FACEBOOK

Hajrá OSC! Hajrá Szolnok!

Hajrá OSC! Hajrá Szolnok!
hozzászólás, 2015.09.17.

A dolog komolyabbra fordul: péntek-szombat-vasárnap, három nap, három meccs és most már az sem mindegy, hogy első vagy második helyen lesz meg a továbbjutás. BL-előzetes a vlv-től a teljes programmal, Vincze Balázs, Bisztritsányi Dávid, Cseh Sándor, Madaras Norbert és a Montpellier-kapus Jászberényi Gábor nyilatkozatával.

Mindkét magyar BL-csapat tagjai hajnalban keltek, ha egyáltalán érdemes volt lefeküdniük...

Szolnokról sötétben, nem sokkal 3 óra után indult a társaság, de nekik legalább biztos "itinerük" volt a Ferihegy-München-Hannover útvonalra. Az útjuk sima lett, délelőtt fél 11-kor már hannoveri szobájukat is elfoglalták.

Az OSC-sek szerencsétlenségükre Bécsből induló repülőjáratra foglaltak jegyet Athén felé - ki gondolta még akkor, hogy bizonytalanná válhat a magyar-osztrák határ átjárhatósága. Így viszont hiába indult csak délelőtt 11-kor a repülőgép, Gór-Nagy Mikiék is hajnali 3-kor hagyták el Újbudát, hogy esetleges hosszabb hegyeshalmi várakozás, vagy más határállomás felé utazás is beleférjen az időbe. "Természetesen" az elővigyázatosság felesleges volt, így négy órás várakozás következett félálomban, a bécsi reptéren...


Bajnokok Ligája, csoportselejtezők (időpontok magyar idő szerint, Hannoverrel azonos időzónában vagyunk, Athénban egy órával előrébb jár az óra mutatója).

A csoport, Athén (Görögország)

Vouliagmeni (görög)
Brescia (olasz)
Montpellier (francia)
A-Híd OSC Újbuda

Szeptember 18. péntek

18.00 Vouliagmeni-Brescia
19.30 Montpellier-OSC (a franciák két magyarja közül csak Jászberényi játszhat honfitársai ellen, a balkezes Heinrich Dávid sérülés miatt nem utazott el Athénba, ami nagy érvágás a Montpellier-nek...)

Szeptember 19., szombat

18.00 Vouliagmeni-Montpellier
19.30 Brescia-OSC

Szeptember 20., vasárnap

10.00 Montpellier-Brescia
11.30 OSC-Vouliagmeni

VINCZE BALÁZS (A-Híd OSC Újbuda) a vlv-nek:

- Viszonylag friss hír, hogy Kayes ezen a tornán sem tudja a csapatot erősíteni. Hogy később mi lesz, az más lapra tartozik, most azzal foglalkozunk, hogy nélküle kell megoldanunk a továbbjutást, ahogyan az az első selejtezőkörben is történt. Akkor panaszkodtam, hogy hiányoznak emberek, azok pedig, akik épphogy megjöttek a nyaralásból, gyakorlatilag két-három napnyi felkészülés után ugrottak vízbe a selejtezőtornán. Akkor azt mondtam, hogy a második hétre összerakjuk magunkat. Úgy gondolom, hogy ez megtörtént és jó esélyekkel utaztunk ki Athénba.

A Montpellier-vel kezdünk, róluk két felvételt is láttam. Verhető társaságnak tűnik, de ebben az évben már meggyűlt a bajunk francia csapattal, a vízben kell bizonyítanunk, hogy jobbak vagyunk. Kellemetlen stílusban játszanak, a fél csapat ugyanúgy idegenlégiós, mint a Hannover volt, ennek ellenére, ha továbbjutási vágyaink, reményeink vannak, akkor ezt a meccset hozni kell. A sorsolásunk egyébként abból a szempontból mindenképpen jónak mondható, hogy olyan csapat ellen kezdünk, amelyről volt anyagunk és a másik két ellenfél előttünk játszik, tudunk róluk valamilyen képet kapni. A Bresciának a sorsoláskor még örültünk, de azóta kiderült, sajnos ők is erősödtek egy világbajnok és Európa-bajnok védővel és egy BL-győztes centerrel (Rangyeloviccsal és Uboviccsal - a szerk.). Határozottan jó kezdő csapatuk van, olasz válogatottakkal, korábbi válogatottakkal, Molinával. Úgy gondolom, hogy a velük vívott meccs sem lesz sétagalopp, mint ahogy a csoportkör utolsó találkozója, a Vouliagmeni elleni találkozó sem. Remélem, ez a meccs a továbbjutás pozíciójáról dönt majd.

- A Brescia edzőmeccseket játszott a Fradival. Ennek tapasztalatait tudjátok hasznosítani?

