FACEBOOK

Európai kupaszerda - a vlv előzetese

Európai kupaszerda - a vlv előzetese
hozzászólás, 2011.02.01.

Az Euroliga-csoportkör utolsó fordulója következik - a Vasas számára a Szeged legyőzése továbbjutást jelentene. A LEN Kupában kialakul a legjobb négy mezőnye. Előzetesünkben a részletes szerdai program és az érintett játékosok nyilatkozata.

Euroliga-csoportkör, hatodik forduló

A csoport

A csoport állása:

1. Herceg Novi 12,
2. Vasas 7,
3. Primorac Kotor 7,
4. Szeged 2 pont

20.00 Herceg Novi-Primorac Kotor

A két csapat történelmi okokból ősi ellenség, így nem lesz békés a búcsúmeccs, amelynek már nincs tétje a hazai csapat szempontjából, hiszen a Herceg Novi már csoportelső. A Primoracnál nem enyhülnek a gondok, sőt, mint megírtuk, sérülés miatt Steinmetz Ádám is kidőlt a sorból.

KÁLLAY MÁRK (Primorac Kotor) a vlv-nek:

- Keményen edzettünk, mert mégiscsak házi rangadóról van szó, habár sajnos már nem a saját kezünkben van a sorsunk a 16 között. Igen nehéz sorozatterhelésnek vagyunk kitéve, de ha fejben összeszedjük magunkat, ami nem egyszerű feladat, akkor győzelemmel zárhatjuk a csoportkört.

20.00 Vasas-Szeged (Sport1, Sport M, vlv)

A továbbjutást jelentő második helyet csak a Vasas veszítheti el, azzal, ha nem győz este. Akár csak egygólos sikere legjobb nyolc közé jutást ér, miután holtverseny esetén az egymás elleni eredmény dönt, s a piros-kékek otthon is és idegenben is legyőzték a Primorac Kotort. Éppen ez jelent némi kockázatot a hazaiak számára, hiszen a szegediek most aztán tényleg felszabadultan, a felelősség terhe nélkül játszhatnak.

KISS GERGELY (TEVA-Vasas-UNIQA) a vlv-nek:

- Teljesen furcsa ez a helyzet, hiszen annak ellenére nem fogja feladni a Szeged, hogy nincs esélye továbbjutni, mindenképpen csoportutolsó, nekünk pedig nagyon nagy esélyünk van, hiszen "csak" annyit kell tennünk, hogy hazai pályán nyerünk. Ilyen szempontból akár könnyű is lehetne a dolog, de mivel két sportszerű csapatról van szó, ezért komoly meccs lesz, én nagy hajtásra, nehéz mérkőzésre számítok. Koncentrációban nagyon magas szintet kell hoznunk. Le kell győznünk a Szegedet, nincs más lehetőség. Ismerjük őket, mostanában kétszer is játszottunk velük, nem kellett a nulláról kezdeni a felkészülést. Egy-egy videózás, megbeszélés, gyakorlás alkalmával elég volt a legfontosabb dolgokra felhívni a figyelmet. Szerintem az kell, hogy mindenki fizikailag is és mentálisan is kihozza magából a maximumot, nem szabad, hogy kóválygás legyen a vízben, mint a Herceg Novi elleni meccsen. Számunkra három fordulópont volt ebben a csoportkörben: az első nagy lehetőséget elszalasztottuk Herceg Noviban, a második a Szeged kotori döntetlenje után adódott és éltünk vele, nyerni tudtunk Kotorban, a harmadikat most kell megragadnunk, szintén nyerni kell, legalább egy góllal.

- Mekkora a tét, anyagilag például jelent számotokra pluszt a továbbjutás?

- Közös prémium nincs kitűzve, ha valakinek az egyéni szerződésében van erre ösztönzés, akkor számára jelent plusz pénzt, de ahogy megismertem a fiúkat fél év alatt, nem is kérdéses, hogy elsősorban a büszkeség, az önbecsülés. a sportemberi tulajdonságok hajtanak minket ilyenkor, ott akarunk lenni Európa első nyolc csapata között!

MOLNÁR TAMÁS (Szeged-Beton) a vlv-nek:

- Az eddigiek alapján a meccs tét nélküli, és szerintem mindkét csapat számára az lesz, mert meggyőződésem, hogy a Herceg Novi otthon megveri a Kotort, tehát a Vasas tovább fog jutni. Nyilván a piros-kékek nem apellálhatnak a másik csapat kudarcára, számukra megnyugtatóbb lenne, ha a saját teljesítményük alapján jutnának be, de ehhez meg kell minket verniük, és bármennyire is szeretném, hogy a Vasas továbbjusson, ehhez asszisztálni sajnos nem tudunk... Ritkán adatik meg, hogy komoly meccset játsszunk, ennek megfelelően komolyan fogjuk venni. Élesben játszhatunk egy jó csapattal, s ez a felkészülésünk fontos része lehet.

Nyilván bennünk maximum az a tűz loboghat, ami ahhoz szükséges, hogy egy jó csapat ellen nyerjünk egy meccset, a Vasasnak pedig a továbbjutáshoz kell a három pont, ami adott esetben több energiát mozgósíthat. Nálunk ez a motiváció hiányzik, de természetesen nem úgy megyünk be, hogy hagyjuk a Vasast nyerni. A sérültjeink a "régiek", Lehmann Pista, Komlósi, aki az ausztrál túrán sérült meg és Vindisch Feri visszatért ugyan, de természetesen még nem száz százalékos.


B csoport

A csoport állása:

1. Pro Recco 15,
2. Budva 6,
3. Volgográd 4,
4. Vojvodina 4 pont

18.00 Vojvodina-Budva
20.00 Volgográd-Pro Recco

A Volgográd már nem juthat tovább, a Pro Recco pedig csoportelső, tétje tehát csak az újvidéki meccsnek van: ha a hazaiak nyernek, ők jutnak tovább: A Recco vezetése szabadságra engedte a fél csapatot, nem utazott el az orosz télbe Tempesti, Felugo, Benedek, Zlokovics, Figlioli, Di Costanzo. A csapatkapitány ezúttal is Madaras Norbert lesz, mint legutóbb, a Recco hazai, Vojvodina elleni mérkőzésén.

MADARAS NORBERT (Pro Recco) a vlv-nek:

- Az utolsó, immár tét nélküli meccsünk a kupaküzdelmeknek ebben a szakaszában - többen el sem jöttek. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy nem akarunk ugyanúgy nyerni, mint a korábbi meccseken.

C csoport

A csoport állása:

1. Mladost Zágráb 15,
2. Partizan Belgrád 10,

3. CN Barcelona 4,
4. Olympiakosz 0 pont

17.00 Olympiakosz-CN Barcelona
18.00 Partizan Belgrád-Mladost Zágráb


Ebben a csoportban már minden eldőlt, a Mladost csoportelsőként, a Partizan csoportmásodikként jut tovább.


D csoport

A csoport állása:

1. Jug Dubrovnik 15,
2. Primorje Rijeka 9,

3. CNA Barceloneta 6,
4. Eger 0 pont

18.00 Primorje Rijeka-Jug Dubrovnik
18.00 Eger-CNA Barceloneta
(DigiSport Televízió)

A két továbbjutó sorsa eldőlt, s az is, hogy a Jug első, a Rijeka második. Mint Varga Dániel és Varga Dénes legutóbbi videónyilatkozatában elmondta: számukra jó alkalom lesz ez a záróforduló arra, hogy erős ellenféllel szemben készüljenek a szombati, sorsdöntő fontosságú zágrábi meccsükre. Amennyiben ugyanis a hétvégén sikerülne a Mladost ellen idegenben pontot szerezniük nagy lépést tennének a Jadranska Liga alapszakaszának megnyerése felé, márpedig a torna végső, négyes döntőjének az alapszakasz győztese adhat otthont...

Az Eger számára a tisztes helytállás maradt a cél. A mérkőzésre ingyenes a belépés.

KIS GÁBOR (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Mit is mondhatnék..., ez az utolsó Euroliga-meccsünk, amelynek a számunkra már semmilyen tétje nincs. Igazából a Szeged elleni rangadóra készülünk, de hazai pályán magabiztosan meg kell vernünk a Barcelonetát. A felkészülésünk elég jól sikerült, túl vagyunk egy alapozós héten. Attól függetlenül, hogy már nem juthatunk tovább, úgy fogunk játszani, mintha lenne tétje a mérkőzésnek, hazai pályán bizonyítanunk kell, a szurkolóknak, az egész városnak.

- Hallom, vannak sérültek, betegeskedők...

- Nekem is fáj a vállam, a múlt hét pénteki edzésen meghúzódott, de fizikálisan nem maradtam le, úsztam a többiekkel. Lőni még nem lőttem, de hál istennek az én posztomon ez nem jelent olyan nagy problémát, viszonylag közelről kell a kapuba találni. Szecska most kezdett el dolgozni ezen a héten, ez jó hír, nem voltunk biztosak abban, hogy ilyen hamar újra edzhet a műtét után. Hege már teljes erővel gyakorol, s Aaron vállfájása is múlóban, igaz Norbi viszont betegeskedett a héten. Úgy gondolom, hogy Szecska kivételével mindenki játszani fog az említettek közül.


LEN Kupa-negyeddöntő visszavágók

19.00 Panioniosz-Rokava Koper (az első meccsen a görögök idegenben nyertek 12:8-ra)

20.00 Brescia-Marseille (az első meccsen a franciák 7:6-ra győztek)

18.00 (magyar idő szerint 17.00!) Nagyvárad-Honvéd (az első mérkőzés 12:9-es Honvéd-győzelemmel ért véget)
(Sport1 Televízió és vlv)

Szivósék az első meccsen csak a hajrában érték el háromgólos előnyüket, s nagyon nehéz meccsre számíthatnak az otthonában, telt ház előtt még erősebb Nagyváraddal szemben. A bajnokságot utcahosszal vezető nagyváradiak régóta erre az összecsapásra készülnek, s jellemző, hogy a Florentia elleni továbbjutásért kiosztott 1.000 eurós prémiumot a vezetés tovább emelte, 1.500 euróra - ennyit kap minden játékos, ha az Oradea ledolgozza háromgólos hátrányát és bejut a legjobb négy közé.

KINCSES ATTILA (Digi Oradea) a vlv-nek:

- Elrontottuk a pesti meccs végét, de úgy érzem, ettől függetlenül van esélyünk. Nehéz lesz nagyon, tökéletesen kell játszanunk és akkor talán kiharcolhatjuk a továbbjutást. Néztünk videót, kielemeztük az emberelőnyös támadást, emberhátrányos védekezést. Elsősorban ezekben kell fejlődnünk, ha nyerni akarunk. Keményen készültünk, múlt csütörtökön Debrecenben kétkapuztunk, majd szombaton és vasárnap is edzettünk. A városban nagy várakozás előzi meg a mérkőzést, biztos, hogy telt ház lesz, ami körülbelül 2 ezer, de lehet, hogy ennél is több nézőt jelent.

GERGELY ISTVÁN (Groupama-Honvéd) a vlv-nek:

- Megnéztük videón az első mérkőzést, főként a védekezésben elkövetett hibákat próbáljuk korrigálni. A 12 lőtt gól megfelelő, a védekezésben voltak olyan dolgok, amiket ki kell küszöbölnünk. Arra készülünk, hogy nagyon nehéz meccs lesz. Bízom abban, hogy korrekt marad a játékvezetés, úgy érzem, hogy a Kőér utcai különbség a kiállítási arányban megérdemelt volt, ezért nem gondolom, hogy ezt feltétlenül "vissza kell kapnunk". Mindenesetre az biztos, hogy a Nagyvárad hazai pályán ez a csapat sokkal jobban küzd annál, mintsem úgy gondolhatnánk, hogy a háromgólos előnyünkkel könnyen meglehet a továbbjutás. Biztos, hogy nagy pluszt jelentene nekünk, ha mi lőnénk az első gólt, gólokat, hiszen akkor már nem három, hanem négy, esetleg öt gólt kellene behoznia az ellenfélnek. Megpróbáljuk minél kevesebb gólon "tartani" a mérkőzést, azt hiszem, ez volna számunkra a legelőnyösebb. A várható nagy nézőtéri nyomással meg fogunk tudni birkózni (remélem, a játékvezetés is...), ami pedig a nagyváradiak megemelt prémiumát illeti: ez csak azt bizonyítja számunkra, hogy jobb csapatnak tartanak minket, mint a Florentiát, s ez természetesen növeli az önbizalmunkat!

19.00 FTC-Savona (az első mérkőzésen a Savona hazai pályán 10:5-re nyert)

Emlékezetes, hogy a savonai első mérkőzés előtt betegséghullám vonult végig a zöld-fehéreken, s a csapat két olimpiai bajnoka nem is tudott elutazni a meccsre. Nos, az előjelek most is kedvezőtlenek, a Fraditól már az is bravúr lenne, ha legalább a győzelmet megszerezné, nemhogy ötgólos előnyt hozzon be. Hogy miért?

VARGA TAMÁS (FTC-Fisher Klíma) a vlv-nek:

- A vérteszt szerint valami vírust kaptam el, lázcsillapítókkal se ment le a lázam öt napon keresztül 38 fok alá, utána pedig ennek a lázas állapotnak a szövődményeként kisebbfajta tüdőgyulladást kaptam, nagyon erős antibiotikumokkal kezeltek, majd visszamaradt egy kis tüdősípolás, amire hörgőtágítókat szedtem. Nagyon csúnya dolog volt, most hétfőn kezdtem edzeni, s biztos, hogy kell két-három hét, mire formába lendülök. Ez nem azt jelenti, hogy a Szolnok ellen ne játszanék maximális erőbedobással. Ágner Zoli beteg, Wesze is mondta, hogy fáj a torka, Szasa, aki jelenleg az egyetlen centerünk, belázasodott - ez van, kicsikét viharvert a csapat. Az mindenképpen biztató volt, hogy a Pécset simán megverték nélkülem, s a Szentes ellen is magabiztosan nyertek. Ami engem illet, igyekeztem összeszedni magam két nap alatt, elővéve a nagy rutint. Remélem, egy jó kis meccset játszunk és meg tudjuk őket verni. Ez fontos lenne, jó lenne győzni mindenképpen.

VARGA I. ZSOLT (FTC-Fisher Klíma) a vlv-nek:

-
Az influenzás állapotomhoz képest sokat javultam, de az elmúlt két-három hétben nagyon sokat fájt a hátam, emiatt a jobb kezem elég gyenge, centerbe nem igazán tudok bemenni. Kedden kaptam az első infúziót ugyanabból a "szériából", amiből Steinmetz Ádám is. Valószínű, hogy ennek ellenére fogok játszani, de nem tudom, mennyire gyengít le ez a kezelés. Rózsásnak nem mondható a helyzet. Nem nagyon szeretek ilyet mondani, mert a sportban mindig van esély, de ötgólos hátrányt ilyen körülmények között ledolgozni... Benne van a pakliban, hogy ők kifognak egy rossz napot, s az elején elkapjuk őket, elkezdünk jól játszani, de igazából az a valószínűbb, hogy ezt a mérkőzést talán már a Szolnok elleni hétvégi meccsre való felkészülésnek tekinthetjük.