FACEBOOK

Kezdődik a döntő és a bronzpárharc

Kezdődik a döntő és a bronzpárharc
hozzászólás, 2015.05.11.

Kedden kezdődik a bajnokság utolsó, mindent eldöntő szakasza. A bronzéremért kétszer kell nyernie a az Eger-FTC párharc egyik részvevőjének, a Szolnok-OSC döntő pedig ötmeccses is lehet. Előzetesünk nyilatkozatokkal és "örökstatisztika" a magyar bajnoki győzelmekről.

Párharc a bajnoki bronzéremért

Első mérkőzés, május 12., kedd

19.00 Eger-FTC


SZIVÓS MÁRTON (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Az elődöntő elvesztésén túltettük magunkat, hiszen nagyon fontos feladatok várnak ránk. Le kellett vonni a tanulságokat, ez megtörtént, innentől kezdve a Fradira összpontosítunk és már kicsit a final six is a fejünkben van.

Nem lehet más célunk, mint megszerezni a harmadik helyet. Nyilván nem lesz egyszerű, mert a Fradi egy jól összerakott csapat, de úgy gondolom, rajtunk múlik ez a harmadik hely. Sőt, szeretnénk lehetőleg két mérkőzésen befejezni a párharcot, hogy utána nyugodtan tudjunk készülni a BL final sixre.

GÁRDONYI ANDRÁS (FTC) a vlv-nek:

- Úgy érzem, hogy nagyon jó állapotban vagyunk, mindenki egészséges, teljes erőbedobással fogunk nekimenni a meccsnek. Jobb játékosokból áll az Eger, viszont mi jobb, összetartóbb csapatmunkára vagyunk képesek, talán ez lehet a kulcsa annak hogy meglepetést okozzunk. Két nyert meccsre van szükség a bronzérem megszerzéséhez, s kedden mindenféleképpen szeretnénk egy jó meccset játszani és ha esetleg az Egernek nem úgy megy a játék, mint szeretnék, ha el tudjuk bizonytalanítani őket, akkor bármi lehet, még ott, Egerben is.

Titkos fegyverünk nincs, azt csináljuk, amit eddig. Felkészültünk az egriekből, nagyon várjuk a mérkőzést.


Döntő, első mérkőzés

19.15 Szolnok-OSC - DigiSport 2, vlv (szöveges élő)


CSEH SÁNDOR (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Készen állunk a döntőre. Ami a saját játékunkat illeti, nyilván az elmúlt hónapokban folyamatosan ezt gyakoroltuk, próbáltuk javítani. Az OSC játékával kapcsolatban, ugye játszottunk velük már öt mérkőzést, illetve hát nyilán láttuk is egyszer-kétszer őket. Amit tudunk róluk, arra fel vagyunk készülve, de lehet hogy már akár az első mérkőzésen is lesznek olyan dolgok, amik újak, amiket nem láttunk, amikre nem tudunk felkészülni. Nyilván itt nagyon nagy szerepe van annak, hogy ezekre rögtön tudjunk reagálni a vízben.

- A lelki felkészülést mennyire helyezted előtérbe?

- Ez változó szokott lenni. Most nem kellett annyira előtérbe helyezni, mert láttam, látom a játékosokon, hogy pontosan tudják, mi vár ránk és hogy miről is van szó.

- Érzel-e bármilyen nyomást, mert hát ugye az elmúlt évek arról szóltak, hogy mindig mindenki azt várta, hogy a Szolnok megnyeri, aztán valami közbeszólt. Érzel-e ilyen szempontból valamiféle terhet vagy lelki nyomást?

- Hát, hogy őszinte legyek, nem. Szerintem aki egy döntőben játszik, azon mindig van nyomás. Tény, hogy négy elvesztett döntő után kezdtük el ezt az évet, de eleve  más csapattal. Ezt a nyomást inkább a Magyar Kupa előtt éreztem, fontos volt, hogy a korábbi elvesztett finálék után azt meg tudjuk nyerni. Azzal a győzelemmel ez a teher kicsit "leesett" rólunk. Egyszerűen szeretnénk valamit elérni, és annak most jön el az ideje.

