FACEBOOK

Eb-csoportellenfelek: SRB, GER, CRO, FRA, ESP

Eb-csoportellenfelek: SRB, GER, CRO, FRA, ESP
hozzászólás, 2014.03.09.

Nehéz csoportba került a magyar férfi válogatott a budapesti Eb vasárnapi sorsolásán. Riportunk a helyszínről, nyilatkozatokkal.

Az elegáns budapesti szállodában Tarlós István főpolgármester beszédével vette kezdetét a ceremónia. A politikus tájékoztatta a jelenlévőket a vízilabda magyarországi jelentőségéről, s az Eb részvevőinek figyelmébe ajánlotta Budapest nevezetességeit. Mint mondta, este, a meccsnap végén álljanak meg a Margitsziget szebb pontjainál, például a zenélő szökőkútnál, ha nyertek, azért, ha nem nyertek, akkor meg azért.

Paolo Borelli LEN-elnök Európa egyik legszebb városának, a vízilabda fővárosának nevezte Budapestet. Ahogy illik.

Ezután következett a sorsolás, előbb a női, aztán a férfi tornáé.

A lányok Görögországgal, Hollandiával és Nagy-Britanniával kerültek egy csoportba. Nem panaszkodtak és céljuk egyértelműen a csoportgyőzelem, hogy rögtön a legjobb négy közé kerüljenek és pluszpihenőjük is legyen.

Ezután jött a férfitorna sorsolása és válogatottunk halálcsoportba került. Csoportellenfeleink: Szerbia, Németország, Horvátország, Franciaország, Spanyolország.

Az Eb nyitónapján 20.30-kor a spanyolokkal kezdünk, majd az ellenfeleink sorrendben (mindig 20.30-kor): Franciaország, Szerbia, Németország, Horvátország. (Lásd alul a teljes programot).

A külföldön tartózkodó Benedek Tibornak azonnal küldtük az sms-t, s még mielőtt telefonon beszélhettünk volna, visszaüzent: "Nem nagyon lehetett volna nehezebb."

Kicsit később aztán ezt részletesebben is kifejtette:

BENEDEK TIBOR szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Még a görögöket kaphattuk volna a németek helyett, akkor aztán a lehető legrosszabb sorsolás valósul meg... Ez nagyon erős csoport, óriási küzdelem lesz a csoportelsőségért és még az első háromba kerülni se lesz könnyű. Annak örülök, hogy rögtön a spanyolokkal kezdünk, ez meg is határozhatja majd a csoportbeli további sorsunkat.

A későbbiekkel egyelőre nem foglalkozunk, egyelőre az a legfontosabb, hogy az első három hely valamelyikén végezzünk...

- Azért mondj valami biztatót...!

- Biztató, hogy ott vagyunk az Eb-n, igaz, rendezőként ez nem volt nagy kunszt. :-) Dolgozni kell, nem tudok mást mondani. Talán valamivel könnyebb lesz utána, de még ez sem biztos, attól függ, hol végzünk az első körben.

További értékelő nyilatkozatok alább.




vlv-képek a ceremóniáról


VLV-VIDEÓK:


Merész András az Eb-csoportbeosztásról


- A végéről kezdem, a hivatalos és nem hivatalos cél a négybe kerülés, nem hivatalosan inkább az éremszerzés. Ahhoz, hogy az ember érmet szerezzen, főleg a legfényesebbet egy Európa-bajnokságon, szép sorban mindenkit meg kell verni. Ebből a szempontból, hogy ki jön szembe, az teljesen mindegy. Ráadásul a csoportok egy olyan kalapból lettek sorsolva, hogy minden kalapban két egyforma csapat volt. Most hogy én az olaszt vagy a görögöt kaptam, vagy a spanyolt, esetleg a hollandot, ebben a sorrendben, ennek egy érdekessége van, hogy a holland és a görög a csoportban két, teljesen merőben más stílust képvisel, tehát nem egy stílusú két csapat ellen kell majd játszani, hanem két különböző stílusú ellen. Sőt, gyakorlatilag még az angol és a francia között is van annyi különbség, hogy az angol izmosabb, mint a francia. Ettől függetlenül is azt gondolom, hogy nekünk elsősorban mindenképpen az kell legyen a célunk, hogy csoportelsők legyünk mert az automatikusan négy közé jutást eredményez. Arról nem beszélve, hogy ebben az esetben három pihenőnapunk van, ami alatt rendesen fel lehet készülni egy elődöntőre. De én már láttam olyat, hogy három pihenőnap után valaki kiesett, meg olyat is, hogy végig kellett küzdenie magát az egész világversenyen és utána első lett. Tehát igazából nem ezeken múlik a dolog.

Hogy Pintér Attilát idézzem: „Saját magunkkal kell foglalkozni, nem az ellenfelekkel.”

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Enikő)


Tóth Ildikó és Drávucz Rita az Eb-csoportbeosztásról

- Ez elkeserítő?

Tóth Ildikó:
- Abszolút nem! 

Drávucz Rita: - Mindenki ellen nyernie kell annak, aki Eb-győztes akar lenni.

- Az biztos, de most ezek a konkrét ellenfelek nektek mennyire fekszenek?

T.I.: - A csoportban megkaptuk a hollandokat, akiknek a stílusa szerintem fekszik nekünk, illetve a görög csapatot is abszolút verhetőnek tartom. Gyakorlatilag bárkit meg tudunk verni bármikor és a csoportban ugye még megvan az a lehetőség, hogy gyakorlatilag tét nélkül lehet játszani, mert utána, a keresztbe játszásnál vannak az éles meccsek. Arra pedig oda kell koncentrálni.

- Rita, nem tartasz a fiúk reakciójától egy ilyen sorsolás után...?

D.R.: - Nincs mit tenni, bujdosni nem tudok, úgyhogy ez van sajnos, ezt tudtam... :-). Valahol egy picit nyilván azért teher, hogy most mit fognak szólni, hogy fognak játszani, de hát tényként kezelik ők is...

- T.I.: - Majd amikor megnyerik, akkor kezet csókolnak Ritának!

- Az biztos!

D.R.: Könnyebb dolguk lesz így keresztbe...

- Köszönöm szépen.



Kásás Tamás az Eb-csoportbeosztásról

- Tomi, te a lányok sorsolását intézted, nem panaszkodtak, én úgy hallottam. Mit szólsz a fiúkéhoz?


- Nem, a lányok nem panaszkodtak, legalábbis Merész Bandi nem panaszkodott, azt mondta, hogy jó ez így, ahogy van. A fiúk csoportja, az kemény. Ott nagyon jó kis meccsek lesznek, én úgy gondolom, hogy a szurkolók számára, meg hát a szakmai szemmel is igazi csemege lesz. Nagyon sok jó meccs lesz, és nagyon sok éles meccs lesz, de nem is tudom, valakinek mondtam pont, hogy Tibi szerintem nincs is elkeseredve emiatt, hanem látom a lelki szemeim előtt, hogy már most így be van pörögve, és már most alig várja, hogy ezekkel a jó csapatokkal medencébe szálljanak.

- Már beszéltem vele, nem örült.

- Nem?

- Nem.

- Akkor mégsem ismerem jól. :)

- Azt mondta, hogy a németek helyett még jöhettek volna a görögök, és aztán akkor a legrosszabb.

- A németek is azért elég kellemetlen ellenfelek, tehát…

- Tőled is azt kérem, hogy azért valami biztatót mondjál...

- Én nem nagyon tudok biztatót mondani, annyit tudok mondani, hogy szerintem nagyon-nagyon jól fel fognak készülni a fiúk, és ahogy eddig mutatták, profi módon végzik a munkát, a meccseket, amik nehezek, azokat is megnyerték. Van valami plusz ebben a csapatban, ami miatt hozzák a meccseket, és úgy gondolom, hogy ez egy olyan csoport, ahol nem lehet elaludni, úgyhogy ez viszont tulajdonképpen egy pozitívum is lehet, mert az elejétől fogva fent kell tartani a koncentrációt, úgyhogy én bízom bennük továbbra is!

- Köszönöm szépen, Tomi.

- Szívesen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Varga Dániel csapatkapitány az Eb-csoportbeosztásról


- Na, Dani, hát akkor, mi volt az első reakciód, amikor kialakult ez a csoport?

- Az első gondolatom az volt, hogy biztosan telt ház lesz, mert nagyon sokan kíváncsiak lesznek ezekre a meccsekre. Összegezve a csoportot pedig azt gondolom, hogy kijelenthetjük, hogy ez egy nagyon erős csoport. Nagyon jó, végső győzelemre esélyes ellenfelekkel, aminek megvan az előnye is, meg a hátránya is, a nehézsége is, inkább így mondom. Előnynek azért gondolom, mert tudunk olyan csapatokkal játszani már a kieséses szakasz előtt, akik ellen egy nagyon komoly erőfelmérő lesz, akiket hogyha meg tudunk verni, akkor az annyi önbizalmat tud adni, ami esetleg kitart az Eb végéig. Egyébként is vannak céljaink, és ahhoz hogy azokat elérjük, meg kell verni ezeket a csapatokat.

- Nem vagy egy cseppet sem csalódott?

- Nem vagyok csalódott, mert nem számítottam semmire. Tényleg nem is számolgattam. Szoktam egyébként, most talán azért, mert rengeteg más dolog volt, amivel foglalkoztam, de átadtam magamat annak az érzésnek, ami majd itt ér a sorsolás után és hirtelen így ezek a gondolatok jönnek elő belőlem.

- Nagyon szépen köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)


SZIVÓS MÁRTON a vlv-nek:

- Nagyon kemény csoportba kerültünk, de a mi feladatunk ugyanaz, mint amit eddig követtünk, hogy lépésről lépésre, meccsről meccsre haladjunk. Ugyanezt kell tennünk majd az Eb-n is.

GÓR-NAGY MIKLÓS a vlv-nek:

- Jó kis csoport lett a miénk. Sok izgalmas meccs lesz.

