FACEBOOK

Szerbia túljutott a „magyarfóbián”? - Csak az olimpiai döntőben derülhet ki

Szerbia túljutott a „magyarfóbián”? - Csak az olimpiai döntőben derülhet ki
hozzászólás, 2007.08.17.

Nézzük, hogy látták a szerbek. A héten két hazai napilapban is interjút közöltek arról, hogy miként értékelhető a berlini Világliga-győzelem, a magyarok elleni újabb siker a győztesek szemszögéből. Mivel egyik írásnak sem leltük nyomát a lapok internetes kiadásában, olvasóinknak összefoglaltuk a cikkek tartalmát. Fontos, hogy tudjuk, mit gondolnak Sapicsék, és az is, hogy emlékezzünk a szavaikra...

A Magyar Nemzetben megjelent (Ballai Attila által készített) interjúban Dejan Udovicsics szerb szövetségi kapitány azzal magyarázza csapata magabiztos berlini sikerét, hogy a magyarokon egyre nagyobb a teher, amikor velük játszanak.

„Amikor átvettük a vezetést, és nem tudták azt azonnal visszaszerezni, begörcsöltek. Nekünk viszont ez volt az első felszabadult légkörű meccsünk, amióta megalakult az önálló szerb válogatott. Mi ugyanis csak azért indultunk el a Világligában, hogy megszerezzük az olimpiai kvalifikációt, és nehéz mérkőzéseken, az olaszok, a montenegróiak, végül Berlinben a házigazda németek ellen ez sikerült is. Úgyhogy a magyarok ellen azzal álltunk oda, hogy velünk már semmi rossz nem történhet. Ők viszont addig végigvertek mindenkit, nagy volt rajtuk a nyomás, hogy most már végre ellenünk is nyerjenek.”

Különösen érdekes, amit Udovicsics a korosztályváltásról mond. Nem tagadja, a régieknek lehetett „magyarfóbiájuk”, de mint mondja, ő korábban korosztályos válogatottaknál dolgozott, s az 1985-87-es generációval mindig, mindenkit legyőztek, ezek a fiúk ezt az emléket hozták magukkal a nagyok közé is. Az idősebbek a mérkőzések előtt azt mondták: „Istenem, a magyarokkal játszunk”, a fiatalok meg azt felelték erre: „Na és?! Őket is meg szoktuk verni!”

A szerb kapitány részben ezzel magyarázza, hogy a Berlinben hiányzó Sefik, Vujasinovics, Ikodinovics helyére beállított fiatalok elvállalták ugyanazt, mint az öregek, és nem is hibáztak többet náluk.

Figyelemre méltó az is, hogy Dejan Udovicsics állítja: Szerbia és Magyarország kimagaslik a nemzetközi mezőnyből, de a harmadik Montenegró és csak utána következnek a horvátok, a spanyolok, majd a többiek.

A pekingi esetleges magyar-szerb döntőről ezt mondja:

„Nagy nyomás alatt kell majd játszanunk, mert az athéni utolsó negyedért az egész ország elégtételt követel. De ha a pólósaimnak is ez jár majd a fejükben, akkor biztosan kikapunk. Az én feladatom ezért az, hogy ezt megakadályozzam, és ha Pekingben szerb-magyar döntőt rendeznek, garantálom önnek: olimpiai bajnokok leszünk.”

A Nemzeti Sportnak (Pósa Árpádnak) interjút adó Aleksandar Sapics szerint a lelkesedés volt a sikerük kulcsa. A fiatalok nagyon harapnak, hatalmas bizonyítási vágy feszül bennük. Ő a maga részéről a gyenge vb-szereplés után még arra sem látott esélyt, hogy a Világligában megszerzik az olimpiai kvótát. Óriási meglepetésként hatott rá, hogy a fiatalok pótolni tudták a hiányzó sztárokat. Mulatságosnak tűnik, de talán őszintén mondja: még a saját helye miatt is aggódik, annyira nyílttá vált a verseny a csapatba kerülésért.

