FACEBOOK

Akarat, hit, zsenialitás - ötméteresekkel nyertünk Sibenikben

Akarat, hit, zsenialitás - ötméteresekkel nyertünk Sibenikben
hozzászólás, 2014.01.15.

Az új válogatott ismét bemutatta nagyságát: egy rendkívül motivált, erős horvát csapatot győzött le a Világligában, igaz, döntetlen utáni ötméteresekkel. A csoportelsőség még nincs meg, de az esélyek nagyon jók. Helyszíni riportunk nyilatkozatokkal, gólokkal, fotókkal.

F E L H Í V Á S

A vlv szponzort keres a magyar válogatott következő, kulcsfontosságúnak ígérkező Világliga-selejtezőjének helyszíni tudósításához.

A meccs Görögországban lesz, február 11-én (tévéközvetítésben nem nagyon bízhatunk). A pontos költség még nem ismert, egy-kétszázezer forint körüli összeg előteremtéséhez kérjük támogató(k) segítségét.

info_kukac_vlv_pont_hu

Világliga, európai csoportselejtezők, 3 forduló, január 14., kedd

B csoport

Horvátország-Magyarország 7:8 (3:1, 0:1, 1:1, 2:3 - 1:2, ötméteresekkel)

Sibenik, v.: Krapivin (orosz), Gomez (olasz)
Horvátország: Bijac, Vukicsevics, Milakovics, Loncsar, Viskovics, Buljubasics, Muslim, Buslje 1, S. Sukno 2, Dobud 1, Setka, Obradovics 2. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Magyarország: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 1, Bátori, Vámos 2, Hosnyánszky, Decker Ádám, Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes 2, Bedő, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Az ötmétereseknél hazai oldalról Sukno, Obradovics, Dobud és Viskovics elhibázta, Milakovics belőtte, magyar részről Szivós és Varga Dániel talált be, Varga Dénes, Vámos és Madaras hibázott.
Gól - emberelőnyből: 3/11, ill. 3/8
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Decker Ádám
Kiállítva cserével, végleg: Muslim az utolsó negyedben

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A HELYSZÍNRŐL

A horvátok kezdtek jobban, nagy nyomás alatt tartottak minket és csak 3:1 után kezdtek el bizonytalankodni. Mi egyszer sem vezettünk, de a csapat nagyságát mutatja, hogy a viszonylag kevés gólos meccsen háromszor is sikerült visszajönnie kétgólos hátrányból.

A meccs vége előtt 5 másodperccel a Varga testvérek ismét megrázták magukat, Dumi még talán annál is szebb gólt lőtt Dani passzából, mint amivel megvertük a horvátokat a barcelonai vb elődöntőjében... (Decker Ádám a  keddi meccs után azt mondta: bár még csak január van, nincs mire várni, oda lehet ítélni ennek a találatnak az év gólja címet...)

A pontok sorsáról ötméteresdobások döntöttek, itt már szinte mindenkin kiütközött a szellemi és fizikai fáradtság. Végül mi nyertünk, így két pontot kaptunk, a horvátok egyet.

A mérkőzés valamennyi fontos jelenete a stábtól kapott meccsfelvétel alapján.

A magyar csapat legközelebb Görögországban játszik, február 11-én.

A csoport állása:
(Görögország kedden szabadnapos volt.)

1. Magyarország 5, 2. Görögország 2, 3. Horvátország 2 pont



vlv-képek

VLV-VIDEÓK:



Benedek Tibor nyilatkozata


- Szívből gratulálok Tibor! Ez egy rendkívül izgalmas meccs volt, nem telt el sok idő a vége óta, de mégis mit lehet mondani, mi az ami esetleg meglepett a mai estén?

- Igazából nem lepett meg semmi, ezt szerettem volna, hogy ugyanaz a kezdés legyen ránk jellemző, mint tavalyelőtt novemberben, amikor az oroszokkal játszottunk, a második nem hivatalos mérkőzésemen. Azt kértem, hogy úgy játszanak a játékosok, mert az, ahogy ott kezdtek játszani, jellemző volt ránk egész évben. Nagyon fontosnak tartottam, hogy, hogyan kezdjük ezt az évet, milyen tűzzel - eredménytől függetlenül. A horvátok most nagyon fel voltak paprikázva, nagyon nagy bunyó is volt a végére, adok-kapok, oda-vissza, mind a két csapat részéről. Valóban egy igazi tétmérkőzésről volt szó, amivel azért még nem oldódott meg a kijutásunk, hiszen van még két meccs és bár 3 pont az előnyünk, egyáltalán nem biztos a kijutás. Gratulálok a játékosoknak, mert tényleg tiszta szívből játszottak mindannyian, a sok hiba ellenére. Sok hiba akkor is volt, amikor hat hetet készültünk együtt, tehát nem a hibák kiküszöbölése miatt nyerünk meg egy meccset, hanem ezért, amit ők most is "odatettek" a vízbe, egy ilyen meccsen.

