FACEBOOK

,,Senki ne legyen türelmetlen,,

,,Senki ne legyen türelmetlen,,
hozzászólás, 2012.06.12.

Az olimpiai felkészülés újabb szakaszát kezdte meg a magyar válogatott kedden a Margitszigeten, a média nyilvánossága előtt. Edzésriportunk.

Lógott az eső lába a levegőben, amikor a média képviselői megérkeztek a kedd délelőtti edzés szemrevételezésére. Aztán nem csak lógott, hanem le is támaszkodott, de közben a nap is kisütött - szóval jó hülye idő volt kedden a Margitszigeten.

Az úszáspenzum és a mindenféle trükkös akciókkal feltúrbózott úszáshosszok után több részre oszlott a társaság. A két kapunál a kapáslövéseket gyakorolták a játékosok, 3 másodpercenként érkező pontos passzok segítségével.

Eközben a kapu mögötti elkerített "kínzókamrába" Mátéfalvy Csaba várta a delikvenseket. Nem volt nehéz dolguk, csak olyan ötkilós. Ekkora súlyú medicinlabdát kellett a fejük fölé emelni - a változatosság kedvéért nem csak két kézzel, hanem egy kézzel is, s nem csak statikusan "állva" a vízben, hanem kiemelkedve is, magasra tolva a labdát. Mindezt meghatározott időn át.

Az edzés végén szokatlanul fáradtan kászálódtak ki a vízből a fiúk, aminek jogossága a látottak alapján nehezen vonható kétségbe.

A sajtó természetesen megrohanta a főszereplőket, mi is igyekeztünk, elsősorban olyanokat próbáltunk megszólaltatni, akiket nem értünk el az amerikai túra alatt.

Összesítésként annyi megállapítható, hogy a fiúk nagyon józanul és reálisan látják az Amerikában töltött két hét tanulságait. Egyöntetűen állapították meg, hogy ők jelenleg a kemény fizikai felkészülés fázisában vannak és nemhogy most nincsenek még csúcsformában, de talán még a június végi július eleji két nagy nemzetközi tornán sem érik el az "üzemi hőfokot". Viszont abban mindenki egyetért, hogy Londonra már "nem lesz gond".

Érdemes tehát megszívlelni a csapatkapitány, Biros Péter intelmét: senki ne legyen türelmetlen, ott tart a csapat a felkészülésben, ahol tartania kell.

A mai nap híre az is, hogy csatlakozott a társasághoz Benedek Tibor másodedző, aki immár befejezte játékospályafutását, így most új korszak kezdődik az életében.


Az edzésen részt vett játékosok:

Baksa László, Biros Péter, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Katonás Gergely, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Nagy Viktor, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szécsi Zoltán, Szivós Márton, Varga Dénes, Varga Dániel, Varga Tamás és Vámos Márton


vlv-képek az edzésről


VLV-VIDEÓK:


Biros Péter nyilatkozata


- Szervusz, Péter. Arra kérlek, hogy értékeld egy kicsit ezt az amerikai utat szakmai szempontból, csapatépítés szempontjából. Mit végeztetek?

- Elsősorban fizikális dolgokon volt a hangsúly, még szerintem ezen a héten is ugyanez lesz. Úgy érzem, hogy jól sikerült, Kanada különösen. Ott mindenki nagyon jól érezte magát, jól lehetett edzeni, nagyon jók voltak a körülmények. Amerika nem volt annyira jó. Én úgy érzem, hogy annak fényében, amilyen állapotban voltunk, a kanadai csapat pont jó volt nekünk, hogy játszunk velük, az amerikai nagyon erős volt még a számunkra. Az olimpiáig, én úgy érzem, hogy ők már nagyon sokat nem fognak fejlődni, bennünk még nagyon sok van addig, úgyhogy kétségbe nem szabad esni, dolgozni kell tovább Abban kell hinni, hogy a munka meghozza a gyümölcsét, meg is fogja, én úgy érzem. Úgyhogy talán a jövő heti román meccseken már jobb lesz az egésznek a képe. Én úgy érzem, hogy amit elvégeztünk munkát, körülbelül az volt, amit el kellett végeznünk.

- Nagyon sok tapasztalatod van. Ilyen időszakban a magyar válogatott általában milyen szokott lenni?

- Mindenkinek jó a kedve, a hangulata, annak ellenére, hogy szerintem még mindenkinek problémái vannak az átállással. Mindenki megpróbálja minél jobban megcsinálni a munkát, azt hiszem, hogy ez a legfontosabb most. Aztán utána, ezzel párhuzamosan jönni fognak az eredmények, ha már nem ilyen fizikális jellegű edzések lesznek. Úgyhogy senki ne legyen türelmetlen, ez egy ilyen időszak, ezen át kell esni, aztán utána mindenki sokkal jobb állapotban lesz, az olimpián nem lehet problémánk.

- Hogy látod a két külföldi tornát? Először Olaszország, aztán Írország. Ott már azért, gondolom, valamennyire az eredmény is számít majd.

- Persze. Szerintem akkor már nem ilyen jellegű munkákat fogunk végezni, de még ott se leszünk a topon, de hát ott azért nagyon jó csapatok lesznek. Úgyhogy az ilyen torna a mérvadó, itt élvezetes játszani, ahol ilyen csapatok vannak.

- Köszönöm szépen, Péter.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Benedek Tibor nyilatkozata


- Tibor, köszöntelek újra itthon.


- Ahogy ígértem, itt vagyok. :-)

- Így van. Milyenek az érzéseid?


- A szokásos. Nem változott semmi, a hangulat ugyanolyan, a fiúk lelkesek, kicsit azért még fáradtnak érzem őket az amerikai túra után. Ugyanúgy tudtam belépni, minthogyha a kezdettől jöttem volna, semmi furcsa érzésem nem volt az első edzésen.

- Mostantól a csapattal vagy végig ugye, egészen az olimpia végéig?


- Igen.

- Recco-ügyben van valami információd?


- Semmi. Állítólag az elnök elment nyaralni...

- Ideje volt... Változott valamiben a munkád a tavalyihoz képest, Dénessel beszéltél már, hogy mi lesz a teendőd, mit lehet tudni erről?


- Annyiban lesz más, hogy a videót nem nekem kell csinálni, mint a legutóbbi Európa-bajnokságon, amit kicsit sajnálok, mert nagyon szerettem. De az olimpián ez már megoldhatatlan lenne a csapat mellett, mert Eindhovenben közel volt az uszoda a szállodához, jöttem-mentem, kis autóm volt, mindent tudtam csinálni, ez az olimpián lehetetlen lesz. Úgyhogy videózni nem fogok, de mondjuk az olimpián minden sportesemény követhető a tévéből is, úgyhogy ott azért minden meccset látni fogunk. A helyszínen pedig valószínűleg majd Kristóf fog videózni. A feladatom nagyjából ugyanaz, mint korábban, tehát másodedzői feladat, a kispadon Dénes mellett, edzések az levezetésében segítek – nincs változás.

- Egy edzést láttál, gondolom még nem tudsz képet alkotni a csapat helyzetéről. Mikorra várható szerinted, hogy meg tudd ítélni a lehetőségeket?


- Nagyjából azért láttam, ahogy mondtam fáradtnak láttam a fiúkat, de egy-két hét kell szerintem, a románokkal játszunk két meccset, s lesz két torna. Most elkerülhetetlen a nagy feszültség, az az igazság, azért egy olimpiára készülünk 18-as kerettel, óriási lesz a harc a bekerülésért – ez most nehéz időszak szerintem mindenkinek. Nekem nem, de a játékosoknak igen :-)

- Most inkább megkönnyebbülést érzel vagy szomorúságot, hogy nem kell harcolnod?


- Negyvenévesen harcolni a bekerülésért, azt hiszem, nem lenne jó dolog. :-) Nem, én teljesen jól érzem magam, itt ahol vagyok.

- Köszönöm szépen, további jó munkát.


(Lejegyezte: Tina)



- Lacika, újra itt vagyunk ismerős terepen, a Margitszigeten. Mesélj légy szíves az elmúlt két hétről! Mik az amerikai túra tapasztalatai, mennyire voltak kemények az edzések, hogy sikerült?


- Üdvözlöm a kedves VLV nézőket és téged! Úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon hasznos volt az amerikai és kanadai kiruccanás, mert kimozdultunk a kéthónapos felkészülésből egy kicsit olyan helyre, ahol csak magunk voltunk, más környezet, egy picikét tudtunk felszabadultabban, nem csak monoton edzeni. Nagyon hasznos volt, hogy játszottunk az amerikai és kanadai válogatottal, mellette sokat edzettünk. Úgy gondolom, abszolút elérte azt a célt, amit el kell ilyenkor érni és nem az volt a legfontosabb, hogy hibátlanul és nagyon jól játsszunk. Olyan eredményeket értünk el, amik ebben a munkafázisban valósak.
- Én az eredményeket nem is nagyon firtatnám, mert ez az egész a felkészülésről szól. Inkább azt mondd meg, hogy mennyivel voltak keményebbek vagy keményebbek voltak-e az edzések, mint például itthon.

- Azért voltak keményebbek, mert az első néhány nap az átállás miatt nehézkes volt és az ember akkor akart aludni, amikor edzeni kellett és fordítva. Edzésekből a meccsek fárasztóak voltak, ez látszódott is, de úgy gondolom a fő részt nagyon jól el tudtuk végezni, ami a fizikális munka volt.

- Sikerült már visszaállni ez alatt a néhány nap alatt illtetve kipihenni magad?


- Pihenni sikerült, nagyon visszaállni nem igazán, pont a többiekkel beszéltük, hogy én ilyen 21 és fél 22 óra tájékán el tudok aludni. Tegnap este negyed 11-kor már alig bírtam nézni az ukrán-svéd meccset, el is aludtam fél 8-ig, szóval ilyen 8-9-10 órákat tudok simán aludni. Amikor hazajöttük aludtam egyből 12 órát. Nehézkes, de azért úgy gondolom, hogy ez napról napra jobb lesz.

- Mi az elkövetkezendő napok programja? Ha jól tudom, azért ma is jól meg letettek dolgoztatva, gondolom ez így folytatódik majd.


- Igen, ez most egy fél 9-től fél 13-ig tartó etap volt. Úgy gondolom, amit Csaba is mondott, ez a hét most „haláltábor” lesz, 8 edzés, nincs túl sok játék, hanem csak az edzéssel és fizikális munkával kell foglalkozni, de ez most jól is fog jönni nekünk.

- Köszönöm szépen és kitartást kívánok.


- Én is köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)


Varga Dániel nyilatkozata


- Szervusz, Dani! Egy kicsit még az amerikai útról kérdeznélek: így néhány nappal a hazaérkezés után leülepedtek-e a dolgok? Milyen volt, mennyire érte meg? Hogy érezted magad?


- Sziasztok! Én azt hiszem, hogy megérte, bár a szakmai elemzés nem rám tartozik. Aki a meccseredményekből ítéli meg a túra sikerességét, az szerintem nem jó úton jár. Kikaptunk kétszer – nem azt mondom, hogy ez jó érzés volt, de igazából nem nagy probléma. A lényeg az, hogy sokat tudtunk edzeni, együtt voltunk, nagyon szép helyen voltunk, kicsit kiszakadtunk a hazai – egyébként ugyancsak nagyon szép – környezetből. Ez a két hét hasznosan telt, úgy gondolom.

- Mit vársz a következő hetektől?


- Ezt a hetet konkrétan tudom, mert megkapta mindenki az edzésprogramot: ez brutálisan nehéz, alapozó jellegű hét lesz, összesen egy kétkapuzás van – azt hiszem a junior válogatott ellen. De minden nap sokat úszunk, erősen, sokat kondizunk, erősen. Megjött Tibi is, tehát azok a részek, amik eddig kis „pihenőrészek” voltak – a passzolás vagy a lövőgyakorlatok –, ezek mostantól ugyanolyan kemények, mint az úszás vagy a kondi. Szóval nincs pihenő, de ez teljesen rendjén való – azért még mindig a felkészülés első felébe esik ez az időszak.

- Ilyenkor várod már, hogy lehessen rendesen játszani? Nem annyira a terhelés könnyebbsége miatt, hanem a játék miatt?


- Nem, nem várom még egyáltalán, tényleg, mert ebben az időszakban ezt kell csinálni. Ezt kell élvezni, bármennyire fárasztó… Érdekes volt, amikor leúsztuk ezt a sokat ma is, akkor a falnál mindenki mondta, hogy „Jaj, de jó! Végre!”, mert szükség van rá. Mindenki tudja, hogy amit most megalapozunk, az hetekkel vagy akár hónapokkal később segíteni fog a lövésben, az utolsó blokkolásban, az utolsó tempóban, hogy odaérjünk. Én most ennek örülök. Majd amikor eljönnek a meccsek, akkor annak fogok örülni.

- Köszönöm szépen, Dani! Jó munkát kívánok!


- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


Lenni vagy nem lenni - ez itt a kérdés! (Bizony ez egy ötkilós medicinlabda...)