FACEBOOK

Universiade - Jansik Szilárd vitte volna a magyar zászlót a megnyitó ünnepségen

Universiade - Jansik Szilárd vitte volna a magyar zászlót a megnyitó ünnepségen
hozzászólás, 2017.08.19.

Tajpejben megnyitották a 29. nyári Universiadét. A fiúk szabadnaposak voltak, így kilencen elmentek az olimpiai monstre megnyitóhoz hasonlítható ünnepségre. A magyar küldöttség zászlaját Jansik Szilárd, a vízilabdacsapat kapitánya vitte volna, de egy tüntetés miatt a szervezők megváltoztatták a programot és a hagyományos zászlós bevonulás elmaradt.

Támogatónk a HerbaDoctor

Universiade, Tajpej (Tajvan)

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:


- A ma délelőtti edzésünket egy olyan uszodában tartottuk, amely "csak " 50 percre van a falutól. Borzasztó meleg volt a víz, ennek ellenére kihasználtuk a lehetőséget, különösen, hogy a női csapatunk érkezett volna utánunk, s ők végül nem jöttek, mert már reggel is edzettek egyet, így viszont a tervezettnél hosszabb edzést tudtunk tartani.

A visszatértünk után 9 játékosunk részt vett a megnyitó ünnepségen. Jansik Szilárd vitte volna a zászlót, de végül egy helyi tüntetés miatt erre nem volt mód. A faluban maradt játékosok tornatermi edzést végeztek még este.

Mindenki egészséges, várjuk a szerbek elleni vasárnapi mérkőzést, amelynek leginkább presztízsértéke lesz, igazi jelentősége nincs hiszen biztosan  ez a két csapat fog az első két helyen továbbjutni a csoportunkban. Később várhatóan újra találkozunk a négybe jutásért folyó negyeddöntőben. Mindenképpen szeretnénk tartalékolni oda egy kis meglepetést ellenfelünknek!


 


A megnyitó ünnepséget élvezték, akik ott voltak, de borzasztó hosszúra nyúlt a program, helyi idő szerint délután négykor indult és este tízkor jutottak be a stadionba a sportolóink, akik ezt követően - némi fotózkodás után - vissza is tértek a faluba, nem várták meg a műsor és a megnyitó ünnepség végét.

Kovács Gergő a vlv-nek elmondta, hogy még soha nem járt ilyen eseményen, ezért érdekesnek találta, de rettentően hosszúra nyúlt és nagyon meleg volt a stadionban. A program egy ponton egy időre "félbeszakadt", a pontos okot nem lehetett tudni, de valószínűnek tűnt, hogy valamilyen politikai tüntetés zavarta meg az ünnepséget.

Megkérdeztük Jansik Szilárdot, nagyon bánja-e, hogy végül nem vihette a magyar zászlót a ceremónián. A válasz: Sajnálom, nyilván, de ez ilyen. Azért jöttünk, hogy jól szerepeljünk - ez csak egy plusz lett volna.

Mint később kiderült a sajtótudósításokból, a tüntetők a tajvani nyugdíjreform ellen tiltakoztak, s a biztonsági szervek úgy ítélték meg, hogy a demonstráció veszélyeztetheti a sportolók biztonságát, ezért a jelenlévőket visszaküldték abba a sportcsarnokba, ahol várakozniuk kellett, s az ünnepség programját is átalakították.


A világeseményen egyébként az utóbbi negyven év legnagyobb magyar delegációja, 210 fő, ezen belül 141 sportoló vesz részt.



A magyar válogatott vasárnap, magyar idő szerint 9.40-kor Szerbiával vívja következő csoportmeccsét. A tét a csoportelsőség, de ennek most sok jelentősége nincs, mert a furcsa, "FINA-ellenes" lebonyolítási rend miatt a két csapat szinte biztosan újra összekerül - a negyeddöntőben.

A magyar Universiade-válogatott:


Kardos Gergely, Lévai Márton (kapusok)
Angyal Dániel, Bundschuh Erik, Gyárfás Tamás, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Kovács Péter, Német Toni, Lőrincz Bálint, Pohl Zoltán és
Sedlmayer Tamás (mezőnyjátékosok)

A szerb Universiade-válogatott:

Strajo Ristisevics, Lazar Dobozanov (kapusok),
Sztrahinja Rasovics, Viktor Rasovics, Szava Rangyelovics, Gavril Szubotics, Nemanja Vico, Radomir Drasovics, Gyorgye Lazics, Nikola Jaksics, Filip Radojevics, Dusan Vasics, Ognyen Sztojanovics (mezőnyjátékosok)




Köszönjük a megnyitóról kapott képeket Gyárfás Tamásnak és Kovács Péternek!