FACEBOOK

Elkapni a szerbeket? Most vagy soha! - Szirányi Balázs a vlv-nek

Elkapni a szerbeket? Most vagy soha! - Szirányi Balázs a vlv-nek
hozzászólás, 2016.08.16.

A spanyol válogatott centere szerint az előjelek nagyon kedvezőek számukra a mai szerb-spanyol negyeddöntő előtt. Eddigi olimpiai élményeiről, csapata játékáról kérdeztük a nyár végén hazatérő és pályafutását a Fradiban folytató játékost.

SZIRÁNYI BALÁZS a vlv-nek:

- Balázs! Milyen volt neked eddig az olimpia?


- Eddig remek. Hoztuk az úgymond kötelezőt azzal, hogy a negyedöntőbe jutottunk, jóllehet, ha valaki azt mondja nekem az olimpia előtt, hogy csoportelsők leszünk, meglepődtem volna, de azon még inkább, ha hozzáteszi: csoportelsőként a szerbekkel kell majd játszanunk a negyeddöntőben... Szóval eddig pozitív volt minden, de a java most következik. Beszéltük is a többiekkel, hogy nagyon hasonlít ez a helyzet a BL final six-hez: ha az ember hozza a kötelezőt, tulajdonképen akkor, az utolsó három meccsen dől el a sorsa.

- Milyen volt a csapatok a csoportmeccsek során, hogy értékeled?

- Szerintem nagyon jól játszottunk, mindenki jó érzésekkel zárta le ezt a szakaszt. Ugye, a másik csoportbeli "karambolok" miatt az utolsó mérkőzésünknek már nem volt tétje, sőt, szerintem a franciák is kicsit már összetörtek, mire egymás ellen kellett játszanunk, úgyhogy inkább az első három meccsünknek volt komoly értéke.

Az olaszok elleni, végül elvesztett mérkőzésen is jól játszottunk, kevés hullámvölgyünk volt az eddigiek során. Ezért nagyon pozitív érzései vannak nálunk mindenkinek.

- Hogy fogadtátok, hogy az utolsó fordulóban valahogy senki nem akart megelőzni titeket a csoport élén...?

- Őszintén szólva nem lepődtünk meg, számoltunk ezzel. A francia meccs után már úgy készültünk, hogy Szerbiával fogunk játszani a negyeddöntőben.

- Hogy látod az esélyeiteket? Mint mondtad, a kötelezőt már teljesítettétek, felszabadultan játszhattok, s az igazi nagy dobás az lenne, ha ma sikerülne továbbjutnotok...

- Így van. A nyomás rajtuk van, rajtunk semmiképpen nincs. Szerintem mi most nagyon jó pillanatban vagyunk, nagyon jól játszunk, megy a csapatnak, a szerbeken meg azt látom, hogy nem megy annyira a szekér, mint a korábbi világversenyeken. Nem tudom, hogy a velük szembeni nagy elvárás miatt van így vagy működik az az "olimpia-fóbia" náluk, amiről olyan sokat lehetett hallani. Mindenesetre mi azt beszéltük, hogy most kell elkapni őket. Ha most sikerül, akkor soha!



Mi úgy jöttünk ide, hogy meg szeretnénk nyerni az olimpiát, csak ezzel a mentalitással lehet nekiindulni. Ehhez pedig meg kell verni a legjobbakat is, ez nem kérdés. Hogy ezt most kell megcsinálnunk - hát így alakult Az elmúlt időszakban ez a spanyol válogatott, ha ki is kapott délszláv csapatoktól vagy a magyar válogatottól, ezek szinte mindig egygólos vereségek voltak. Ha elkapunk egy jó szériát, benne lehet a torna megnyerése is. Nyilván nem mi vagyunk az első számú esélyesek, de az olimpia tipikusan olyan verseny, amire nem is lehet olyan céllal kiutazni, hogy "megcélozzuk a negyedik-ötödik helyet"... Nyerni akarunk, s biztos volt, hogy ehhez legalább egy "kisebb hőstettet" végre kell hajtanunk. Most kezdődik ez az időszak, meglátjuk...

