleg úgy, hogy itt a Recco, amely rendező, tehát már döntős, de ők általában simán is bejutnak, vagyis plusz helyet nem vesznek el. Úgy gondolom, hogy ha komoly céljaink vannak, akkor a Steaua-Spandau-Alphen hármason mindenképpen túl kell jutnunk, és akkor a selejtezőkörből érkező két csapat egyikét kell megelőznünk a továbbjutáshoz.

Ennyit tudok mondani így hirtelen, aztán persze menet közben ez változhat, mert kiderülhet például, hogy a Spandau sokkal erősebb, mint gondoljuk. Lebecsülni senkit nem lehet, éppen a Spandau rendesen tört már borsot final sixbe igyekvők orra alá. Vagy ott volt a Hannover, tavaly azoknak úszott el a final six, akik a német csapat ellen buktak - így nem került be a Barceloneta...



Azért persze esélyt latolgatni, számolgatni mindig lehet és ha figyelembe vesszük, hogy a másik csoportban ott van az egyre erősebb orosz vízilabdát képviselő Moszkva, amely szerbeket igazolt, méghozzá jó szerbeket, ott van a mindig jó Dunobrovnik és Barceloneta, a Hannover, amely tovább erősödött, az Olympiakosz... Egyedül a Belgrád tűnik a könnyebb kategóriába tartozónak, hiszen ott most csak fiatal játékosok vannak, de a selejtezőkből érkező két csapat biztosan nagyon erős lesz.

Fontos az is, hogy az új lebonyolítási rendszer miatt szinte teljesen mindegy, hogy első helyen vagy negyedik helyen jut be egy csapat. Ha azt nézzük, hogy mennyi erős ellenfél érkezhet a másik csoportból épen az előbb részletezett "zsúfoltság" miatt, nem tudja senki megmondani, hogy jól jár-e a mi csoportunk első helyezettje azzal, hogy a másik ág negyedikével vív negyeddöntőt a final 8-ban...

- Bukarestben kezditek a főtáblát. Erről hogy vélekedsz?

- A Bukarest is megerősödött, megnyerte kétszer a román bajnokságot, hosszú idő után erősebb lett mint a Nagyvárad, de tőlem aztán ott játszhat akár az egész román válogatott, megerősítve bárkivel, azért ellenük nekünk akkor is nyerni kell...

- Köszönöm a beszélgetést!


A megnövekedett létszámú főtáblán 14 meccset játszik minden csapat - október 25. és 2018. május 9. között.

A két csoport beosztását már elkészítették:

A csoport

Dinamo Moszkva (orosz),
Jug Dubrovnik (horvát),
CNA Barceloneta (spanyol),
Waspo Hannover (német),
A B jelű selejtezőpárharc győztese,
Partizan Belgrád (szerb),
A C jelű selejtezőpárharc győztese,
Olympiakos Pireusz (görög)

B csoport

Steaua Bukarest (román),
Eger,
A D jelű selejtezőpárharc győztese,
Az A jelű selejtezőpárharc győztese,
AZC Alphen (holland),
Pro Recco (olasz),
Spandau 04 (német),
Szolnok

Az új rendszerű döntő, a final eight (tehát nyolc csapat részvételével) 2018. június 7-8-9-én lesz, Genovában, a házigazda a Pro Recco. E torna első napján már a csoportelsők is medencébe szállnak, az ellentétes csoportból érkező negyedik helyezettel vívnak negyeddöntőt.