FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Nem a vb első hete lesz a legfontosabb,,

Märcz Tamás: ,,Nem a vb első hete lesz a legfontosabb,,
hozzászólás, 2017.05.15.

A bajnoki döntő értékelésére, a nyári tervek ismertetésére és az Universiade-válogatottal kapcsolatos információk megosztására kértük hétfőn Märcz Tamást a magyar férfi felnőtt és Universiade-válogatott szövetségi kapitányát.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Úgy láttam, hogy az egész szezon teljesítményét néze a bajnokság két legjobb csapata érkezett a döntőbe. A Szolnokot felrázta, nagyon szépen felhozta az az elődöntő, amelyet az OSC-vel vívott, s szerintem nagyon jól sikerült a ráhangolódásuk is a fináléra.

Az Egernél azt láttam, hogy az idény során jobb teljesítményt is mutattak annál, mint amit ezen a három mérkőzésen, de talán közrejátszott ebben az is, hogy nagyon nagy energiákat kellett mozgósítaniuk a BL final six elérése érdekében, emiatt talán kicsit leült a csapatuk. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az egész éves produkciója alapján mind a Szolnokot, mind az Egert megilleti a dicséret. A Szolnok valóban a legjobb volt, megérdemelte a bajnoki címet.

Ami a játékosokat illeti: nagyon sok jó egyéni teljesítményt láttam, a bajnoki döntőben hála istennek a magyar játékosok élen jártak a Szolnok csapatában, Vámos Márton, Nagy Viktor, Varga Dumi tényleg húzta a csapatot, talán ennek is köszönhető a Szolnok győzelme.

Az Egerben most kevesebb kiemelkedő teljesítményt láttam a válogatottaktól is, de ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mert az érintettek egész évben megmutatták, hogy jó játékosok.

- Ma bejelentetted, hogy 18 tagú lesz a vb-felkészülési keret, s hogy a neveket a BL final six után hozod nyilvánosságra. Hány név biztos már a fejedben a 18 közül, tehát hány helyen vagy még bizonytalan?

- Nem vagyok bizonytalan, megvan mind a 18 név, de nem akarok a bejelentéssel senkit megzavarni a Bajnokok Ligája végső fázisa előtt. Érjen véget a final six és utána lesz kerethirdetés.

- Lesz hat hetetek, a felkészülésnek milyen ívet képzelsz el, milyen szakaszok lesznek?

- Talán háromszor két hétre lehet bontani ezt az összességében hathetes felkészülési időszakot. Az első két hétben elég sokat leszünk együtt és nem Magyarországon, hanem a szlovákiai, somorjai edzőtáborban, majd Madridban a spanyol válogatottal együtt készülve. A teljes keret végig együtt lesz és az első időszakban azt is figyelembe kell venni, hogy a társaság egy része már pihenten kezdi a munkát, mások meccsekből jönnek, így ők az első napokban más típusú feladatokat végeznek majd. A felkészülés erőnléti fázissal, minialapozással kezdődik majd, a harmadik héttől válik célirányosabbá, ekkor már nemzetközi tornán is játszunk. Ezt egy olyan hét követi majd, amelynek során magunk leszünk, kicsit összegezhetjük mindazt, amit addig végeztünk, kijavíthatjuk a hibákat, azokat az akár fizikai, akár taktikai hiányosságokat, amelyeket addigra észrevesz a stáb.

Az utolsó két hét edzései - itt lesznek a szerbekkel is mérkőzések - már abszolút a ráhangolódás, a finomhangolás és a gyorsítás jegyében telnek majd. Már most jelzem ugyanakkor, hogy nem feltétlenül az első hét lesz a világbajnokság legfontosabb hete, tehát nem a startra kel elérnünk a csúcsformát, hanem inkább a második hétre.

- Az Universiade-válogatottnak is te vagy a főnöke. Ott mi lesz a menetrend?

- Szintén a közeljövőben várható kerethirdetés. A megszokottól eltérő módon most szűkebb keret lesz, igyekszem nem sok "pluszjátékossal" operálni az utazó csapat 13-as létszámához képest. Székely Bulcsút kértem fel arra, hogy indítsa el a munkát akkor, amikor én még nem vagyok ott, s mivel neki is vannak más teendői, az itthoni készülődés időszakában segítséget kap Kósz Zoltántól és Nyéki Balázstól, de másodedzőként Székely Bulcsú utazik velünk a tajpeji Universiadéra.

- Köszönöm az információkat, szép és eredményes nyarat kívánok!


A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA