FACEBOOK

Benedek Tibor a Reggeli Startban

Benedek Tibor a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.11.03.

Benedek Tibor Rió után nem érezte a korábbi tüzet, hogy bizonyítson, folytassa a szövetségi kapitányi munkát. Már döntött, amikor sokan kezdték el őt győzködni, hogy maradjon. Friss szemléletű, újító szellemű utódot szeretne, magyar edzőt, akinek mindenképpen négy évre kellene bizalmat adni. Élő beszélgetés a Reggeli Startban, tudósítás és videó.

Jókor jött a Santa Clara-i beiktatási ünnepség - utalt a kora reggeli vendég arra, hogy közvetlenül a távozásának bejelentése után ült repülőre, hogy Amerikába utazzon, ahol Team Hungary néven, ünnepélyes külsőségek között iktatták be őt öt társával együtt a vizes sportágak halhatatlanjai közé.

Benedek Tibor is elmondta, olyan esemény volt ez, amire nagyon büszkék, s azt emelte ki, hogy jó volt újra együtt lenni, s hogy semmit sem változott a hosszú évek során sem a társaihoz való viszonya.

Szombathy Pál műsorvezető azt feszegette, hogy a "hatok" (a hat háromszoros olimpiai bajnok játékos) közül kik voltak zsenik, utalva arra, hogy Benedek Tibor korábbi önvallomásában maga ismerte el, hogy nem volt különösebben tehetséges, az akaratával és a szorgalmával érte el, amit elért.

A vendég itt egy kicsit helyre tette az interneten egy időben vírusszerűen terjedő idézet értelmezését. Saját megítélése szerint azért tehetség is kellett a sikereihez. Balkezesként ráadásul kedvező helyzetbe került, hiszen annak idején a válogatottban évekig egyáltalán nem játszott balkezes.

- Jókor voltam jó helyen és nyitva volt az út a fejlődésem előtt - mondta.

Műsorvezetői kérdésre sem határozta meg, hogy a most beiktatott hat játékos közül ki volt "a" zseni. Mint mondta, a maga nemében mindegyik, mert mind a hatan tudtak valamit, amit a másik nem. 

- Ha mondanom kell valamit, hogy mi az, ami ezt a hat játékost kiemelte, akkor az talán az elszántság, az akarat, hogy minden nap tegyenek valamit azért, hogy jobbak legyenek.

Felidézte, hogy Kásás Tamást az utolsó játékoséveiben érték kritikák, hogy nem szeret annyira edzeni, de ő húsz éven át látta, hogy Kásás milyen munkát végez és hogy ugyanúgy ottmarad edzések után, akár órákon át gyakorolni a különleges lövéseit - bármennyire nagy tehetségnek volt kikiáltva. Csak erre ma nem gondol senki, ma azt gondolják sokan, hogy elég tehetségesnek lenni. "Sok ember ebben hibázik mostanában, azt gondolja, hogy ha valaki nagyon tehetséges, akkor annak kevesebbet kell dolgoznia."

E ponton tért át a műsorvezető a szövetség kapitányi posztról történő távozás körülményeire. Idézte egy nappal korábbi vendégét, a válogatott másodedzőjét, Gerendás Györgyöt, aki nem leplezte csalódottságát, mert harcos Benedek Tibort ismert meg, számára nem illett a képbe, hogy a kapitány távozik, nem folytatja. Példaként az atlantai kudarcot hozta fel, ami után a fiatal balkezes játékos elszántan küzdött tovább és három olimpiai aranyat nyert.

Benedek Tibor erre azt válaszolta, hogy akkor benne maradt a tűz, kiment Olaszországba játszani, az új környezet lökés adott neki, meg tudott újulni. Most úgy gondolja, hogy nem tudna megújulni, görcsös lenne és ennek így semmi értelme. Ha ugyanazt érezné, mint a tavalyi kazanyi vb-hatodik hely után, amikor úgy gondolta, hogy ez egy véletlen, bizonyítási vágy volt benne, hogy meg tudja csinálni és az egész évet arra szánta, hogy ezt újraépítéssel, javításokkal elérje - akkor lenne értelme ezen gondolkodni. Mivel azonban úgy érzi, hogy ez most nincs meg benne, nincs miért folytatnia.

Kiderült a beszélgetésből, hogy a döntését megelőző időszakban sokan győzködték őt, hogy maradjon. Mint elmondta, az olimpia után volt egy nagyon nagy csönd, mindenki várt, hogy mi fog történni. Amikor aztán kiírták az MVLSZ tisztújító közgyűlését, megkezdődött a rábeszélés, hogy maradjon, de addigra ő már eldöntötte, hogy nem folytatja. Az olimpiai ötödik hely nyilván benne okozta a legnagyobb törést, fájdalmat, s mint mondta, jól esett neki, hogy ebben a helyzetben sok ember kiállt mellette, biztatta.

Határozottan jelentette ki, hogy nincs benne sértettség, nem fogja otthagyni az uszodát, amit imád, ott akar élni, ott látja a jövőjét, és ebben nyilván lesznek különböző fázisok. Mos az UVSE-nél fog dolgozni, ami számára új feladat, de hogy az élete később hogy fog alakulni, azt most még nem tudja. Egy része biztos, hogy mindig a vízilabdához kötődik majd.

Rátérve a szövetségi kapitányi poszt jövőjére, Benedek Tibor határozottan a pályázat mellett tette le a voksát. Megkerülte a választ arra a kérdésre, hogy van-e favoritja a jelöltként eddig szóba került szakemberek között. Mint mondta, egyetlen dolgot tart fontosnak, azt, hogy magyar szakember legyen az utódja. Nem rejtette véka alá: már az sem tetszett neki, hogy elkezdődött a külföldi játékosok beáramlása a magyar bajnokságba, ami ellen  többször felemelte a szavát. A folyamat következő fázisa lenne szerinte, ha még külföldi edző is jönne.

- Friss szemléletű, újító szellemű szakemberre volna szükség, azt kell megtalálni, akiben ezek a tulajdonságok megvannak - mondta.

Újabb műsorvezetői kérdésre határozottan leszögezte, szerinte nem 1+3 évben, hanem négy évben kell gondolkodni. Bármennyire is átélte a budapesti Eb tétjét, felelősségét, a 2017-es vb nagyon közel van és bár egyszer már sikerült rögtön a kapitányváltás után fél évvel, teljesen új csapattal világbajnokságot nyerni, "nincs leírva, hogy ez mindig így történik".

- Én azt gondolom, hogy aki most lehetőséghez jut, annak meg kell kapnia négy évre a bizalmat.

Szóba került a beszélgetés során Varga Dénes jövője is, az a kérdés, hogy vajon visszatér-e  a válogatottba a riói csapat kapitánya.

Mint Benedek Tibor mondta, a játékosnak magának kell megtalálnia a szükséges motivációt. Dénest régóta ismeri, tudja, hogy bár ő személy szerint jó meggyőző erővel igyekezett hatni rá, amikor Dénesben nem volt meg a kellő motiváció, akkor bármit csinálhatott, kézen is állhatott, nem tudta motiváltabbá tenni a játékosát.

- Neki úgy kell visszatérnie, hogy ő úgy gondolja magáról, hogy motivált, s ha ez sikerül, akkor fantasztikus dolgokat fog még csinálni a válogatottban. Csapatkapitányként ez az első év kicsit tanulás is volt, de azért ő igazi vezére lehet ennek a válogatottnak és a most megszerzett csapatkapitányi tapasztalattal biztos, hogy sokkal-sokkal többet tud tenni a csapatért.

Az utolsó kérdés arról szólt, hogy kapitányi időszakára visszatekintve mit csinálna másként Benedek Tibor és a kérdező nem egy-egy cserére, hanem az edzői mentalitásra gondolt.

A válasz ez volt:

- Edzői karakterként nem lennék más. Ilyen vagyok. Biztos, hogy az évek alatt változom, Kazany után is sok mindenben változtattam, talán még jobban meg kell találni a szigor és a lazaság egyensúlyát.

A teljes beszélgetés: