FACEBOOK

Vanja Udovicsics az év vízilabdázója 2010-ben Európában

Vanja Udovicsics az év vízilabdázója 2010-ben Európában
hozzászólás, 2010.11.03.

A hamarosan megjelenő LEN Magazine közli a vízes sportok szakembereinek, nemzeti szövetségeinek szavazatai alapján kialakított listát az év legjobbjairól. Szerb és montenegrói sajtóforrások szerint a férfi vízilabdázók között Vanja Udovicsics érdemelte ki az év játékosa címet.

Az európai szövetség 120 oldalas, nívós kivitelű hivatalos magazinja - amelyet egyébként Magyarországon készítenek, Gyárfás Tamás irányításával - 2007-ben kérte először szavazásra a tagszövetségeket a különböző kategóriájú LEN Award elismerések odaítéléséhez. A férfi vízilabdázóknál akkor a horvát Miho Boskovics végzett az élen (Kásás Tamás harmadik lett).

2008-ban elsöprő fölénnyel Biros Péter diadalmaskodott, megelőzve Vujasinovicsot és Janovicsot. (Biros a szavazatoknak mintegy háromnegyedét söpörte be.)

Tavaly a világbajnok szerb csapat balkezese, a 22 éves Filip Filipovics érdemelte ki a címet, amiben nyilvánvalóan nagy szerepet játszott, hogy 20 találattal ő lett a római világbajnokság gólkirálya.

Az idén Vanja Udovicsics a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, megelőzve ezzel Damir Buricsot (29 százalék) és Stefano Tempestit (12 százalék).



A szerb válogatott kapitánya annak ellenére fantasztikus évet tudhat maga mögött, hogy a Pro Recco nem tartott rá igényt, lejáró szerződését a nyáron nem hosszabbították meg.

Ő volt az, aki januárban, a magyarokkal közös szegedi edzőtáborozás egyik edzőmeccsén kiütötte Kis Gábort, így bosszulva meg a római vb-n kapott könyököst.

Májusban a nápolyi Final Four eredményhirdetésénél a legjobb játékosnak járó díjat vehette át.

Júliusban a Világliga nisi szuperdöntőjében lett a torna legjobb játékosa.

Szeptemberben, a zágrábi Európa-bajnokságon a gólkirályi címet és az MVP-nek járó elismerést is megszerezte.

Vanja Udovicsics jelenleg a Mladost Zágráb játékosa.