- Ugye ötmeccses is lehet ez a döntő. Nektek viszont a BL final six miatt az sem mindegy, hogy mennyi energiátok megy el, hány meccsen kell odatennetek magatokat. Ilyesmi megfordul a fejetekben?

- Lehet, hogy nem lesz túl szimpatikus, amit válaszolok erre, de alapvetően teljesen mindegy, hogy három meccs lesz vagy öt. Ez egy nagy dolog, ez a legfőbb célunk az idei évben. Most abszolút nem érdekel a Bajnokok Ligája. Nem is lehet máshogy belemenni egy ilyen párharcba, mint hogy az ember megpróbáljon három meccs alatt győzni. Semmi más célunk nincsen, csak az, hogy megnyerjük a döntőt. Hogy mi lesz utána, az teljesen másodlagos jelen pillanatban. Nyilván Barcelonában is megpróbálunk majd sikert elérni, de nekünk az év legfontosabb feladata az, hogy megnyerjük a magyar bajnokságot.

- Hogy álltok egészségileg?

- Szerencsére mindenki egészséges. Nincsen se sérülés, se betegség, várjuk a kezdést.

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


MADARAS NORBERT (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Nem akarom "elpénecolni" a dolgot, de a nagyon sikeres pályafutásod vége felé nincs még magyar bajnoki aranyad, "csak" öt ezüst...

- Szerencsére az ötödik ezüst, 2004 májusa óta azért sok minden történt, hál' Istennek, most itt az újabb alkalom, hogy legyen magyar bajnoki címem. Ez a "hiány" nem volt folyamatosan a fejemben, de természetesen most plusz motivációt jelent.

- Hogy értékeled azt az idei bajnoki mezőnyt, a színvonalat? Ilyesmire számítottál, amikor hazajöttél?

- Igen. A színvonalról mindent elmond, hogy ez az Eger nem tudott döntőbe jutni. Az összes komoly európai bajnokságban meg lehet mondani, hogy mely csapat lesz ott mindenképpen a fináléban, Olaszországban öt éve Recco-Brescia döntő van, a horvátoknál ott a Jug és a Primorje, a görögöknél az Olympiakosz mindig ott van, a spanyoloknál a Barceloneta, a németeknél a Spandau Berlin és lehetne folytatni. Ehhez képest a magyar bajnokság színesebb. Nálunk is úgy tűnt, hogy megjósolható a döntő párosítása, megmondom őszintén, szeptemberben 90 százalékot adtam volna a Szolnok-Eger döntőnek és most az elődöntőben az OSC két meccsen be tudott jutni a döntőbe.

- Ötször játszottatok a OSC-vel ebben a szezonban, komoly tétmeccseken is és egyszer sem kaptatok ki. Azért ez komoly fölényt jelez...

- Még év elején kikaptunk tőlük egyszer egy nagyváradi tornán...

- Igaz, de hát azóta csak győzelem, egy döntetlen mellett... Rejt ez magában valamilyen veszélyt. Az esélyesség terhe...?

- Ki kell mondani: mi jobb csapat vagyunk. Ugyanakkor nem mindig a jobb csapat nyer. Vesztettem már BL-döntőt, hogy attól a Kotortól kaptunk ki, amelyiknél egyértelműen jobbak voltunk. Úszott el már magyar bajnoki aranyam 2:0-as vezetés után. Én már nem tudok meglepődni semmin. Nyilván azért háromszor nagyon nehéz legyőzni minket, itt nem egy mérkőzés dönt, ahol minden lehetséges. A mostani helyzet jó kiindulási alap nekünk, de nem jelenti azt, hogy "bedobhatjuk a gatyát".

- Az első meccs mennyire fontos?

- Amennyire mindegyik. Én valahogy úgy érzem, a második kicsit fontosabb, bár tavaly a Szolnok pont azt nyerte meg, aztán a többit nem. Most mindenesetre az elsőre figyelek, aztán majd meglátjuk.

- Milyen meccsre számíthatunk kedden este?

