FACEBOOK

Európa Kupa - már az idén új tornát indít válogatottaknak a LEN!

Európa Kupa - már az idén új tornát indít válogatottaknak a LEN!
hozzászólás, 2017.08.12.

Aktivizálja magát a LEN - már ebben a szezonban megrendezik a legjobb 12 európai férfi és női válogatott tornját. Märcz Tamás pártolja az ötletet.

Támogatónk a HerbaDoctor

A LEN vezetése szombaton tette közzé, hogy már ebben a szezonban elindítja válogatottak számára szervezett szupertornáját, az Európa Kupát.

A sorozatra nevezniük kell a nemzeti szövetségeknek, a LEN a legutóbbi Európa-bajnokság eredményét tekinti ranglistának, s a belgrádi torna első 12 helyezettjének részvételével számol.

Emlékeztetőül, ez a lista a következő:

1. Szerbia
2. Montenegró
3. Magyarország
4. Görögország
5. Spanyolország
6. Olaszország
7. Horvátország
8. Oroszország
9. Franciaország
10. Románia
11. Németország
12. Hollandia
12. Szlovákia

A részvevő csapatokat három csoportba osztják és egyetlen hétvégén, három városban megrendezendő selejtezőkörben szűkölne a mezőny nyolc csapatra (ez úgy történik majd, hogy az adott körmérkőzéses tornák első két helyezettje továbbjut, s a két legjobb harmadik helyezett is biztosítja helyét a következő fordulóban).

A második körben két helyszínen lenne torna, s a két-két csoportelső jutna a szuperdöntőbe. A végső finálé rendszere más lenne, mint a BL-ben, nem kiesés lesz, hanem ott is mindenki játszik mindenkivel.

A tervezett időpontok:


1 selejtezőkör: 2017. november 17-18-19.,
2. kör: 2018. február 15-16-17-18.,
Európa Kupa szuperdöntő: 2018. április 6-7-8
.

A szövetségeknek augusztus 30-áig nevezniük kell, a csoportok sorsolását szeptemberben, a máltai férfi ifjúsági Európa-bajnokság alatt ejtik meg.

A vlv úgy tudja, hogy a verseny pénzdíjas lesz, s a LEN - a már működő BL-szisztéma alapján - egységes arculatú tornákat tervez valamennyi helyszínen, s meccsek élő streamen keresztül követhetők lesznek.

A torna ötlete hivatalosan nem megerősített információnk szerint a FINA-elnökválasztáson vereséget szenvedett Barelli LEN-elnöktől származik és a kezdeményezés újabb állomása lehet az egymástól egyre inkább elkülönülő LEN és FINA közötti viszony "elmérgesedésének". Az európai szövetség vezetése - értesüléseink szerint - nagyon elégedetlen azzal, hogy bár a vízilabda-elit fő színtere továbbra is Európa, ez nem érvényesül a sportág jövőjével kapcsolatos világszintű döntésekben. (Mint ismeretes, a következő olimpián két fővel csökken a részt vevő válogatottak játékoslétszáma. Ezt a döntést a NOB hozta meg, amit a LEN és annak sok "pólós tagállama" azóta is nehezen emészt meg.)


Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, mit szól a kezdeményezéshez.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Minden olyan lehetőségnek örülök, amikor a válogatott együtt lehet, gyakorolhat, fejlődhet, hiszen ősszel nyilvánvalóan új építkezés veszi kezdetét. Én egyébként most úgy érzem, hogy ez a folyamat valamilyen szinten már az Universiade-csapat összeállásával elindult.

Azonnal ellenőriztem, hogy milyen időpontokat tűztek ki az Európa Kupa tornái számára. Azt láttam, hogy alkalmazkodtak a Világliga dátumaihoz. Az első két tora az adott Világliga-keddet követő hétvégén lesz, a szuperdöntő pedig a VL-játéknapot megelőző hétvégén. Ez alkalmat adna arra, hogy a válogatott alkalmanként ne csak két-három napra jöjjön össze, hanem ennél hosszabb időre, 6-7 napra. Ez természetesen szerencsés lehet számomra, hiszen többet lehetnénk szezon közben együtt, a tétmeccsek száma is nőne. Nem feltétlenül kellene, hogy a Világligában és az Európa Kupában "szóról szóra" ugyanaz a csapat szerepeljen, valamennyit lehetne cserélgetni, de akár ugyanazok is játszhatnának.

Természetesen össze kell illeszteni mindezt a bajnoki kiírással, szinte biztos, hogy az eredetileg tervezett program valamilyen módosításra szorul, de azt gondolom, hogy ezt meg lehet oldani, hiszen lényegében három hétvégéről van szó.

Biztosan érdekes új színfoltja lesz ez a torna a vízilabdának, meglátjuk, hol lesznek a tornák. Úgy gondolom, ha adódik lehetőség, mi is szívesen lennénk ilyen torna házigazdái, mint ahogy eddig is többször rendeztünk fontos eseményeket ebben a sportágban. Összességében azt mondom: ez egy jó lehetőség lenne számunkra, hogy fejlesszük a csapatunkat és hogy sok fiatal játékost kipróbálhassak.