- Az ötméteresekről mi a véleményed?  Rendkívül hektikus volt, ezen a műfajon belül is furcsa volt.

- Ez a horvát kapus eléggé furcsán védi az ötméterest, szerintem sokkal jobban, mint Pavics. Csinál egy-egy ijesztgetést jobbra-balra, ami kicsit zavaró, de erre készültünk. De nehéz erre készülni, főleg, hogy a játékosok, akik a vízben voltak, jó sokat voltak a meccs alatt is vízben. Jöttek egy hosszabb téli szünet után, egy hét edzéssel, végigjátszották ezt a verekedős meccset és utána oda kellett állni téthelyzetben ötméterest lőni. Nem irigyeltem őket. Bármi történhetett volna, de nyilván mi érdemeltük meg jobban.

- Lehet, még talán örülsz is annak, hogy azért maradt még egy kis izgalom, nem jutottunk még tovább ezzel a mai győzelemmel, mert így ébren lehet tartani a fiúkban a lelkesedést és a tüzet, nem?

- Igen. Ez a Világliga, egy világverseny, nincs mese. Itt ez nem egy torna, maximumot kell nyújtani. Bizonyítani lehet, hogy te ide való vagy a válogatottba és, ha január 14, ha június 15, te akkor is bizonyítod.

- Tibi jó utat kívánok hazaféle és legközelebb Görögország.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Hárai Balázs nyilatkozata


- Pufi, először is gratulálok! Nagyon nagy meccs volt, nagyon izgalmas, jó a vége, minden rendben van. Te hogy értékeled, milyen volt?

- Köszönjük szépen. Nagyon nehéz volt a mérkőzés az elejétől fogva, mert 28,5 fokos volt a víz és ez a center-bekk pozíción meg is látszott, az elején nagyon messze voltunk és így a támadó, lövő játékosok is messzebb voltak, mint kellett volna. Aztán szerencsére a végére próbáltunk minél közelebb menni és minél gyorsabban felérni a kapuhoz.

- A horvátok nagyon kemények voltak?

- Igen, főleg a vége felé, amikor jöttünk föl és látták rajtunk azt, hogy van esélyünk, akár egyenlíteni, akár átvenni a vezetést, ott átváltottak kicsit verekedősebb stílusra.

- Elégedetten utazol haza?

- A mérkőzés alapján, ahogy alakult, ahhoz képest azt mondom, hogy igen. A lényeg, hogy sikerült nyerni, bár jó lett volna rendes játékidőben, de mivel végig vezettek, nem sok lehetőségünk lett volna arra, hogy simán megnyerjük a mérkőzést. Elégedettek lehetünk azzal, hogy amiért jöttünk, megnyerni a mérkőzést, az sikerült.

- Gratulálok és jó utat.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Nagy Viktor nyilatkozata

- Gratulálok Viktor a mai teljesítményedhez, Barcelonát idézte! Egy rövid összefoglalót kérnék a mai meccsről!

- Örülök a győzelmünknek. Örülök annak, hogy kitartottuk egészen az utolsó másodpercekig, mert kettővel is mentek a horvátok az utolsó negyed végén. Hittünk megint abban, hogy meg tudjuk fordítani és legalább döntetlenre tudjuk hozni a meccset, hogy ötméteresek legyenek. Ehhez óriási nagy akarat kellett, úgyhogy nagyon boldog voltam, hogy mindenki hitt ebben. Örülök annak is, hogy eggyel több gólt lőttünk az ötmétereseknél.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Szivós Márton nyilatkozata


- Indulunk a megbeszélésre Marci, használjuk ki az időt és légy szíves mondj egy-két mondatot, hogy volt ez a mai meccs, mennyire vagy elégedett ezzel a két ponttal, lehetett volna három is?

- Én elégedett vagyok, örülök ennek a két pontnak. Nagyon kemény, izgalmas mérkőzés volt, jól védekeztünk. Ilyen mérkőzésekre van szükségünk, hogy jobbak lehessünk.

- A meccsen egyszer sem vezettünk.

- Nem baj. A végén kell.

- Köszönöm szépen, jó megbeszélést.

(Lejegyezte: Tina)



Varga Dénes nyilatkozata


- Dumi, szívből gratulálok ehhez a mai meccshez! Nagyon sok dolog van, amit szeretnék tőled megkérdezni, de kezdjük a lényeggel, azzal a góllal, én nem is nagyon láttam, olyan gyors volt az a labda, hogy hihetetlen.  Mi történt? Elmondanád azt a gólt?