- Nem tudom. Minden mérkőzés más. Ha le akarom egyszerűsíteni, akkor azt mondom: holnap fog kiderülni, hogy az OSC ennyire jó, vagy az Eger lett gyengébb. Simán lehet, hogy az OSC-sek nagyon sokat fejlődtek azóta hogy legutóbb játszottunk, sőt, az alapszakasz utolsó meccsét nem is venném figyelembe, mert annak semmilyen tétje nem volt. Ők erre készültek október óta és jól is játszanak, holnap kiderül, hogy mennyire jók, meg az is, hogy mi milyen teljesítményre vagyunk képesek hazai pályán egy jó csapat ellen, amit nem sokszor volt módunk "gyakorolni".

- Sok gól lesz, sok kiállítás?

- Jól támadó csapatokról van szó, sok jó lövőről, azt meg, hogy mennyi kiállítás lesz, a bíróktól kellene megkérdezni. Biztos, hogy nagyon kemény meccs lesz, de ez nem jelent automatikusan sok kiállítást, simán előfordul, hogy ezt hagyják és persze az is, hogy nem...


VINCZE BALÁZS (A-Híd OSC-Újbuda) vezetőedző a vlv-nek:

- Múlt szerdán harcoltuk ki mi is a döntőbe jutást, a Szolnokhoz hasonlóan, a csütörtök a pihenés jegyében telt, pénteken edzettünk, szombat megint pihenő volt, és hétfőn délelőtt, délután megint már a szokásos módon készültünk. A célegyenesbe fordultunk, videót, konditermet, mindent igénybe vettünk. Amit ebbe az öt napba bele lehetett sűríteni, azt, én úgy gondolom, hogy megtettük. Az elmúlt egy hónapban azért már tudtunk tartalékokat termelni, hogy ne mindent ilyenkor, ez alatt a pár nap alatt kelljen akár fizikailag, akár mentálisan, akár taktikailag "összerakni". Szerintem ez meg is fog látszani, már az első mérkőzésen is.

- Mennyit foglalkoztál a Szolnok játékával? Hány meccset néztél meg? Mennyire sikerült beilleszkedni az ő játékstílusukba?

- Folyamatosan figyeltem év közben is a meccseiket. Nyilván akkor, amikor az Eger ellen készültünk, a Szolnokot csak felvettem, most azokat a mérkőzéseket is nézegettem. Szerintem leginkább az a mérvadó, amit ellenünk mutattak. A Szolnok ellen játszottuk idén a legtöbb tétmeccsünket, kettőt a bajnokságban, kettőt a BL-ben és egy kupadöntőt.  Azt kell, hogy mondjam, hogy ezek komoly támpontot adnak mindenképpen a meccsünkhöz.

- Tudod előre, hogy mi következik, amikor ők támadnak? Mennyire ismerted meg szakmailag őket?

- Én nem vagyok az az edző, aki gyakorlatilag kottát ad a játékosok kezébe az ellenfélről. Megpróbálok ugyan kottát adni, de a saját játékunkról, mert ez az, amire mi a leginkább tudunk építeni. Hogy az ellenfél mit játszik, még sok esetben az is részben rajtunk múlik, akár támadásról, akár védekezésről van szó. Nyilván vannak olyan felismerhető elemek a játékukban, amikre készültünk, de elsősorban azt szeretném elérni, hogy a saját játékunk domináljon, mint ahogy az dominált az Eger elleni elődöntőben is, mind a két mérkőzésen.

- Taktikailag mennyire tudod majd irányítani a történéseket? Játéklassítás?  Agresszív védekezés? Próbálsz belenyúlni a meccsbe, vagy meglátjátok, hogy hogy játszik a Szolnok, és arra reagáltok?

- Bármilyen újat hozok a játékba, ez az az OSC lesz, amely az egész évben folyamatosan építette magát, a bajnoki tabella alsó régiójából indult el, egy teljesen más játékoskerettel, mint amelyikkel az előző évben befejezte. Ez egész jól működött, ami bizonyítja, hogy jó volt az elképzelésünk és mindazzal, amire a támogatóink jóvoltából lehetőségünk volt, jól gazdálkodtunk. Megfelelő "emberanyaggal" kezdtük el a munkát és fokozatosan egyre jobb és jobb teljesítményt nyújt a csapat, most pedig itt vagyunk a bajnoki cím küszöbén.

- A pályaelőny nem nálatok van. Ez mennyire ró terhet rátok? Vagy itt most akkor lehet felszabadultan játszani?

