FACEBOOK

Vasas-levél a szövetségnek

Vasas-levél a szövetségnek
hozzászólás, 2014.03.04.

A piros-kékek két játékosa is komoly sérülést szenvedett a szombati bajnoki fordulóban, Debrecenben. A Vasas a mérkőzésen történtek kivizsgálását kéri a szövetségtől.

Levelet írt a Lactiv-VasasPlaket vezetése az MVLSZ illetékes bizottságának a szombati Debrecen-Vasas mérkőzésen történtek miatt.

A klub honlapján megjelent közlemény szerint a piros-kékek két játékosa is súlyos sérülést szenvedett az első negyedben.

Steinmetz Ádámot orbita (szemüregcsont)-töréssel kezelik, esetében még nem tudni, hogy sérülése maradandó egészségkárosodással jár vagy sem. Takács Bálint jobb szeme alatt pedig három öltéssel kellet összevarrni a bőrt.

"Miután mindkét sérülés az ellenfél szándékos ütése nyomán keletkezett – mindezt a beadványhoz csatolt videofelvétel bizonyítja –, a Vasas vízilabda-szakosztálya nem érti, hogy a játékvezetők, illetve az ellenőr miért nem a szabályok szerint járt el. A Steinmetz Ádám ellen vétkező játékost végleges cserés kiállítással sújtották, holott a szabályok szerint 4 perces fegyelmi kiállítással kellett volna büntetni. A Takács Bálintot kiütő debreceni játékos tette következmények nélkül maradt.

Mindkét ütés, illetve játékvezetői tévedés döntően befolyásolta a végül 10–9-es hazai győzelemmel záruló mérkőzés kimenetelét. Arról nem beszélve, hogy a történtek jelentősen hátráltatják a Vasas további jó szereplését, hiszen olimpiai bajnok centerünk minimum másfél hónapig harcképtelen marad, míg védőjátékosunkra is hozzávetőleg egyhetes kihagyás vár. A levél elment, és várjuk a választ. Valamint játékosaink felépülését…" - olvasható a Vasas honlapján.

A Vasas szakosztályigazgatóját arról kérdeztük, hogy a levélben a szombaton kialakult végeredményt is megtámadják-e.

MÉHES JENŐ szakosztályigazgató a vlv-nek:

- Nem. Ezt a meccset elvesztettük, mindegy hogy hogyan. Nem is akarunk asztal mellett pontot, pontokat visszakapni. Tudjuk azt is, hogy ami történt, az nem óvási alap. De azt mindenféleképpen megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy mérkőzés első negyedében két ilyen brutalitás történik, minőségi játékosokat ilyen atrocitás ér és ez következmények nélkül marad. Vízilabdáról beszélünk, nem ökölvívásról, meg K1-ről. Ez valahol mindenkinek a felelőssége, hogy ilyen súlyos sérülés ne történhessen, illetőleg ne maradhasson következmény nélkül.

Úgy gondoljuk, hogy 3:0-as vezetésünknél elveszíteni két ilyen játékost, az bizony befolyásolja a mérkőzés kimenetelét és ha az első eset után megfelelő szankciót alkalmaztak volna a bírók, akkor lehet, hogy a második sérülés már nem történik meg. Az ellenőr kezében is komoly hatáskör van, ő sem élt vele. Két játékosunk most ki van vonva a forgalomból több hétre, Vindisch Feri meg játszhat tovább, mintha mi sem történt volna? Azért ne menjünk el e mellett szó nélkül! Nem ez a vízilabda. Pontosan azért vezették be az új szabályokat, hogy ez a bedarálós, "agyonverős", fizikai megsemmisítésre irányuló játék megszűnjön. Ne a testi adottság, az erőszak döntsön, hanem az úszás, a technika, az ész. Most pedig ugyanoda jutottunk vissza. Pontosan tudjuk, hogy ez nem óvási alap, de ha valaki hibázott, akkor azt írjuk le, rögzítsük. Legyen következmény, még ha ettől Steinmetz Ádám nem is fog előbb felgyógyulni. Meg kell védeni a játékosokat, mert ha ez nem történik meg, akkor a feszültségek elszabadulnak és a játékosok fogják megvédeni magukat, abból pedig botrány lesz.

A Vasas-honlapon közzétették a két sérülésről készített videófelvételt, amit az MVLSZ-hez intézett beadványhoz is csatoltak: