FACEBOOK

Märcz Tamás értékelte a vlv-nek a madridi edzőtáborozást

Märcz Tamás értékelte a vlv-nek a madridi edzőtáborozást
hozzászólás, 2017.06.19.

Hétfőn befejezte madridi edzőtáborozását és este visszaindult Budapestre a nyári vb-re készülő magyar válogatott. Märcz Tamás szövetségi kapitány a vlv kérésére értékelte a túra tapasztalatait.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Azért utaztunk Madridba, hogy az utóbbi hetekben gyakorolt taktikai alap-elemeket, mint például a zónavédekezést, egy-két emberhátrányos védekezésfajtát, amiket az elmúlt hetekben gyakoroltunk, gyorsaságban, meccsviszonyok között próbáljunk ki. Fontos volt az is, hogy éles körülmények között lássam a játékosokat, ráadásul ez a keret nálam még nem játszott így együtt. Noha mindenki megfordult már korábban a válogatottban, de azért voltak visszatérők, olyanok, akik az időszakom alatt először szerepeltek a keretben.

- Mennyire formálódik már a Märcz Tamás időszakát várhatóan jellemző játékstílus?

- Megvannak az elképzeléseim, hiszen természetesen minden edző a maga stílusára húzza például a zónát, úgy játszatja, ahogy ő szeretné. Ami ezt a konkrét példát illeti, próbálunk úgy zónázni, hogy zártak legyünk, ne legyenek könnyen megjátszhatók a centerek, mégis gyorsan kiérjünk, s persze igyekszünk elérni, hogy minimálisra csökkenjen a lövések száma onnan, ahonnan nem szeretnénk, hogy érkezzenek.

Azt is figyelgettem, hogy ebben a védekezésben kik azok a centerfogó hátvédek, akik jobban feltalálják magukat. Talán itt azért nem volt mérvadó az "eredmény", mert valószínűleg nagyobb nehézségeket okoznak majd más válogatottak, hiszen vannak ugyan kellemetlen centerei a spanyol csapatnak, de ők azért nem tartoznak a legjobb 8-10 játékos közé ezen a poszton a világon, a spanyoloknak inkább más erősségeik vannak.

Az biztos, hogy a centerfogás és a zónavédekezés tapasztalatait a továbbiakban is alaposan fogom elemezni - legközelebb a madridinál egy fokkal nehezebb körülmények között, Görögországban.

A másik fontos tapasztalat a kétkapuknál természetesen az volt, hogy bármennyire is felkészíti egy edző úszásokkal, gyakorlásokkal a csapatát, azért a meccsállóképességet mégis a mérkőzések adják meg, Igyekeztem úgy forgatni a játékosokat, hogy mindenki elég játéklehetőséghez jusson, úgy, hogy a ritmus elég gyors legyen Szerintem itt azért van előrelépési lehetőségünk, néha úgy éreztem, hogy lassú a csapat, a spanyolok időnként gyorsabbak voltak nálunk, bár az igaz, hogy nekik ez az erősségük, erre épül a játékuk, a saját védekezésükből igyekeznek minél gyorsabban támadást építeni, lefordulni.



Az látszódott, hogy ha minimálisra tudjuk csökkenteni a hibáink számát, akkor abszolút dominálhatunk egy spanyol csapat ellen, ha viszont kapkodunk, hibákat követünk el támadásban - ilyen időszak egyébként nem sokszor fordult elő, talán csak a harmadik és az ötödik kétkapun -, és picit elviszi a játékosokat a "góllövés ösztöne", akkor beledőlhetünk a saját késünkbe, túlságosan nyitottá válhat a védekezésünk. De még korai ennél részletesebben értékelni.

A támadásvezetésünk összességében rendezett volt, néhányszor próbálkoztunk nem szokványos elemekkel, gondolok itt Vámos Marci vagy Decker Ádám második centerként való "bemászkálására".

- Ezek jól sikerültek?

- Többé-kevésbé igen, ami nem is meglepő, hiszen mindketten elég otthonosan érzik magukat ebben a szerepben, még ha Vámos Marci a Szolnoknál nem is került gyakran ilyen helyzetekbe. Ebben is látok lehetőséget a jövőre nézve.



