FACEBOOK

Bajnokok Ligája - se Pro Recco, se Rijeka!

Bajnokok Ligája - se Pro Recco, se Rijeka!
hozzászólás, 2012.07.22.

Omladozik az európai klubvízilabda rendszere, a Bajnokok Ligája következő szezonjában sem a Pro Recco, sem a Primorje Rijeka nem vesz részt. Ez a két csapat játszotta a final four döntőjét idén májusban, Nagyváradon...

A Primorje Rijeka klub honlapján szűkszavú közlemény tudatja: a klub vezetése - élén Predrag Sloboda elnökkel - úgy döntött, hogy a Primorje Rijeka a 2012-13-as szezonban  nem vesz részt a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatában. A rövid indoklás szerint ezt a döntést alapos konzultációsorozat után, az európai klubvízilabdázásban kialakult új helyzet alapján hozták meg.

A Varga Dánielt és Varga Dénest még két évig foglalkoztató horvát csapat a Jadranska Ligában, valamint a horvát nemzeti bajnokságban és kupában vesz részt. (A klub az elmúlt szezonban egyaránt döntőt játszott a Jadranska Ligában, a horvát bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, mindhárom sorozatban az ezüstérmet szerezte meg.)

A Primorje két magyar játékosa a vlv munkatársától értesült a hírről. Mindketten meglepődtek és nagyon röviden reagáltak:

VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Sajnálom, hogy a következő szezonban sem leszek BL-győztes.

VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- Nem hallottam róla, viszont augusztus 13-ig nem is akarok ezzel foglalkozni.


Mint ismeretes, vezető európai klubok az elmúlt év végén új nemzetközi bajnokság szervezésébe fogtak, s a munka operatív részét Predrag Sloboda, a Primorje Rijeka és a horvát szövetség elnöke végezte. Tárgyalásaik a LEN-nel megfeneklettek és az európai szövetség megfenyegette a szakadár törekvésekben részt vevő klubokat, szövetségeket, figyelmeztetve őket, hogy LEN-tagságukból adódóan ilyen szervezésben nem vehetnek részt. Az olimpiai részvételt is érintő szankciókat helyeztek kilátásba, majd bejelentették, hogy fegyelmi eljárást indítanak Predrag Sloboda ellen. Ezzel egyidejűleg figyelembe vették a tagországok néhány észrevételét a 2012-13-as LEN-kupaküzdelmekkel kapcsolatba, például 24-re emelték a BL főtábláján szereplési lehetőséghez jutó csapatok számát.

Az eddig ismertetett ügytől nem teljesen függetlenül mondott le tisztségeiről és távozott a vízilabda világából nemrégiben Gabriele Volpi, s a klubéletben éveken át egyeduralkodó Pro Recco új vezetése most azon dolgozik, hogy a csapat el tudjon indulni az olasz bajnokságban. (A BL-ben nem fog, ezt már bejelentették.)

A vízilabdasportban egyre tornyosuló hullámok öt magyar olimpiai bajnok életét, egzisztenciáját érintik közvetlenül: a Rijeka sorsában - kényszerűségből - a Varga-testvérek osztoznak, a Pro Recco összeomlása pedig Benedek Tibor, Kásás Tamás és Madaras Norbert életútját befolyásolja - kicsit vagy nagyon.


A Primorje Rijeka és a Pro Recco csapata a BL final four döntője előtt, idén májusban, Nagyváradon. Ősszel egyikük sem indul (fotó: vlv)

3 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs36372
2012.07.22. 22:16

Lehet hogy én nem nem vagyok eléggé jövőbelátó, de én magyar szempontból (a Reccoban és a Rijekában érintett magyar játékosok kivételével, bár a Varga testvérek azért az Adria liga miatt nem maradnak színvonalas nemzetközi szereplés és meccsek nélkül, Madaras pedig remélhetőleg hazatér, Kásás nem tudom hogy tényleg abbahagyja-e, Benedek pedig akár még szövetségi kapitány is lehet...) nem látom ennyire borúsnak a helyzetet, sőt akár még pozitív irányba is fordulhat a helyzet nem csak a Recco egyértelmű erőfölényének megszűnése, de a horvát csapatok eddigi számomra érthetetlen hátszelének remélhető csökkenése miatt (Nem tudom a Dubrovnik és a Zágráb tervez-e bojkottot, de ha nem akkor sem lenne meglepő ha nem kapnának az eddigiekhez hasonló bírói hátszelet a továbbiakban, akár már az olimpián sem.). A Rijeka vezetőségének döntése nem meglepő, sőt az az elnök személye miatt teljesen jogosnak tűnik a len irányába, másrészt a korábban emlegetett reccos pénzügyi háttér illetve kapcsolat miatt is. Gáborral ellentétben - aki a folyamatból a tavalyi győztes Partizant kihagyta én úgy látom hogy ez a magyar csapatok esélyét növeli a BL-ben a jó szereplésre, az Eurokupa pedig, kiindulva a magyar résztvevőkből nem biztos hogy gyengül, ha mégis akkor pedig biztosabb lesz egy magyar győztes, talán az sem akkora tragédia. Az Adria Ligás indulás pedig szerintem nem lenne ilyen egyszerű, mert a tervezett Szuperligában pont az lett volna a klubok számára az egyik előnyös szempont hogy kaptak volna pénzügyi segítséget az útiköltségekhez. Bár az igaz hogy ebből a tervezett rendszerből átvéve az optimalizációs pontokat (egy hétvégén két-két meccs két egymáshoz közelebbi csapattal, és a vendéglátó csapat állja a szállásköltségeket) csökkenthetők lennének a ráfordítások, tehát hosszabb távon még akár ebből is lehet valami.

Gábor hozzászólása
Gábor36371
2012.07.22. 18:29

Elkeserítő. Indult a folyamat a Kotorral ( hol van mára 2009-es Euroliga-bajnok???) utána most Volpi (volt) \"Reccoja\" ( bár azt már megírtam, hogy ez a klub-világválogatott nekem sosem tetszett igazán) majd a Rijeka távolléte... Jobb lenne, ha a 3 magyar BL- induló \"beszállna\" (ha lehet) a Jadranska Ligába, ott csak az alapszakaszban lenne kb. 12 rangadójuk a délszlávokkal és utána volna a bajnokságnak egy \"erős\" play off-ja... Ez azt jelentené, hogy a magyar bajnoki alapszakasz (ebben a Vasas, Eger, Szeged trió nem venne részt, helyette \"Jadran Ligáznának\") oda-vissza köre után az ottani első kettő (Szolnok, Debrecen) a \"jadranos\" 3 magyar csapattal játszana egy kört oda-vissza, majd jöhetne, 3 győzelemig a döntő...Jó szervezéssel a kibővített BL mellett is megoldható lenne ez a dolog... Ja még annyit, hogy a 24-es BL- főtábla nagyon leegyszerűsítve \"elveszi\" majd a legjobb 8 csapatot a LEN-Kupából, az a sorozat tovább gyengül, igazán jó csapat most már alig lesz ott...

punki hozzászólása
punki36370
2012.07.22. 17:51

Fafej nemzetközi vezetőség, fafej nemzeti vezetőségek, kivonul a nagy pénz a pólóból! Félő , hogy elindul a póló haldoklása!! Kár, hogy a BL-ben most se indul igazán erős magyar csapat , mert a legerősebbek (Eger, VASAS) pénzhiány miatt meggyengültek!! Így sajnos most se lesz sok esélyünk a meggyengült FF megnyerésére!!