FACEBOOK

A Szolnoké a következő BL-szabadkártya(?)

A Szolnoké a következő BL-szabadkártya(?)
hozzászólás, 2016.06.06.

MTI-hír tudatta hétfőn, hogy a BL idei bronzérmese, a Szolnok azzal számol: biztosan ott lesz a jövő évi budapesti final six-ben. A nemzeti hírügynökség megszólaltatta Kemény Dénest, a szövetség elnökét, aki ezt gyakorlatilag megerősítette. A vlv úgy tudja, hogy a szolnokiak kedden szándéknyilatkozatot juttatnak el az MVLSZ-hez, közben azonban az Eger is folytatná most lejáró wildcardos BL-szereplését.

A szolnoki klub az alábbi közleményt juttatta el hétfőn a sajtóhoz:


A címvédés a Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP vízilabdacsapatának célja a következő bajnoki és kupaszezonban, a Bajnokok Ligájában pedig az első hely megszerzéséért szállnak vízbe jövőre Budapesten. A csapat már biztosan ott lesz a Final Six-ben, az új évadra pedig fiatal tehetségeket szerződtetnek az olimpiai és világbajnok pólósok mellé.


A szolnoki klub az elmúlt három évben mind a bajnokságot, mind a kupát, mind a Bajnokok Ligáját tekintve bizonyította, hogy toronymagasan a leginkább ütőképes magyar csapat, nemzetközi szinten is.

„A Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP csapata már biztosan ott lesz jövőre a Final Six-ben, hiszen a Magyar Vízilabda Szövetség a szezon elején a bajnokság győztesének ígérte a ’szabad kártyát’, ami garantálja a részvételt a hatos döntőben. A tavalyi 6. hely és az idei bronzérem után pedig nem is lehet más a célunk, mint 2017-ben megnyerni a BL-döntőt. Itthon a két éves hegemóniánkat akarjuk megőrizni a bajnokságban és a Magyar Kupában is” – mondta Kovács István, a Szolnoki Vízilabda Sport Club szakmai igazgatója a következő idény elvárásairól.

A Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP csapatának olimpiai és világbajnokokból álló gerince, amely a válogatott alapját is adja, együtt marad. Így a Tisza-parton folytatja többek között Nagy Viktor, Kis Gábor, Varga Dénes és Vámos Márton is. Az együttesből négyen távoznak, köztük a pályafutásának utolsó szezonját kezdő Madaras Norbert, aki családjával a fővárosba költözik, és levezetésként Budapesten játszik még egy évet.

A szolnoki klub már korábban elindult a fiatalítás útján, a távozókat ennek szellemében pótolják.

Sikerült megszereznünk a francia válogatott 25 éves jobbszélsőjét, Ugo Crousillat-t, aki előttünk a Budva, a Brescia és a Marseille csapatát is erősítette. Az utánpótlás-válogatott kapus, Kardos Gergely a Honvédból érkezik hozzánk. Bár a komplett csapatunk megvan, még egy igazoláson dolgozunk: napokon belül lezárul a tárgyalás egy olyan külföldi klasszissal, aki évek óta a nemzetközi vízilabda sztárjátékosa” – mondta Kovács István.

Kiadó: Szolnoki Vízilabda Sport Club, Kovács István, szakmai igazgató

Szolnok, 2016.06.06.


Az MTI a közlemény feldolgozásakor érdeklődött Kemény Dénesnél, a szövetség elnökénél, aki elmondta: amennyiben a Szolnok az elmúlt két szezon bajnokaként élni kíván a szabadkártyás lehetőséggel - amelyet három évvel ezelőtt az Egernek is megszavaztak a 2014 és 2016 közötti időszakra -, akkor az elnökség ezt valószínűleg támogatni fogja.

Kovács István az esti órákban - részben az MTI-hírben foglaltakra reagálva - a vlv-nek elmondta, hogy a Szolnok kedden szándéknyilatkozatot tesz arról, hogy a következő három évben olyan szintű csapatot működtet, amely méltó módon tudja képviselni a magyar színeket a Bajnokok Ligájában, s természtesen vállalják ennek költségeit. A szakember szerint nem lehet kétséges, hogy az elmúlt évek szereplése alapján a Szolnoknak kell megkapnia a szabadkártyás helyet a BL főtábláján, amennyiben a klub vállalja ennek feltételeit. Kovács István arra számít, hogy a szövetség ajánlását a LEN elfogadja.

Bárány Attila, az eddig szabadkártyás Eger ügyvezető elnöke a vlv-nek elmondja, hogy ők is szeretnék wild kártyásként folytatni BL-szereplésüket. Az ehhez szükséges feltételeknek (amelyek között nem szerepel az aktuális bajnoki cím) megfelelnek és ha a LEN-től lehetőséget kapnak a folytatásra, élni kívánnak azzal.

A meghatározott feltételeknek megfelelő és ezért anyagi áldozatra is képes klubok a LEN ajánlata alapján három évig biztosíthatják helyüket a BL főtábláján (A többi részvevő selejtezősorozaton keresztül juthat el ide.). A final six házigazdája mindig főtáblás, s a jövő évi rendezés jogát már korábban Budapest kapta, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy melyik magyar csapat élhet a szabadkártyás főtáblaszereplés lehetőségével, az ugyanis a versenysorozaton elért helyezésétől függetlenül részvevője a hatos döntőnek.


A DVSE ugyancsak sajtóközleményben tudatta hétfőn, hogy a klub korábbi játékosa, Komlósi Péter veszi át a Debrecen vízilabda-csapatának irányítását. A szakember Varga Tamást váltja a kispadon. Másodedzője Kis István lesz.