FACEBOOK

Kiss Gergely a Reggeli Startban

Kiss Gergely a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.03.10.

Ötszázadik OB1-es meccsén köszöntötték kedden Kiss Gergelyt. A RacioNet Honvéd háromszoros olimpiai bajnoka csütörtökön a Reggeli Start vendége volt. Tudósítás és a teljes beszélgetés:

A 7-es sapka gazdája nem szokta követni a számokat, akkor döbbent meg, amikor klubja vezetői 450. bajnoki meccse alkalmából köszöntötték. A most elért félezres "jubileum" mellett külföldi klubokban szerepelve, kupameccsekkel, nemzetközi kupameccsekkel és válogatott mérkőzésekkel egyöütt ezer-néhányszáz találkozónál tart, amit ha valaki gyorsan reprodukálni akar, holnap kezdje el és három-négy éven át minden nap játsszon egy meccset...

Nem is akármilyet, hiszen Kiss Gergely szinte mindig nagyon erős klubban játszott, ott is húzóemberként, rengeteg komoly tétmeccse volt, nyolcszor adatott meg neki, hogy a klubok versenyében (Bajnokok Ligája, korábban Euroliga) a final fourban szerepelhessen.

Gergő ma fiatalok között él, hiszen a Honvédnál 20-22 évesek alkotják a csapat túlnyomó többségét, két "nyugdíjas" van (copyright by Vad Lajos), ő és a szintén olimpiai bajnok védő, Steinmetz Barnabás. Mindketten imádják ma is a játékot, ezért vannak még most is vízben. A balkezes Gergőnek feltett szándéka, nem saját statisztikai mutatóit igyekszik javítani a meccseken, hanem a fiataloknak próbálja meg átadni azt a tudást, amit pályafutása során, több mint három évtized alatt megszerzett - akár frissen, melegében, az adott meccs szünetében tanácsokat adva.

Saját mai képességeit értékelve a beszélgetés során elmondta: sose volt gyors játékos, de egy kicsit még tovább kopott a gyorsasága. Viszont pályafutása során olyan sok munkát végzett a válogatottnál (pályafutásának ezt a szakaszát még 16 évesen kezdte, egy évvel a barcelonai olimpia után), hogy a fizikai állapota még mindig a magyar átlag fölött van. Saját megítélése szerint a régi csúcsformájához képest 80-90 százalékot tud teljesíteni. A rutin is sokat segít, de azért a sejtek érzik az idő múlását, ami leginkább abban mutatkozik meg, hogy fáradékonyabb, szervezete nehezebben regenerálódik a meccsek után, mint régen. Ezt úgy oldják meg, hogy a Honvéd vezetőivel megállapodtak: egy edzést minden héten kihagyhat, ha a csapat nyolcszor edz, akkor ő csak hétszer.

Bár sokszor monoton a munka, a mai napig örömmel jár edzésre is, szívesen végzi el a munkát, sőt, mivel húszévesekkel kell versenyeznie egy-egy részfeladat során, ez kellő motivációt ad számára, igyekszik megmutatni, hogy az öregedés lassítható...

Amit pedig sosem lehet megunni, azok a téthelyzetek. Nem a sokgólos győzelmeknél nyújtott teljesítmény az emlékezetes, hanem a döntetlen körüli állásokban kell igazán jónak lenni  vallja. Ha nincs tét, könnyű a feladat, azt sokan meg tudják jól oldani, de éles szituációban csak néhányan képesek erre.

A Szombathy Pállal folytatott beszélgetés végén elárulta, hogy a hatszázadik magyar bajnoki már nem szerepel a terveiben, de "egy szezon még belefér".

A teljes beszélgetés videófelvétele: