FACEBOOK

Avramovics, Vlahopulosz, Rasovics - bemutatkoznak az Eger új játékosai

Avramovics, Vlahopulosz, Rasovics - bemutatkoznak az Eger új játékosai
hozzászólás, 2017.09.16.

Az elmúlt másfél hétben interjúsorozatban hozta közel a szurkolókhoz most leigazolt külföldi játékosait a ZF-Eger honlapja. A beszélgetéseket nemcsak egri szurkolóknak érdemes elolvasni, hiszen hamarosan kezdődik minden idők legerősebb vízilabda-bajnoksága, ennek néhány potenciális főszereplőjét ismerhetjük meg közelebbről. vlv-összefoglaló:

A tavaly megújult egrivizilabda.hu - Kis Szabó Ervin sajtófőnök tollából - szép sorban mutatta be új igazolásait, akiknek segítségével - mint Dabrowski Norbert vezetőedzővel készített szezonindító interjúnkban mi is megírtuk - gyorsabb, dinamikusabb játékot szeretne elérni a szakvezetés. És persze a lehető legjobb eredményt a kupában, a bajnokságban és a BL-ben.

A 31 éves Marko Avramovics a Fradiból igazolt át. Pályafutását Belgrádban kezdte, kétszer nyert BL-t (a Partizan Belgráddal és a Crvena Zvezdával), s világbajnoki aranyérmet is szerzett a szerb válogatott tagjaként.

Azt mondja, amikor Magyarországra került, tudta, hogy sokkal könnyebb dolga lesz, ha megtanul magyarul. Eleinte csak a legfontosabb "szakszavakat" ismerte ("szoros", "zóna"), s nagy energiákat fektetett a tanulásba, az edzések között minden nap másfél-két órát tanult egy kiváló oktató segítségével. (Ennek köszönhetően már magyarul ad interjút.)

Bárány Attila klubelnök hívta őt a hevesi csapathoz, s Marko kifejezetten büszkeséget érzett, hogy az egrieknek rá van szükségük.

Állítja: az egri a legszebb uszoda, ahol valaha megfordult életében, pedig ismeri Európa versenyhelyszíneit. Az újságírói kérdésre, hogy az egri ellenfelek közül kit jegyzett meg magának, elsőként Varga (II.) Zsoltot említi, akit kemény fickónak, nagy harcosnak nevez. Majd elárulja: külön örül annak, hogy Hárai Balázs most már végre a csapattársa, ugyanis vele egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. "Mindig váltottuk egymást, hátha valakinek sikerül megfogni, de túl sok sikerélményünk nem volt ellene."

Avramovics erősségének tartja, hogy több poszton is képes jó teljesítményre, elég sok gólt lő, jól védekezik és gyors. Az utóbbi időben, bár jobb kezes, rendszeresen a rossz kéz oldalon szerepelt.

Új csapatában az első tapasztalatai nagyon jók. Mint mondja: komoly munka folyik, de jó hangulatban. Beilleszkedésében sokat segít egykori csapattársa, Braniszlav Mitrovics, az egriek csapatkapitánya.

Marko a Bazilika mellett, gyönyörű helyen lakik. Hangulatos, meghitt, otthonos kisvárosnak nevezi Egert és bízik abban, hogy nagy sikerek részese lesz itt, aminek eredményeként őt is egrinek fogadják majd a szurkolók.



A görög válogatott gólvágója, a 26 éves Angelosz Vlahopulosz Nápolyból, a Posillipótól érkezett Egerbe. Őt is Bárány Attila klubelnök hívta fel telefonon, s akkor a játékos eléggé meglepődött.

- Nagy várakozással tekintek az egri szereplés elé, mert tudom, hogy egy nagyon jó csapatba kerültem, s ezért is mondtam örömmel igent az elnöknek. Az egri vízilabdának nagy a respektje egész Európában, ismerik és elismerik a klubot. Évek óta ott van Európa élmezőnyében, csakúgy, mint a világ legjobbjának tartott magyar bajnokságban. Itt játszani, olimpiai és világbajnokokkal óriási kihívás - így szól a kicsit hivatalosnak tűnő deklaráció.

A részletesebb beszélgetésből aztán kiderül, hogy nagy érzelmi hatást gyakorolt Vlahopuloszra az a két meccs, amelyet még az Olympiakosz játékosaként az egri uszodában vívott a hazaiakkal. Az egyik döntetlen lett, a másikat egy góllal megnyerték. Mindkettő kemény mérkőzés volt és nagyon tetszett neki, hogy az egri közönség csapatuk veresége után is megtapsolta a játékosokat - még őket, görögöket is!

Angelosz jobbkezes, de rossz kéz oldalon játszik. Érdekes, amit ennek eredetéről mond: mivel a legjobb játékosok kapás oldalon játszottak, ellenük szeretett volna védekezni, ezért kérte magát a jobb oldalra.

- Ott nem mindig a góllövés a lényeg, hanem a jó passz a centereknek, a belső embereknek. Meg persze mindennek az alapja a jó védekezés, jól kell úszni, gyorsnak kell lenni. A mai modern vízilabda erre épül. A védekezésre és a gyorsaságra, a pontos passzokra. Ezekben, úgy gondolom, hogy elég jó vagyok. Igazán akkor teljesítek jól, ha ezek összeállnak a játékomban. A gólok pedig jönnek lefordulásból, de a pozíciós játék közben is meg lehet találni azt a pici rést a kapu felé, még ha a jobb oldalon, jobbkezesként játszol is - mondja.

Az egykori ellenfelek, mai csapattársak közül ő is Hárai Balázst emeli ki elsőként. Elárulja, hogy edzőjük már a taktikai értekezleten külön foglalkozott Háraival, s ennek jogossága a mérkőzéseken rendre be is igazolódott. "Mindig ő okozta a legnagyobb bajt, minden megmozdulásában benne volt a gólveszély."

A görög fiú legfontosabb célja jelenleg az, hogy magyar bajnok legyen. Szeretne továbbá játszani a BL nyolcas döntőjében és úgy látja, hogy erre jó esély van. Mindehhez igyekszik ő is hozzájárulni, s úgy érzi, ehhez a legjobb korban van.

Az egriek jól fogadták, mindenki udvarias, segítőkész, ami "egy messziről jött embernek sokat számít".

Külön megemlíti az interjúban, hogy az egyik este Dabrowski Norbert vezetőedző meghívta őt vacsorázni Noszvajra. Gyönyörű helyen jártak, jólesett neki a kaja is, de különösen a gesztust értékelte.

Egyelőre angolul kommunikál, de meg akar tanulni magyarul. A számokat és a sportághoz köthető szavakat már ismeri, s szándéka szerint az egri színekben elért első sikert követően már magyarul fog nyilatkozni. (Ez alatt vélhetően nem azt érti, hogy ez a siker olyan távoli, hanem inkább azt, hogy gyorsan fogja elsajátítani a nyelvünket - a szerk.)


Hát a 25 éves Sztrahinja Rasovicsot gyorsan meg fogják szeretni Egerben, ha ilyeneket nyilatkozik, mint most, az őt bemutató interjúban:

- Mindent meg akarok nyerni, amiben csak elindulunk. Utálok veszíteni! Engem csakis a győzelmek éltetnek.

Kész, itt be is lehetne fejezni...

A srác eddig három klubban játszott, a Belgrád, a Crvena Zvezda és a Barceloneta után érkezett Egerbe.

Amikor saját játékának értékelésére kéri őt a sajtófőnök, azt emeli ki, hogy gyors és ez alatt nemcsak azt éri, hogy gyorsan úszik, hanem, hogy rövid idő alatt átlátja a szituációkat és gyorsan cselekszik. Az igazi posztja a kapás oldali szélső, de a legnagyobb erősségének éppen azt tartja, hogy ott képes jó teljesítményt nyújtani, ahova az edzője állítja. 

A motivációjával nincs gond, el is árulja, hogy miért: "Tagja akarok lenni a szerb válogatottnak, s ahhoz nagyon jól kell játszanom, s itt vagyok a legjobb helyen, hogy megmutathassam magam. (...) Nyertem már a szerb válogatottal Világligát, de a legjobb tizenháromba még nem sikerült beférkőznöm. Ott akarok lenni az olimpián, s ahhoz a világ legjobb bajnokságában kell bizonyítanom."

A beilleszkedésben az egyébként szintén éppen beilleszkedő, de a magyar viszonyokat azért mégiscsak sokkal jobban ismerő Marko Avramovics segíti őt. Ennek az az oka, hogy annak idején nemcsak együtt játszottak a Zvezdában, hanem szobatársak is voltak.

- Az egész klub olyan, mint egy nagy család. Amikor megjöttem, szinte azonnal tudatták velem, hogy most már ennek én is a tagja vagyok. Nagyon jól esett, ahogy fogadtak - mondja, s elárulja, hogy már becenevet is kapott: mostantól ő Sztráje. Ezt a többiek is könnyen ki tudják mondani (nem úgy, mint a teljes nevét), tehát mindenkinek megfelel, ő pedig előlegezett bizalomnak tekinti ezt a névadást.


Fotók: egrivizilabda.hu és vlv


Dabrowski Norbert: ,,Gyorsabb, dinamikusabb lesz az Eger,,

Bemutatjuk Marko Avramovicsot

Bemutatjuk Angelosz Vlahopuloszt

Bemutatjuk Sztrahinja Raszovicsot