MADARAS NORBERT a vlv-nek:

- Nehéz csoport, de szerintem ez nem baj. A szerb szerintem egyértelműen a mezőny legjobb csapata, ettől függetlenül nem bánom, hogy velük vagyunk. Hogy a spanyolokkal kezdünk, az annyiban jelent nehézséget, hogy az talán a csoportkör legfontosabb meccse, így tényleg két hétig csúcsformában kell lennünk.

NAGY VIKTOR a vlv-nek:

- Nehéz mit mondani... Talán az jut eszembe először, hogy ennél nehezebb csoportot, ha akartak volna, akkor se tudtak volna sorsolni. Más részről pedig ez egy szép kihívás. Hazai Eb-n ilyen nehéz csoportból bejutni a négybe..., ez nagyon komoly dolog. Fel van adva a lecke, most azon kell dolgoznunk, hogy ebből az erős csoportból bekerüljünk a négybe. A legkönnyebb dolga nyilván a csoportelsőnek van, de ebben a csoportban elsőnek lenni - az óriási bravúr. Bízom abban, hogy végre tudjuk hajtani ezt az óriási bravúrt.

VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Folyamatosan követtem a sorsolást a vlv-n. Várom nagyon az Eb-t és igazából mindegy volt, mit sorsolnak, úgyis az egyenes kiesésben kell a legjobbnak lenni. Nyilván annál könnyebb, minél előrébb végez egy csapat a csoportban, azon vagyunk, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat.

DECKER ÁDÁM a vlv-nek:

- Ez nagyon kemény... Gondolom, hogy ez a csoportbeosztás a felkészülésünket is meghatározza, hiszen nem szímathatunk arra, hogy majd a tornán szépen bemelegedünk, azonnal élethalál meccsek jönnek. Szerintem a csoportellenfeleink is a fejükhöz kaptak és biztos vagyok abban, hogy egymástól is el fognak venni pontokat szépen. Akkor sem fogunk betojni, ha nem nyerjük meg a csoportot, de természetesen jó lenne olyan helyen végezni, hogy a másik ágról a lehető legkönnyebb ellenfelet kapjuk majd.


Budapesti Európa-bajnokság, 2014. július 14-27.

Csoportbeosztás




Női torna

A csoport (Zárójelben a teljes programbeosztáshoz szükséges számok, amiket szintén sorsoltak.)

Görögország (3)
MAGYARORSZÁG (4)
Hollandia (2)
Nagy-Britannia (1)

B csoport

Olaszország (2)
Oroszország (1)
Spanyolország (3)
Franciaország (4)

A női torna programja (csoportmérkőzések)

Ez a beosztás még nem végleges, de az biztos, hogy a mieink mindig este 17.30-as kezdettel játszanak!

1. forduló, július 16., szerda

A-csoport

Nagy-Britannia–Görögország

Hollandia–Magyarország

B-csoport

Oroszország–Spanyolország

Olaszország–Franciaország
                      

2. forduló, július 18., péntek

A-csoport

Magyarország–Görögország

Nagy-Britannia–Hollandia

B-csoport

Franciaország–Spanyolország

Oroszország–Olaszország

3. forduló, július 20., vasárnap

A-csoport

Nagy-Britannia–Magyarország

Hollandia–Görögország

B-csoport

Oroszország–Franciaország

Olaszország–Spanyolország


Férfi torna

A csoport

Montenegró (3)
Olaszország (2)
Görögország (4)
Románia (1)
Oroszország (6)
Grúzia (5)

B csoport

Szerbia (4)
MAGYARORSZÁG (5)
Németország (6)
Horvátország 3)
Franciaország 1)
Spanyolország (2)

A csoportok első helyezettje automatikusan bejut az Európa-bajnokság elődöntőjébe, míg a 2. helyezettek a 3. helyen végzettekkel vívnak a négy közé jutásért.


A férfitorna programja (csoportmérkőzések)

Ez a beosztás még nem végleges, de az biztos, hogy a mieink mindig este 20.30-as kezdettel játszanak!


1. forduló, július 14., hétfő

A-csoport

Románia–Grúzia

Montenegró–Görögország

Olaszország–Oroszország

B-csoport

Horvátország–Németország

Franciaország–Szerbia

Spanyolország–Magyarország
                              

2. forduló, július 15., kedd

A-csoport

Grúzia–Görögország

Oroszország–Montenegró

Románia–Olaszország

B-csoport

Németország–Szerbia

Horvátország–Spanyolország

Magyarország–Franciaország


3. forduló, július 17., csütörtök

A-csoport

Görögország–Oroszország

Olaszország–Grúzia

Montenegró–Románia

B-csoport

Spanyolország–Németország

Franciaország–Horvátország

Szerbia–Magyarország
           

4. forduló, július 19., szombat

A-csoport

Grúzia–Oroszország

Románia–Görögország

Olaszország–Montenegró

B-csoport

Horvátország–Szerbia

Spanyolország–Franciaország

Németország–Magyarország


5. forduló, július 21., hétfő

A-csoport

Oroszország–Románia

Görögország–Olaszország

Montenegró–Grúzia

B-csoport

Szerbia–Spanyolország

Franciaország–Németország

Magyarország–Horvátország