FACEBOOK

Tudnivalók a csütörtöki szövetségikapitány-választásról

Tudnivalók a csütörtöki szövetségikapitány-választásról
hozzászólás, 2016.12.14.

Csütörtöki ülésén az MVLSZ elnöksége kiválasztja a 13 pályázó egyikét, aki aztán megbíz azzal, hogy 2020. december 31-éig szövetségi kapitányként irányítsa a magyar férfi vízilabda-válogatottat. Összefoglaljuk a pályázati folyamat eddigi történéseit és részletezzük a csütörtöki döntéshozatal várható menetét, technikai részleteit.

Benedek Tibor, a december 31-éig regnáló szövetségi kapitány október 20-án jelentette be, hogy nem pályázik a következő négyéves ciklusra. Érveit a vlv-nek adott kétrészes interjúban fejtette ki: 1. rész - 2. rész.

Az MVLSZ október 22-i közgyűlésén megválasztott új elnökség november 17-én írta ki a pályázatot a férfi szövetségi kapitányi posztra.

A pályázat feltételei lehetővé teszik, hogy az új kapitány a jelenlegi klubszezon végéig klubcsapatot is irányítson, csak ezután kell "főállású" kapitánnyá válnia. Az elnökség a pályázat kiírásakor megbízta Kemény Dénes elnököt, hogy a beadási határidő és a december 15-i elnökségi ülés között valamennyi jelölttel vegye fel a kapcsolatot, beszéljen velük és tapasztalatairól tájékoztassa a döntéshozó testületet.

A határidő lejártáig, december 9., péntek déli 12 óráig 13 szakember nyújtotta be pályázatát. A szövetség a neveket - "a nemzetközi kupában is szereplő csapatok, edzők érdekében" - csak 12-én, hétfőn 22 óra után hozta nyilvánosságra, s kizárólag a névlistát. (A jelöltek bemutatását először a vlv-n lehetett olvasni, pár perccel a nevek nyilvánosságra hozatala után.)

A döntéshozatal menetéről, a technikai részletekről Hesz Máté, az MVLSZ főtitkára tájékoztatta a vlv-t.

Az elnökség tagjai:

Beck György, Benedek Tibor, Biros Péter, Boros Tamás, Faragó Tamás, Gergely István, Hoffmann Tamás, Kemény Dénes, Kovács István, Magyar József, Molnár Tamás, Nyíri Zoltán, Pázmányi Gábor, Szívós István, Tóth Sándor és Vári Attila.

Biztos, hogy Beck György és Faragó Tamás nem lesz jelen a
csütörtöki ülésen, mert jelenleg az új-zélandi Aucklandben zajló lány ifjúsági világbajnokságon tartózkodnak.

Az elnökség csütörtöki - zárt - ülése 14 órakor kezdődik, s az első napirendi pont keretében tárgyalják a szövetségikapitány-kérdést.

Hír, érték

Különleges, szokatlan, meglepő módját választotta a szövetség a pályázatot benyújtók névsorának ismertetésére. A beadási határidő december 9., péntek dél volt, ennek elérkeztekor az MVLSZ csak a 13-as számról adott hírt, a szombati nemzetközi kupameccsekre hivatkozva nem közölték a neveket. De vasárnap sem és hétfő estig sem. Emiatt az internetes fórumokon már titkolózást emlegettek, s találgatták, hogy milyen turpisság lehet a háttérben, ami indokolja a nyilvánosság korlátozását.

A hétfő este 10 órai publikálás értelme gyorsan kiderült: a Nemzeti Sport online verziója már ekkor úgy közölte a neveket, hogy a nyomtatott lap másnapi száma bemutatja a jelölteket. És valóban, a nyomdagépek indulása volt az időzítés szempontja, így egyetlen papíralapú lap sem közölhette kedden a neveket,  de a szövetség honlapjának olvasói sem tudtak meg többet a jelöltekről - a nevüknél.

Másnap a rivális nélküli sportnapilap nyomtatott száma kiemelt leadben tudatta: "a Nemzeti Sport elsőként mutatja be az összes jelöltet" - egyébként annak az újságírónak a tollából, akinek neve az MVLSZ hivatalos lapjának impresszumában is szerepel.

Más kérdés, hogy tévedtek, mert a vlv hétfőn este, nem sokkal 10 óra után már bemutatta a jelölteket.

Hesz Máté főtitkár érdeklődésünkre megerősítette, hogy az időzítést a Nemzeti Sport érdekéhez igazították, mert a sportnapilappal  hosszú távú stratégiai együttműködése van a szövetségnek.

A fórumot az úgynevezett ügyvivői testület készítette elő. Ez a grémium az elnökből, a társelnökből és a két alelnökből áll. (Név szerint: Kemény Dénes, Beck György, Molnár Tamás és Vári Attila.)

Az eredeti elképzelésekkel szemben az elnökség nem hallgatja meg személyesen a jelölteket. Ennek oka az, hogy korábban mindenki úgy gondolta, 3-6 pályázó jelentkezésével lehet számolni. A 13 jelölt meghallgatása viszont túlságosan hosszú ideig tartana, ezért az ügyvivői testület úgy döntött, hogy a kiválasztást megkönnyíti, ha nincs személyes meghallgatás, hiszen Kemény Dénes úgyis egyenként konzultál a jelöltekkel. (Néhány elnökségi tag e döntéssel kapcsolatban kritikát fogalmazott meg.)

Az biztos, hogy Kemény Dénes úgy lép majd be csütörtökön a tanácsterembe, hogy addigra valamennyi jelölttel tárgyalt, s megbeszéléseiről tájékoztatja az elnökség tagjait. E mellett a döntéshozók természetesen minden pályázatot kézhez kaptak, együtt a jelöltek elérhetőségével, így, ha bárkivel kapcsolatban további kérdéseik vannak (voltak), azt feltehetik (feltehették) az illetőnek. (A személyes meghallgatás elmaradásáról valamennyi elnökségi tagot időben értesítették.)

A pályázat győzteséről az elnökség az ügyvivői testület javaslatának elfogadása esetén kétkörös titkos szavazással dönt majd. (A szövetség alapszabálya általában nyílt voksolást határoz meg, de indokolt esetben lehetővé teszi a titkos szavazást is.)

Ha valaki az első körben elnyeri a jelenlévő elnökségi tagok 50 százaléka plusz egy szavazatát, akkor megnyeri a pályázatot. Ha nem, akkor az első két helyezett - szavazategyenlőség esetén valamennyi érintett - kerül be a második körbe. Ezek szerint a győzelemhez nyolc szavazatra van szükség - amennyiben a jelzetteknél nem lesz több hiányzó az elnökség tagjai közül.

Az elnökség a döntését határozatban rögzíti, amely a szövetség honlapján később elérhető lesz. Természetesen a győztes és a közvélemény ennél korábban értesül az eredményről: várhatóan Kemény Dénes elnök fogja értesíteni a pályázat nyertesét a helyszínről telefonon, s a széles közvélemény tájékoztatására közleményt fogalmaznak meg.

A győztes pályázat teljes nyilvánosságra hozataláról maga a leendő szövetségi kapitány dönthet, de ezt az elnökségnek is jóvá kell hagynia.