FACEBOOK

A riói aranyra mennek a görögök

A riói aranyra mennek a görögök
hozzászólás, 2016.06.20.

Bármilyen hihetetlen, Görögország még soha nem szerzett érmet vízilabdában az olimpián. Most elég jó csapatuk van, ezért mindjárt az aranyat célozzák meg. A waterpolodevelopmentworld interjúja Teodorosz Vlahosz szövetségi kapitánnyal.

Ismert, hogy Vlahosz évek óta egyszerre irányítja az Olympiakosz csapatát és a görög válogatottat. Fabrizio Napoli interjújából kiderül, hogy a szakember filozófiája egyértelmű: nem sztárokra kell alapozni, hanem csapatként kell játszani, ez vezet eredményre.

Természetesen óriási fegyver az összeszokottság, a görök válogatottból csak Afrudakisz és Flegkasz nem az Olympiakosz játékosa, így gyakorlatilag a klubszezon egésze egyben a válogatott "edzőtábora". A szövetségi kapitány maga vallja be, hogy nem ők a legerősebbek, nem ők a leggyorsabbak, a képességeket tekintve nem a legjobbak, de öt éve együtt dolgoznak és a közös munka során nagyon sokat fejlődtek: csapatként rendkívül erősek, s ez a játékosok egyéni képességeit is magával húzza. Nem vitatva a tehetség jelentőségét a sportágban, Vlahosz azt vallja, hogy az egyéni technikai képességek fejlesztése mellett az igazi eredményességet a csapatként való játék hozza meg.

Ma már mindenki ismeri a két veszélyes centert, Murikiszt és Kolomvoszt, de igen jól cseng Mylonakisz, Afrudakisz, de főleg Funtulisz és Vlahopulosz neve is.

Szakmai szempontból Vlahosz elsősorban azért tartja fontosnak a jó, erős centerjátékot, mert annak segítségével a támadások sokféle módon lehetnek hatékonyak, ha a középcsatárok két méteren hadakoznak védőjükkel, több tér nyílik a kölső körön is a támadóknak.

Az interjúból kiderül, hogy a legnagyobb különbség az Olympiakosz és a görög válogatott között a balkezesek terén van. A válogatottból hiányzik egy (a görög bajnoknál játszó) Mallarach típusú balkezes, ha ilyen szintű "rossz kezesük" lenne, sokkal eredményesebbek volnának a válogatott meccseken.

A görög válogatott az elmúlt években jó eredményeket ért el a korosztályos világversenyeken is, így az olimpia után várható "vérfrissítéssel" megőrizhetik majd nehezen kivívott helyüket a világ jelenlegi élmezőnyében.

Előbb azonban Rió következik.

Mint tudjuk, a legutóbbi, kazanyi világbajnokságon a görögök bronzérmesek voltak, a januári Eb-n ezt a pozíciójukat azért nem tudták megőrizni, mert tőlünk kaptak ki a kisdöntőben.

Az elmúlt évek stabil teljesítménye és eredményessége alapján Vlahosz esélyesnek tartja csapatát arra, hogy augusztusban Rióban megszerezze az első görög olimpiai érmet ebben a sportágban. Úgy érzi, nincsenek nyomás alatt, de fontos, hogy elérték az élcsapatok szintjét. Harcra kész, jól képzett görög csapat utazik az olimpiára (de előbb a kedden kezdődő Világliga szuperdöntőn szerepel), s ott bárkit képes lesz legyőzni.

- A szerbeket is? - szólt a kérdés.

- Miért ne? - válaszolt Vlahosz, hozzátéve: ehhez csak az kell, hogy a játékosok higgyenek magukban és valósítsák meg mindazt, amit egymás között megbeszéltek a mérkőzés előtt.