FACEBOOK

Egy kiesés anatómiája

Egy kiesés anatómiája
hozzászólás, 2013.10.03.

Az elmúlt hétvégi BL-selejtezők nagy meglepetése volt, hogy a Montpellier zsinórban öt vereséggel az utolsó helyen végzett a kragujeváci csoportban, s ezzel kiesett. Jászberényi Gábort, a csapat kapusát kérdeztük: hogy is volt ez?

JÁSZBERÉNYI GÁBOR (Montpellier) a vlv-nek:

- Számunkra egy remek edzőtáborozás volt ez a torna. Nem volt rossz a csapat, eggyel kaptunk ki a Budvától, eggyel a Nagyváradtól. Végig szoros meccset játszottunk a Volgográddal és három negyeden át még a Kragujevác ellen is jól bírtuk. A "mindent eldöntő" utolsó meccsen én már pihentem, nem játszottam.

- Nem is tudom, hogy fogalmazzam meg a kérdést... Úgy tűnik, mintha "nem erőltettétek volna" ebből a csoportból a továbbjutást...

- Nézd, ez így alakult, de az tény, hogy tavaly 150 ezer euróba került nekünk a BL-utazgatás, s emiatt nem is tudtunk erre a szezonra minden játékost megtartani, két fővel kisebb lett a keretünk.

- Milyen a csapatotok?

- Papíron gyengültünk, mert visszament Herceg Noviba az a horvát játékosunk, akit a bajnokság legjobb mezőnyjátékosává választottak tavaly.

Hát ezt sem teheti ki a kirakatba a LEN!

Emlékezetes, hogy egész nyáron rágódtak a 2013-14-es klubtornák versenykiírásán, aztán sikerült egy sokak szerint végtelenül etikátlan rendszert (pénzért megvásárolható főtábla-hely) kidolgozni.
És lám, most az is kiderül, hogy a nagyokosok olyan szituációt teremtettek, amely abszolút sportellenes és szégyenletes helyzetbe hozott klubokat.
A kragujeváci első BL-selejtező torna záró napján, a Hannover-Montpellier mérkőzés előtt úgy állt a helyzet, hogy mindkét csapatnak a vereség volt a jó eredmény. Az ugyanis csoportutolsó helyet és egyenes átlépést jelentett a második számú versenysorozatba, az Eurokupába. A meccs győztese továbbmehetett ugyan a BL-ben, de a következő csoportkörben legalább a harmadik helyen kell végeznie, ha csak negyedik, akkor befejezte idei nemzetközi szereplését! (Az első két helyezett a BL-ben mehet tovább és csak a harmadik kerül át az Eurokupába.)
Csoda-e, ha ezen a bizonyos meccsen mindkét csapat a saját érdekét nézte és vesztésre játszott?
Jászberényi a kispadról nézte ahogy (nyilván már minden mindegy alapon) megszórja addig komoly ellenfelekkel is szoros meccset játszó csapatát a Hannover.
Egy kis persziflázzsal: a franciák "jobban akarták" a vereséget, így végül ők szállhattak ki elégedetten a medencéből a 17:12-es vereség után. Röhej.

Ezt is köszönjük, LEN!

- Mi az elvárás?

- Ugyanaz, mint eddig: a kupa és a bajnokság megnyerése, továbbá minél tovább eljutni az Eurokupában.

- Hogy vélekedsz az új szabályokról?

- Nekem tetszik, mert gyorsabb a játék, több az akció és a lövés. Egyelőre még mindenhol másként értelmezik a módosításokat, de úgy tűnik, az biztos, hogy kicsit pörgősebb lesz a játék, ami mindenképpen jó. Időt kell adni a bíróknak is, hogy egységessé csiszolódjon az új rendszer. Érdekes egyébként, hogy itt Franciaországban erősen lobbiztak azért, hogy a pálya is kisebb legyen, mert sok helyütt 22x14 méteres medencében rendezik a meccseket, itt aztán még sokkal pörgősebb lesz minden az új szabályok miatt.

- Mikor játsszátok az első bajnokit?

- Most szombaton, a tavalyi utolsó helyezett ellen.

- Sok sikert az új szezonra!


A Montpellier eredményei a szeptember 26-29-i kragujeváci BL-selejtezőkörben:

Nagyvárad-Montpellier 12:11 (3:3, 4:2, 4:2, 1:4) (Jászberényi Gábor védett, játszott Heincich Dávid is, aki nem lőtt gólt)
Montpellier-Budva 12:13 (4:1, 2:5, 2:3, 4:4) (Jászberényi védett, Heinrich két gólt lőtt)
Montpellier-Szpartak Volgográd 6:9 (1:3, 2:2, 0:1, 3:3)
(Jászberényi védett, Heinrich két gólt lőtt)
Montpellier-Radnicski Kragujevác 9:16 (1:4, 4:4, 2:5, 2:3) (Jászberényi védett, Heinrich kétszer volt eredményes)
Hannover-Montpellier 17:12 (6:3, 2:3, 5:2, 4:4) (a németeknél a két magyar gól nélkül zárt, a másik oldalon Jászberényi pihent, nem játszott, Heinrich egy gólt lőtt)

A csoport végeredménye

1. Radnicski Kragujevác 15,
2. Szpartak Volgográd 10,
3. Nagyvárad 10,
4. Budva 6,
5. Hannover 3,

6. Montpellier 0 pont


A Montpellier az Eurokupában folytathatja, a többiek továbbjutottak a BL második selejtezőkörébe. (A Hannover a rijekai csoportba került, ahol a Primorje Rijeka, A Vouliagmeni és az Acquchiara egyikét meg kellene előznie ahhoz, hogy ne fejezze be 2013-14-es európai szereplését...)

AZ ELSŐ BL-SELEJTEZŐKÖR ÖSSZES EREDMÉNYE