FACEBOOK

Eger: a jéghegy csúcsától az újabb lehetőségekig…

Eger: a jéghegy csúcsától az újabb lehetőségekig…
hozzászólás, 2015.01.12.

Összegző interjút olvastunk az egri vízilabda helyzetéről a klub honlapján. Kis Szabó Ervin cikkét ismertetjük.

Amolyan évindító beszélgetésnek szántuk. Mégis több lett a számtalan helyen olvasható év elejei fogadalmaknál, a majd most megmutatjuk kincstári optimizmusnál, az előttünk álló feladatok felsorolásánál, a tavalyi eredmények leltárba vételénél. Ahogy ott ült velem szemben sok minden került más megvilágításba. Mindenekelőtt az, hogy a ZF-Eger női és férfi felnőtt csapata csak a jéghegy csúcsát jelentik a klubnál. Ennek a csúcsnak azonban minél magasabbnak kell lenni ahhoz, hogy a számtalan további feladatról egyáltalán érdemes legyen beszélni. Bárány Attilával, az Egri Vízilabda Klub elnökével beszélgettünk.

Egy mondat erejéig vissza kell kanyarodnunk 2014 nyaráig. A bajnoki győzelem okozta eufóriáig, majd az azt követő döbbenetig, amikor a bajnokcsapat java része bejelentette távozását. Aztán ahhoz a sikertörténethez, amivel szinte pillanatok alatt összeállt a ZF-Eger történetének legerősebb kerete…

- Az, hogy ez valóban sikertörténet-e, majd a bajnokság végén, az elénk tűzött célok értékelése után kiderül – reagált felvetésünkre Bárány Attila. – Azzal azonban nem vitatkozom, hogy ha ez a keret teljes egészében együtt van, akkor nagyon erős, s nagy reményekre jogosít.

Utólag megállapíthatjuk, hogy nagyon kellett ez az erősítés, mert fő riválisunk a Szolnok is nagyon megerősödött…

- Nemcsak a Szolnok, hanem az egész magyar bajnokság erősödött meg. Nem vagyok öregember, de nem emlékszem arra, hogy valaha is szerepeltek ilyen szintű csapatok a magyar OB I-ben, mint most. Egyébként meg ahhoz, hogy a szintet tartani lehessen, vagy előre léphessünk, mindig erősödni kell.

Mint sok minden egyébhez, ehhez is pénz kell. Hogy áll a kassza?

- Nem feltétlenül csak a pénz kell, erre majd később kitérek, mert nem szeretném megkerülni a kérdést. Van egy komoly alap, amit a város és a ZF Hungária Kft. biztosít. E nélkül nem léteznénk, de összességében ez még kevés. A többiért nagyon meg kell dolgozni. Nem titok, a TAO jelent még olyan forrást, ami jelentősnek értékelhető, s büszkén mondhatom, hogy ebben élen járunk. Nagyon sokat segítenek azok a szponzoraink is, akiktől a lehetőségeikhez mérten kapunk juttatásokat. Legyen ez akár pénz, áru, vagy bármiféle szolgáltatás. Nem dúskálunk a javakban, de amit már tudnak rólunk a partnereink, a játékosok, a Magyar Vízilabda Szövetség, az a megbízhatóság, a kiegyensúlyozottság, s ez már a klub egyik fő erényei közé tartozik. Nem elherdált pénz az, amit kapunk. Úgy költjük el, hogy abból valóban előre lépjünk, megújuljunk, erősödjünk, feltételeinket, infrastruktúránkat, körülményeinket javítsuk.

Említetted, hogy nem feltétlenül csak pénz kell…

- Igen, mert a dolgok összefüggenek. Csak úgy pénzt nem ad senki. Kell egy nagyon jól nyomon követhető koncepció. Jellemzően nem rövid, hanem inkább hosszú távú terveket szövünk, amit értékelnek a támogatóink. Ennél a klubnál nagyon fontos az utánpótlás, és gyorsan hozzáteszem, a női szakág is. Erről még szeretnék a későbbiekben bővebben is beszélni, de hogy mindezek a céljaink megvalósulhassanak, kell az egész magyar mezőnyben kiemelkedő, nagyon színvonalas munkát végző edzői gárda. Az összes edző munkája benne van egy-egy már OB-I-ben játszó játékos felnevelésében. Ma nagyon sok olyan játékos szerepel az élvonalban, akik az egri műhelyből kerültek ki. Azt is látni kell, hogy ami tíz évvel ezelőtt elég volt, az ma már kevés. Folyamatos a fejlődés a világban, amivel lépést kell tartani. Örömmel mondhatom, hogy ma már egy belső igény van erre, mindenki tudja, hogy nem szabad hátradőlni egy-egy eredmény után. Itt jön a hosszútávú terv jelentősége, mert akár egy bajnokság, vagy egy kupa megnyerése is, esetleg csak részsikert jelenthet, mert az út vége még messze van.

Hallhatnánk erről konkrétabban is?

