FACEBOOK

Fénycsík a vízben

Fénycsík a vízben
hozzászólás, 2012.02.16.

Érdekes technikai újítást alkalmaztak kísérletként az elmúlt hétvégi Pro Recco-Jug Dubrovnik meccsen. A játék teljes időtartama alatt fénysugár jelezte az ötméteres és a kétméteres vonalat.

A Jadranska Liga rangadója - mint beszámoltunk róla - egyébként sem nélkülözte a show-elemeket: a játékosokat egyenként szólították be az elsötétített uszodatérbe, s külön köszöntötték a házigazda klub friss Európa-bajnokait.

A prorecco.it fotóin jól látszik, hogy a sori medencét kissé átalakították, a pálya bizonyos területeit megvilágították.

A mérkőzésen szerepelt Madaras Norberttől érdeklődtünk, mi volt az újítás lényege, hogy fogadták a játékosok, nem zavarta-e meccs közben a játékosokat?

MADARAS NORBERT A vlv-nek:

- Kísérlet volt. Két fontos vonal van ugye a vízilabda-mérkőzések pályáján, a két méter, amin belülre nem szabad menni, csak labdával együtt, vagy ha a labda előrébb van, és az öt méter, amely határvonal, az itt vagy ennél hátrább elkövetett szabálytalanság esetén kapura lehet dobni a szabaddobást, s innen lövik a büntetőt is. Egyébként érdekes, hogy az ötméteres vonalat szinte minden csapatsportágban jelzik a pályán. Vízilabdában értelemszerűen nem lehet felfesteni, most megpróbálták kivilágítással jelezni.

- Technikailag ezt hogy tudták megvalósítani?

- Egy ledes lámpacsík adta a fényt, nyilván egy vízhatlan burokba helyezték a fénycsövet és a bójától levezették a medence aljára, majd áthúzták a túloldalra és valahogy rögzítették a csempéhez. A bója körül tele is volt kábelekkel a medencepert, próbálták azért valahogy eltüntetni.

- Mennyire volt számotokra, játékosok számára zavaró meccs közben?

- A meccs napjának délelőttjén csinálták meg, mi éppen mozogtunk a vízben, akkor arra gondoltam, hogy még zavaró is lehet, hiszen különböző színű fények égtek folyamatosan, piros, zöld, sárga, de meccs közben nem zavart egyáltalán, nem ezzel foglalkozol, amikor játszol. Ráadásul a Jug elleni mérkőzés elég küzdős, brusztos meccs volt. Láttam közben a csíkot, de amúgy is tudom, hogy nagyjából hol van az ötméteres vonal. Talán a nézők számára látványosabbá, szórakoztatóbbá teszi a játékot a fénycsík. Nincs kizárva, hogy egy kicsit a játékvezetőknek is segít pontosabban megítélni bizonyos helyzeteket. Egyébként nem csak a két vonal volt kivilágítva, hanem a büntetés letöltésére szolgáló "ketrec" és a két kapu hátsó része is. Úgy tudom, egyelőre egyszeri kísérlet volt, s az olaszok szeretnék elterjeszteni, egy ízben már Világliga-meccsen is alkalmazták.

2 régi hozzászólás

szerk hozzászólása
szerk35126
2012.02.17. 10:18

Nincs ilyen kép, de valós a probléma, amit írsz.

Zoli hozzászólása
Zoli35125
2012.02.17. 07:46

Elsore nem tunik rossz otletnek, de erdekelne, hogy mennyire latszik a csik, mikor pezseg a viz, es a jatekosok ott vannak folotte. Meccs kozbeni kep nincs esetleg?