- Mennyire lehet az ilyen közös munka során vigyázni arra, hogy ne mutassatok meg mindent a taktikai fegyvertárból?

- Természetesen nehéz volt a helyzetünk ebből a szempontból, nem adhattuk ki az összes ötletünket, hiszen a csapatok videózzák, "kifigyelik" egymást. Pár dolgot azért megnéztünk, kipróbáltunk, hogy működik-e vagy nem, de az úgymond "titkos fegyvereinket" majd inkább egymás között fogjuk begyakorolni, mint a konkurens csapatokkal végzett közös edzéseken.

Ami fontos előrelépés volt, a harmadik nap délelőttjén, amikor fór-hátrányt játszottunk, kicsit nyitottabb emberhátrányos védekezést is elővettünk. Ezt későbbre terveztem, de úgy láttam, hogy elég mozgékonyak a játékosok ahhoz, hogy ne csak teljesen zártan védekezzünk. Kiderült, hogy ez még nem megy, kevés volt a gyakorlási idő, ráadásul többen nem játsszák ezt a klubjukban, de úgy gondolom, hogy ez később működőképes megoldás lehet.

Egyébként lesz két-három fajta hátrányos védekezésünk, amiből elsősorban kettőt alkalmazunk majd rendszeresen, egy "alap-hátrány", meg az előbb említett kicsit nyitottabb játékot. Szerintem mind a kettő hasznos lehet, az utóbbi talán "21. századi", modernebb, mint a kicsit kiismerhető zártabb védekezés.

Az emberfóros támadásban gyakorolt három-négy új variáció egész jól ment, ebből kettő alapjáték, a másik kettő "time outos". De ez sem a vég még.



- A játékosok teljesítménye milyen volt?

- Egyesével nem szeretném értékelni őket, de majdhogynem azt mondhatom: annak ellenére nehéz helyzetbe hoztak, hogy még nincs itt a döntés pillanata. Nem éreztem rajtuk terhet, bármiféle kellemetlen hatását annak, hogy előbb-utóbb szűkíteni kell a keretet. A kétkapuk túlnyomó részében jó teljesítményeket láttam, azokon a posztokon is, amelyek esetében egymással konkurálnak a kerettagok, ami nem jelenti azt, hogy egyénileg nem lehet már tovább fejlődni. Gerendás Gyuri és Német Zsolt a stábban megbeszéltek szerint folyamatosan foglalkozott egyénileg is a játékosokkal már a gyakorlások, kétkapuk közben és én is rendszeresen összefoglaltam azokat a hiányosságokat, amelyekkel foglalkoznunk kell.

- Csak példaként, milyen jellegű feladatokról van itt szó?

- Elsősorban a bekkek helyezkedéséről, a támadásvezetés során szükséges nagyobb higgadtságról vagy arról, hogy miként nyitunk ki egy-egy zónát, hogyan törünk föl egy-egy védekezést, miként lehet minél eredményesebben felérkezni a másik kapuhoz. Lépésről lépésre haladunk, úgy gondolom, két hét alatt többet tudtunk fejlődni, mint amennyire számítottam, de azért még automatizálni kell sok mozgást.

- Milyen volt a hangulat? A csomagok "késői megérkezése" nem okozott búskomorságot?

- Nem, sőt, inkább ellenkezőleg. Folyamatosak voltak az ilyenkor elkerülhetetlen zrikálások - a stáb felé és egymás között. A legtöbbet az új csapatmenedzser, Tóth Szabolcs kapta, akinek természetesen semmi felelőssége nem volt a dolgok ilyetén alakulásában, de neki kellett elvinni a balhét...

- Köszönöm a tájékoztatást!


A madridi keret:

Bisztritsányi Dávid, Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Gór-Nagy Miklós, Jansik Dávid, Manhercz Krisztián, Salamon Ferenc, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok)


A center Mezei Tamás fülsérülése miatt itthon maradt.

A csapat tagjai kedden pihenhetnek, legözelebb szerdán lesz edzés, csütörtökön pedig utazás Görögországba, egy nemzetközi tornára.

Címkék:
Märcz Tamás Madrid