FACEBOOK

Kupacsoportok és sorsdöntő sorsolás az OB1-re

Kupacsoportok és sorsdöntő sorsolás az OB1-re
hozzászólás, 2015.08.10.

Kettéosztották a mezőnyt, s egy nehéz és egy könnyű csoport lesz az új OB1-ben. Kisorsolták a Magyar Kupa csoportselejtezőit is.

Mint korábban megírtuk, új rendszerben rendezik meg a következő évi bajnokságot a férfiak legmagasabb osztályában.

A Liga által kezdeményezett új rendszerre való áttérést az indokolja, hogy rendkívüli versenyév következik, a bajnokságot a januári belgrádi Eb miatt mindenképpen szüneteltetni kell és ha a válogatott Belgrádban nem tudja kivívni az olimpiai szereplés jogát, akkor áprilisban is áll majd az OB1, hiszen a firenzei kvalifikációs tornán kell indulni a riói részvétel jogáért.

A bajnoki mérkőzések számát azért is mérsékelni kellett, mert a válogatott játékosok nem zsigereltethetők tovább. A mostani 32-höz képest 25 körülire csökken a klubok mérkőzéseinek száma.

A módosítás első eleme volt, hogy a 2014-15-ös szezon végén nem volt kieső, az OB1 mezőnyének létszámát 14-ről 16-ra emelték fel. Az elképzelés szerint a csapatokat két, nagyjából egyforma erősségű csoportra osztják a legutóbbi bajnokságban elért helyezések szerint.

A Liga javaslata alapján a bajnokság első szakasza után a két csoport első négy helyezettje folytatja a felsőházban (a többiek a kiesés elkerüléséért küzdenek), az addig - egymással - szerzett pontjaikat magukkal vinnék és a másik csoport tagjaival (oda-vissza) vívott körmérkőzések végén alakul ki a helyosztók párosítása. Az első a másodikkal az egyik fél harmadik győzelméig tartó csatát vív a bajnoki címért, a többi helyezés megszerzéséhez két győzelem elegendő lesz.

A fentiek alapján a Pécs és a KSI első osztályú csapat maradt, s feljutott az OB1-be a Miskolc és a Tatabánya.

A mezőny kettéosztását hétfőn, sorsoláson "ejtették meg" a szövetség székházában, a csapatok képviselőinek jelenlétében.



A férfi ob I. csoportbeosztása (a csapatok nevét a szövetség honlapján közölt megjelöléssel tüntetjük fel, nyilván ezek a nevezésnél megadott hivatalos elnevezések): 

A csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép
ZF-Eger
Tiszavirág-Szeged-Diapolo
Kaposvári VK
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
Valdor-Szentes
PVSK-Mecsek Füszért
Pannergy Miskolci VLC

B csoport:

A-Híd-OSC-Újbuda
Ferencváros
RacioNet-Honvéd
Vasas-Plaket
Debreceni VSE
UVSE-Hunguest Hotels
KSI SE
Tatabányai Vízmű SE

A sorsolás vége felé kicsit elszabadultak az indulatok, amit az okozott, hogy az OB1B-ből bajnokként feljutó Miskolc képviselői erősen kifogásolták, hogy az első osztályban csak a létszámemeléssel bent maradt két csapatértékesebb "kalapba került" a sorsolás technikai előkészítésekor, mint ők.

SIKE JÓZSEF vezetőedző (Miskolc) a vlv-nek:

- A Miskolc egyenes ágon bajnok lett az OB1B-ben és az első osztály 14-es mezőnyébe jutott. Az OB1-ben utolsó két helyen végzett csapat azért nem esett ki (illetve az egyiknek nem kellett osztályozót játszania), mert a mezőny létszámát 14-ről 16-ra emelték. Ezért ez utóbbi két csapatot kellett volna az utolsó kalapba tenni. Az alkalmazott módszer igazságtalan, mert a Miskolc három évig dolgozott azon, hogy bajnok legyen és felkerüljön, s "alanyi jogon" lett OB1-es, míg két csapat csupán azért, mert emelték a létszámot. Állásfoglalást fogunk kérni a szövetség elnökségétől.

SZENTGYÖRGYI FERENC, a versenybírói bizottság elnökhelyettese (a sorsolás levezető elnöke) a vlv-nek:

- A sorsolás a versenykiírás szerint történt: a csapatokat a 2014-15-ös bajnokság végeredménye szerint soroltuk be.

Az alapszakasz 14 fordulójának párosítása a két csoportban.


Elvégezték a Magyar Kupa csoportselejtezőinek sorsolását is.

A kétnapos tornák időpontja október 31-november 1. Minden csoportból az első két helyezett jut tovább.

A csoport (Nagykanizsa):

A-Híd-OSC-Újbuda
Vasas-Plaket
Debreceni VSE
Tatabányai Vízmű SE
Kanizsa VSE

B csoport (Pécs):

Ferencváros
Tiszavirág-Szeged-Diapolo
UVSE-Hunguest Hotels
PVSK-Mecsek Füszért

C csoport (Miskolc):

ZF-Eger
RacioNet-Honvéd
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
Pannergy-Miskolci VLC
Cegléd

D csoport (Kaposvár):

Szolnoki Dózsa-Közgép
Kaposvári VK
Valdor-Szentes
KSI SE
Ybl-WPC

A negyedöntőket egyenes kieséses rendszerben rendezik meg november 21-én és 22-én. A négyes döntő december 12-13-án lesz, helyszínét később jelölik ki.