FACEBOOK

Piszkáld ki...

Piszkáld ki...
hozzászólás, 2014.12.15.

Különleges jelenet szemtanúi voltak az Eger-FTC bajnoki meccs nézői, s a DigiSport közvetítésének jóvoltából egyértelműen fény derült Erdélyi Balázs turpisságára...

Az eset a harmadik negyed közepén történt, 11:6-os hazai vezetésnél (tehát a végeredményt nem befolyásolta).

A vendégek játékosa, Marnitz Gergő ötméterest harcolt ki Erdélyi Balázs "kárára". (Az ítélet jogosságáról megoszlottak a vélemények.)

A büntetődobás elvégzéséhez Jansik Szilárd állt oda. Tőle balra Cuckovics helyezkedett, jobbra pedig Erdélyi Balázs.

Szilárd a labdán tartva jobb tenyerét, nézte a bírót és várta a sípot. Amikor az elhangzott, felemelte a tenyérbe fogott labdát, amely viszont nem engedelmeskedett az akaratának és bár elindult felfelé, igazából még fel sem emelkedett, máris visszapottyant a vízbe. Erdélyi elvette, odadobta a kapusnak és máris indult a hazai támadás. Jansik Szilárd már a labda meghiúsult felemelésekor "komoly metakommunikációs jelekkel" tiltakozott, jobb kezéből revolvert formálva mutatott a bűnösre: Erdélyi Balázsra.

A DigiSport közvetítésében később több alkalommal, más és más szögből megismételték a jelenetet, de már az elsőnél tisztén látszott, hogy a közel álló Erdélyi a sípszó és a labda elindításának pillanatában a víz alatt kinyújtotta karját, s ujjbeggyel megpöccintette a labdát. Ez a kis mozdulat pedig éppen elegendő volt ahhoz, hogy Szilárd attól kezdve üres kézzel fusson neki a dobásnak. Tehát szabálytalanság történt, s a közvetítés szakkommentátora, Petrovics Mátyás rögtön ismertette, hogy mi lett volna a helyes bírói verdikt: a "bűnös" cserés, végleges kiállítása és újabb büntető.

Jól látható a felvételeken, hogy pöccintés "vérprofi". Egyrészt Erdélyi mozdulatlan, semmi nem utal arra, hogy közbeavatkozik. Másrészt karja és keze végig a víz alatt van, a labdához is annak víz alatti részéhez ér. Ezért tűnhetett úgy a játékvezető számára, hogy a Fradi játékosa a lövőmozdulat elején kiejtette a labdát a kezéből.

Jansik Szilárd néhány nappal az eset után a vlv-nek elismerte, Balázs nagyon ügyesen csinálta, bár így sem érti, hogy nem vették észre a nyilvánvaló mozdulatot.

A mérkőzés hivatalos szövetségi dokumentációjában az eset kihagyott büntetőként szerepel.

A meccs két játékvezetője Németh András és Marjay Zsolt volt, utóbbi állt az ötméteres elvégzésének oldalán
.

Megkérdeztük, miért nem jelezte a bírónak, hogy túl közel van az ellenfél egyik játékosa, ezért még ne adjon jelet a büntető elvégzésére. Így válaszolt:

- Nagyon koncentráltam a dobásra és nem figyeltem, mennyire van közel hozzám az ellenfél, ez szerintem nem is az én dolgom.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy Erdélyi Balázs hogy látja a történteket.

- Egyszerű történet, egy hirtelen adódott helyzetet igyekeztem kihasználni. Mivel a játékvezető nem rendelt hátrább, s elég közel álltam, a másodperc tört része alatt kellett dönteni arról, hogy megpróbálom... Volt benne kockázat, hiszen már két hibánál tartottam.

- Egy ilyen akcióhoz kell egyfajta mentalitás, ez nagyjából a klasszikus magyar pólós ravaszsága. Nem érzed-e ugyanakkor sportszerűtlennek? Mit szólnál, ha veled csinálnák meg?

- Lehet, hogy van, aki sportszerűtlennek gondolja, de szerintem ez csak egy adódó lehetőség kihasználása, s úgy gondolom, hogy adott esetben, ha én lennék a lövő és nem figyelnék eléggé, velem is megcsinálnák.

Az eset felvétele az ismétlésekkel, lassításokkal együtt:


Erdélyi víz alatt hiúsítja meg az ötméteresgólt