FACEBOOK

Budapesti Európa-bajnokság: sorsolás három hét múlva

Budapesti Európa-bajnokság: sorsolás három hét múlva
hozzászólás, 2014.02.16.

Március elején, a vlv értesülése szerint valószínűleg 9-én, vasárnap rendezik meg Budapesten a nyári Európa-bajnokság sorsolását, amelynek során kialakul a csoportbeosztás. A mezőny március 2-án válik teljessé, de már most megjósolhatjuk a részvevők körét.

A budapesti Eb július 14-én kezdődik és 27-én ér véget.

A rendezvénynek a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont, a 12 tagú férfi mezőny felének összetétele már két éve ismert: a rendező Magyarország mellett a 2012 januári eindhoveni kontinensbajnokságon legjobb helyezést (sorrendben) elért válogatottakról van szó: Szerbia, Montenegró,  Olaszország, Németország, Görögország.

A fentiekből is látszik, hogy a budapesti részvételért selejtezőre kényszerült Horvátország, amely csak 7. lett Eindhovenben - majd pár hónappal később megnyerte a londoni olimpiát.

A LEN rendkívül zavaros kvalifikációs rendszert dolgozott ki a budapesti torna hat helyére, majd azt is módosította. Mindenesetre a végkifejlet most érkezett el, hat párban küzdenek a válogatottak oda-vissza alapon a továbbjutásért, amely egyben az Eb-részvétel jogát jelenti.

Az első mérkőzéseket ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap rendezték meg:

Románia-
Nagy-Britannia 18:7 (3:2, 4:2, 6:2, 5:1)

Ukrajna-Spanyolország 5:17 (1:3, 2:5, 2:5, 0:4)

Szlovákia-Horvátország 8:16 (2:5, 2:4, 1:4, 3:3)

Grúzia-Törökország 8:4 (3:1, 2:1, 2:1, 1:1)

Franciaország-
Málta 20:8 (4:3, 6:2, 7:2, 3:1)

Hollandia-Oroszország 9:11 (3:1, 1:3, 3:4, 2:3)

A visszavágók március 1-jén, szombaton lesznek, kivéve az orosz-holland meccset, amely március 2-án, vasárnap.

Mint látható, a grúz-török párharc kivételével nagyjából eldőltnek tekinthető a továbbjutó kiléte.

Érdekesség, hogy több külföldi válogatottban is számíthatunk magyar részvevőre a margitszigeti tornán. A center Szirányi Balázs hosszú ideje állandó tagja a spanyol válogatottnak (most is játszott Ukrajnában, gólt ezúttal nem lőtt), a francia válogatott pedig, amelynek várhatóan nem fog gondot okozni Málta legyőzése, hosszú idő után először vehet részt felnőtt világversenyen, s két magyarral is szeretne erősíteni. Jól halad Jászberényi Gábor és Heinrich Dávid honosítása, mindketten letették már a francia állampolgársághoz szükséges nyelvvizsgát, s így valószínű, hogy a franciák kapusposzton és a balkezes posztján is magyar játékossal állnak fel a Hajósban!