A 10-es sapkában játszó átlövő úgy látja, hogy a két együttes technikailag és fizikailag nagyjából egyforma, de az utóbbi három évben ők voltak jobbak taktikailag. A berlini döntőre visszaemlékezve azt mondja, volt egy pillanat, amikor úgy érezte, megtörtek a magyarok. 

Ha pekingi olimpia győztesére kellene tippelnie, Szerbiát mondaná: „A profi fogadók is ránk tennék a pénzüket, hiszen a magyar válogatott három éve nem nyert ellenünk”. Abban azonban ő is biztos, hogy Benedekék sokkal elszántabban lesznek majd az olimpián. „Elvégre a mi sportágunkban az olimpiai arany a legfontosabb cél, a többi eredmény kevésbé számít”.

Azoknak válaszolva, akik szerint a szerbek túlságosan kemény, vagyis már durva vízilabdát játszanak, ezt üzeni: válasszanak gyengédebb sportot. „A vízilabda férfias játék. És ez Pekingben sem lesz másképp.”

22 régi hozzászólás

Céci hozzászólása
Céci16155
2008.11.12. 16:39

Szerintem a szerbek akkor is 100% al jobbak a magyaroknál.Egy jó ember Vajdaságból!!!

Csaszi hozzászólása
Csaszi3810
2007.08.21. 10:38

djtesla, ez az "olimpiáig keret nem változik" döntés illetve, hogy bekerülhet e a keretbe néhány sokak által érthetetlenül kihagyott játékos, könnyedén módosítható, ha Kemény Dénes úgy dönt, hogy mégis változik, akkor változik, oszt jónapot...

szmzs hozzászólása
szmzs3786
2007.08.19. 01:47

Kedves egypolos!Örülök, hogy nem ijedsz meg a szerbektől, de azért nem feltétlen kellene teljes mértékben elfogadni az ő játékstílusukat, ha komoly sérüléseket okoznak. Akkor is, ha ez nem kiasszonysport. De azért azt ne mondd nekem, hogy természetes, hogy pl. Molnárt úgy lefejelik, hogy enyhe agyrázkódást kap (volt ilyen is, és azt a tv mutatta is), vagy hogy legutóbb a Biros Peti combizma bánta a "találkozást". És egyiküket se nevezném "kisasszonynak", vagy Te igen? Szerintem ennek is kell egy határt szabni, és ezért lennének ott a bírók, vagy nem? A másik, hogy engedj másnak is véleményt nyilvánítani, mégha nem is egyezik a tiéddel. Ez egy szép emberi tulajdonság, és én úgy láttam eddig, hogy a pólósok rendelkeznek ilyen, és ehhez hasonló szép emberi tulajdonságokkal. Ugye, nem kell a későbbiekben ezen a képen változtatnom? És ez az oldal egyébként is a szurkolók tájékoztatására hivatott és a szurkolói vélemények kifejtésére, aminek csak emeli a színvonalát, ha játékosok is megszólalnak, és elmondják, ők hogyan látják a dolgokat. De annak is megvan ám a mikéntje, stílusbeli követelménye a fent említettek miatt. Végül remélem, ha aktív vagy, játszol majd a válogatottban, és akkor jól elverheted a szerbeket, hisz ez nem "kisasszonysport".Kívánok Neked hozzá jó erőt, egészséget! Üdv, egy szurkoló, aki eddig még szintén nem vízilabdázott, legfeljebb fejben:-)

egypolos hozzászólása
2007.08.18. 23:36

És egyetértek sapic mondatával. "Azoknak válaszolva, akik szerint a szerbek túlságosan kemény, vagyis már durva vízilabdát játszanak, ezt üzeni: válasszanak gyengédebb sportot. ?A vízilabda férfias játék." ez van ők nem lesznek gyengédebbek!!! tehát nekünk kell keményebbnek lenni!

egypolos hozzászólása
2007.08.18. 23:34

Oati épp ezért mondtam hogy nem tudhatod mi megy a vízben ha sohasem csináltad. Nem írhatsz szakácskönyvet ha sohasem főzél még....vagyis írhatsz de az nem lesz normális könyv. úgy mint a kommented. Mindenki tudja a póló keményebb férfiasabb és durvább sport mint pl a foci akinek nem tetszik oati az ne nézze vagy aki ezt a sportot űzi akkor az pedig mennyen el sakkozni....pusz

djtesla hozzászólása
2007.08.18. 23:22

Az olimpiáig a keret nem fog változni, ezért a Varga Tomit és a St. Barnát el lehet felejteni. Az OB bajnokaink a csapatban tudják, milyen győzni, és képesek is rá, az olimpia, főleg egy 3. arany besöprése hatalmas motiváció, arról nem is beszélve, h ennek a már kínos ezüstszériának a viszhangjai is egyből eltűnnének!Éppen ezért a motivációval nem lehet gond majd Pekingben. Egy egészséges Kásással, egy jó formában lévő Birossal és Kiss Gergellyel, egy elszánt Benedek Tibivel fel lehet érni újra a csúcsra! (Számomra abból a generációból leginkább a Fodor játéka felejthető) Szerintem itt a kérdés inkább a fiatalok esete, ők nem nyerték bucira magukat a korosztályos versenyeken se, az a hit és győzni tudás nincs meg bennük mint az idősekben. Én nem érzem a szerbeket jobbaknak, csak elszántabbaknak. Mi ha nem megy egy negyeden át, nem tudunk újabban váltani, megújúlni meccs közben. A Varga Daninak pl. lehet hogy iszonyat jó keze van, de sose éreztem nála, hogy meghalna a győzelemért, nagyon tehetséges és ezért sok gólt szerez, de nincs meg benne az a férfias elszántság, mint amit pl. a sidney-i döntőn a Varga Tomi fején lehetett látni, miután bedobta a gólját. Ha nem mind a 7 ember van ott lélekben ugyanazon a hőfokon, az szerintem ráragad a többire is: valahol itt lehet a bibi talán nem?

Atesz hozzászólása
Atesz3782
2007.08.18. 20:23

Fodor veszélytelen kapura, 15-ből 4 fórt lövünk be, Kásás, Varga Dumi, Biros, Steinmetz Á nem játszott....így nehéz is nyerni! És egy Varga Tomi kellene a csapatba még, aki fault után 5-6 méterről be........a a kapuba! Páran a csapatból észrevehetetlenek meccseken.... De egy év sok idő,én azt mondom, hogy ha mindenki a tudása legjavát adja majd az olimpián, akkor 1-2 góllal jobbak lehetünk mindenkinél, na de 15-ből 4 fór......az OB/II-ben is kevés...! De nyerni fogunk az EB-n is és az olimpián is. Mert a magyar vízilabda megint szép lesz méltó régi nagy híréhez! Hajrá!

oati hozzászólása
oati3781
2007.08.18. 19:54

Egypolos! Azért mert nem pólózok és csak egy drukker vagyok hagy legyen véleményem. Ha megnézzük pl. a focit, kissebb szabálytalanságokért is adnak lapot, durvábbakért kiállítást, eltíltást. Ennek több oka is van: védik a sportoló testi épségét, másrészt nincs benne a szabálykönyvben és nem utolsó sorban rontják a játék színvonalát!

E73 hozzászólása
E733780
2007.08.18. 18:05

Ismerős a szerb "recept", ugye? Végy a felnőtt csapatba egy olyan korosztályt, amelyik végigveri a világot, amelyik nem ismeri a vereséget. Hát ez volt nálunk a 76-os Kásás, Kiss Gergő, Molnár, Fodor-féle vonulat. Én ezt hiányolom az utánpótlás területén. "Egypolos"-nak igaza van abban, hogy érünk el eredményeket utánpótlás területén, de nem olyanokat, mint az előbb említett arany generáció, akiknek a tagjai azelőtt nem ismerték azt a szót, hogy vereség. Nagyon bízom benne, hogy a mostani csapatban benne van még a harmadik olimpia, de hogy a kettőt el nem veszi tőlük senki, az biztos. Én már ezt is nagy fegyverténynek tekintem.

egypolos hozzászólása
2007.08.18. 16:37

Épp ezért mondtam Oati h te soha nem pólóztál szerintem mert ha odakerülsz akkor rájössz, hogy ez is hozzá tartozik a dologhoz akármit gondolsz és mondasz. Kérlek ne adj valamihez ugy véleményt,hogy nem értesz hozzá és csak szurkoló vagy és voltál. köszi

Józsi hozzászólása
Józsi3778
2007.08.18. 15:52

Ezt a magyar csapat, ezzel a stábbal már SOHA nem fogja megverni ezt a szerb válogatottat. Ne áltassuk magunkat, hogy majd Pekingben. Miben különbözne a Pekingi döntő ettől a hat döntőtől? De az se biztos, hogy bejutunk a döntőbe Pekingben! A horvátok, spanyolok szintén elverhetnek minket. Akkor inkább már jobb a bronzérem. Ezüstből már elég volt.

oati hozzászólása
oati3776
2007.08.18. 12:56

Azt elfogadom, hogy férfias, kemény és esetenként durva játék, de hogy verekedős... Ne mondja nekem senki,hogy ehez a sporthoz hozzátartozik a víz feletti ütés , könyökölés, fejelés. Amit mondasz kb. olyan mintha egy box meccsen az egyik fél jól tökön pancsolja a másikat, ezzel megnyeri a mérkőzést és ha a másik reklamál akkor megkérdezi hogy miért nem vette fel ezt a stílust. Amíg ez a játék engedve van addig épp azok a dolgok szorulnak háttérbe amiért a vizilabdát szeretjük: technika, kreativitás, játékosság.

Csaba55 hozzászólása
2007.08.18. 11:41

Tegnap néztem a sport tv-t és Csapó nyilatkozott miszerint már nem a magyarok a világ legjobbjai, ugyanezt nyilatkozta már Kemény is. Véleményem szerint Magyarország nem a világ legjobbja hanem a világ egyik legjobb csapata. Mondom ezt abból a megközelítésből hogy akármilyen sporetágról legyen szó a legjobbnak minden területen a legjobbnak kell lennie! Ha játéktudást, technikát nézzük akkor Magyarország valóban kiemelkedik a többi csapatok közül.... Sajnos a szerbek tudnak egy olyan védekezési technikát amit már a horvátok is kezdenek felismerni amivel meglehet ölni ezt a fajta játéktudást... Megoldás: ezt a fajta játékot is lehet semlegesíteni azaz a legjobb védekezés a támadás vagy úgymond a szerbeket a saját taktikájukkal lehet kizökkenteni és utána ráerőltetni a mi játékunkat. Mert ha ez sikerül ( és itt van ezen a ponton Keménynek most az elkövetkező 1 évben NAGY FELADATA)akkor verhetetlenek leszünk megint!!!!!!! Mondjuk nagy blamázs lenne ha megint legyőznénk a szerbeket az olimpia döntőjében, valószínűleg fejbelövik magukat..........:-))))))))

egypolos hozzászólása
2007.08.17. 22:27

Oati akkor te nem vizilabdázol/vizilabdaztal soha....ez a sport ilyen. Durva kemény és sokszor verekedős de emellett megvannak a szépségei is szerencsére és ez van. ugy látszik muszáj felvenni ezt a stilust egy kicsit ha nyerni akarunk nem jó de ez van!!! A szerbek minden egyes korosztályban ezt a pólót játszák és nem fogják ezt a felnőttben megváltoztatni és ha pekingben döntőbe kerülünk nem lehet őket simogatni hanem igenis oda kell állni és felvenni a küzdelmet mint technikailag mint fizikálisan és ha kapunk egy pofont akkor igen is jó időben jókor vissza kell adni!!!

Ati hozzászólása
Ati3771
2007.08.17. 21:54

Mondjuk egy Varga Tomit el tudnék képzelni a keretben F. helyett.......

oati hozzászólása
oati3770
2007.08.17. 21:34

Pákó! Persze lehetne használni fogvédőt...és fejvédőt, sőt egy komplett rögbi szerkót is magukra kaphatnának. Tudomásul kellene venni, hogy ez SPORT és játék, és amíg egy csapatnak -bármelyiknek is- benne van a taktikai repertoárjában az hogy az ellenfelet nyírjuk ki, addig a győzelme -legalább is a részemről- semmilyen elismerést nem érdemel. Ezt most nem konkrétan a VL döntő kapcsán írtam mert sajnos nem láthattuk.

Pákó hozzászólása
Pákó3769
2007.08.17. 19:05

oati!: A döntőkig játszunk szépen,/ahogy csak mi tudunk/ ott pedig használjunk fogvédőt...

oati hozzászólása
oati3768
2007.08.17. 15:57

Üzenem Sefiknek: a vizilabda nem box és nem karate! Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy tartunk tőlük, én is félteném a fogsorom. Amíg ezt a játékstílust támogatják valóban egyre kevesebb sanszunk van a győzelemre a szerbek és azok ellen akik így játszanak. És bármennyire fájó is nem gondolom, hogy nekünk ezt a stílust fel kellene venni. Mellékesen: ezt a sportot mi játszuk a legszebben és ezzel a játékkal évek óta ott vagyunk a döntőkben. Akinek ez nem elég, az szórakoztassa magát tovább a magyar focival.

Csaszi  hozzászólása
2007.08.17. 12:51

Egyébként köszi a sajtó szolgálatot! Jól mutatja, hogy a szerbek is csak emberek, fóbiával, félelmekkel és persze azt is, hogy minden fóbia megszakad egyszer :-)! Hajrá Fiúk!

Csaszi hozzászólása
Csaszi3765
2007.08.17. 12:44

ismétlem magam az NS-ről: Az utóbbi 6 döntőben egyaránt ezüstérmet nyertünk, de mégis micsoda különbség volt közöttük, Belgrádban büszkén, harcosan egyenes gerinccel vállalhatóan kaptunk ki, míg előtte 2 hónappal Budapesten már-már kínos bírói segítséggel, gyámoltalan játékkal. Szerintem hagyjuk most azt a kérdést, hogy mikor nyerünk már világversenyen, pláne a 3x-os Olimpiai Bajnok kérdést, ettől sokkal fontosabb, hogy a minden mérkőzés után úgy jöhessünk ki, hogy harcoltunk, kihoztuk a legjobbat, mindegy, hogy bronz, ezüst vagy arany a vége, hogy Sapics még csak ne is gondolhasson arra, hogy akár csak egy másodpercig is feladtuk!!! Nem lehet úgy sikert elérni, hogy a kritikus 2-3 mérkőzés, kritikus pillanataiban, pl. emberelőny mindig magára marad ugyanaz a 3-4 játékos, ráadásul ezt az ellenfél is kiismerte már, ezért félgőzzel figyel a többi játékosra, nem veszi be a kamu mozdulatokat, amiről a TV előtt ülve is ordít, hogy esze ágában sincs kapura lőni az érintett játékosnak, így a felelősséget kényszerűen is felvállaló ?teherviselőknek? messziről, rossz helyzetből is el kell vállalni. (A szerbek azért (is) jók előnyben, mert mind a hat játékos , de legalább öt játékos valós gólveszélyt jelent.) Ha másképp nem megy, akkor kosárlabdás módra valaki (emberelőnyben) bemondaná a figurát , és így nem lehetne kihátrálni a lövés felelőssége alól! Szerencsére a válogatott kereten kívül nem egy felelősséget kritikus pillanatokban is felvállaló játékos van?

Attila hozzászólása
Attila3762
2007.08.17. 10:23

Az olimpia más műfaj.........

szmzs hozzászólása
szmzs3761
2007.08.17. 09:34

Kösz az összefoglalót. Már dühöngtem rajta egy sort, hogy az NS-en nem tudtam elolvasni.;-) Azt kell mondjam, jó a szerbek hozzáállása. Azért remélem, jövőre sikerül őket meglepnünk, ha meg nem, akkor legalább jó játékkal megszorongatni őket.