FACEBOOK

Budapest készen áll - kezdődhet a játék!

Budapest készen áll - kezdődhet a játék!
hozzászólás, 2016.06.01.

A csapatok megérkeztek, a LEN és a magyar szövetség vezetői megtartották a hivatalos nyitó sajtótájékoztatót, csütörtökön a Margitszigeten megkezdődhet a Bajnokok Ligája idei hatos döntője. Riportunk a helyszínről.

A BL final sixen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Épp megkezdték a hivatalos tiszteletkörök felvezetését, az ilyenkor szokásos üdvözléseket, amikor eleredt az eső, s előbb az újságírók fogták menekülőre, majd az asztalnál ülők is igyekeztek gyorsan fedélt keresni maguk fölé.

A 2014-es Eb után ismét nagy rendezvénynek ad otthont a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, amelynek medencéjét összesen 6 ezer néző befogadására alkalmas lelátók veszik körbe. Mivel három napig tart a torna, aszongyahogy: háromszor hatezer az annyi, mint... 18 ezer ember nézheti a helyszínen Európa legjobb klubcsapatait. Még 800 jegy van összesen a három napra, érdemes sietni.

Az eseményre 102 újságíró és több mint 30 fotós kért akkreditációt, rengeteg a tévéstáb is, a sajtóérdeklődés megközelíti a budapesti Eb-n tapasztalt szintet.

A LEN honlapján élő jegyzőkönyv és folyamatos stream is lesz minden meccsről. (A LEN egyébként büszke arra, hogy a nemzeti televíziók a főtábla összes meccsét elérhetővé tették a nézőközönség számára.) A torna kísérőprogramjaként gyermekeknek is rendeznek versenyt, amelyre az USA-ból is érkezik csapat, s ennek hatására jelentősen nőtt az amerikai kattintások száma, a budapesti események iránti tengeren túli érdeklődés.


vlv-képek


Egyöntetű vélemény, hogy a final six hat csapatának bármelyike megnyerheti a tornát. Ezt erősítették meg a csapatok képviselői is, akik az ilyenkor szokásos udvarias mondatokkal bővítették a sajtótájékoztató tartalmi részét. Kobescsak, a Jug edzője tett egy érdekes megjegyzést, ami a torna színvonalát minősíti: a final six-en részt vevő hat csapat közül öt megnyerte országa bajnokságát, a hatodik pedig Magyar Kupa-győztes...

Mindeközben az egriek és a Jug játékosai a versenymedencében edzettek. Őket a szolnokiak és a barcelonaiak váltották.

Érdekes volt látni, hogy a felöltözött egri játékosok közül néhányan felmentek a legmagasabb lelátó tetejére, a kakasülőre, s ott elidőztek, fotózgattak egy kicsit. (A szervezők, a LEN-tisztségviselők, és egyáltalán, sok más jelenlévő kezében is gyakran lehetett látni telefont, amelyet éppen fényképezőgépként használt - kétségtelen, hogy nagyon impozáns a mostani Hajós... És holnapra az üres lelátók is megtelnek.)

A címvédő Pro Recco érkezett meg utolsóként, s talán nem lényegtelen információ, hogy egyik legjobbjuk, Stefano Tempesti nélkül. A kapus szemét kellett megoperálni, levált a retinája, egy hónapig semmilyen mozgást nem végezhet, de természetesen ennek ellenére úgy tervezi, hogy ott lesz az olaszok olimpiai csapatában.


vlv-képek


DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Szervusz, Norbi! Hát, itt vagyunk... Mire számítsz? Hogy vagytok?

- Nyilván arra számítok, hogy megverjük a Jug Dubrovnikot. Nincs is más célom és azóta, hogy vége van a bajnoki döntőnek, nem is foglalkozom mással, csak a Juggal. Arra számítok, hogy egy nagyon nehéz mérkőzés lesz, és hogy a végjátékban fog eldőlni, amit most mi fogunk megnyerni.

- És ezt miért gondolod?

- Azért gondolom, mert annak ellenére, hogy fáradt a csapat, úgy érzem, hogy fölvértezett bennünket ez az öt meccs, illetve ez a szezon olyan dolgokkal, hogy képesek leszünk előre lépni. Mert ugye a szezon előtt két célunk volt a BL-ben. Az egyik, hogy bejussunk a final sixbe, ami sikerült, nem csak azért, mert wilde cardosok vagyunk, illetve az, hogy lépjünk előbbre a tavalyihoz képest, ami most egyszerű matek, meg kell verni hozzá a Jugot és akkor előrébb végeztünk mint tavaly.

- Mit láttál a mostani Jugon? Milyen?

- Hát annyiból nehéz, hogy én úgy érzem, erősebbek, mint tavaly. Illetve nem erősebbek, hanem úgy mondom, hogy komplettebbek. Tavaly Dobud év közben kiszállt, ettől változott a játékuk, és ez nehézzé tette, hogy ehhez alkalmazkodjunk. Amit szerintem Younger nagyon jól megoldott. Viszont most van két jó centerük Loncsar meg a Vrlics, s Perronéval, úgy érzem, hogy teljes repertoárjuk lett. Itt mindenki a Reccóról meg a Szolnokról beszél, hogy papíron ők a legerősebbek, de én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Jug odaér a végén. Nyilván minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megverjük őket. Itt most én csak szakmailag beszélek, tehát nem az esélylatolgatásról, hanem arról, hogy mit láték, ha mint edző nézem a játékukat. Ők bizony benne vannak a BL-győzelemre esélyes csapatok között a vízilabdájukkal nálam.