- Tibi kért tőlünk egy figurát, hogy csináljuk meg, középen maradjon üresen a terület és oda kerüljön valahogy egy ember, aki én voltam. Dani türelmesen várt a labdával, amíg felbukkantam, menetrend szerint érkezett, és megütöttem, ahogy tudtam, már nem is voltam víz fölött, amikor elhagyta a kezemet a labda. Onnan tudtam, hogy gól lett, hogy nem vertek agyon a víz alatt, hanem mindenki megállt. Hátra néztem, megláttam, hogy gól, nagyon örültem neki. Nagyjából így nézett ki.

- Gratulálok, csodálatos volt. Emlékeztetett kicsit a barcelonai gólra, bár talán még gyorsabb, élesebb lőtt passz volt.

- Köszönöm.

- A meccsről úgy általában, hogy vélekedsz?

- Nagyon nehéz volt játszani, mert meleg volt a víz. Nagyon hamar elfáradtam, de azt gondolom, ezzel nem voltam egyedül, de ez egy "globális jelenség", hogy meleg a víz. A horvátok fizikálisan nagyon nehezen legyűrhető csapat, tehát sokat kivett belőlünk. Ez talán ott csapódott le, hogy az ötméteresekre se ők, se mi nem tudtunk már igazán koncentrálni, illetve mondhatnám azt is, hogy a kapusok remekeltek. Viktornak kettőt fölé lőttek, ami persze nem von le az érdeméből, csak ebből is látszott, hogy elfáradt mindkét csapat.

- Hogyan tovább? Ez a győzelem, ez a két pont mire jogosít fel minket?

- Nem nagyon gondolkodtam rajta, de bizonyára az a lényeg, hogy a következő meccsünket is megnyerjük.

- Ez egy nagyon okos mondás volt, Dumi köszönöm szépen.  Nagy élményt okoztál és még nagyobbat okoztál volna, ha sokan látták volna otthon.

- Igen, örültem volna neki. 

(Lejegyezte: Tina)



Gór-Nagy Miklós és Decker Ádám nyilatkozata


- Szervusztok védő urak! Egy jó nehéz meccsen vagyunk túl, győztesen utazhattok haza. Gondolom, minden rendben van, mindenki elégedett. Elfáradtatok?

Gór-Nagy Miklós: Igen. Elég nehéz meccs volt. Tudtuk, hogy az lesz, a víz is nagyon meleg volt, de mint látszott, a horvátoknak is. Igazából nem gondolnám, hogy bármelyik csapat jól játszott volna, de az biztos, hogy hatalmas lelkierővel és akarással küzdöttünk, aminek egy fantasztikus gól lett a vége és ez által egy nagyon értékes döntetlen. Az ötmétereseknél szintén a lelkierő és az akarás döntött, amiben úgy látszik, hogy nagyon jók vagyunk.

Decker Ádám: Miki szépen összefoglalt mindent. Látszott, hogy idény eleji mérkőzés volt, mindkét csapatnál nagyon sok hiba volt. Lassan mozogtunk mi is, főleg az első negyedben nehezen vették fel a ritmust azok a játékosok, akik még csak most kezdték el az edzést, például mi :-) Sokat hibáztunk, de ahogy Miki is említette, minden egyes kritikus ponton át tudtuk lendíteni egymást a hitünkkel és az akaratunkkal.

- Nagyon szépen köszönöm és jó pihenést kívánok. Remélem Görögországban is hasonló nyilatkozat lesz a meccs után.

(Lejegyezte: Tina)



Madaras Norbert nyilatkozata

- Norbi, gratulálok a győzelemhez! Nagyon nehéz, nagyon kemény meccs volt. Gondolom, van benned egy komoly fáradtság, de elégedettség is?

- Elégedettség mindenképpen, a győzelemmel és azzal, ahogy küzdöttünk. Főleg, hogy a horvátok sokkal jobban kezdtek, 3:1 volt az első negyed nekik és úgy tűnt, mintha jobban játékban lennének. Nem azt mondom, hogy magabiztosabbak voltak, viszont hamarabb felvették az egésznek a ritmusát. Ez egy nemzetközi meccs, két ilyen jó csapat között, ez ilyen. Mi egy-egy gólt lőttünk az első két negyedben, nagyon sok kapufa, jó néhány kihagyott helyzetünk volt. Kellett hozzá az a két negyed, hogy belelendüljünk, ami valahol normális, de ha 3:1-nél ők lőnek gólt, gólokat, akkor könnyen vége lehetett volna a meccsnek.

- 3:1 után viszont ők elbizonytalanodtak, ahogy feljavultatok. Lehetett érezni, hogy jöttök vissza a meccsbe.