- A pályaelőny kettős dolog. Az egyik az, hogy meg kell tudni tartani, a másik pedig, hogy el kell venni. A bajnoki cím szempontjából az első meccs után lépéselőnybe kerül az egyik vagy a másik csapat. Az elődöntőben remekül használtuk ki azt a lehetőségünket, hogy a hazai mérkőzésünk után egy idegenbeli győzelemmel már a döntőbe jutást lehetett kivívni. Most fordított a helyzet, e téren kell bizonyítani.

- Hogy álltok egészségileg?

- Jól. Úgy állunk, ahogy eddig, harcra kész mindenki, a megfelelő izgalmi állapot, ami elengedhetetlen ilyen mérkőzések előtt, mind a csapatban, mind bennem megvan, úgyhogy jól érezzük magunkat. Az utolsó egy-két momentum van hátra a mérkőzésig. A kedd délelőtti edzésünk már Szolnokon lesz, aztán ebéd és pihenő következik, utána pedig a bajnoki döntő első mérkőzése. Várjuk már.

(Lejegyezte: Kerbi)


DECKER ÁDÁM (A-Híd OSC-Újbuda) a vlv-nek:

- A terv szerint működött a felkészülésünk, ugyan kérdőjeles volt annak hatása, hogy mi nem meccselünk, hanem utazgatnunk kellett Magyarország körül kétkapuzni, és játékban maradni. Úgy érzem, hogy ez jól sikerült, az Eger elleni két elődöntőnk szerintem ezt bebizonyította. Jó állapotban vagyunk, most mát tényleg csak a taktikai elemekre kell korlátozzuk a felkészülést, viszont azt látjuk, hogy az Egerhez képest a Szolnok teljesen más szint. Sokkal tudatosabban kell készülnünk, mert az, amit az Eger-meccseken mutattunk (csapatszellem motiváció és akarat), a döntőben nem elégséges, hanem a minimumot jelenti. Ahhoz kell hozzátegyük a rendkívül felkészült taktikát és a tudatosságot.

- Erre készen álltok? Alkalmasak vagytok?

- Én úgy érzem, nem lehet kérdés, hogy alkalmasak vagyunk. Olyan játékosokból áll ez a csapat, akik nem csak tiszta szívvel és odaadással tud küzdeni, ahogy ezt már megmutattuk, hanem magas játékintelligenciával rendelkeznek és azt is meg tudják mutatni, hogy nem csak mindent elsöprő akarattal, hanem ésszel is képesek játszani. Szerintem erre abszolút alkalmasak vagyunk, csak így, e két összetevővel tudjuk legyőzni a Szolnokot.

- Milyen játékmód kedvező nektek? Inkább lassítani őket? Hogy tudjátok a túlságosan sok jó szolnoki játékost egyszerre lefogni?

- Ha megkérdezed, hogy kit hagyjunk ott lőni, akkor nem is tudok nevet mondani, és azért van egy-két csapat, amelyiknél tudnék. Nagyon egyszerű. Tizenhárom olyan jó játékos van az OSC-ben, aki képes egy bajnoki döntőn, felfokozott állapotban "egált játszani" a vele szemben lévő Szolnok-játékossal. Ha egyéni párharcokra lebontjuk ezt a mérkőzést, akkor én hiszem, hogy a kapás oldalunk fel tudja venni a versenyt az ő balkezeseikkel, fordítva, a mi rosszkéz oldalunk, ha teljesen odakoncentrál, akkor meg tudja fogni az ő kapásoldali játékosaikat. Bekk-centerben nagyon erősek vagyunk, Bisztro pedig már bebizonyította, hogy ha kell, akár ötméterest is tud hárítani, nagyon jó százalékban védett az elődöntőben. Én azt gondolom, hogy persze, sok jó játékos van a Szolnokban, de azért nálunk is akad egy-kettő. :-)

- Milyen meccsek lesznek, és hány?

- Ez nem csak rajtunk múlik, nem tudom megmondani. Az Eger-meccsek előtt azt mondtuk, hogy két meccsből behúzzuk, ami most így utólag nagyképűségnek hangzik, de én a meccsek előtt ezt nagyon egészséges önbizalommal mondtam. Nem tudom, hogy a Szolnok milyen hőfokra tud felpörögni ellenünk. Úgy gondolom, hogy ha háromból, akkor háromból, ha ötből akkor öt meccsből, de van esélyünk, hogy megverjük őket.

