FACEBOOK

Benedek Tibor a Reggeli Startban

Benedek Tibor a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.04.12.

Triesztről és Rióról beszélt Benedek Tibor szövetségi kapitány a keddi Reggeli Startban. Az olimpiára 18-20 tagú keret készül majd, a mostaniak közül a mag, 8-9 ember helye biztos. Már most is jó a csapat, Rióra pedig még erősebbek leszünk. Tudósítás és a teljes beszélgetés:

A vasárnap véget ért olimpiai kvalifikációs torna óriási felelősséggel járt, hiszen több mint három év munkáját csak az olimpiai részvétel, illetve a jó olimpiai szereplés tudja megkoronázni.

A tornán a szövetségi kapitány legnehezebb időszakként nem a németek elleni sorsdöntő meccs utolsó negyedét értékelte, mint most megvilágította, ennél bonyolultabb volt a helyzet.

"Ahogy mentünk előre és láttuk azt, hogy hogy alakulnak az eredmények, a gyengébb csapatok is milyen jól szerepelnek, elkezdődött egy számolgatás." 

Ő és a játékosok is nehezen tudták magukat függetleníteni a csoporteredmények figyelésétől. Meg kellett oldani, hogy semmi mással n foglalkozzanak, csak a játékkal és azt csinálják a legjobban, talán ez volt a legnehezebb a csoportmérkőzések alatt.

Ami magát a játékot illeti, "a kanadaiak elleni 14:14-es döntetlen azt mutatta, hogy valami a védekezésünkben nem működött, hiszen 14 gólt nem nagyon emlékszem, hogy kaptunk volna ez alatt a három év alatt" - mondta Benedek Tibor.

"Aztán  sok gólt tartottuk, elkezdtünk kevesebbet kapni és magabiztosan jutottunk oda a német mérkőzéshez, ami a legfontosabb mérkőzésünk volt. A harmadik negyedig semmi jele nem volt annak, hogy nehéz lesz, aztán a negyedik negyedben kicsúszott a kezünkből az irányítás és a végén már kapkodtunk, nehéz helyzetbe hoztuk magunkat."

A kapitány megismételte, csak maguknak köszönhetik, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerültek, hogy a négy lehetőség közül a negyedikben, az utolsó negyed utolsó percében, hét másodperccel a vége előtt még kérdőjeles volt a kijutás.

Végül sikerült, s most már azt is el lehet mondani, hogy ez a torna lelkileg nagyon megerősítette a csapatot, a játékosokat egyaránt - magát is a szövetségi kapitányt is -, sok erőt és lendületet fog adni az olimpiáig.

A riói csoportunk tetszik Benedek Tibornak, megismételte: nem nagyon tudott volna ő sem jobb csoportot összeállítani. Egy viszonylag könnyebb csoport ez, de rögtön az első meccsen egy nagyon jó ellenféllel, a szerb válogatottal kezdünk. Az viszont biztos, hogy nagyon nehéz negyedöntőt fogunk játszani, most a másik csoportból nem is tudna választani, hogy abból az öt csapatből, amely közül csak négy fog bejutni a leggjobb nyolcba, kit szeretne leginkább kapni az elődöntőbe jutárést folyó párharcra.

Szombathy Pál műsorvezető megkérdezte: van-e olyan személyi döntés, amit most, Trieszt után megbánt?

A kapitány elmondta, megbánni nem bánt meg semmit, nagyon jó csapatnak érezte ezt is, ahogy a januári belgrádi Eb-n szerepelt válogatottat is. Bármennyire is van egy két változás minden tornánál, az elmúlt négy évben ezek a játékosok nagyon sokat játszottak együtt, Zalánki volt csak új ebben a csapatban, egyedül neki kellett beilleszkednie, elfogadtatnia magát.

Hozzátette: nem kell csodákat csinálni, három hét alatt a csapatnak össze kell érnie, ez megtörtént, egységes, jó csapat lett ez. Kis Gábor az utolsó pillanatban kiesett, de ez nem az ő döntése volt, hanem "orvosi ok" és Kis Gáborra Rió szempontjából is szükség van.

"A csapatot nagyon jónak tartom, de még biztos,, hogy nem a végleges csapat ez Rióra." - mondta Benedek Tibor.

- Előnybe hozta ezeket a pólósokat ez a mostani torna? - szólt a következő kérdés.

- Bizztos, hogy ez a torna számít, ahogy az Eb is számított, de hosszú még az út Rióig, van egy bajnoki rájátszás, van egy BL-döntő, van egy olimpiai felkészülés. Azt mondom, hogy a csapatnak a magja adott, ez nem kérdés, ez talán 8-9 ember, de tudunk még erősebbek lenni Rióra, úgy gondolom.

A szövetségi kapitány azt is elárulta, hogy várhatóan 18-20-as kerettel kezdi majd meg az olimpiai felkészülést

Szakmai értékelésként kitért arra, hogy emberelőnyben mindenképpen nagy előrelépés történt. bevezettek pár változást, ezek nagyon hasznosak voltak és jól működtek, végig nagyon jól használtuk ki az emberelőnyeinket, a támadás gyorsaságán viszont még nagyon sokat kell fejlődni, sokkal gyorsabban kell eljutni az ellenfél kapujához, másodperceket lehet itt nyerni, ami gyorsítani fogja a támadó játékunkat.

Hozzátette: ehhez nagyon jó fizikai állapot kell majd, ezen biztos, hogy sokat kell dolgozni, hiszen a játékosok egy Eb-vel, közben egy bajnoki szezonnal, utána egy kvalifikációs tornával, majd most a bajnoki rájátszással nagyon el fognak fáradni, tehát fontos lesz, hogy mindenképpen ki tudják magukat pihenni, mielőtt elkezdődik az olimpiai felkészülés. Még azon az áron is szükség lesz a regenerációra, hogyha emiatt el kell venni valamennyi időt a felkészülésből, ez most létlkérdés lesz.

A felkészülési feladatokat illetően Benedek Tibor elmondta, sok apró dolog van, amiben javulni kell. A bekkelés, a zóna, a szoros emberfogás - ezek mind olyan területek, ahol Kazany óta egyenes vonalú a fejlődés, a játékosok is egyre motiváltabbak, koncentráltabbak, ezt az irányt kell folytatni.

A riói csapat összetétele természetesen megkerülhetetlen kérdés volt a beszélgetés során.

- Vegyes volt az elmúlt három év, nagyon sok fiatalt próbáltam ki, mindig is azt mondtam, hiszek abban, hogy kellenek a fiatalok, de a végén az olimpiára a legjobb csapat fog utazni. Azokat az esélyeket szerintem mindenkinek megadtam, amit meg lehetett adni, akár világversenyeken, akár tornákon. Volt, aki bizonyított, volt, aki nem, innentől kezdve ez a kép már szűkül.

A teljes - részben a vlv trieszti fotóival illusztrált - beszélgetés: