FACEBOOK

Itt a vb-keret!

Itt a vb-keret!
hozzászólás, 2017.05.28.

Nem akármilyen keretet hirdetett vasárnap este Märcz Tamás szövetségi kapitány. Tizennyolc játékos nevét adta meg és azt is közölte, hogy ebből a 18-ból kerül ki a nyári budapesti vb-n szereplő 13 tagú magyar válogatott. Újra meghívást kapott Bisztritsányi Dávid és Gór-Nagy Miklós. A stáb Zala György erőnléti edzővel bővült, s a budapesti edzéseken Mátéfalvy Csaba foglalkozik a kapusokkal.

Märcz Tamás vasárnap este kihirdette a nyári budapesti világbajnokságra készülő 18-as keretet.

Bisztritsányi Dávid, Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Gór-Nagy Miklós, Jansik Dávid, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Salamon Ferenc, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok)


A szövetségi kapitány a vlv-nek elmondta, hogy ebből a 18-as keretből fog kikerülni a vb-n szereplő 13 tagú magyar csapat.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Kapusposzton olyan játékos is szerepel a keretben, aki eddig tőlem nem kapott meghívást, Bisztritsányi Dávid. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartom, hogy emlékeztessek arra: korábban is mondtam, hogy figyelemmel kísérem azok teljesítményét is, akik nem vettek részt az eddigi közös munkában. Bisztritsányi Dávid a hazai bajnokságban és a nemzetközi meccseken is jól szerepelt, fontos embere volt az OSC-nek, tapasztalt kapus kerül így Nagy Viktor és Decker Attila mellé.

Hasonló a helyzet Gór-Nagy Miklós esetében, aki régóta nem volt válogatott, de nagyon jó játékot láttunk tőle az idei szezonban, nemcsak a védelemben nyújtott kiváló teljesítményt, hanem a támadásokból is kivette a részét, azt a játékot láttuk tőle, amit korábban, amikor válogatott is volt. Szeretném, hogyha beszállna a "hátvédek versenyébe".

A három center (Bedő Krisztián, Hárai Balázs és Mezei Tamás) neve talán nem okoz meglepetést, korábban még Kovács Péter és Tóth Márton volt ott a közös edzéseken, most ez a három játékos indul harcba azért, hogy eldőljön, ki legyen a két center a vb-csapatban.

- Ez a 18 játékos hogy viszonyul a majdani 13-hoz? Közülük kerül ki a vb-csapat vagy esetleg "nyitott" még ez a keret?

- Én azt gondolom, hogy ebből a 18-ból kell kikerülnie majd a 13-nak. A sors kiszámíthatatlan, sok minden történhet, de kifejezetten olyan keretet hoztam most létre, amelyben leginkább meg tudom versenyeztetni a különböző posztokra pályázó játékosokat. A legjobb 13 mindenképpen innen kell, hogy kikerüljön. Volt még egy-két olyan játékos, aki nem állt messze a kerettagságtól, egyikükkel-másikukkal már beszéltem, néhányukkal még ezután fogok, főleg olyanokról van szó, akiket a közelmúltban hívtam keretedzésre. Elmondtam, illetve el fogom mondani nekik, hogy hogyan látom a válogatottal kapcsolatos helyzetüket. Biztos vagyok abban, hogy jelenleg ez a 18 játékos "vezet" a legerősebb majdani csapathoz.

A nyári programunk már ismert. Kicsit gondolkodtam azon, hogy mennyi pihenőt adjak a BL finel sixen szerepelt 10 játékosnak, végül úgy döntöttem, hogy az a leginkább célravezető, ha jövő vasárnap együtt utazunk a somorjai edzőtáborba, inkább az edzéstervet alakítom át kicsit, hogy könnyebb legyen számukra a regenerálódás, de fontosnak tartom, hogy a teljes csapat minél előbb együtt legyen.

A többiek most hétfőn orvosi ellenőrzésen vesznek részt, majd elkezdjük az edzéseket, pénteken pedig újabb orvosi vizsgálat lesz (a szabadságon lévők ezeket később pótolják).

Friss hír, hogy újra Zala György dolgozik majd a válogatott mellett mint erőnléti edző, ő már Kemény Dénes stábjának is tagja volt, a BVSC-ben három és fél évig dolgoztam vele, abszolút megbízom benne. Mátéfalvy Csaba pedig elfogadta a felkérésemet, így a budapesti edzésnapokon ő foglalkozik majd a kapusokkal.

- A BL final sixen milyen tapasztalatokat szereztél, hiszen, mint mondtad, 10 játékosod, kerettagod is szerepelt ott?

- Összességében nagyon magas színvonalú torna volt. Tendenciának éreztem, hogy a második meccsén minden csapat sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint az elsőn, viszont az is feltűnt, hogy ilyen rövid időn belül három mérkőzésen egyetlen csapat sem volt képes jó teljesítményt nyújtani, különösen az Eger és a Dubrovnik nagyon elfáradt a harmadik játéknapra.

Őrülök, hogy egy lépcsőt az Eger is előre lépett tavalyhoz képest, sőt, hogy egyáltalán ott volt a tornán, hiszen eleve oda kerülni sem akármilyen teljesítmény, a Szolnokot pedig egyértelműen megilleti az óriási gratuláció, hiszen egy bombaerős mezőnyben sikerült megszerezni a győzelmet. Összeszedettek voltak, egyenletes volt a teljesítményük az egész évben. Nagy öröm, hogy ilyen sorozatot sikerült megnyerni, ráadásul itthon, egy ilyen új uszodában, ilyen közönség előtt. Erős népszerűsítése volt ez a vízillabdasportnak is.

Jó néhány jó egyéni teljesítményt láttam a válogatottaktól a három nap során, de egy-két játékossal kapcsolatban volt hiányérzetem, tőlük többet vártam, de biztos vagyok benne, hogy ez változni fog, ők is formába kerülnek majd, és hát, nem egy-egy mérkőzésen múlik valakinek a válogatottba kerülése.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A VÁLOGATOTT NYÁRI MENETRENDJE

A BUDAPESTI VB PROGRAMJA