- Beteg, sérült?

- Beteg, sérült nincsen, és nem azért, mert nem áruljuk el, hanem mert tényleg nincsen. Szerencsére jól sikerült teljesen a felkészülésünk, kaptunk elég pihenőt Balázstól, tehát abszolút felkészülten, beteg nélkül érkezünk erre a mérkőzésre.

(Lejegyezte: Kerbi) 


A FÉRFI VÍZILABDA OB1 EDDIGI GYŐZTESEI IDŐRENDI SORRENDBEN

1904Balatoni UE1943MAC1979Vasas SC
1905Balatoni UE1944FTC1980Vasas SC
1906Magyar UE1945UTE1981Vasas SC
1907Magyar UE1946UTE1982Vasas SC
1908Magyar UE1947Vasas SC1983Vasas SC
1909Magyar UE1948UTE1984Vasas SC
1910FTC1949Vasas SC1984/1985BVSC
1911FTC1950Bp. Dózsa1985/1986Újpesti D.
1912FTC1951Bp. Dózsa1986/1987BVSC
1913FTC1952Bp. Dózsa1987/1988FTC
1917MAFC1953Vasas SC1988/1989Vasas SC
1918FTC1954Szolnoki Dózsa1989/1990FTC
1919FTC1955Bp. Dózsa1990/1991UTE
1920FTC1956Bp. Kinizsi (FTC)1991/1992Tungsram
1921FTC1957Szolnoki Dózsa1992/1993UTE
1922FTC1958Szolnoki Dózsa1993/1994UTE
1923III. kerület1959Szolnoki Dózsa1994/1995UTE
1924III. kerület1960Újpesti Dózsa1995/1996BVSC
1925FTC1961Szolnoki Dózsa1996/1997BVSC
1926FTC1962FTC1997/1998BVSC
1927FTC1963FTC1998/1999BVSC
1928III. kerület1964Szolnoki Dózsa1999/2000FTC
1929MAC1965FTC2000/2001BHSE
1930UTE1966BVSC2001/2002BHSE
1931UTE1967Újpesti Dózsa2002/2003BHSE
1932UTE1968FTC2003/2004BHSE
1933UTE1969OSC2004/2005BHSE
1934UTE1970OSC2005/2006BHSE
1935UTE1971OSC2006/2007Vasas SC
1936UTE1972OSC2007/2008Vasas SC
1937UTE1973OSC2008/2009TEVA VasasPlaket
1938UTE1974OSC2009/2010TEVA VasasPlaket
1939UTE1975Vasas SC2010/2011ZF-Eger
1940BSE1976Vasas SC2011/2012Teva-VasasPlaket
1941UTE1977Vasas SC2012/13ZF-Eger
1942UTE1978OSC2013/14ZF-Eger

                                                                                                                                              

                                                                                  
FÉRFI BAJNOKI ÖRÖKRANGLISTA 1904-2014

UTE261930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1941, 1942, 1945, 1946, 1948, 1950, 1951, 1952, 1955, 1960, 1967, 1985/86, 1990/91, 1992/93, 1993/94, 1994/95
FTC211910, 1911, 1912, 1913, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1925, 1926, 1927, 1944, 1956, 1962, 1963, 1965, 1968, 1987/88, 1989/90, 1999/2000
Vasas SC181947, 1949, 1953, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1988/89, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2011/12
VSC71966, 1984/85, 1986/87, 1995/96, 1996/97, 1997/98, 1998/99
OSC71969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1978
Szolnok61954, 1957, 1958, 1959, 1961, 1964
BHSE62000/01, 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06
MUE41906, 1907, 1908, 1909
III. ker. TVE31923, 1924, 1928
ZF-Eger32010/11, 2012/13, 2013/14
Balatoni UE21904, 1905
MAC21929, 1943
MAFC11917
BSE11940
Tungsram11991/92


MAGYAR BAJNOKI CÍMET NYERT CSAPATOK 1987 (a rájátszások kezdete) ÉS 2014 KÖZÖTT

Honvéd, Vasas6
BVSC, UTE4
FTC3
Eger3
Tungsram1


*Török László statisztikája alapján