- Hogy megy neked a játék?

- Vegyesen, de nekem is jó érzéseim vannak. Kicsit kevésbé találom a közös hangot a csapattal, mint régebben, sok olyan megoldást választunk, amitől  kaotikussá válik a játékunk, ez új jelenség, s nem nagyon kedvez nekem, de amíg nyerünk, profitálunk ebből, addig természetesen kevéssé zavar még akkor is, ha úgymond az én játékom kárára megy a dolog. Tény, hogy mostanában nem kapok annyi labdát mint korábban, de fizikálisan mindenképpen jól vagyok, jól érzem magam a vízben. Ugyanúgy nagy várakozással készülök a szerbek elleni mai meccsre, mint a többiek.

- Milyen az olimpia, a légkör, a környezet?

- Szerintem jó. Viszonylag kevés olyan körülmény van, ami elvonhatná a figyelmünket a lényegről. Ismert a történet a vízzel - annyi volt, hogy csípett egy kicsit, a színe nem zavart senkit. Amúgy adott minden. Persze, sok mindenbe bele lehetne kötni, hogy a kaja nem elég változatos, nincsen annyi szórakozási, időtöltési lehetőség, mint a londoni olimpiai faluban volt, de ezek szerintem lényegtelen dolgok. A falu profi, internetünk van, légkondicionálónk van, az alvás rendben van, kapcsolatot tudunk tartani mindenkivel és eljutunk a meccshelyszínre - bár az edzésekre nem mindig, volt már gondunk ezen a téren. Minden körülmény adott, nincsen semmi probéma, élvezzük az ittlétet egyelőre.

- Eltérő ágon vagyunk, csak a döntőben találkozhatunk...

- Igen-igen, addig nem. Furcsa szituáció lenne, az biztos, ilyen még nem volt, de legyen úgy, találkozzunk ott!

- Köszönöm a beszélgetést!


A spanyol válogatott eredményei a csoportkörben:

Spanyolország-Olaszország 8:9 (3:2, 2:1, 1:2, 2:4) - hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Molina 4, Espanol 3, Munarriz, ill. Figlili, C. Presciutti 3-3, di Fulvio 2, Fondelli

USA-Spanyolország 9:10 (2:4, 3:1, 2:3, 2:2) az egyik játékvezető Molnár Péter volt - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Bonanni 4, Bowen 3, Cupido, Azevedo, ill. Echenique 3, Munarriz, Molina, Espanol 2-2, Mallarach

Spanyolország-Horvátország 9:4 (2:0, 2:1, 1:2, 4:1) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Echenique 4, Molina, Minguell, Szirányi, Fernandez, Espanol, ill. Jokovics, Buslje, S. Sukno, X. Garcia

Spanyolország-Franciaország 10:4 (3:1, 3:0, 1:1, 3:2) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf) az egyik játékvezető Molnár Péter volt
G.: Echenique 3, Molina, Mallarach 2-2, Rocabarcelo, Minguell, Espanol, ill. Crousillat 2, Marzuki, Camarasa

Montenegró-Spanyolország 9:9 (2:2, 3:2, 2:4, 2:1) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Darko Brguljan, Radovics, M. Janovics 2-2, Paskovics, Misics, Klikovac, ill. Molina 2, Munarriz, Roca Barcelo, Szirányi, Espanol, Tahull, Fernandez, Echenique

A B csoport végeredménye:

1. Spanyolország 7,
2. Horvátország 6,
3. Olaszország 6,
4. Montenegró 5,
5. USA 4,
6. Franciaország 2 pont


A VLV OLIMPIAI ALOLDALA A TELJES PROGRAMMAL ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL


Szirányi Balázs már Londonban tagja volt a spanyol válogatottnak. A vlv képe a magyarok elleni meccset megelőzően, a bemutatásnál készült. Rióban csak a döntőben jöhet ösze ez a párosítás...