- Még arról is szó volt, hogy esetleg mi is játszunk velük, de amikor jöttek, mi már a grúziai tornára készültünk. Amikor kiderült, hogy egy csoportba kerültünk az olaszokkal, természetesen érdeklődtünk a Fradi edzőitől, játékosaitól, hogy milyen benyomásaik voltak. Egyik sem biztatott minket azzal, hogy könnyű dolgunk lesz a Brescia ellen... De ez majd csak a Montpellier elleni meccsünk után lesz érdekes. Sokkal jobban kell koncentrálnunk, mint ahogy a Hannover és Marseille ellen tettük az első selejtezőtornán. Akkor nem is sikerült megoldanunk (mindkét meccs döntetlen lett - a szerk.), most mindenféleképpen meg kell tudnunk oldani, mert ez a harc már a főtábláért megy. Nagy jelentősége van a továbbjutó pozíciónak , ahogy a többi csoportot nézzük, olyan botlás, mint tavaly, most valószínűleg nem lesz. A Szolnok és a Rijeka tűnik a 16 csapatból a legveszélyesebbnek, őket szerintem csak a csoportelsőség megszerzésével lehet biztosan elkerülni.

BISZTRITSÁNYI DÁVID (A-Híd OSC Újbuda) a vlv-nek:

- A céljaink nem változtak, szeretnénk eljutni a BL-főtáblára, ehhez ezt az akadályt venni kell. Mindenki egészséges, mindenki hadra fogható. Az ellenfeleinket sikerült feltérképezni, igaz, a "Bresciából" még csak a tavalyi csapatról készült felvételekből tudtunk készülni, de kiindulási alapnak talán ez is jó lesz.

- Hogy látod az ellenfelek "erősorrendjét"?

- Ha tippelni kell, szerintem a Brescia lesz a legnehezebb, a Vouliagmeni és a Montpellier valószínűleg nagyjából hasonló játékerőt képvisel. A franciák két magyar és három szerb játékossal állnak ki, biztos, hogy nem lesz könnyű meccs az sem.

- Azért talán elsősorban rajtatok múlik a siker. Mennyire lehet bízni a csoportelsőségben?

- Tavaly hasonló helyzetben voltunk és sikerült a csoportelsőség, igaz, akkor otthon rendezhettük a tornát. Most utaznunk kellett és én azt mondom, nem szabad számolgatni, a többi csoport meccseit figyelni, mindig a következő mérkőzésre kell koncentrálni. Ez most a Montpellier elleni pénteki találkozó...

JÁSZBERÉNYI GÁBOR (Montpellier) a vlv-nek:


- Nyáron, amikor otthon voltam Egerben, mondtam mindenkinek: valahogy úgy érzem, magyar csapattal fogunk összekerülni a BL-ben, hát így történt... Elég kiegyensúlyozott a csoport, a Vouliagmeni itthon játszik, a Brescia erős, az OSC is nagyon jó, úgyhogy a papírforma szerint miénk a negyedik hely! Nem sok esélyünk van a továbbjutásra, de talán valamelyik meccsen meglepetést tudunk okozni, erre képesnek tartom a csapatot. Most mindjárt a kezdő napon, péntek este az a feladat, hogy próbáljunk meg egy szoros meccset játszani az OSC-vel. Nehezíti a dolgunkat, hogy Heinrich Dudu sérült, el se jött, a kanadai idegenlégiósunk, aki most csatlakozott hozzánk, szintén sérüléssel bajlódik. Veszíteni valónk nincs, megpróbálunk mindent.

- Milyen érzés neked magyar csapat ellen játszani?

- Volt már erre többször is példa, a Szeged ellen már háromszor védtem a Montpellier kapuját kupameccsen. Kifejezetten örülök, ha magyar csapat ellen játszhatok, öt éve kerültem el otthonról és mindig jó érzés hazai arcokat látni a vízben. A vlv-t figyelve pontosan tisztában vagyok az otthoni történésekkel, tudom, hogy nagyon erős a magyar bajnokság. Igyekszünk helytállni az OSC ellen is.


E csoport, Hannover (Németország)

Hannover (német),
Budva (montenegrói)
Radnicski Kragujevác (szerb)
Szolnoki Dózsa Közgép

Szeptember 18. péntek

18.15 Szolnok-Budva
20.00 Hannover-Kragujevác

Szeptember 19., szombat

16.45 Kragujevác-Szolnok
18.00 Hannover-Budva

Szeptember 20., vasárnap

10.15 Kragujevác-Budva
12.00 Hannover-Szolnok

CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa Közgép) a vlv-nek:


- Ahhoz képest jól vagyunk, hogy nem olyan nagyon régen kezdtük el az edzéseket. A játékosok persze érzik az újrakezdés idején szokásos fáradtságot, de tudtuk, hogy így fog kezdődni a szezon, számítottunk erre.

A csoportunk erősségét közepesnek ítélem, egyébként szerintem mind a négy tornán viszonylag kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Nem gyenge, de nem is a sportág első számú elitjéhez tartozó csapatok az ellenfelek. Egyértelmű, hogy elsők szeretnénk lenni, de természetesen éppen azért, mert nem vagyunk még olyan felkészültségi állapotban, nagyon fontos, hogy a játékosok átérezzék a dolog fontosságát, nagyon komolyan vegyék ezeket a meccseket. Ha nem is folyamatosan jó játékkal, de meg kell nyerni ezeket a mérkőzéseket.

- Melyik a legnehezebb ellenfél, tartasz-e valamelyik csapattól?

- Tartani nyilván nem tartok egyiktől sem, így látatlanban azt mondom, hogy a Hannoverrel szemben lesz a legnehezebb, ugyanakkor a Budva lesz a legkellemetlenebb ellenfél. Fiatalok, lelkesek, három negyedig jól szoktak játszani. A házigazdák tavaly nagyjából a Spandau szintjén voltak, most még erősítettek is, az újonnan érkezettek közül talán Radovics a legnevesebb. Úgy gondolom, hogy mindhárom csapatnál jobb a Szolnok, de azért oda kell figyelni. A Kragujevácot nem azért nem említettem, mert őket leírnám, hanem ott annyi játékos cserélődött a tavalyi csapathoz képest, hogy nem is ismerem őket, de hát azt már megtanulta mindenki, hogy egy szerb csapatnál bármilyen korosztály tagjai játszanak, mindig képesek nagyon jó teljesítményre.

- A meccseitek sorrendjével hogy vagy megelégedve?

- Nem is foglalkoztam ezzel, ez van, ezt kell megoldani. Nem rossz egyébként.

- Gondolom, hogy elégedett csak a csoportgyőzelemmel lennél...

- Csak azzal, igen.


MADARAS NORBERT (Szolnoki Dózsa Közgép) a vlv-nek:

- Tavaly ez a start nem sikerült, egyből kikaptunk a Kragujeváctól, erre még jól emlékszünk. Éppen ez a tapasztalat jelenthet most sokat, ráadásul azóta egy évet együtt játszottunk, erősödtünk, csiszolódtunk, masszívabbak lettünk. Tavaly teljesen új csapat voltunk, két három hét felkészüléssel mentünk neki az új szezon első meccsének és vereség lett a vége. Most azért egy közösen teljesített év van a hátunk mögött, már csak ezért is könnyebb lesz, hiszen lényeges különbség tavalyhoz képest, hogy van egy kialakult alapjátékunk.

Optimizmusra ad okot az is, ha végignézek az ellenfeleken: a Kagujevác tavaly óta sokat gyengült és bár a másik két ellenfelet sem becsülöm le, de azt hiszem könnyebb dolgunk lehet ellenük, elvárható a győzelem. a cél nyilván az, hogy elsők legyünk.

- Hol tartotok ti a felkészülésben? Mire volt elég az eddigi néhány hét?

- Nincs két hete, hogy együtt edzünk, tehát olyan sok mindenre azért nem volt elég, mondom, inkáb arra alapozhatunk, hogy az elmúlt egy évben kialakultak és berögződtek játékkapcsolatok, nem a nulláról indultunk. Egyébként éppen ez tette lehetővé, hogy ebben az első időszakban inkább fizikai téren erősítsünk. Edzőpmeccsünk csak egy volt, az OSC-vel, azt nem számítva a pénteki lesz az első, a Budva ellen.

- Van benned emiatt, a "meccs nélküliség" miatt némi félelem?

- Nincs. Elkezdeni mindig nehéz, azért az ellenfelek sem gyengék, lesz egy-két nyögvenyelős negyedünk, de a végcél a lényeg, hogy győzzünk.


F csoport (Rijeka)

Primorje Rijeka (horvát)
Duisburg (német)
Szpartak Volgográd (orosz)
Marseille (francia)

G csoport (Busto Arsizio)

Sabadell (spanyol)
Verona (olasz)
Nagyvárad (román)
Herceg Novi (montenegrói)

Valamennyi csoportból az első két helyezett jut tovább, s a folytatásban csoportelsőt csoportmásodikhoiz sorsolnak a főtáblára jutásért sorra kerülő ki-ki mérkőzések párosításának kialakításánál. A játéknapok: október 3. és 17. (Kizárólag ezen utolsó selejtezőfázis vesztesei lépnek át az Eurokupa mezőnyébe, a mostani hétvégi tornák kiesői nem!)

A BL-főtábla küzdelemsorozata október 28-án kezdődik és 2016. május 18-ig tart.

A már elvégzett sorsolás szerint a főtábla mezőnye így alakul majd:

A csoport: Barceloneta, EGER, Olympiakosz, Spandau 04 Berlin (további két csapat jön a selejtezőkből, ezek között lehet az OSC és a Szolnok is)

B csoport: Pro Recco, Partizan Belgrád, Jug Dubrovnik, Galatasaray (további két csapat jön a selejtezőkből, ezek között lehet az OSC és a Szolnok is)

Mint ismeretes, a BL hatos döntője 2016 tavaszán Budapesten lesz és annak - a csoportban elért eredményétől függetlenül - házigazdaként részvevője a ZF-Eger csapata.

(Érdekesség, hogy a főtáblán való részvétel jogát eredetileg a Brescia vásárolta meg, s a LEN hozzájárult ahhoz, hogy ezt a jogot "menet közben" átadja a Pro Reccónak...)