FACEBOOK

Vad Lajos a Reggeli Startban

Vad Lajos a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.12.11.

Az OB1 idei meglepetéscsapata, a Honvéd 8 győzelemmel és egy vereséggel vezeti az alapszakasz B csoportját. Az okokat járta körül a csütörtöki Reggeli Start.

- A fiatalos lendületet kell végigvinni és mentálisan erősnek kell lenni - fogalmazta meg csapatának titkát Vad Lajos, a Racionet-Honvéd vezetőedzője. A jól összerakott csapat pedig meg tudja valósítani, amit a vezetőedző elképzelt. Vad Lajost is meglepte, hogy az erős fizikális megterhelés ellenére a mérkőzések végét is nagyon jól bírják a fiatalok.

A szakember nem fél attól, hogy fiai" elszállnak", amikor most, a téli szünetben a tabellára néznek és azt látják, hogy vezetik csoportjukat az alapszakaszban. "Alázat!" - mondta, hozzátéve: tudatosította fiaiban, hogy amikor nyernek, akkor kell a legszerényebbnek lenniük.

Szóba került a beszélgetésben, hogy a csapatnak nagyon nagy támaszai a "doktorok", az "előnyugdíjasok" (Kiss Gergely és Steinmetz Barnabás - a szerk.), akiket nem csak szeretnek a fiatalok, de fel is néznek rájuk, figyelik őket, igyekeznek minden tudást, tapasztalatot elsajátítani.

Vad Lajos elismeréssel beszélt a KSI munkájáról, utalva arra, hogy a szezon előtt csapata négy KSI-s játékost igazolt "csomagban", s az érintettek teljesítménye fémjelzi a KSI-ben folyó szakmai munkát. Jók a Honvéd saját nevelésű "beépültjei" is és ez az egyveleg adja ki végül A csapatot.

Kapusposzton egészséges versenyhelyzet alakult ki két fiatal között, most György Dávid a kedvezményezett, de "a kis Pipi is nagyon ügyes" (Kardos Gergely - a szerk.), ott áll bevetésre készen és ugyanazt fogja tudni nyújtani, mint vetélytársa, de egyelőre "Gyurika" folyamatosan topszinten teljesít.

Jelenlegi csapatát a korábbiakhoz képest Vad Lajos úgy jellemezte, hogy "harapósabb". Felidézte alapelvét, amit az öltözőben gyakran elmond fiainak: azért nem jár dicséret, mert hajtanak egy meccsen. Mindig biztatja a fiatalokat, hogy bátran játsszanak, "tegyék oda" a saját egyéniségüket, ezt ő a módszereivel nem csak hagyja, hanem kifejezetten ösztönzi, szorgalmazza. Mindemellett kiemelte a csapategységet és a "munkás hétköznapok" megélésének jelentőségét.

A Honvéd ma meglepetéscsapat, de Vad Lajos arra számít, hogy az olimpia után generációváltás lesz a válogatottnál és ez az ő fiait is érinteni fogja.

A szakember úgy látja: a magyar vízilabda helyzete ma nem könnyű, mindig kell az eredmény, s az idei nyári két hatodik hely nehéz helyzetbe hozta a válogatottat. Ennek ellenére Vad Lajos szerint a csapat jól fog szerepelni Belgrádban, az Eb-n. A szakember biztatónak nevezte az utánpótlás eredményeit, de úgy ítéli meg, hogy egy-két év (inkább kettő...) kell, míg azok hatása felnőtt szinten is megjelenik.

A teljes beszélgetés: