FACEBOOK

A Pro Recco-sztori

A Pro Recco-sztori
hozzászólás, 2009.09.14.

Nem túlzunk: körülbelül egy hónapja akarjuk megírni, hogy a Pro Recco csapata hogy áll fel a következő szezonban, a tavaly ott szerepelt négy magyar játékost miként érintik az új igazolások és a menetrend szerinti olasz szabályváltozások. A történetnek vagy hússzor nekifutottunk, de mindig megállásra kényszerített minket a tény: maguk az érintettek sem tudták még a választ kérdéseinkre.

A sztori egy dalmát kikötővárosban, Rijekában indult. A Pro Recco elnöke saját jachtjával utazott az Euroliga Final Four idei helyszínére, hogy tanúja legyen annak, ahogy fiai megvédik címüket, európai elsőségüket. A feltörekvő montenegrói vízilabda-iskola képviselői azonban beleköptek a levesbe. Nem utolsósorban Kiss Gergely és Steinmetz Ádám jóvoltából a Final Four döntőjében a Primorac Kotor hosszabbítás után legyőzte a Pro Reccót és elhódította a címet.

Az olaszok "természetesen" drámaként élték meg a döntő elvesztését. Több vezetőjük már meccs közben két ujjának félreérthetetlen egymáshoz dörzsölésével jelezte a bírónak (történetesen a magyar Kiszelly Gábornak), hogy jól tudja: montenegrói pénzek állnak egy-egy játékvezetői ítélet mögött.

Míg a montenegrói tábor - beleértve a játékosokat - frenetikus ünneplést rendezett, a reccósok vigasztalhatatlanok voltak. Az ünnepinek szánt közös vacsora szomorújátékká vált. Az elnök nem értékelt, de mindenki sejtette, hogy az elveszített döntő megmásíthatatlan kudarc, s még következményei is lehetnek.

Közben szép lassan fény derült arra, hogy a Primorac Kotor komoly anyagi problémák közepette menetelt előre, fizetési elmaradások rombolták a csapatszellemet (a Kotor egyik sztárja, Mladan Janovics ott is hagyta a többieket év közben), s volt olyan játékos, aki klasszikus amatőr státuszban léphetett fel Európa trónjára.

A Reccónál pedig vélhetően leszűrték a tanulságot: nem elég másfél csapatra való világsztárt "tartani", úgy látszik, két teljes csapatot kell működtetni, mert a teljesentotálbiztos Euroliga-győzelemhez még erősebbnek kell lenni.

Emlékeztetőül: az egy évvel ezelőtti szezonnak úgy vágott neki a Pro Recco, hogy három magyar olimpiai bajnokot, Benedek Tibort, Kásás Tamást és Märcz Tamást nem szerepeltette az itáliai bajnokságban, ők kizárólag az európai kupában játszhattak. (Más kérdés, hogy év közben Kásást reaktiválták, mivel a szerb Predrag Jokiccsal fizikális és mentális problémák adódtak, Märcz pedig időközben olasz állampolgárságot kapott, így szintén beszállhatott a bajnokikra is.)

Pino Porzio vezető edző tehát most új csapatot, egész pontosan két új csapatot épít. És ami a vicc: 2009 szeptember 14-én este még mindig csak nagyjából tudni, hogy miként áll fel az új Recco... Vannak már biztos információk, de sok még a találgatás és talán az sem kizárt, hogy a klub szolgál még néhány további meglepetéssel.

Mielőtt rátérünk a nevekre, még egy fontos információ. Olaszország dél-európai, mediterrán állam. Ez egyben azt jelenti, hogy az élet könnyed dolog, a szabályokat vagy nem kell annyira komolyan venni, vagy könnyedén megváltoztathatók így vagy úgy, ahogy éppen a pillanatnyi érdekek kívánják.

Ráadásul olaszhonban sokan éveken át vitatták a reccósok módszerét, azzal érveltek, hogy az olasz pólót éppen a sok idegenlégiós teszi tönkre, ők ugyanis elszívják a levegőt a hazai tehetségek elől. És aztán mi történt? Maga a szövetség is beállt a Recco által megnyitott sorba: miután hiába menesztette majd hívta vissza az olasz válogatottba időről időre az öregeket, a klasszikus pólós nagyhatalom Olaszország kudarcot kudarcra halmoz hosszú évek óta a világversenyeken. Az új taktika egyértelmű: ha máshogy nem megy, próbáljuk hát meg a Recco módszerét: honosítsunk világklasszisokat, s ne csak azért adjunk nekik olasz állampolgárságot, hogy emeljék a klubvízilabda színvonalát, hanem érjük el, hogy "igazi" olaszok legyenek, tudásukkal ne régi hazájuk nemzeti csapatát, hanem az olasz válogatottat erősítsék.

Elérkeztünk napjainkhoz. A kitérőre azért volt szükség, hogy megértsük, miért változnak évről évre az olasz szövetség szabályai. Aki az egyik évben engedélyezett idegenlégiós, a következő szezonban olasz állampolgárként egy másfajta kvóta által biztosított helyet foglal el, de ha az olasz érdek éppen úgy kívánja, akkor a szabályok szerint csak nagyon szigorú feltételek mellett szerepelhet.

Akkor tehát a pillanatnyi, hétfő esti információk:

A Reccóból távozik a csapatkapitány Angelini, két center, Bencivenga és La Penna. A második számú kapus Washburn hazájában, Amerikában maradt, így Tempesti mögött jelenleg nincs csereszintű hálóőre sem a Reccónak. Predrag Jokics a Herceg Noviban folytatja.

A csapat kerete meg nem erősített hírek szerint 22 játékosból áll, de a bajnokságra közülük csak 11-en bevethetők, a többiek egyelőre nem felelnek meg az olasz bajnokság versenykiírásában foglaltaknak... A klub vezetése minden követ megmozgat, hogy két, már szerződtetett horvát játékos, Premus (center, Herceg Novi) és Burics (védő, Mladost Zagreb) mielőbb olasz útlevelet kapjon. Állítólag mindketten találtak olasz felmenőt a családfán, Premus hoszabb ideje nem volt horvát válogatott. Burics ügye nehezebb, ő ott volt a Rómában bronzérmet szerzett horvát csapatban, így elvileg egy évig nem élhetne az olasz állampolgárság előnyeivel. Az ausztrál Figlioli "valamilyen okból" kihagyta a római VB-t. Ő már három éve reccós, az elmúlt két esztendőben a fiókcsapatot, a szintén elsőosztályú Sorit erősítette. Fontos tudnivaló, hogy a honosított játékosoknak vállalniuk kell: "amennyiben szükséges" az olasz válogatott rendelkezésére állnak... Tovább bonyolítja  a helyzetet az az olasz szabály, amely szerint a bajnokság alapszakaszának "fordulója", a visszavágók kezdete előtt új játékosokat nevezhetnek a csapatok. (Ez 2010 januárjának eleje-közepe).

És hát akkor beszéljünk a magyarokról. Benedek Tibor visszatér az olasz bajnokságba, hiszen egy éve nem volt magyar válogatott, s régóta kettős állampolgár. Madaras Norbert 2009-10-ben csak az Euroligában szerepel. A helyén ugye éppen Benedek játszik, a legálisan betölthető két idegenlégiós hely pedig a Reccóban az idén Udovicsicsé és Molináé. (Nem említettük volna még, hogy a Recco sima igazolással megszerezte a spanyolt, aki néhány éve a világ legjobb játékosa címet is elnyerte...? :-))

Märcz Tamás sorsa egyelőre bizonytalan, Madaras és Kásás pedig biztosan az Euroligában szerepel majd, miként a szintén új igazolás Nikics (center, Olympiakosz) és Filip Filipovics (balkezes, Partizan Belgrád) is... (Utóbbi története kész regény: a világ egyik legjobb játékosa, a szerb válogatott motorja 8 évet húzott le a Partizan Belgrádnál, ahol természetesen szintén kulcsember volt. Két évvel ezelőtt egy nyilatkozatában megjegyzést tett a klub vezetésére, ezért egy hónapra felfüggesztették a játékjogát. Idén jogi úton kezdeményezte 2010-ig szóló szerződésének felbontását, a sportbíróság azonban 100 ezer eurós lelépési díjat határozott meg az ügyében. Csoda-e ha a balkezes Filipovics neve nem a Herceg Novinál tűnt fel, amellyel korábban szóba hozták, hanem új csapata a Pro Recco lett...?)

Megkérdeztük a Pro Recco magyarjait, hogy értékelik saját helyzetüket.

BENEDEK TIBOR A VLV-nek:

- Egy kicsit tartok a dologtól, mert azért nagyon kényelmes volt nekem, hogy összesen nyolc meccsem volt az előző szezonban. Utólag értékelve azt mondom, hogy nagyon jó volt így. Szeretek egyedül edzeni, ezt remekül meg tudtam oldani. Csak a play off előtti hónap volt nehéz, amikor annyit utazott már a csapat, hogy nem tudtam velük játszani és ificsapatokhoz kellett beállnom kétkapuzni, hogy a "játékérzet" megmaradjon.

- Gondolom, nekik jó élmény volt.

- Hát ők örültek, igen. Többször is hívtak, hogy menjek. Előtte játszottam egy másodosztályú csapatnál, ők is örültek. Nekem kicsit unalmas volt, de a játékra jó volt. A két-három hetes szünetek tökéletesnek bizonyultak, nem volt hiányérzetem. Csak nehéz meccseket játszottam és megmondom őszintén a gyenge mérkőzések már nem is vonzanak. Szépen fel tudtam készülni a komolyabb meccsekre. Most azért Norbi nélkül nem tudom hogy lesz, hogy fogjuk megosztani Di Constanzóval a dolgokat. Nekem Norbi jelenléte mindig megnyugvást jelentett, ha nekem aznap nem megy, jön ő, ha neki nem megy, jövök én. Jól kiegészítettük egymást. Di Constanzóban annyira nem bízom. Lehet, hogy többet is fogok játszani mint két negyedet meccsenként, na most azért az egy egész szezonban sok, de majd hozzászokom ahhoz is. Mindig tudtam alkalmazkodni mindenhez, úgyhogy ehhez is fogok tudni.

MADARAS NORBERT A VLV-NEK:

- Nincs bennem csalódás, számítottam is erre, mert ugye Tibi idéntől megint "olasz", így a két balkezest meg lehet oldani két olasszal. Úgyhogy mondhatjuk, hogy a döntés logikus, mert így nem kell elhasználni egy helyet a két lehetséges külföldiből. Az, hogy kevesebbet fogok játszani, új helyzet, még nem tudom milyen lesz, mert évek óta mindig minden meccsen ott voltam. De az biztos hogy az utazások, az értelmetlen, 18:2-es, 20:5-ös meccsek (tavaly már szinte csak ilyen volt) nem fognak hiányozni. Szóval az a része kifejezetten tetszik hogy sok szabad hétvégém lesz a családdal, Zéténnyel!

MäRCZ TAMÁS A VLV-NEK:

- Velem kapcsolatban az a helyzet, hogy pillanatnyilag a Recco-játékosa vagyok, szerződésem van a következő évadra. A keret az utolsó igazolások miatt nagyobb létszámú lett, mint amire eredetileg gondoltak és most a szűkítéssel foglalkoznak. A bevásárlást már megcsinálták, viszont túl nagy lett a keret, 22 játékossal nem lehet dolgozni. Ötven-ötven százalék az esély arra hogy velük, vagy máshol folytatom az idén. Ha igaz, ezen a héten eldől a sorsom.

KÁSÁS TAMÁS A VLV-NEK:

- Úgy gondolom, nem lesz azzal probléma, hogy kevesebb meccset fogok játszani, bár elég messze van az első (november 28.), de legalább addig szép lassan, türelemmel elérhetem a legjobb kondiciómat.

Ahogy Norbi mondta, a sok könnyű bajnoki meccs nem fog hiányozni és legalább többet járhatok haza.

Itt tartunk most - 2009.09.14. 23.15 óra

25 régi hozzászólás

szerk hozzászólása
szerk25145
2009.09.21. 02:01

Úgy tudom, hogy a nemzetközi kupában nincs korlátozás. Udovicsics a szerb válogatott tagja, így az olasz bajnokságban honosítottként nem szerepelhet, csak idegenlégiósként.

Krisz hozzászólása
Krisz25126
2009.09.18. 20:23

A szerkesztőtől szeretném megkérdezni,hogy az Euroligában bármennyi légiós szerepelhet? Illetve,tavaly Udovicsics már Olasz volt,akkor idén miért számít légiósnak? Egyébként a Montenegróiaknál mennyi légiós lehet?

Rolling hozzászólása
Rolling25096
2009.09.16. 09:48

A Recco keretével kapcsolatban pedig egyrészt ugye a pénz sok mindent meghatároz, és akinek van pénze, az úgyis megveszi a számára szükséges játékossokat. Ugyanakkor nem biztos, hogy jó, ha több kulcsjátékos csak pihizik mév közben, és kevés éles meccset játszik. Lehet, hogy pont azért nyert a Kotor, mert ők minden szempontból élesek voltak, míg a fél Recco igazi játék nélkül játszott. Ahhoz, hogy valaki ki tudja magából adni a maximumot, egész évebn megfelelő szinten kell lenni, és megfelelő edzésmunkát, illetve verenyterhelést kell kapnia. Természtesen mindig a végére kell kihegyezni a formát, és adott esetben belefér az év közbeni gyengélkedés is (lásd Vasas tavaly előtti alapszakasza), de kell az éles meccshelyzet folyamatosan. Persze én nem vagyok szakember, csak laikus.

Rolling hozzászólása
Rolling25095
2009.09.16. 09:40

Qqka! Semmi köze Lonzinak a dologhoz, mert nem a FINA szabályozza az olasz versenykiírást. (Ettől még nem becsülöm le Lonzi szerepét...) Az EU-t minden érdekli elvileg, és bele is szól mindenbe. Pl. ezért nem lehet az egyik legfertőzöttebb országban (Magyarország) kullancsot írtani. Adott esetben, ha bárki feljelentené az olaszokat az eU-nál akorlátozás miatt, akkor meg kötelezően járnának el függetlenül attól, hogy érdekli. vagy sem.

BT hozzászólása
BT25094
2009.09.16. 07:50

In this case the national Hungarian water polo team will probably benefit from it. Kásás and Madaras - those who are concerned - may have a break recharging those batteries. They have been playing for years season in, season out and have received the extra load of country competitions each and every summer. The question turns tricky when investigating the Hungarian club water polo. As these players have already played there, it will hardly affect the Hungarian clubs. Whether Recco grows stronger by this lies in the future. I am rather sceptical.

BT hozzászólása
BT25093
2009.09.16. 07:45

De igaz.

im hozzászólása
im25092
2009.09.16. 00:38

Kedves vízilabda rajongók, azért ne felejtsük el, hogy Recco ide, dicsőség oda, bizony a pénz nagy úr. Gazdasági válság van, itthon még legalábbis érezni a hatását, a póló jövője nagyon bizonytalanná vált. Magyarországon nemhogy külön pénz, de lassan "fizetés" sem jut a játékosoknak. Én nem csodálkozom azon, ha nem abban gondolkodnak idegenlégiósaink, hogy töredékpénzért hazajöjjenek. Akinek egy kis esze van, az mindent megpróbál kihozni a jelenlegi lehetőségekből. Ha a pénzes Reccoban, akkor abban. Egyikőtök sem fog nekik milliókat adni, csak azért, hogy itthon lássa őket játszani. Tudom, ez most utálatos és elég hazafiatlan hozzászólás volt...

ed hozzászólása
ed25091
2009.09.15. 22:35

recco is an all star team.....with the hungarians only playing euro league--is it good for hungarian waterpolo?

vivi hozzászólása
vivi25089
2009.09.15. 22:04

Madi,Kása gyertek haza!!!Remélem jövőre azokat a soroka fogjuk olvasni,hogy pont emiatt átigazolnak hazai vizekre. A Reccorol meg annyit,hogy megveheti az összes világklasszist,hogyha nem lesznek összhangban egymással semmit nem fognak érni,főleg hogyha van még a Kotorban annyi,hogy újra Euroligát nyerjen. Az,hogy 22 játékost szerződtetnek,meg minden a pénzről szól,egyre unszimpatikusabb a klub. B(régi) remélem,nem gondoltad komolyan,hogy Benedek Tibi más válogatott oldalán képes lenne olimpiára utazni? Amúgy érdekes,nekem is rögtön az jutott eszembe,hogy ugye ő kettős állampolgár,csak nehogy belekényszerítsék egy olyan helyzetbe,ami nem lenne igazságos...én ezek után már bármit el tudok képzelni.

Gábor hozzászólása
Gábor25087
2009.09.15. 21:31

Én láttam az Eurosport 2-n a Kotor- Recco meccset, nem a játékvezetésen múlott... Egyébként az olaszok inkább ne jelezgessenek "ujjdörzsöléssel" senki felé, mert csak az elmúlt 1-2 évtizedben - édes Istenem - de sokszor"fújtak meg" pólómeccset olasz válogatottnak vagy klubcsapatnak ... Amúgy "ambivalens" érzéseim vannak a Reccoval kapcsolatban... Mindenki annyi játékost vesz és ad el amennyire a pénze futja...Az ismertetett körülmények miatt azonban a Recco szerintem már Genova környékén kívül egyre unszimpatikusabb olasz és idegen (olaszon kívüli) földön egyaránt. Az idegenlégiósaik között viszont ott van a kedvenceink egy része, ezért nagyon "nehéz" ellenük szurkolni, viszont a Kotor megoldotta ezt a "problémát" is a "saját magyarjai" révén és megmutatta, hogy "olyan" anyagi körülmények között is lehet, ha egy csapat hisz benne és oroszlánként küzd... Még két észrevétel: Az, hogy a Kása, a Madi a Nikics és a világ egyik legjobb balkezese, Filipovics egy szezonban 10 meccset játsszon, enyhén szólva luxus a világ vízilabdasportja szempontjából...- mert ugye a mi szeretett pólónkat kb.10-12 országban veszik komolyan azaz közel sem "világsportág" ... Véleménynem szerint lehet a Recconak két csapatnyi játékosa egy sor világklasszissal, egyáltalán nem lehetetlen hogy 2010-ben - mindezek ellenére - mondjuk újra a Kotor, esetleg a Dubrovnik, a Partizan Belgrád netalán a Vasas ( de szép is lenne) nyeri az Euroligát...

qqcska hozzászólása
qqcska25085
2009.09.15. 17:55

Rolling, 1. "nézd meg" milyen nemzetiségű a FINA elnöke (segítek a névvel: G. Lonzi) ... 2. az EU-t nem érdekli a dolog, a foci is csak 2 dolog miatt került rivaldafénybe: a Bossman-féle átigazolási balhé miatt, meg a sokszáz millió Euro lovetta miatt, ami ebben forog (lásd: mennyit is kap a Debrecen, csak azért mert főtáblára jutott?) Amíg a vizilabda rétegsport marad, azaz nem milliók, hanem ezrek nézik a TV-ben, mindenki azt csinál a maga kis "szemétdombján", amit akar.

szerk hozzászólása
szerk25083
2009.09.15. 16:47

Igen... :-)

Chicago hozzászólása
Chicago25082
2009.09.15. 16:12

Boccs, a zarojeleket felcsereltem..

Chicago hozzászólása
Chicago25081
2009.09.15. 16:11

(B) Regi: Tibit illetoen pont en is erre gondoltam..:)

B (régi) hozzászólása
2009.09.15. 16:11

Most felvágsz, szerki? ;)

szerk hozzászólása
szerk25079
2009.09.15. 16:08

:-) Nem ismered te a Tibit...

