FACEBOOK

UVSE-KSI-hagyományteremtés - "Ellenfelek a vízben, barátok a parton"

UVSE-KSI-hagyományteremtés -
hozzászólás, 2016.12.22.

Mostantól minden évben megvív egymással a két nagy utánpótlásbázis, az UVSE és a KSI. Ez több száz gyermek- és kamaszkorú versenyzőt jelent, de még a szülők is beszállnak. vlv-riport a Hajósból.

A két klub vezetői, edzői hónapok óta készültek a csütörtöki nagy megmérettetésre. Bevonták természetesen a szülőket is és ezek után fergeteges egész napi programot varázsoltak közös edzéshelyszínükbe, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába.

Mert a két klubot amellett, hogy a vízilabdasport legnagyobb utánpótlásbázisai, az is összeköti, hogy otthonuk a Margitsziget - ennek minden örömével, gondjával együtt. Az örömöt talán nem kell magyarázni, a gondokról pedig csak annyit, hogy a hamarosan kezdődő nagyszabású felújítási munkálatok miatt a két klub összes korosztályának új edzéshelyszínt és a természetesen versenyhelyszínt kell keresni.

Fő szervezőként Kis József állította össze a programot és a két klub közösen vállalt házigazda szerepet, valamennyi edző dolgozott a nap sikeréért, miként a két klub együtt fogja megoldani azt az uszodaproblémát is, ami január közepétől válik aktuálissá.

A nap nagy részét a különböző korosztályok úszóversenyei tették ki, fiúk és lányok versenyeztek egymással a serdülőktől az ifjúsági korosztályokig. A verseny e szakaszában a KSI 7:5-ös előnyt szerzett az összesített pontversenyben, majd jöttek a már jóval vízilabda-közelibb feladatok. Üres kapura dobás félpályáról és egész pályáról, a labda kapura vezetése és a ziccer értékesítése úgy, hogy az ellenfél védője oldalról közeledve igyekszik azt megakadályozni, klasszikus ötméteres-dobás. Utóbbiba a szülők is beszálltak, mindkét csapat részéről.

Összesen tíz korosztály (2000-től 2010-ig születettek) tagjai vettek részt a hivatalosan "ünnepi vizes vetélkedőnek" elkeresztelt sportnapon, csaknem ötszázan, s bár a KSI az utolsó szám előtt már jelentős előnnyel (13:5-re) vezetett az összesítésben, a fináléban akár fordíthatott volna az UVSE, hiszen a "köpenyes váltóúszás" győzelme 10 pontot ért. (A teljes futam videónkban megtekinthető.)

A győztes csapat vándorserleget kapott, ami egyben azt jelenti, hogy ugyanilyen sportnapot jövőre is és azután minden évben megrendeznek, az adott év győztesének nevét a serlegre vésik.

Rengeteg egyéni díjat is kiosztottak a nap során. Lényegében minden egyes versenyzőt köszöntöttek az eredményhirdetéseknél, az első három helyezett dobogóra állt, s a díjat többek között Benedek Tibor adta át.


vlv-képek


Megkérdeztük a leköszönő szövetségi kapitányt, aki január 1-jétől az UVSE szakmai igazgatója, hogy látszik-e már ebben a korban markánsan, hogy ki tehetséges. A válasz szerint, "persze", az edzők nemcsak ifiknél, de már a serdülőknél pontosan látják, hogy kiből lehet később jó vízilabdázó.

Amikor azt tudakoltuk, hogy vajon hány most versenyző fiatal jöhet szóba majd idővel a válogatottnál, vagy "csupán" az OB1-es csapatoknál, Benedek Tibor érdekes példát említett.

- Nemrégiben egy kézilabdával foglalkozó előadásban hallottam egy bűvös számot: minden hetedik fiatal játékos ér el később felnőtt csapatba, közülük  átlagosan szintén minden hetedik lesz jó játékos, s ez utóbbiak sorából szintén minden hetedik juthat el a válogatottba... Valószínűleg ennek a bűvös hetes számnak van alapja a vízilabdában is.

Benedek Tibor beszélgetésünk végén a vlv-n keresztül mondott köszönetet a szülőknek. Mint mondta, az ő áldozatuk, egész éves segítségük kell ahhoz, hogy a gyerekek ennyire lelkesen tudjanak edzésre járni, reggel és este is ott lehessenek az uszodájban.

- Sok szülő a mai versenyt is a helyszínen követte, a nap bizonyos szakaszában telt ház volt a lelátón, Szeretnék mindannyiuknak boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánni! - mondta Benedek Tibor.


A győztes KSI edzői stábja


vlv-képek

A vlv-videóösszefoglalója: