FACEBOOK

Ezért marad Sike József a Miskolc vezetőedzője

Ezért marad Sike József a Miskolc vezetőedzője
hozzászólás, 2017.05.25.

Szerdán eldőlt, hogy a távozását az utolsó bajnoki meccset követően bejelentő Sike József továbbra is irányítja a bajnoki 5. helyezett, így Eurokupa-szereplő Miskolc csapatát. A vezetőedző a vlv-nek elmondta döntésének okait.

Emlékezetes, hogy Sike József a BVSC-elleni május 10-i mérkőzést követően szűkszavú nyilatkozatban jelentette be, hogy megválik tisztségétől. Döntését a magyar vízilabdaéletben tapasztalt jelenségekkel indokolta.

A bejelentés akkor a Miskolc elnökét, Bachner Andrást is meglepte. A sportvezető háromhetes türelmi időszakot kért edzőjétől, akinek hozzáértését szakmai tudását hangsúlyozottan nagyon nagyra becsüli. Mint mondta, a háromhetes időszak alatt ő nem fog tárgyalni senkivel az edzői utódlásról, s tudható volt, hogy mindent megtesz majd azért, hogy Sike Józsefet maradásra bírja.

A döntés megszületett, a klub szerdán tette közzé a hírt, Sike marad, 1 + 1 éves szerződést kötött a Miskolccal, vállalva, hogy jövő ilyenkorra is "behozza" a bajnokság 5. helyére csapatát.

SIKE JÓZSEF (PannErgy Miskolc VSC) a vlv-nek:

- Két fő oka volt a lemondásomnak. Az egyik az, hogy tapasztalnom kellett, ott tartunk a magyar vízilabdában, hogy felkészülésként az ellenfél elnökének fejére lövünk edzésen a lőtáblára. Ez nagyon kiverte nálam a biztosítékot. A másik ok az volt, hogy Halek Márton játékosunk ügyének tárgyalását úgy tűzte ki a fegyelmi bizottság, hogy erre az ülésre egy nappal az utolsó meccsünk után kerítettek sort.

Becsületesen dolgozom két éve, értetlenül néztem ezeket a dolgokat, komolyan arra gondoltam, hogy talán nem vagyok én ide való...

A lemondásomat az elnök nem fogadta el, azt kérte, hogy pihenjek. A pihenő időszakomban megtörtént a BVSC bocsánatkérése és az elnök ezzel - annak érdekében, hogy ne botrányokról, hanem a budapesti final six-ről és a világbajnokságról szóljanak a vízilabdával kapcsolatos hírek - lezártnak tekintette az őt érintő ügyet.

A klub mellett a város részéről a létező legmagasabb szintről is megkerestek, tehát a polgármester marasztalt, a magyar vízilabda prominens edzői közül többen felhívtak, hogy ne adjam fel (nem akarok neveket mondani, mert esetleg kihagynék valakit véletlenül). És a legnyomósabb ok, ami érzelmileg leginkább megfogott, az az volt, hogy a csapatkapitányom, Szasa Misics, aki a bajnokság legértékesebb játékosa lett, külön kérte, hogy gondoljam még egyszer át a döntésemet, mert ha mi eddig eljutottunk, nemzetközi porondra léptünk, ott szeretnének velem szerepelni. Éreztem a felelősségemet azokkal a játékosokkal szemben is, akik miattam igazoltak Miskolcra. Ilyen például Vadovics Viktor, akit 17 évesen karoltunk föl és megmondtam a szüleinek is: egyetlen célom van, hogy Viktor a válogatottban Benedek Tibor utódja legyen. Nagyon rosszul nézne ki az ő szempontjából is, ha nem vállalnám a további munkát. Vagy említhetném a most Miskolcra igazoló Nagy Ádámot, a szintén Miskolcra költöző Berta József pedig a Kaposvár Tévében nyilatkozta, hogy bízik a maradásomban, hiszen miattam teszi át a székhelyét Kaposvárról Miskolcra. Hasonló a helyzet Sánta Danival - ezeknek a játékosoknak nem mondhatom azt, hogy megfutamodtam.

Ez sok szelete, részlete a történetnek, amiket egyenként és összességében is fel kellett dolgoznom. Bachner András személyes ügye rendeződött, akkor pedig nekem kutya kötelességem volt átgondolni a döntést. Azért mi kialakítottunk Miskolcon egy nagyon szép jövőképet, nagy léptekkel elértünk egy magas szintre, s azt meg kellene védenünk a következő bajnokságban, tehát az a cél, hogy markánsan, folyamatosan elérjük az ötödik helyet, három éven keresztül. A "nagy négyes" úgy erősített, ahogy kellett, nincs olyan ábrándunk, hogy közülük bárkit megelőzhetünk, de közvetlenül utánuk mi jöhetünk. Azoknak a játékosoknak, akiket ott akarok látni a 2020-as olimpia magyar válogatottjában, én adom a lehetőséget a fejlődésre, a minél több játékra, nehéz lett volna nekik elmagyarázni, hogy miért nem folytatom a közös munkát.

(Zárójelben szeretném ugyanakkor megjegyezni, hogy a külső körülmények közben nem sokat változtak, továbbra sem tudom lenyelni, hogy Halek kiállítása ügyében május 11-én tartották meg a fegyelmi tárgyalást és mind a mai napig nem született határozat az illetékes bizottság döntéséről...)