B (régi) hozzászólása
2009.09.15. 16:02

Benedek Tibi kicsit nem figyel oda és a londoni olimpián találja magát ... az olasz válogatottban! 40 évesen. Úgy is beférne abba a vicc-csapatba balkéz poszton. De még talán kapusként is... Maercz Tomi szerintem olaszban fogja folytatni, magyar klubsikerért az ő korában már nem tudna meghalni, ezt igazolta Egerben is, a pénz meg mégiscsak pénz. Inkább olasz középcsapatban gyűjtöget tovább, mint itthon adja át a tudását a fiataloknak. Idén még legalábbis. Madarasnak és Kásásnak szerintem jót fog tenni a(z újabb) szanatóriumi idény, illetve nem is annyira nekik, hanem inkább a magyar válogatottnak. (Tovább) töltődnek és megtanulnak újra vágyni a bizonyításra. Amúgy a Recco nálam no comment. Van pénzük, miért ne csinálnák. Az meg, hogy nem nyerték meg az Euroligát nem annyira a Kotor dicsősége, mint inkább abból következett, hogy annyira még így sem volt jó csapat a Recco, hogy két egymást követő nap legyőzze a Jugot és a Kotort.

Én hozzászólása
Én25077
2009.09.15. 15:08

leigazolták Molinát,Filipovicot,Nikicet,Buricot,Premust,mellettuk van Kásás,Benedek,Marcz,Madaras,Tempesti,meg a többi Olasz válogatott....én nem tudom,undoritó ez a csapat,azt hoznak akit csak akarnak, a világ legjobbjai játszanak ott... na remélem alaki elkeni a szájukat rendesen...

Én hozzászólása
Én25076
2009.09.15. 15:04

egyáltalán nem tudom sajnálni a pro reccot... az elmúlz pár év csak róluk szólt nemzetközi szinten,egészen a final four döntőjéig :D remélem idén már a final four sem lesz meg nekik,és ezután hazajönnek a magyarok is,főleg sok év után Madaras és Kásás jöhetne haza... verhetetlen csapatot nem akarok látni, hacsak nem magyar csapatról van szó :D

BT hozzászólása
BT25072
2009.09.15. 10:25

No, igen.

BT hozzászólása
BT25071
2009.09.15. 10:24

- Benedek, ha jól értem.

cowk hozzászólása
cowk25070
2009.09.15. 10:13

+Madaras ugye.

Rolling hozzászólása
Rolling25069
2009.09.15. 10:09

Számomra 2 éve nem világos, hogy az olasz szövetség hogyan tud az EU szabályokkal ellentétes tartalmú versenykiírást fenntartani. Az EU állampolgárai az Unió teljes területén korlátozás nélkül szerepelhetnek az adott ország állampolgáraival azonos feltételek mellett, nem számítanak külföldinek.Vagyis a spanyol, magyar, stb. állampolgárok nem a külföldi kvóta alá tartoznak. Ezzel szemben Madarasék Molinával együtt külföldiek, és csak kettő nevezhető a bajnokkságban. Nem azt mondom, hogy aztz szeretném, ha a Reccoban egyszerre 7 külföldi legyen a vízben (az angol focit pont ezért utáltam meg), de nem értem az egészet. Az Unió elvileg nagyon szigorúan veszi a saját dolgait (Platini évek óta nem tudja elérni a 6+5 szabályt), és akkor az olasz szövetség simán hanyagolja az uniós előírásokat. Na ezt nem értem.

Kzimir hozzászólása
Kzimir25068
2009.09.15. 09:24

Összegezve eddig a Recco: Kásás, Benedek, Udovicsics, Filipovics, Mollina szintű világsztárokkal lép majd pályára a következő Euro Ligában.... Komplett világválogatott!

BT hozzászólása
BT25067
2009.09.15. 07:14

A "honosított" és a "két útlevél" két külön dolog? Vagy "szükség esetén" Benedeknek is rendelkezésére kell állnia az olasz válogatottnak?