- Beszélj egy kicsit a saját csapatodról. Milyen teljesítmény vársz? Te is kíváncsian várod,  hogy mire lesznek képesek? vagy nagyjából ki tudod számítani, hogy mi az, amit holnap nyújtanak?

- Még ilyenben nincsen tapasztalatom, hogy milyen egy ötmeccses döntőből belemenni egy final sixbe - sajnos. Nyilván végiggondoltam, hogy hogyan fogom ezt megoldani. Két lehetőség volt, vagy eledzünk két nap alatt egyet-egyet, vagy elengedem őket. És úgy éreztem ott abban a pillanatban, a szolnoki meccs után, hogy az a hasznosabb, ha egy kicsit engedek. Úgyhogy én arra számítok, vagy azt szeretném, ha úgy tudnánk kezdeni, mint azokon a meccseken, amelyeken sikeresek voltunk. Mert ha nem sikerül jól, és ha úgy kezdünk, mint a Szolnok ellen a 4:1-es meccsen, akkor most nem tudom, hogy megvan-e jelen pillanatban a csapatban az az erő, amivel meg lehet fordítani a meccset.

Szolnokon egyébként végig éreztem, hogy meg tudjuk nyerni a meccset, annak ellenére, hogy 4:1-re vezetett a Szolnok. Szerintem volt is esélyünk a végén, hogy feljöjjünk a végjátékban. Pici dolgokon múlt, vagyis hogy nagy, mert félpályáról gólt kapni nem szoktunk. És úgy érzem, hogy kaptunk egy időn túli gólt is, ami ott nagyon rosszkor jött. De ez egy másik "kávéház" lesz. Most, amikor bejön ide az ember a Margitszigetre és körülnéz, ezt megnézi, és most látom, hogy két játékos felmegy a lelátó tetejére, azért őket is el fogja kapni az a láz, ami egy ilyen BL final sixhez kell. Garantálni tudom, hogy ez az Eger ugyanolyan tüzes lesz, mint a bajnoki döntőben.

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Az a kérdés, hogy mi a helyzet? Most már a rajt előtt vagyunk.

- Igen. Az elmúlt napokban – főleg a bajnoki döntő miatt – sokat kérdeztek a csapatról. Semmi újdonság nincsen, szerencsére mindenki egészséges, egy-két napot pihentünk, egy-két napot készültünk, úgyhogy remélem, holnap meg tudjuk verni a Barcelonetát.

- A mostani Barcelonetáról mi a véleményed?

- Három ember cserélődött ki, a távozók közül kettő eléggé karizmatikus játékosa volt a csapatnak, viszont három nagyon gyors, fiatal, válogatott szintű játékos érkezett. Olyan nagyon nem változott az, amit ők játszanak, meg a szellemiségük sem. Nagyon érdekes, hogy olyan fiatal spanyol játékosok – például Munárriz, vagy Tahull – jönnek fel évről évre, s egyre jobban beérnek. Tehát nehéz eldönteni, hogy ez a Barceloneta most gyengébb vagy jobb, mint a tavalyi, de hasonló, az biztos. Kemény meccs lesz.

- Magatokról valamit, hogy telt ez a két nap? Tudni lehet, hogy már vasárnap este volt edzés.

- Igen, mert vége lett egy döntőnek, van, aki elvesztette, van, aki megnyerte, nyilván nem ugyanaz a lélektani állapot. Azt gondolom, hogy ha esetleg mi vesztettünk volna, akkor én is inkább elküldöm két napra a játékosokat, de a mi esetünkben meg pont az volt a lényeg, hogy próbáljuk megtartani azt, amit ott megszereztünk szombaton. Éppen ezért már vasárnap edzettünk, de laza edzés volt, lazán úsztunk. A hétfői nap is tulajdonképpen még laza edzéssel telt, kedden próbáltunk meg minél több dolgot belerakni az egy napba. Sági Andrea sportpszichológussal – aki másfél éve dolgozik a csapatnál – volt egy óra, volt két edzés, volt egy videózás, tehát a legfontosabb felkészülési napunk a kedd volt.

- Milyen meccsre számítasz holnap?

- Arra számítok, hogy amit a Barceloneta az elmúlt években be tudott mutatni, azt próbálja most is, azt a nagyon agresszív játékot. Oldalról megtámadni az ellenfelet, megpróbálni nem megengedni az ellenfélnek, hogy a saját játékát játssza. Így verte meg tavalyelőtt a Rijekát is hazai pályán a Barceloneta, és így tudott ellenünk is előnyt szerezni tavaly az első két negyedben. Erre kell felkészülnünk, és tanulnunk kell a hibáinkból, illetve meg kell próbálnunk egyénileg is jobb teljesítményt nyújtani, mint a tavalyi negyeddöntőben.

Reméljük, hogy minél többen kijönnek szurkolni, és jó lenne, ha ki is tudnánk szolgálni a nézőket, ezen leszünk.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


Bajnokok Ligája, final six, Budapest, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

A torna mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti, a vlv a magyar meccsekről a szokásos szöveges élő tudósítást kínálja olvasóinak.

Június 2., csütörtök, negyeddöntők


19.00 Eger-Jug Dubrovnik

20.30 Szolnok-CNA Barceloneta

Június 3., péntek

17.30 Szolnok-Barceloneta vesztese-Eger-Jug Dubrovnik vesztese (az 5-6. helyért)

Elődöntők

19.00 Olympiakosz-Szolnok-Barceloneta győztese

20.30 Pro Recco-Eger-Jug Dubrovnik győztese

Június 4., szombat, döntők

19.30 Bronzmérkőzés

21.00 Döntő