FACEBOOK

Vodafone OB-1, helyezési sorrend év közben - a VLV álláspontja

Vodafone OB-1, helyezési sorrend év közben - a VLV álláspontja
hozzászólás, 2010.01.31.

Mivel több olvasónk jelezte, hogy a Vodafone OB-1 általunk közölt aktuális tabellájában rosszul (más megfogalmazás szerint: a hivatalostól eltérően) szerepel az első és a második helyezett sorrendje, az alábbiakban szeretnénk ismertetni - reményeink szerint érvekkel megalapozott - álláspontunkat.

Mindenekelőtt leszögezzük, hogy az idei versenykiírás a bajnokság  helyezési sorrendjének megállapítására, az esetünkben napirendre került vitás kérdés eldöntésére nem tartalmaz eligazítást. A helyezési sorrend eldöntésének szabályozásával az MVLSZ 2009-10-es versenyszabályzata foglalkozik.

Idézzük az ezzel foglalkozó részt:

Eljárás pontegyenlőség esetén:
151. Két csapat azonos pontszáma esetén:
a) az egymás elleni eredményből származó több pontot szerző megelőzi a másikat,
b) amennyiben az így szerzett pontszám is megegyezik, az a csapat végez előbb, amelyiknek jobb az egymás elleni gólkülönbsége,
c) amennyiben a pontszám és az egymás ellen elért gólkülönbség megegyezik, úgy a bajnokságbeli összesített eredmény figyelembevételével számított gólkülönbség dönt,
d) további egyenlőség esetén a több lőtt gól határozza meg a sorrendet. Amennyiben ez sem dönt, úgy sorsolással kell megállapítani a sorrendet.
152. Három vagy több csapat azonos pontszáma esetén:
a) Ezen számított „kisbajnokságban” több pontja van.
b) Azonos pontszám esetén a „kisbajnokság”-ban jobb a gólkülönbsége.
c) Amennyiben a pontszám és az egymás ellen elért gólkülönbség megegyezik, úgy a bajnokságbeli összesített eredmény figyelembevételével számított gólkülönbség dönt,
d) további egyenlőség esetén a több lőtt gól határozza meg a sorrendet. Amennyiben ez sem dönt, úgy sorsolással kell megállapítani a sorrendet.

Értelmezésünk szerint ez az eljárási rend - nem vitatható módon - arra vonatkozik, hogy mi a teendő az alapszakasz VÉGÉN fennálló pontegyenlőség esetén. Ezt bizonyítja, hogy a leírás több pontja (151.c és 152.c) szerint a szabályozás olyan módon képez koherens egységet, hogy az alapszakasz során lebonyolított ÖSSZES MÉRKŐZÉS eredményét figyelembe veszi. (Megjegyezzük, hogy egy szabályozásnak ez az értelme, hiszen az év közbeni tabella tájékoztató jellegű, viszont az alapszakasz végén a továbbiak miatt EL KELL DÖNTENI, hogy mi alakítja ki a sorrendet.)

Mivel a versenyszabályzat nem foglal állást a tekintetben, hogy ÉV KÖZBENI pontegyenlőség esetén hogyan kell meghatározni az aktuális sorrendet, határozott álláspontunk szerint az MVLSZ.hu oldalon szereplő hivatalos tabella egyfajta értelmezést tükröz. Ezzel az értelmezéssel nem értünk egyet, mert megítélésünk szerint egymás elleni eredményt addig nem lehet figyelembe venni, amíg az adott két csapat nem játszotta le mindkét egymás elleni mérkőzését! Természetesen adódhat olyan szituáció, hogy két klub már lejátszotta egymás elleni két meccsét, s az összevetésben az egyik csapat jobban áll (két győzelemmel vagy egy győzelemmel és egy döntetlennel) - ennek ellenére a többi meccsen kialakult összeredmény miatt pontszámuk azonos. Ez esetben a mi értelmezésünk szerint is az a csapat áll előrébb a táblázaton, amelynek pozitív a mérlege a riválissal szemben, még akkor is, ha az összesített gólkülönbség számítása számára hátrányosabb. Mindaddig azonban, amíg egy párharc mindkét fordulója nem zajlott le, megítélésünk szerint nem lehet egymás elleni eredményről beszélni.

Elismerjük, hogy álláspontunk egyfajta értelmezés. Azt azonban határozottan állítjuk, hogy ez az értelmezés nem ellentétes a versenykiírással és a szabályzattal, sőt, szerintünk jobban tükrözi azok szellemét, mint a "hivatalosan alkalmazott" módszer. Ezért tehát a magunk részéről év közben a jövőben is ezt a számítást alkalmazzuk, egyben minden alkalommal jelezzük, hogy a VLV-n a nem hivatalos tabella szerepel.

19 régi hozzászólás

szerk hozzászólása
szerk27562
2010.02.01. 09:30

Nagyvárad-FTC bizonytalan. Savona-FTC szerda, 21.00

Tomute hozzászólása
Tomute27561
2010.01.31. 23:38

.

Daret hozzászólása
Daret27560
2010.01.31. 23:33

Szép, szép. De most nem arról van szó, hogy közfelkiáltással kell királyt választani, hanem arról, hogyan értelmezzünk helyesen egy versenyszabályzatot. Egyébként meg: Üsd, vágd, nem apád! Hajrá egyik, ne hagyd magad másik! :)

BT hozzászólása
BT27559
2010.01.31. 23:12

Javaslom a holtverseny és két első helyezett meghirdetését. Azonos pontszámú csapatoknál a teljes csapatnév szerinti lexikografikus sorrendezése legyen mérvadó.

Bandikúú hozzászólása
2010.01.31. 23:09

Teljesen egyértelmű hogy az egymás elleni eredmény számít... amúgy meg a vége a lényeg! Senki nem kérdezi meg hogy a 12. fordulóban hanyadik volt a Vasas vagy az Eger ha bajnok lesz valamelyik, de a FRADI LESZ! :D:D:D

Daret hozzászólása
Daret27557
2010.01.31. 23:03

Az a kérdés, hogy vertikálisan, vagy horizontálisan megyünk-e végig a 151. paragrafuson-on? Szerk. mit csinál? Szakácskönyvből főz. Ott nyugodtan lehet kettőt is lapozni, vagy szemezgetni az ételek között, vagy a magam szája íze szerint formálni, ízesíteni az ételt... Itt mi történik? Az egymás elleni eredményt nem vesszük figyelembe, mert még nem játszották le a visszavágót. Hát legyen, tényleg nem játszották még le. Viszont a dobott ill. kapott gólok arányát (gólarány) figyelembe vesszük, holott még esélye sem volt a csapatoknak a többi 10 csapattal játszani a visszavágót, hiszen még messze a vége. Hol itt az igazság? Ami nem teszik, azt hanyagoljuk (egymás elleni eredmény), ami meg kedvezőbb, azzal takarózunk (gólarány)? Mi lenne, ha kikérnétek a szövetség HIVATALOS álláspontját ebben a kérdésben? És hogy miért fontos? Meg hogy vihar a ööööööö, kanálban? Lehet, hogy az. Az is biztos, hogy a végén derül ki minden, viszont most presztizskérdés, hogy ki vezeti a tabellát. A szponzorok felé is jobban el lehet adni a klubot, ha látják, hogy jó helyen áll. Tisztelt VLV, ez a ti felelősségetek is, hogy minden a helyén legyen! Egyébként nem rossz ez az oldal, rendszeresen használom, olvasom, megnézem a képeket, belebeszélek dolgokba... És látom, hogy ez az oldal sem tökéletes. (DE ettől még szeretjük! :) cowk, jöhetsz a helyesírási hibákkal, de csak akkor, ha erre a honlapra Grétsy László tanár úr is azt mondja, hogy nyelvtani szempontból, meg stilisztikailag, meg minden mifenét figyelembe véve tökéletes, és hibátlan. Addig csak sárdobálásnak tűnik!

jenci hozzászólása
jenci27556
2010.01.31. 22:45

egy portál ne csináljon tabellát (pláne rosszul) nem az Ő dolga. A szövetségi táblázat a hivatalos. Ha ez Egernek lenne jobb a gólkülönbsége akkor is másodiknak hoznátok, mert vasas bérencek vagytok. Hajrá Fradi, Hajra Barcelona

szerk hozzászólása
szerk27555
2010.01.31. 22:08

Nem írtál le meggyőző érveket, amit leírtál, abban nem értünk egyet. Egy biztos - és ez ügyben nincs igazad -: NINCS szabály az alapszakasz közbeni táblázat készítésére. (Ja, és ha az Eger vezetne azonos pontszám mellett, akkor is ugyanezt az álláspontot képviselnénk.)

homburg hozzászólása
homburg27554
2010.01.31. 21:49

Vihar a kanálban... Az nevet aki a végén nevet. Remélem az Eger! Ha már szóba hoztátok a 151. szakaszt: a c pont "pontosan" leírja mikor kell a gólarányt figyelembe venni. Sajnos sok sebből vérzik a teóriátok. I. Az alapszakasz vége előtt két csapatnál csak akkor van értelme pontegyenlőség esetén a gólarányt nézni 1. ha még NEM játszották le egyetlen egymás elleni mérkőzésüket; (a szezon elején) 2. Egy vagy két mérkőzést lejátszottak, de az döntetlen lett. 3. A két egymás elleni eredmény ugyanaz lett ellentétes előjellel. II. Ha már vitatjuk az egymás elleni eredmény értékét, akkor a gólaránnyal kapcsolatban is lehet kérdéseket felvetni. Legfeljebb a bajnokság alapszakaszának felénél lehet azt mondani, hogy a gólarány "viszonylag" pontos. Hiszen év közben a csapatok más-más sorrendben játszanak a különböző erősségű ellenfelekkel és a hazai-idegenbeli mérkőzéseik iskülönböző sorrendben jönnek. Az egyik csapat már letudta a rangadót, a másik pedig a könnyeb meccsek nagy részén van túl. Ekkor mit ér a gólarány? III. A tabella, adatok, eredmények szabályok szerint meghatározott táblázata. Új táblázatokat létrehozni, csak pont ilyen kétes eredményű vitákhoz vezet. Ha nem a szabályokat tartjuk vesszük irányadónak a végén majd mindenki megállapíthatja ki a saját bajnoka:))). A Nemzetisport honlapján is ment decemberben és január elején egy ilyen vita, akkor a Fradi-Vasas-Eger hármas "őszi" elsőségéről. Akkor a Versenyszabályzat 152 szakasz kisbajnokság eredményéről feledkeztek meg a honlap táblázatkészítői. Érdekes módon a fórumozók beírásai után egy-két nappal átírták az MVLSZ tabella alapján a sajátjukat. Nagy tisztelet a VLV honlap készítői felé. Tényleg tetszik a VLV. De azt, hogy ilyen szépen és határozottan megvédtétek a "tévedéseteket" az egy nagy blődség. Persze nem ezen múlik a bajnokság. Akkor is: Hajrá Eger!!!

jenci hozzászólása
jenci27553
2010.01.31. 21:00

Fáj, hogy az Eger az első. Majd megszokjátok. Sokáig így lesz....

cowk hozzászólása
cowk27552
2010.01.31. 20:53

na ezert mar erdemes volt beregelned, LOL, troll. az mvlsz.hu a szovetseg allaspontjat tukrozi? az mokas, majd akkor szemezgetek neked a dobbenetes helyesirasi hibakbol meg a rohejes baromsagokbol, amik rendszeresen kikerulnek ;)

CsokiVanilia hozzászólása
2010.01.31. 20:48

Sziasztok! Szerk. meg tudod Nekem mondani, hogy a Nagyvárad-FTC meccset mikor pótoljak be? És a Savona meccs hány órakor lesz feb.3.-án? Üdv

Fenyves Balázs hozzászólása
2010.01.31. 19:33

A vitáról csak annyit, hogy lehet vitatni az MVLSZ-es tabellát, de ez a szövetség álláspontja, márpedig az a hivatalos. Mindenféle más táblázatnak abszolút semmi értelme, ráadásul félrevezető. Egyébként meg, ha a VLV azt írja, hogy a jobb gólkülönbség dönt bajnokság közben, akkor nem kellene odaírni a táblázatban az azonos pontszámok után, hogy melyik csapatnak mennyi a gólkülönbsége?

polo hozzászólása
polo27548
2010.01.31. 17:42

OK!!! Részemről ennyi.

Tyúk hozzászólása
Tyúk27547
2010.01.31. 17:01

Egyáltalán nem értem, miért ekkora gond ez, túlreagálod az egészet. Kár ezen a témán ennyit lovagolni.

polo hozzászólása
polo27546
2010.01.31. 16:31

Szerk! Ha valami váratlan esemény miatt a többi mérkőzés nem kerülen lejátszásra(bár ez nagyon blőd!) akkor mi lenne az "eljárás"?

cowk hozzászólása
cowk27545
2010.01.31. 16:19

nem ertem miert lovoldozod magadnak sorban az ongolokat, sokkal kevesbe csinalnal barmot magadbol, ha csondben ulnel =D

szerk hozzászólása
szerk27544
2010.01.31. 15:04

Majd ha "eljárásra" lesz szükség. Vagyis az alapszakasz végén. Addig nem. :-)

polo hozzászólása
polo27543
2010.01.31. 14:27

"Eljárás pontegyenlőség esetén: 151. Két csapat azonos pontszáma esetén: a) az egymás elleni eredményből származó több pontot szerző megelőzi a másikat," Ezek leírása után minden további magyarázkodás teljesen fölfösleges.