- Nyilván, ez egymásból következik. Ha ők lőnek ott gólt, az minket még jobban lenyom, de az, hogy tudtunk kapaszkodni, minket tartott a meccsben. Ha úgy nézzük, az egész meccsen az eredmény után mentünk. 2:40-el a vége előtt 6:4 volt az állás, 4:4 után. Kellett hozzá két gól, Duminak most már azt mondhatnám ez a szokásos megoldása, de azért nem lesz ez mindig így.

- Ott a vízben, hogy nézted ezt a gólt? Milyen élmény volt?

- Úgy néztem, hogy én a széléről beindultam, átverekedtem magam. Gondoltam, hogy lesz egy lövés és hátha van egy lepattanó. Nyilván nagyon boldog voltam, hogy 5 másodperccel a vége előtt sikerült kiegyenlíteni. Összességében a győzni akarásunk megvolt, de mi mentünk utánuk. Bízom benne, hogy ennél majd jobb is lesz.

- Köszönöm szépen, jó pihenést.

(Lejegyezte: Tina)



Varga Dániel nyilatkozata


- Gratulálok Dani! Mielőtt arra kérnélek, hogy csapatkapitányként értékeld a történteket, egy technikai jellegű kérdésem van. Több ember is azt mondta, hogy a meleg víztől nagyon fáradt volt meccs közben is már. Szerinted ezt direkt csinálták?

- Nem. Egyrészt egyáltalán nincs üldözési mániám, nem vagyok fogékony az összeesküvés elméletekre. Másrészt pedig elég nagy butaság lett volna részükről, hiszen ők ugyanabban a vízben játszottak.

- Lehet, így edzettek az elmúlt hetekben...

- Mondhatom, hogy a csapat felével együtt edzem és nem vettem észre, hogy meleg lett volna a víz. Szóval röviden azt mondom, hogy nem, hosszabban pedig már elmondtam.

- Értékeld légy szíves a mérkőzést!

- Nagyon meleg volt a víz. :-) Alapvetően abból indulok ki, hogy hat gólt kaptunk, amiből hármat az első negyedben. Ez nagyon jó teljesítmény, 11-ből 3 emberelőnyt lőttek be. Ahogy mondtam meccs előtt, nem várható el, hogy tökéletesen mozogjunk. Egyszerűen annyira akartunk és annyira követtük egymást, figyeltünk egymásra, hogy nagyon sokat takartunk Viktorral együtt és nagyon nehéz volt átlőni. Azért beszélek ennyit az emberhátrányról, mert egy hazai csapat, amely meg akarja verni a vendéget és nem megy jól az emberhátrány, akkor elbizonytalanodik és végül is ezért is tudtuk döntetlenre hozni a meccset, mert kevés gólon tudtuk őket tartani.

- Minden szempontból elégedett vagy? Eredmény, játék, akarat?

- Január közepén ezt tudtuk kihozni. Elégedett vagyok a győzni akarással, az egymásnak való segítési szándékkal, a motivációval. Mindenkinek van fejlődési lehetősége, sőt kötelezettsége, minden egyes játékosnak egyéni és csapatszinten is. Ez a normális, főleg ha azt nézzük, hogy három nappal ezelőtt még a klubjukkal edzettek a játékosok, két nap múlva megint mennek a klubjukhoz, de ezt igazából mellékkörülménynek mondom. Az elégedettségem okát az adja, hogy ebben a helyzetben a lehetőségeinkhez képest a lehető legtöbbet hoztuk ki, de ez az útnak az eleje, a 2014-es útnak az eleje és nagyon sokat kell még dolgoznunk, vízilabdával foglalkoznunk ahhoz, hogy nagyon jó csapat legyünk.

- Köszönöm szépen és jó pihenést.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)


További keddi eredmények:

A csoport
Oroszország-Szerbia 8:12 (1:1, 2:6, 2:3, 3:2)
(Románia szabadnapos volt.)

A  csoport állása:

1. Szerbia 6 (két meccsből), Oroszország 3 (2), Románia 0 (2) pont


C csoport
Montenegró-Németország 13:10 (4:1, 2:3, 2:3, 5:3) (az egyik játékvezető Székely Balázs volt)

Olaszország-Szlovákia 12:5 (1:1, 3:1, 4:2, 4:1)

A csoport állása:

1. Montenegró 9, 2. Olaszország 6, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 0 pont


A Világliga szabályai szerint döntetlen nincs, a meccset ilyenkor ötméteresekkel kell eldönteni, s a vesztes egy, a győztes két pontot kap.

A nyári szuperdöntőbe (Dubaj, június 16-21.) a csoportelsők jutnak be.