FACEBOOK

Új szabályok: furcsa olasz debütálás

Új szabályok: furcsa olasz debütálás
hozzászólás, 2013.09.24.

Bár Itáliában csak október 5-én kezdődik az új bajnoki szezon, egy felkészülési klubtornán kipróbálták az új szabályokat. Madaras Norbertet kérdeztük a tapasztalatokról.

Nápolyban rendezték meg az elmúlt hét második felében a hagyományos Enzo D'Angelo felkészülési tornát, amelyet veretlenül, három győzelemmel a Pro Recco nyert meg. A még mindig csak formálódó olasz sztárcsapat rotációs rendszerben szerepelt, minden meccsen más három játékos nézte a többieket a lelátóról. Madaras Norbert ezt a helyzetet szerencsésnek mondta abból a szempontból, hogy így egyszer kívülről, a partról, kétszer pedig a vízből, "szenvedő alanyként" tapasztalhatta meg az új szabályok olaszországi alkalmazásának anomáliáit.

Az Enzo D'Angelo torna eredményei, Nápoly (Olaszország)

Acquachiara-Canottieri Napoli 11:8 (3:2, 1:1, 4:3, 3:2)

Posillipo-Pro Recco 5:10 (0:4, 2:2, 0:3, 3:1)

Canottieri NapoliI-Posillipo 6:16 (1:6, 2:2, 2:3, 1:5)


Acquachiara-Pro Recco 8:9 (2:2, 0:3, 4:3, 2:1) (Madaras játszott, de nem lőtt gólt)

Posillipo-Acquachiara 5:11 (3:4, 0:2, 2:3, 0:2)
Nápoly, v.: Calabro, Gomez
Posillipo: Cappuccio, Dolce, Rossi, Foglio 1, Mattiello, Radovic, Renzuto, Gallo 3, Klikovac 1, Bertoli, Russo, Saccoia, Negri. Vezetőedző: Cufino.
Acquachiara: Kacics, Perez 2, Mattiello, Luongo 2, Scotti Galletta, Petkovics 1, Gambacorta, Postiglione, Saviano, Draskovics 3, Di Costanzo 3. Sadovyy, Lamoglia. Vezetőedző: P. De Crescenzo.
Gól - emberelőnyből: 3/9, ill. 4/9

Canottieri Napoli-Pro Recco 4:15 (1:3, 1:5, 1:4, 1:3)
Nápoly, v.: Pascucci, Rotondando
Canottieri Napoli: Turiello, Buonocore, Campopiano 1, Bernaudo, Darko Brguljan 1, Morelli, Ronga, Primorac, Parisi 1, Borrelli 1, Baraldi, Esposito, Vassallo. Vezetőedző: Massa.
Pro Recco: Tempesti, Lapenna F. 2, Madaras 2, Figlioli 2, Fondelli A. Giorgetti 3, Giacoppo, Janovics, Figari 2, Ivovics 2, Aicardi 1, N. Gitto 1, Jokovics. Vezetőedző: Tempestini.
Gól - emberelőnyből: 0/6, ill. 3/8

A torna végeredménye: 1. Pro Recco 9, 2. Acquachiara 6, 3. Posillipo 3, 4. Canottieri Napoli 0 pont

MADARAS NORBERT a vlv-nek:

- Idény eleji torna volt, úgy láttam, hogy az Acquachiara csapata van nagyjából készen, de ez érthető, mert ők napokon belül BL-selejtezőt játszanak. Természetesen az egész torna valamennyire az új szabályokról szólt. Az első mérkőzést töltöttem a lelátón és viszonylag gyorsan megállapítottam, hogy itt valami nem stimmel. Azt láttam, hogy a bírók "belefeledkeznek" a játékba, volt, hogy egy teljes negyedig úgy fújtak, mint régen, aztán néhány percig az új szabályok szerint, de ez sem tűnt olyan súlyosnak, mint amiről az otthonról érkező hírek szóltak. (Ugye én nem láttam otthoni meccset az új szabályok bevezetése óta, csak a hírekből tudtam tájékozódni.)

Az Acquachiara ellen a vízben is találkoztam az új rendszerrel és nem voltam elégedett. Bár elvileg az új szabályok szerint játszottunk, vagy nyolcszor döngöltek be a csempébe kétkezes faulttal és egyszer vagy kétszer ítéltek csak ezért kiállítást. Nagyjából ugyanúgy fújtak, ahogy eddig, kevés változást tapasztaltam. Szerintem ez biztosan nem marad így. Be kell persze kalkulálni azt is, hogy a nápolyiak játszottak otthon, így számukra kicsit megadták a hazai pályát. Ugyanakkor egyértelmű volt, hogy következetlenek a játékvezetők, a meccs bizonyos szakaszaiban határozottan alkalmazták az új szabályokat, egyébként meg ugyanolyan dologért nem ítéltek semmit.

Amikor a lelátón ülve néztem a meccset, úgy éreztem, hogy a mai kor meghaladta a szabályozásnak ezt a formáját. Talán 15-20 évvel ezelőtt még megfelelő lett volna. Ha szigorúan vesszük a bevezetett változtatásokat, vannak esetek, amikor a támadót meg se próbálhatja szerelni egy védő. A mai vízilabda nem nagyon teszi lehetővé, hogy egy bekk egy kézzel vegye fel a harcot a centerrel. Ha a védő szigorúan veszi az új szabályokat és úgy játszik, akkor egy csomó akciógólt fognak lőni róla.

Még súlyosabb, hogy folyamatosan alakulnak ki olyan szituációk, amelyeknél a bírók kezébe kerül a döntés. Ez a döntés ugye most még hol ilyen, hol olyan, s ez külön problémát okoz, de mindenképpen nő majd a játékvezetők szerepe és felelőssége. Ezt persze ők is érzik, tudják is, hogy nekik is szokni kell az új rendszert. Hogy még egy konkrétumot mondjak: a beindulások megítélése is teljesen szubjektív. Amikor megakad a mozgás és valaki eljátssza, hogy szabálytalanul akadályozták, akkor a bírón múlik, hogy a támadó csapatot hozza-e előnyös helyzetbe, vagy színészkedésért a csatárt bünteti... Vagy például az egyik meccsen faultoltam, elléptem a játékostól (én úgy éreztem), volt köztünk egy méter és amikor passzolt, a labdájába belekaptam, erre kiállítottak. Fel is zúdultunk, hogy akkor most már ezt sem szabad...? Jól jellemzi a zavarodottságot, hogy a meccsek szüneteiben nem a taktikáról beszéltünk, hanem arról, hogy most ezt vagy azt szabad-e vagy nem...

Egyébként az első mérkőzés előtt tartottak nekünk egy tájékoztatást az új szabályokról, úgyhogy ehhez viszonyítva mondhatom, hogy az elmondottakat sem alkalmazták következetesen.

Szóval egyelőre mindenki találgat és a három meccsünkből se lettünk sokkal okosabbak. Vicces jelenetek vannak az edzéseinken, gyakorlás közben. Előfordul, hogy a védő és a center összeveszik, meg is áll a játék. Az egyik azt mondja, hogy az új szabályok szerint ez már kiállítás lett volna, a másik ezt vitatja és azzal vág vissza, hogy akkor te se fogjál meg, mert az meg kontra... Ezután kinéznek, kérdezik az edzőt, a többieket, hogy kinek van igaza...

Hétfőn Rómában az olasz szövetség szervezésében volt egy megbeszélés a klubvezetők, edzők, játékvezetők részvételével, az edzőnk is ott volt, de még nem kaptunk részletes tájékoztatást a hallottakról. Állítólag további egyeztetések is lesznek, mert most már mindenki látja, hogy ez a dolog nem egyszerű. Jellemző, hogy még a játékvezetőket sem tudjuk megkérdezni konkrét dolgokról, mert ők is csak találgatnak.