- Amikor mind a két csapatunk, a nők és a férfiak egyaránt megnyerték a bajnokságot az egy egyedülálló eredménynek számított. Ha ott, akkor hátradőlünk, akkor ma már nem biztos, hogy jegyeznének bennünket. Mindig azt tartom a legfontosabbnak, hogy az adott erőforrásból, a legtöbbet kell kihozni. Még akkor is, ha tudom, hogy ez akár sok konfliktussal is járhat. De csak így lehet mindig előre lépni. Rengeteg tervünk van, hogy milyen irányba lehet menni. Ezekben a tervekben a női és a férfi gárdánk csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert ezt látja mindenki. Ezért fontos, hogy ez a csúcs mindig magasan legyen.

Visszatérhetünk itt akkor a női csapatra?

- Azért nagyon fontos, hogy újra bajnokesélyes csapatunk legyen, mert női vonalon nagyon sok lehetőség van. Egyre népszerűbb, látványosabb a női vízilabda. Egyébként meg ezen túl, az a filozófiánk, hogy aki ide lehozza a gyerekét, lehet az akár fiú, akár lány, legyen lehetősége kibontakozni. Állítom, hogy nincs még egy olyan hely a világban, ahol olyan komoly a vízilabdaélet, mint Egerben. Ebben a városban minden szinten egyre többen vízilabdáznak.  Egyre több amatőr csapat alakul, akik csak a maguk szórakoztatására, tömegsport jelleggel ismerkednek a sportággal, de ezt a várost minden szintű bajnokságban képviseli egy-egy adott gárda. Többek között ezért is fontos, hogy a már említett jéghegy csúcsa minél magasabban legyen. Egerben megszokták már a szurkolók, az itt élők, hogy világsztárok élnek közöttünk. De egyre több városból érkezik olyan igény, hogy menjen el hozzájuk csak úgy beszélgetni egy Biros Péter, vagy Szivós Marci, vagy Hosnyánszky Norbi, és folytathatnám a nevek felsorolását. Ezek a sztárjátékosok jól érzik itt magukat, így jó hírünket viszik, s ez már a városnak is eredmény, a többi szponzorunknak is büszkeség. Látják, az értelmét a befektetéseiknek, a támogatásuknak.

Ezek szerint a szponzorokban nincs hiány…

- Ezt soha nem mondhatjuk. A mai világban hosszú távra senki nem meri elkötelezni magát. Ha legalább három évet előre láthatnánk, akkor nem kellene mindig kitérő választ adnom arra a kérdésre, hogy együtt marad-e a csapat, vagy, hogy kikkel szeretnénk erősíteni a következő szezonban. Minden új szezon egy új építkezésről szól, új megállapodásokról, új tervekről, mert mindig csak egy szezont látunk. Amiben bízunk, hogy ez a kormányzat kitart sportszeretete mellett, mert kiemelten kezelik a sportot. Igyekszünk mindig megmutatni, hogy amit itt befektetünk – akár egy forintot is -, annak megvan az eredménye.

Nem ellentmondás ez a hosszú távú tervek szövögetésének?

- Nem, mert már beszéltünk a jéghegy csúcsáról. Emellett hosszú távú elképzeléseink vannak az utánpótlásról. Egy életpályamodellt szeretnénk a gyerekek elé állítani, közösen a szülőkkel, az iskolákkal. Vagy beszélhetek a főiskolával kötött megállapodásunkról, ami a sportággal kapcsolatos tudományos feladatok kidolgozásáról, a sportág egészségügyi kiszolgálásáról szól. Azért köthettünk hosszú távú megállapodást, mert a rektornak tetszett az az elképzelés, amit kidolgoztunk, s leraktunk elé. Ez pedig nemcsak a klubnak, hanem a városnak, és az egész sportágnak hasznára válhat.

Szóba került az infrastrukturális fejlesztés is…

- Ezek az elképzeléseink csak akkor válhatnak valóra, ha ezen a téren is fejlesztünk. Így függ össze minden. Kevés helyen használhatnak akkora vízfelületet vízilabdások, mint Egerben. Köszönhető ez a már korábban sátorral befedett strandi medencének. De itt megint csak azt kell mondjam, hogy bár nagy eredmény, de nem dőlhetünk hátra. Ezért vesszük ki a részünket maximálisan a Bárány-uszoda felújításából is.

Hol tart ez a munka?

- Elkészültek a kiviteli tervek, túl vagyunk a beruházás előkészületein. Jelenleg a kivitelező kiválasztása ad munkát, és hamarosan megkezdődhet a látványosabb rész, egyelőre a bontással. Három ütemben valósul meg a beruházás, ami azt jelenti, hogy először a nagymedence, egy melegedő medence és egy tanmedence épül meg a nyár közepéig. Mindez úgy, hogy már használni is lehessen, annak ellenére, hogy a második ütem munkálatai is folytatódnak, amelynek során a kiszolgáló egységek épülnek meg. S ha már az összefüggések oly sokszor szóba kerültek, nem tudom nem elmondani, hogy a vízilabda eredményei nélkül szinte biztos, hogy ez a beruházás sem lenne aktuális témánk ebben a beszélgetésben. Így azonban ezen  beruházás megvalósításával tovább nőnek a lehetőségeink, ami után újabb terveket szövögethetünk, újra előrébb léphetünk.

Kis Szabó Ervin / egrivízilabda.hu

Címkék:
Eger Bárány Attila